Uvrede!

• Začetnik teme Začetnik teme Navar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vidim da ste napravili malu digresiju...no, ja ću se vratiti na sam pojam uvrede. Nekako mi se čini da je ispušteno iz vida korišćenje uvrede u širem kontekstu. U okolnostima kada postoji svest okoline o tome šta je uvredljivo obraćanje nekog nekome, onda je ignorisanje pravi način kojim se čuva dostojanstvo i ukazuje na nekulturu i inferiornost onog koji vređa. Međutim, u sredini koja ne prepoznaje svesno uvredu (kao nešto što treba da bude potkrepljeno argumentima, da se ne zasniva samo na teškoj reči), uvreda može prerasti u osudu, da ne kažem predrasudu koja može biti kolektivno prihvaćena. Naravno, za primer koristim naše društvo. Gotovo je prihvaćeno poput aksioma da onaj koji je uvređen, a ne podiže glas u svoju odbranu, jeste takav kako uvreda kaže. Stoga odsustvo burne reakcije na pretrpljenu uvredu jeste samoosuđivanje i prihvatanje da je to istina, i pored sve želje da se uvređeni ne spusti na taj nivo, smatrajući tako šta nečasnim.

Ja se ne slazem sa tim...
Ignorisanje uvrede nikad nije bilo dobra reakcija...
Pricati sa francuzem na svahili jeziku jeste smesno i interesantno ali nikako korisno....
Gde god da se nalazis postoje ljudi koji misle ovako ili onako...

Ako se ovde prica o uvredi, onda to nema veze sa istinom, vec sa uvredom...
Da pojasnim , moze neko da me zadirkuje "nije ti se digo sinoc, nije ti se digo sinoc" , i ja mogu da reagujem:
-da ignorisem
-da kazem ok nije mi se digo, katastrofa je to , sad me pusti da odtugujem
-da nadmudrujem sa njim , gde ce se upotrebiti njegovo oruzje, pa ce na njegove lazne optuzbe da idu moje takodje lazne, i tako se relativizuje njegova uvreda, uz cenu da sam na trenutak izgledao potpuno isto kao on....ovo daje dugotrajne rezultate...ili fajt, jer kad oseti da je pobedjen povlaci se na sledece polje, a to polje moze biti odustajanje ili novo polje, npr fizicka sila...

*u prvom slucaju imas klasicni efekat 9 puta laz deseti put istina, iliti gde ima dima ima i vatre...
Pa samo pominjanje ovog primera ce stvoriti utisak da se TP sinoc stvarno nije digao...inace odakle mu to...
*u drugom slucaju imas efekat prihvatanja poraza uz kontrolisane uslove predaje, sto je precutno dil sa agresorom, on dobija svoj cilj, a ti svoj....

Sve ostale varijante tipa odgovaranje na spanskom a uvreda je na engleskom su samo povod za dalje vredjanje i razvoj rasprave...

Racunanje na opstu svest je najblesavija stvar i odlika je snovoba i blefera, i obicno je u vezi sa tajnoscu, tj to rade oni koji nemaju drugi nacin jer bi digli prasinu vise nego sto im odgovara...
Ne samo zbog kvaliteta opsteg, vec zato sto opste nije nesto homogeno osim kad je formirana rulja, pa i tada se samo normalan i budala ophode prema rulji kao prema entitetu...pametan uocava kontrolne tacke rulje....

Ako hoces komunikaciju moras da se spustas na odgovarajuci nivo...
Nema tu ja cu da se obranim svojim autoritetom, jer onda ne komuniciras vec se zaklanjas iza autoriteta....uz jedno pih....prezira....

...kako cemo se osecati posle uvrede zavisi od toga ko nas vredja i koga mi vredjamo

...sedim u kaficu sa drugaricom i njenim momkom i posto on pusi ja ih celo vece rotiram oko stola jer vetar menja pravac a meni smeta dim i ne prestajem da mu drzim predavanje o stetnosti cigareta... posle mi drugarica kaze da je rekao da sam teska kao "crna zemlja" ...sta god to znacilo

...tatu mogu da vredjam koliko hocu, uopste ne reaguje, samo kaze "dobro dado" i posle mi spremi lososa i iscedi sok

Patak, ne treba sve što je rečeno da shvataš toliko bukvalno i tražiš dlaku u jajetu, pišem onoliko koliko je dovoljno da ne budem dosadan, zato pokušaj da pročitaš i između redova, jer je uglavnom teško se sporazumeti oko kompleksnih pitanja na forumu s malo reči. Poenta je da u okruženju u kom se nađeš kada uvrede počnu da lete, spoznaš pravi način na koji treba da reaguješ. U društvu ljudi u kojem se niko ne koristi argumentima zarad nekakvih uvreda ili osuda, i ti si prinuđen da se spustiš na taj nivo, jednostavno drugačije ne ide. S druge strane u društvu, što zavisi od tvoje subjektivne procene, koje je na višem nivou shvatanja, upuštanje u obračun uvredama može biti samo kontraproduktivno. Prilagođavanje okolini, u tome je suština. Inače, podržavam stavke koje si izneo

Imas ugradjen sistem unistavanja pametnog u srbiji, zato se pametan primiri dok ne zajase, a onda tamani kao blesav...Jedini prolaz nagore po vertikali je da rulja (citaj svi ljudi) pomisli da si jedan od njih samo simpaticniji , jaran, faca, sa stilom,malo pametniji, ali nikako da si pametan, da ne mogu da te smulje dole....znaci dovoljno glup i sarmantan....ili sto je cudna podudarnost, posto je to tako privlacno zenama, da si dobar sa zenama....jos kad subverzivno i lobirajuce pocnu da deluju za takvog pojedinca, na konju je....
drugim recima "mangup" samo sta je razlika izmedju mangupa i "seljackog djilkosa"
to je bilo pitanje moje nastavnice istorije u 8 razredu osnovne skole..nakon nekih zae bancija u ucionici ..pred cas..ona bila na vratima i videla ko je sve u tome ucestvovao..i kad je poceo cas e ona podigla sve te ucesnike da pita.istoriju..niko nista nije znao naravno..e tad je ona rekal..to o mangupima..sta kao vi mislite da ste nestasni ..da ste mangupi? niste vi ste seljacki djilkosi mangup se zaebava ali kad ga ja podignem ovde i pitam on zna meni se ta lekcija tad bas onako urezala u pamcenje

drugim recima "mangup" samo sta je razlika izmedju mangupa i "seljackog djilkosa"
to je bilo pitanje moje nastavnice istorije u 8 razredu osnovne skole..nakon nekih zae bancija u ucionici ..pred cas..ona bila na vratima i videla ko je sve u tome ucestvovao..i kad je poceo cas e ona podigla sve te ucesnike da pita.istoriju..niko nista nije znao naravno..e tad je ona rekal..to o mangupima..sta kao vi mislite da ste nestasni ..da ste mangupi? niste vi ste seljacki djilkosi mangup se zaebava ali kad ga ja podignem ovde i pitam on zna meni se ta lekcija tad bas onako urezala u pamcenje

:ok: Sad ću malo da se samohvališem, ali još uvek pamtim reči jednog od drugara iz srednje, koji mi je rekao baš to - ti podyebavaš sve profane, ali kad god te prozovu zbog toga, ti si se već spremio !! :hvala:

primer sa čokoladicama je ilustracija odloženog zadovoljstva. to praktično primenjuju svi roditelji vaspitavajući svoje potomke da se udrže od jednokratratnog, kratkotrajnog zadovoljstva. samokontrola je već nešto šira, ima veze, ali i ne mora da ima veze sa temom topica. samokontrolom se naši motivi usmeravaju ka tačno određenoj svrsi i cilju, što onoga koji ima nameru da vređa, neće sprečiti da to i uradi, ako se njome postiže i cilj, na primer provociranje da se nešto kaže ili uradi....od čega će onaj koji vređa imati koristi...

Poslednja izmena:
Koliko je slicnosti u nadigravanju , specijalnost mangupa , i u umecu vredjanja....
Ja bih rekao mozda velika, ali ja poznajem osobu koja je maher za uvrede , a nije mangup...
Mangup je neko ko je hrabar, a osoba pronicljiva za uvrede ne mora da bude hrabra...
Mangup ume da nadigrava , ali ume i da stane, a uvredjivac ne mora to da zna...moze da bude 24h uvredljiv...

Ovo sto zovete mangup, je samo podskup necega sto ja zovem interaktivna inteligencija....To je postavljanje u sekunci , i obicno lopovi i prevaranti imaju tu osobinu, ali i mnogi ok momci...
Da li je to lukavstvo, nije...to nisu uhodani sabloni, to su bleferaji i ne bleferaji...

Metode koje ja koristim su posledica moje teorije psihologike.
I u praksi su maksimalno efikasni , toliko da se ljudi krste sta radim...
Devet ljudi podignutih ujutro u 7 sati sa namerom da me biju dolazi i ja odlazim bez tuce i bez povrede...Tucu osetim 3 min pre nego sto pocne....sa 2 min razgovora ubedim 10 hiljada ljudi da se okrenu i odu kucama i da ne idu na miting...
Stalno me vrbuju za DB i BIA....sad bi trebalo da prestanu jer vise nema po tom principu vec sve preko konkursa i provere...

Na zalost ima i negativnih efekata, kao i sve...
A to je sto ako si dobar u interaktivnoj psihologiji, onda si otvoren i ne predrasudan....a to moze da poveca broj prevara tj previda usled namestene igre...ali zato se namesti mod mangup i onda sve sljaka....To mu dodje kao intiuitivno formiran srpski mentalni model...

Kod umirivanja uvredjivaca je bitno znati milion stilova borbe...od navodjenja, simuliranja slabosti i nejakosti radi navodjenja na tanak led, do relativizovanja njegovih udaraca (kao u fajtu bitno je da te primljeni udarac ne obori, da bi mogao da zadas svoj udarac...)
Ono sto sam video kod specijaliste je da moja pobeda uvredljivog i njegova nisu iste uoppste...
Ja ga porazim tako sto ispadne glup ili smarac, a specijalac ga raznese od besa...
Ja licno sam posmatrao ceo tok od 5 minuta i kako specijalac uspeva da na prozivku i uvredu . bez bezobraznih reci zada takav uvredljiv udarac da sam ostao u cudu,i mec je bio gotov za 40 min, i kao finale posle 3 sata je osoba dosla licno da bije specijalca...on metar i pokusaj , a specijalac 1,9m.

Zbog uvrede covek moze i da se ubije....a i da ubije....

...kad vas neko uvredi treba mu reci da vas je uvredio... nikad ne znate sta su prave namere onog ko vas vredja, mozda je hteo samo da vas zadirkuje ili da vidi kako cete reagovati i ne pada mu na pamet da zbog toga mozete da se uvredite... ali ako ste impulsivni, brzopleti i reagujete na prvu loptu to moze predstavljati nemogucu misiju... kad vas provale namerno ce vas provocirati... e to ne volim nikako, nekad se sama sebi smejem u kakve komicne situacije mogu da uletim zbog toga

...one koji vas vredjaju sa namerom da vas naljute ili oneraspoloze najbolje je ignorisati

uvrede sa predumisljaljem:eek: imala sam obicaj da presecem kratkim pitanjem zasto se taj neko oseca inferiorno ili negativno da ima potrebu da me vredja:mrgreen:

a sad kad malo bolje porazmislim, ne pamtim kad me je neko zadnji put vredjao:lol:

uvrede sa predumisljaljem:eek: imala sam obicaj da presecem kratkim pitanjem zasto se taj neko oseca inferiorno ili negativno da ima potrebu da me vredja:mrgreen:

a sad kad malo bolje porazmislim, ne pamtim kad me je neko zadnji put vredjao:lol:

...nisi nikad imala posla sa profesionalcem... takvog ne mozes da ignorises posebno ako ti je clan familije... ima jedna kreatura koja se sad negde po moru tetura, svi smo odahnuli.... stvorio mi je uslovni refleks mada su se nasi konflikti uglavnom zavrsavali na recima i ponekoj ogrebotini...devojka mu je zavrsila u bolnici sa potresom mozga kad joj je lupio glavu od sofersajbnu... kad je stigla tuzba, tetka i teca se za glavu hvataju a njemu smesno... rodjenoj sestri je toliko isprovocirao momka da je na kraju morao da ga nokautira da bi ga smirio

...nisi nikad imala posla sa profesionalcem... takvog ne mozes da ignorises posebno ako ti je clan familije...

na zalost, jesam...em profi, em rodjeni otac:( samom cinjenicom da mi je roditelj dobijao je nekoliko novih sansi, a i meni je trebalo vremena da se suocim sa cinjenicom da je njegova potreba za vredjanjem patoloska...i pre svakog novog susreta razmisljala sam sta bi to mogao biti potencijalni okidac da lavina uvreda krene... i za tu igru potrebno je dvoje, a meni to nikako nije potrebno...epilog: totalno prekinuti svi odnosi

Da branim navara malo...
Persona privata moze da odbije uvredu.Ali persona publica ne moze...

Covek je konformno bice i on se stalno prati koliko je ugrozen i vagan od strane okruzenja...
Samim tim vredjanje pred tim auditorijumom ima za cilj ono sto je osnova uvrede, a to je hijararhijski obracun...

Ođe na forumu neke vrijeđa samo to što pokazuješ svoje mišljenje koje je u suprotnosti s njegovim i onda pređu na uvrede.
Takve automatski stavljam na sprd listu.
Počnem da se sprdam a za uvrede koje to prate jbmi se. Uglavnom takovi zapjenuša pritisak mu skoči na 200-300 i šta je uradio.
Neke za koje osjetim da su balvani samo zaobiđem.
Nikad ne vrijeđam prvi a moje uvrede su isključivo sprdnja nikad klasična uvreda.
Jбg. lakše mi, ja se zajebavam a vređač se jede.;)

Iskustvo je čudo.
Od kad sam napis'o ovaj post prošao je čitav jedan dan i noć, znači postao sam iskusniji ili možda samo stariji. Tek mislim da ovo napisano ne vredi ič.
Takvo ponašanje, mnim.
Kjб. ове што вријеђају.
Заобићи их и не губити вријеме на такове најбољи им је одговор.
Досади гледати како пјенушају а и шта јемам ја од тог. Има пуно забавнијих ствари које чоек може да уради од глупости које написах у претходном посту.
Убудуће, заобилазим. ;)

Back