Zamolio bih Dona za komentar sledeceg obracuna .Da li mislis da su ovo korektne cene radi se o autu 2010g 103 kw.
10500 eur cena vozila
2500 eur carinski pdv
300 eur izvozni papiri + EUR1
200 eur handling's fee autohus-a
450 eur transport
300 eur propratnica, citanje brojeva sasije i motora, carinski smestaj, bankarska garancija, spedicija
150 eur troskovi homologacije vozila za misljenje agencije za bezbednost saobracaja (izmena zakona stupila na snagu 19.aprila)
300 eur provizija V8
Sve zajedno 14.550 eur.
Ne da nisu realni troškovi, nego je ovo žešće branje ušiju.
Na 10.500 € PDV iznosi, uključujući i PDV na troškove transporta, 2.200 €. E, sad, tu se postavlja pitanje koja je kataloška vrednost auta, jer se na nju obračunava PDV. Ako je veća od fakturne, onda je i veći PDV.
Izvozni papiri i eur1 su 50-70 €, a negde i manje. Npr u Sloveniji su 15-ak evra.
Ovih 200 € takse je budalaština. Postoje takse koje se plaćaju autokućama, ali uglavnom kada je licitacija u pitanju. Mada ni one ne iznose toliko mnogo. U svakom slučaju, ta taksa bi morala da ti bude iskazana posebno na fakturi ili da si dobio posebnu fakturu za tu taksu.
Za transport ne mogu ništa da ti kažem, jer ne znam odakle se transportovao. Primera radi, prosečna cena za transport iz Nemačke je oko 500 €.
Propratnica košta 10-25 evra.
Očitavanje, skladište i špedicija kod mene koštaju ukupno 160 €.
Bankarska garancija se ne naplaćuje. To je garancija koju sama špedicija ima ili nema, daje ili ne daje. Služi da bi se roba mogla pustiti odmah nakon carinjenja. Ja je imam i dajem, jer tako strankama izlazim u susret da ne moraju da uplaćuju carinu, pa čekaju da to njima legne, pa tek onda da carina oslobodi robu. Ovako uz moju bankarsku garanciju je roba odmah oslobođena, a ja da bioh sebe obezbedio ne dam auto dok mi se ne izvade pare na sunce. Sve bude brzo, i svi srećni i zadovoljni. Međutim, bezobrazluk je to naplatiti. Postoje slučajevi, i to rade granične špedicije kod robe koja je u tranzitu kroz Srbiju, da se uzima ili depozit koji se kasnije vraća ili se šalje pratnja do izlazne carinske ispostave. Nikako se ne naplaćuje garancija.
150 € je bila hml pre ovog novog pravilnika, a sada je oko 100 €, odnosno još i manje ako auto poseduje COC, a pošto je 2010. godište, verovatno da ga poseduje.
300€ provizija V8???????????????????? WTF is that??????????
Elem, ovako ugrubo gledajući, i bez uvida u papire, cenim da si klekao za nekih cca 1.250 €. Ponavljam, morao bih imati uvid u dokumentaciju da bih ti mogao 100% potvrditi ovo, ali sve navodi na to da nisam mnogo omašio.
Ne bih da ti pristajem na muku, ali znaš za ono "da je Pera otišao pravo na policiju..."

Da si se prethodno informisao, kao sada što si, naišao bi ranije na ovaj forum, i za razliku para bi vodio ovo leto porodicu na letovanje.