Uvoz automobila, pomoć i saveti

Za Don(a); Prvo, sve pohvale za obilje informacije koje plasiras na ovom forumu u vezi sa uvozom automobila. Razmisljam i sam da uvezem automobil pa bih zeleo da stupim u kontakt sa tobom, nisam u mogucnosti da ti posaljem privatnu poruku a ne vidim ti ni email. Ako mozes ti meni da poslaljes pp sa kontakt informacijam bio bih ti zahvalan. pozdrav

imas unazad sve podatke

http://www.don-sped.rs/kalkulator-troskova-uvoza/

Prvo,hvala na odgovoru.Interesuje me ako jos mozes da mi kazes da li znas,ukoliko bih angazovao neku firmu za uvoz,kakvi i koliki bi bili njihovi troskovi?I da li u tom slucaju imam pravo na povracaj celog iznosa pdv-a?

Njihovi troškovi zavise od kilometraže. Povrat PDV-a nema veze sa tim ko transportuje vozilo.

- - - - - - - - - -

Za Don(a); Prvo, sve pohvale za obilje informacije koje plasiras na ovom forumu u vezi sa uvozom automobila. Razmisljam i sam da uvezem automobil pa bih zeleo da stupim u kontakt sa tobom, nisam u mogucnosti da ti posaljem privatnu poruku a ne vidim ti ni email. Ako mozes ti meni da poslaljes pp sa kontakt informacijam bio bih ti zahvalan. pozdrav

Ne možeš da primaš PP dok ti nick ne poplavi.

Фиат пунто је можда и најбољи однос цена/квалитет/ценао државања али свакако онај ко ти саветује ваген групацију пљуваће ти фиат. У сваком случају за кућни буџет тешко да ћеш наћи захвалнији ауто, а при томе имаш климу, абс, серво, ваздушне јастуке и тд.

Zamolio bih Dona za komentar sledeceg obracuna .Da li mislis da su ovo korektne cene radi se o autu 2010g 103 kw.

Zamolio bih Dona za komentar sledeceg obracuna .Da li mislis da su ovo korektne cene radi se o autu 2010g 103 kw.
10500 eur cena vozila
2500 eur carinski pdv
300 eur izvozni papiri + EUR1
200 eur handling's fee autohus-a
450 eur transport
300 eur propratnica, citanje brojeva sasije i motora, carinski smestaj, bankarska garancija, spedicija
150 eur troskovi homologacije vozila za misljenje agencije za bezbednost saobracaja (izmena zakona stupila na snagu 19.aprila)
300 eur provizija
Sve zajedno 14.550 eur.

10500 eur cena vozila
2500 eur carinski pdv
300 eur izvozni papiri + EUR1
200 eur handling's fee autohus-a
450 eur transport
300 eur propratnica, citanje brojeva sasije i motora, carinski smestaj, bankarska garancija, spedicija
150 eur troskovi homologacije vozila za misljenje agencije za bezbednost saobracaja (izmena zakona stupila na snagu 19.aprila)
300 eur provizija V8
Sve zajedno 14.550 eur.

Ne da nisu realni troškovi, nego je ovo žešće branje ušiju.

Na 10.500 € PDV iznosi, uključujući i PDV na troškove transporta, 2.200 €. E, sad, tu se postavlja pitanje koja je kataloška vrednost auta, jer se na nju obračunava PDV. Ako je veća od fakturne, onda je i veći PDV.

Izvozni papiri i eur1 su 50-70 €, a negde i manje. Npr u Sloveniji su 15-ak evra.

Ovih 200 € takse je budalaština. Postoje takse koje se plaćaju autokućama, ali uglavnom kada je licitacija u pitanju. Mada ni one ne iznose toliko mnogo. U svakom slučaju, ta taksa bi morala da ti bude iskazana posebno na fakturi ili da si dobio posebnu fakturu za tu taksu.

Za transport ne mogu ništa da ti kažem, jer ne znam odakle se transportovao. Primera radi, prosečna cena za transport iz Nemačke je oko 500 €.

Propratnica košta 10-25 evra.
Očitavanje, skladište i špedicija kod mene koštaju ukupno 160 €.
Bankarska garancija se ne naplaćuje. To je garancija koju sama špedicija ima ili nema, daje ili ne daje. Služi da bi se roba mogla pustiti odmah nakon carinjenja. Ja je imam i dajem, jer tako strankama izlazim u susret da ne moraju da uplaćuju carinu, pa čekaju da to njima legne, pa tek onda da carina oslobodi robu. Ovako uz moju bankarsku garanciju je roba odmah oslobođena, a ja da bioh sebe obezbedio ne dam auto dok mi se ne izvade pare na sunce. Sve bude brzo, i svi srećni i zadovoljni. Međutim, bezobrazluk je to naplatiti. Postoje slučajevi, i to rade granične špedicije kod robe koja je u tranzitu kroz Srbiju, da se uzima ili depozit koji se kasnije vraća ili se šalje pratnja do izlazne carinske ispostave. Nikako se ne naplaćuje garancija.

150 € je bila hml pre ovog novog pravilnika, a sada je oko 100 €, odnosno još i manje ako auto poseduje COC, a pošto je 2010. godište, verovatno da ga poseduje.

300€ provizija V8???????????????????? WTF is that??????????

Elem, ovako ugrubo gledajući, i bez uvida u papire, cenim da si klekao za nekih cca 1.250 €. Ponavljam, morao bih imati uvid u dokumentaciju da bih ti mogao 100% potvrditi ovo, ali sve navodi na to da nisam mnogo omašio.

Ne bih da ti pristajem na muku, ali znaš za ono "da je Pera otišao pravo na policiju...":) Da si se prethodno informisao, kao sada što si, naišao bi ranije na ovaj forum, i za razliku para bi vodio ovo leto porodicu na letovanje.

Poslednja izmena:
@ Don nisi upravu u nekim stvarima
Na 10.500€ ako je vozilo sa lizinga ili neke renomirane kuce sa kojom imas potpisan ugovor obracunava se njihova taxa ili sa lizinga ako se nevaram sa italijanskog 190€ sa francuslog preko 200€ i na to dobiješ osnovicu za carinjenje. U tom slucaju osnovica bi bila 10500+200+450=11150€ poreska osnovica porez 2230€ naravno nisam napisao da tu ulazi i troskovi speditera, troskovi prevoza koje moras da ukalkulises tako da se sa iznosom od skoro 2500€ slazem

Meni se licno desilo da su na dogani u italiji prilikom pravljenja izvoznih papira trazili coc sertifikat za lagunu 2010 godine koji sam morao da trazim od arval lizing kuce i koji je kulturno fakturisan 310€ i cekan skoro 30 dana. Nedobija se inace uz svaki auto coc i retko ko ga od vlasnika ima ili lizing kuca.
Izvozni papiri naprimer u nemackom autuhusu su i preko 250€ jer nece da daju vozilo bez crvenih col tabli i ex papira.
Očitavanje i ostali troškovi variraju od firme do firme. ali idu i do 200€. Na sve to dodaj taksu na kilazu 12000 dinara po toni + 250 dinara po gumi + zaboravio sam koliko je za akumulator.
Na sve to pregled kosta (ili nova homologacija) 3300 dinara uput za pregled, sam pregled 8200 dinara i naprimer usluga firme gde ja u novom sadu radim pregled je 1000 dinara. kada na sve to dodas prevoz (slepom) izadje to olako 150€, i to pod uslovom da netraze dopunu proizvodjaca koja je cirka od 7000 do 30000 dinara sve zavisi od proizvodjaca.

Nebranim nikoga niti osudjujem ali ko se iole malo ozbiljnije bavi ovim poslom zna da se troskovi nakarikaju samo tako. U sve ovo neracunas svoje troskove telefona nabavke putovanja, knjigovodstva rizika u kakvom je tehničko ispravnom stanju auto i na kraju svega svoju zaradu.

Hvala vam za odgovore , pre svega pojasnjenje da ne bi bilo nesporazuma ovo nije racun za zavrsen posao vec samo ponuda za dovoz na noge odredjenog automobila koji sam ja izabrao iz Nemacke.
300 evra je provizija za uslugu agencije koja sve to koordinira.Svaka cast ADANS vidi se da imas iskustva sa ovim stvarima prepoznao si da se radi o AUTOHUS u.Ne znam da li se ti bavis poslom dovozenja automobila iz Nemacke, ako si u tom poslu voleo bih da cujem i tvoju procenu , naravno na PM , necemo o tome na forumu.

@ Don nisi upravu u nekim stvarima
Na 10.500€ ako je vozilo sa lizinga ili neke renomirane kuce sa kojom imas potpisan ugovor obracunava se njihova taxa ili sa lizinga ako se nevaram sa italijanskog 190€ sa francuslog preko 200€ i na to dobiješ osnovicu za carinjenje. U tom slucaju osnovica bi bila 10500+200+450=11150€ poreska osnovica porez 2230€ naravno nisam napisao da tu ulazi i troskovi speditera, troskovi prevoza koje moras da ukalkulises tako da se sa iznosom od skoro 2500€ slazem

Meni se licno desilo da su na dogani u italiji prilikom pravljenja izvoznih papira trazili coc sertifikat za lagunu 2010 godine koji sam morao da trazim od arval lizing kuce i koji je kulturno fakturisan 310€ i cekan skoro 30 dana. Nedobija se inace uz svaki auto coc i retko ko ga od vlasnika ima ili lizing kuca.
Izvozni papiri naprimer u nemackom autuhusu su i preko 250€ jer nece da daju vozilo bez crvenih col tabli i ex papira.
Očitavanje i ostali troškovi variraju od firme do firme. ali idu i do 200€. Na sve to dodaj taksu na kilazu 12000 dinara po toni + 250 dinara po gumi + zaboravio sam koliko je za akumulator.
Na sve to pregled kosta (ili nova homologacija) 3300 dinara uput za pregled, sam pregled 8200 dinara i naprimer usluga firme gde ja u novom sadu radim pregled je 1000 dinara. kada na sve to dodas prevoz (slepom) izadje to olako 150€, i to pod uslovom da netraze dopunu proizvodjaca koja je cirka od 7000 do 30000 dinara sve zavisi od proizvodjaca.

Nebranim nikoga niti osudjujem ali ko se iole malo ozbiljnije bavi ovim poslom zna da se troskovi nakarikaju samo tako. U sve ovo neracunas svoje troskove telefona nabavke putovanja, knjigovodstva rizika u kakvom je tehničko ispravnom stanju auto i na kraju svega svoju zaradu.

Vidi ovako... Meni konstantno dolaze auta sa licitacija, i istina je da stavljaju neke takse na fakturu, ali onu elektronsku. Kada izdaju onu na papiru, uvek na zamolbu kupca izdaju dve fakture, jednu za auto, a drugu za svoje takse i troškove. Recimo, jedna belgijska kuća ti obračunava dodatne troškove od čak 830€. Zamisli da to stave na fakturu, i da na to moraš platiti carinu i pdv. Pa, niko živ im ne bi kupovao auto osim Belgijanaca.

COC zna da košta, ali ja tvrdim (vidim šta mi dolazi od papira) da većina novijih auta već ima COC, pogotovo iz Nemačke, Holandije i sličnih uređenijih država. Po Italijanima ne možeš ništa da gledaš. Italijani su indijanci, baš kao i mi.

EX papiri nema šta da koštaju 250€. I sam kažeš da je to sve sa colkama, a colke mu nisu potrebne kada se transportuje na kamionu. Odbij od tih 250 € TUV i colke, i doći ćeš na onih 50-70 € koje sam ja naveo.

Taj ko ti je uzeo 200 € za očitavanje i ostale tekuće troškove te je (bez ljutnje) dobro namagarčio. Idi kod njega i nahebi mu se keve milosne!

Nema nikakve takse na kilažu, niti na gume, niti na akumulator. Ako ti je i to neko naplatio...šta da ti kažem... strpaj ga u džak i baci u Dunav sa mosta! hehe...šalim se.. :mrgreen:

Nova hml sa pregledom košta tačno ovoliko:
- ABS 3.000
- RAT 280
- AMSS 5.400
- TUV baza 2.800 (ako nema COC)
Dakle, 8.680, odnosno 11.480 dinara. Ne znam kome ti teraš auta na pregled u NS, ali te deru kao Musa jarca.

@don
Posto si u poslu ne bi se nastavljao sa tobom, niti ulazio u dalju raspravu jer je bespotrebno, samo veruj da postoji razlog zasto je 200€ to što ti nazivaš očitavanje i ostale troškove, i nova homologacija košta koliko sam rekao. Na papiru je jedno a realnost je drugo.

@don
Posto si u poslu ne bi se nastavljao sa tobom, niti ulazio u dalju raspravu jer je bespotrebno, samo veruj da postoji razlog zasto je 200€ to što ti nazivaš očitavanje i ostale troškove, i nova homologacija košta koliko sam rekao. Na papiru je jedno a realnost je drugo.
Ti si prvi upotrebio formulaciju "očitavanje i ostali troškovi". Koliko vidim nigde se ne pominje usluga špeditera, pa ako i to spada u "ostali troškovi", onda nekako možemo da stignemo da tih 200EUR, mada je to i dalje preskupo.
Nova homologacija košta kako gde. Kod nas je ukupno 14100. Tu je uračunata i usluga tehničkog pregleda na kome se radi taj pregled. Prevoza nema jer je skladište udaljeno od tehničkog pregleda cirka 3,5 metra.
Ako nije problem jel' možeš da nam razjasniš
Na sve to dodaj taksu na kilazu 12000 dinara po toni + 250 dinara po gumi + zaboravio sam koliko je za akumulator.

@don

Ne postoji razlog, veruj ti meni. A, ako veruješ da to treba toliko naplatiti, ja ti evo nudim da sledeći put cariniš kod mene, i ja ću ti očitavanje i ostale troškove naplatiti 100 €, i još te vodim na večeru i kurwe. Valja li ova? :lol:

Što se tiče ispitivanje i uverenja, nema tu papir-praksa, ovo-ono. Tačno je u dinar ovoliko koliko sam naveo, jer sam ih već puno vozio na ispitivanje, i dobio uverenja iz ABS-a. Usluge pregleda mogu da se razlikuju po ceni od mesta do mesta, ali sve ostalo je propisano za celu republiku, i tu nema odstupanja ni za žutu paru.

- - - - - - - - - -

Ti si prvi upotrebio formulaciju "očitavanje i ostali troškovi". Koliko vidim nigde se ne pominje usluga špeditera, pa ako i to spada u "ostali troškovi", onda nekako možemo da stignemo da tih 200EUR, mada je to i dalje preskupo.
Nova homologacija košta kako gde. Kod nas je ukupno 14100. Tu je uračunata i usluga tehničkog pregleda na kome se radi taj pregled. Prevoza nema jer je skladište udaljeno od tehničkog pregleda cirka 3,5 metra.
Ako nije problem jel' možeš da nam razjasniš

Kolega, još je gore. Usluga špeditera se pominje tamo gde je suma od 300€, gde mu naplaćuju i bankarsku garanciju. :dash:

Poslednja izmena:
Hvala vam za odgovore , pre svega pojasnjenje da ne bi bilo nesporazuma ovo nije racun za zavrsen posao vec samo ponuda za dovoz na noge odredjenog automobila koji sam ja izabrao iz Nemacke.
300 evra je provizija za uslugu agencije koja sve to koordinira.Svaka cast ADANS vidi se da imas iskustva sa ovim stvarima prepoznao si da se radi o AUTOHUS u.Ne znam da li se ti bavis poslom dovozenja automobila iz Nemacke, ako si u tom poslu voleo bih da cujem i tvoju procenu , naravno na PM , necemo o tome na forumu.

Autohus ili ne, idiotizam je u Srbiji plaćati dažbine na njihove takse. A, ako je tebi to ok, i meni je. :super:

Na koje takse mislis. One su iste u svakom gradu samo je pitanje gde se nalazi tvoje vozilo pa da li ces platiti slepu da ga otera na pregled i opet zavisi gde, da li u ams ili kod drugoga gde neces cekati dugo ali ce kostati vise i tako u krug. Pa zar niste primetili da se zadnja dva tri meseca pozatvaralo firmi to jest ostali su isti glumci samo pod drugim nazivom jer nisu placali te taxe pa da nebi krenulo retroaktivno svi su zatvarali stare firme i otvarali nove i sada pedantno placaju, ali opet ima izuzetaka koji hoce i to da izbegnu. Srbija je ovo bre :)

Back