Uvoz automobila, pomoć i saveti

Pitanje za Don-a. Da li znas kolika bi bila carina za Fokus 1.6 benzin, 2002. god, presao oko 200000km. uvoz iz Nemacke?
I isto ako znas koliko je za Pasat 2003 godiste, 1.9tdi od 96kw, sa 185000km, isto iz Nemacke? Hvala unapred...Pozdrav.

Zdravo svima, ja sam se danas registrovao na forum i imacu dosta pitanja, ali mozsa i saveta. :D

I jos jedno pitanje za Dona-a. Koliko vremenski traje proces oko carine, mislim koliko dana? I gde je auto za to vreme? Hvala...Pozz

Za Focusa mi trebaš dati br. vrata i Kw.

Passat 880 € za 6. mesec 2003.

Ako ne mora da se vadi homologacija, proces carinjenja traje 2-3 dana, a ako treba hml, onda se to zna otegnuti i do mesec dana.
Dok se ne ocarini auto stoji u carinskom skladištu.

Pitanje za Don-a.
Koliki bi bio porez sa vasim troskovima za http://www.leboncoin.fr/motos/632238875.htm?ca=12_s

Šta je ovo, koja je to marka? Ništa ne piše u oglasu.

- - - - - - - - - -

par pitanja:

Da li je za kalkulaciju troskova uvoza iz Svajcarske jos uvek potrebna sifra iz rubrike 24? ili samo osnovni podaci o autu.

Da li znate nekog ko radi transport vozila iz CH... Odnosno sta mi se vise isplati .. praviti Colke i voziti ili natovariti na kamion i sacekati ga u SU.

Hvala svima koji konstruktivno doprinose ovoj temi!!!

Rubrika 24 više nije važna, jer se više ne koristi CH katalog.

Mislim da je bolje izvaditi colke. Ali, sve zavisi da li imaš nekog mnogo jeftinog prevoznika, pa da ti ga dovezu.

RAV sam imao registrovan a uzeo sam jos jedan ali koji jos nije dosao u Srbiju i trebalo bi sledeci vikend da dodje ali taj bi trebalo da izadje za 3-4 dana jer ovaj uvoznik prihvata novi nacin carinjenja i nije se zalio.
Sad cete da vidite jos najnoviju glupost koju nam draga drzava uvodi a to je najveroatnije homologacija za svaki auto koji nije euro4 pa navise bez obzira na godiste a plus jos nesto sto kosta ?. Sad ne znam sta koliko kosta ali oboje zajedno izadju 150 eura. O tome se uveliko prica u krugovima trgovaca automobilima.

Tačnije, neće to biti hml, nego nekakav tehnički pregled, da li je u voznom stanju i sl., a koštaće 6.300 dinara, i neće ga moći odrađivati tehnički pregledi, nego mašinski fakulteti i institut u Vinči. E, sad, da li će oni imati po gradovima nekoga ovlaštenog da to radi u njihovo ime ili će sva ta auta morati ići u BG i veće centre u Srbiji, to ne znam.

Najava za novu cenu hml je negde oko 400 €. Pa, ko voli neka izvoli.

E, pa dečki, ko misli da uvozi auto neka to učini do 15.aprila. Posle toga ****** svima.

U današnjem SAT-u je izašao članak u kome se najavljuje da su se ministarstvo saobraćaja i carina dogovorili da će svaki polovan auto koji se uvozi u Srbiju morati proći rigoroznu kontrolu. Prvo i osnovno, neće moći da se uveze, odnosno neće se moći izvršiti kontrola bez COC sertifikata. COC će uvoznici sami morati da vade, odnosno da se za njega snalaze u inostranstvu. Dakle, kupite auto od vlasnika ili sa placa, oni u 99% slučajeva nemaju COC (koji će im), i onda morate da idete kod predstavnika proizvođača i kupujete COC. Za neke će to značiti još mnogo pređenih kilometara tamo u toj Evropi, i izgubljenog vremena.

E, onda kada ste nabavili COC i dođete na granicu, uradite graničnu prijavu kao i do sada, i javite se svom špediteru na određenoj carinskoj ispostavi. Tada nećete moći smestiti vozilo u carinsko skladište kao do sada, nego će vaš špediter morati da uradi papire za uskladištenje, a odmah uz njih i papire za izuzeće od skladištenja. E, kada dobijete te papire, onda ponovo tovarite vozilo na trejler, pa ga transportujete do najbliže laboratorije za analizu vozila, a koje se nalaze na mašinskim fakultetima u većim gradovima. Onda će vam tamo gledati da li je sve po EU homologaciji, da li je bilo nekih prepravki i sve drugo, od pojasa do štop svetla. Ako se kojim slučajem ustanovi da iz vašeg vozila fali katalizator, a nije redak slučaj da po stranim placevima Turci i Arapi vade katalizatore, vi ćete dobiti nalog da vratite vozilo u inostranstvo.

Kažu to će se raditi da bi se sprečilo muvanje sa kilometrima i slično. Slažem se, ali zar je ovo način? Pa, kome će se isplatiti da juri sve te papire, da transportuje vozilo iz grada u grad, i vraća ga nazad? Da li su oni normalni?
Naravno, postoji tu još jedna nezanemarljiva stavka. Koliko će sve to da košta? Ako uzmemo da smrdljiva homologacija u Agenciji za bezbednost saobraćaja, gde ti samo izvrše uvid u saobraćajnu i ispišu potvrdu, košta za fizička lica 65 €, a za pravna 160 € ili ako uzmemo u obzir da pregled u AMSS za gas uređaj kod registracije košta 6.300 dinara, a ovde će vam izvršiti mnogo detaljniji pregled svega i svačega, možemo samo pretpostaviti da će to biti divljačko klepanje po džepu.

Dalje, da li to znači da će se carinjenje automobila svesti samo na one gradove koji imaju mašinske fakultete, a ti fakulteti te laboratorije, jer kome se isplati da carini u nekom drugom gradu, ako već mora da vozika auto tamo vamo?

Poslednja izmena:
Dalje, da li to znači da će se carinjenje automobila svesti samo na one gradove koji imaju mašinske fakultete, a ti fakulteti te laboratorije, jer kome se isplati da carini u nekom drugom gradu, ako već mora da vozika auto tamo vamo?

Па и до сад су царинили по другим градовима тако да ће ово да буде проблем само онима који су царинили у својим местима, а у њима за ову глупост сада нема машинског факултета. Примера ради увозници из нс-а су царинили аута у Суботици, Шапцу, Београду, Младеновцу, а имају царинарницу у свом граду.

Kao buducem kupcu kome ne pada na pamet da ide sam po auto,vec da bira uvezene automobile na nekom od placeva u Srbiji,ova vest ide u prilog.Neka i poskupi uvoz za 200e po prosecnom automobilu,neka se za cimanje dileri ugrade jos po 100e,bar cemo voziti proverenije automobile,a ne ispucanim jastucima,namontiranim branicima,sklepanim delovima,smanjenim kilometrazama i laziranim servisnim knjizicama. :)
A i realno...ko nema da doda 300e pri kupovini auta,nece imati ni za njegovo odrzavanje.U prevodu-prostiri se koliko si dugacak.
I zbog toga ne krivim postene uvoznike autombila,jer nije u redu kriviti ih za kvar potrosnih delova,pa makar to bile i bos pumpe,ili drugi skupi delovi.Je l' motor u redu?Jeste.Je l' kilometraza prava?Jeste.Pa ne moze se za 3000e kupiti nov auto...sve ima svoj rizik.

Poslednja izmena:
E, pa dečki, ko misli da uvozi auto neka to učini do 15.aprila. Posle toga ****** svima.

U današnjem SAT-u je izašao članak u kome se najavljuje da su se ministarstvo saobraćaja i carina dogovorili da će svaki polovan auto koji se uvozi u Srbiju morati proći rigoroznu kontrolu. Prvo i osnovno, neće moći da se uveze, odnosno neće se moći izvršiti kontrola bez COC sertifikata. COC će uvoznici sami morati da vade, odnosno da se za njega snalaze u inostranstvu. Dakle, kupite auto od vlasnika ili sa placa, oni u 99% slučajeva nemaju COC (koji će im), i onda morate da idete kod predstavnika proizvođača i kupujete COC. Za neke će to značiti još mnogo pređenih kilometara tamo u toj Evropi, i izgubljenog vremena.

E, onda kada ste nabavili COC i dođete na granicu, uradite graničnu prijavu kao i do sada, i javite se svom špediteru na određenoj carinskoj ispostavi. Tada nećete moći smestiti vozilo u carinsko skladište kao do sada, nego će vaš špediter morati da uradi papire za uskladištenje, a odmah uz njih i papire za izuzeće od skladištenja. E, kada dobijete te papire, onda ponovo tovarite vozilo na trejler, pa ga transportujete do najbliže laboratorije za analizu vozila, a koje se nalaze na mašinskim fakultetima u većim gradovima. Onda će vam tamo gledati da li je sve po EU homologaciji, da li je bilo nekih prepravki i sve drugo, od pojasa do štop svetla. Ako se kojim slučajem ustanovi da iz vašeg vozila fali katalizator, a nije redak slučaj da po stranim placevima Turci i Arapi vade katalizatore, vi ćete dobiti nalog da vratite vozilo u inostranstvo.

Kažu to će se raditi da bi se sprečilo muvanje sa kilometrima i slično. Slažem se, ali zar je ovo način? Pa, kome će se isplatiti da juri sve te papire, da transportuje vozilo iz grada u grad, i vraća ga nazad? Da li su oni normalni?
Naravno, postoji tu još jedna nezanemarljiva stavka. Koliko će sve to da košta? Ako uzmemo da smrdljiva homologacija u Agenciji za bezbednost saobraćaja, gde ti samo izvrše uvid u saobraćajnu i ispišu potvrdu, košta za fizička lica 65 €, a za pravna 160 € ili ako uzmemo u obzir da pregled u AMSS za gas uređaj kod registracije košta 6.300 dinara, a ovde će vam izvršiti mnogo detaljniji pregled svega i svačega, možemo samo pretpostaviti da će to biti divljačko klepanje po džepu.

ih mi smo snalazljiv nebeski narod vec se traze suraci i pasenog koji zavrsise masinske za kombinacije

Ako nista drugo sad bi trebalo da imate proverenije automobile.Jeste da cete malo vise da platite ali bicete koliko toliko sigurniji da je auto ok.
Samo se plasim da ne bude onaj sistem da dodje kamion sa 10 auta i da ih niko ni ne skine sa kamiona a da se izdaju potvrde da su kola prosla pregled.
Ovo kazem zato sto kad bi se redovno pregledalo za jedan auto bi trebalo bar 15-20 minuta a ako je radno vreme 8h koliko ce kola ostati nepregledano tog dana i gde ce se ostavljati da bi dosla sutra na red? Jel neko razmisljao o ovom problemu?

ma ajde nema od tog qursa nista ,,, na kamionima ce sigurno da prolaze kao do sad , jednom prilikom razgovarosam sa tipa koj vozi kamion , pitam kolikoim treba vreme da pregledaju sva auta ,, kaze toje sve pregledano unapred gazda zavrsio poso , a ovi nasi strucnjaci ( takozvani ) sta moze da vide za 30 minuta , danece mozda da utvrde tacnu kilometrazu ( cisto sumljam prosto neverujem )

- - - - - - - - - -

Zaposlićemo nove mašinske inženjere da ne sede po kafićima više.

hehe a neznaju ni staje auto

Ako nista drugo sad bi trebalo da imate proverenije automobile.Jeste da cete malo vise da platite ali bicete koliko toliko sigurniji da je auto ok.
Samo se plasim da ne bude onaj sistem da dodje kamion sa 10 auta i da ih niko ni ne skine sa kamiona a da se izdaju potvrde da su kola prosla pregled.
Ovo kazem zato sto kad bi se redovno pregledalo za jedan auto bi trebalo bar 15-20 minuta a ako je radno vreme 8h koliko ce kola ostati nepregledano tog dana i gde ce se ostavljati da bi dosla sutra na red? Jel neko razmisljao o ovom problemu?

Не верујем да ће на машинском у нс-у моћи да пролазе на мајке ми али има други проблем, где ће тамо да завлаче камионе и да истоварају.

Kao buducem kupcu kome ne pada na pamet da ide sam po auto,vec da bira uvezene automobile na nekom od placeva u Srbiji,ova vest ide u prilog.Neka i poskupi uvoz za 200e po prosecnom automobilu,neka se za cimanje dileri ugrade jos po 100e,bar cemo voziti proverenije automobile,a ne ispucanim jastucima,namontiranim branicima,sklepanim delovima,smanjenim kilometrazama i laziranim servisnim knjizicama. :)
A i realno...ko nema da doda 300e pri kupovini auta,nece imati ni za njegovo odrzavanje.U prevodu-prostiri se koliko si dugacak.
I zbog toga ne krivim postene uvoznike autombila,jer nije u redu kriviti ih za kvar potrosnih delova,pa makar to bile i bos pumpe,ili drugi skupi delovi.Je l' motor u redu?Jeste.Je l' kilometraza prava?Jeste.Pa ne moze se za 3000e kupiti nov auto...sve ima svoj rizik.

Slažem se ja sa tim. Veruj mi, meni kao špediteru ti pregledi izuzetno odgovaraju, a ne samo tebi kao kupcu, jer mi je muka od muzičkih želja uvoznika koji umišljaju da smo mi špediteri čarobnjaci i da možemo sve da im ispeglamo. Ovako bi me bolelo uvo. Prošli bi kroz kontrolu sa kojom ja nemam ništa, i ja bih dobio 100% čist auto za carinjenje. Problem je u nečemu drugom. Zar za tako nešto nije mogao da se odredi tehnički pregled u vlasništvu AMSS koga ima u svakom gradu, pa da ne moraju auta da se tegle po 100-200 km do nekakvih fakulteta?

Poslednja izmena:
ih mi smo snalazljiv nebeski narod vec se traze suraci i pasenog koji zavrsise masinske za kombinacije

A, o tome da ne pričamo. Srbija je ovo. Ako carinici nisu imuni na mito, zašto bi bili nekakvi mehaničari, jer sigurno se mašinski inženjeri neće zavlačiti pod haubu i legati pod auto, nego će to raditi majstori, a inženjeri će samo potpisivati potvrde. Mada, ni inženjeri nisu imuni na mito. Nem abranše u ovoj zemlji koja nije potkupljiva.

koja glupost ,,, el ima negde u svetu ova ili slicna ebacina ,

Nema nigde u ovoj formi. Ima ista kontrola u zapadnim zemljama, ali samo za auta koja su uvežena iz Amerike i nekih drugih neevropskih zemalja. Tada ljudi izvrše prepravke u skladu sa EU standardima i odvezu auto na pregled gde mu ga homologuju. Kod nas to nije dozvoljeno. Nikakve prepravke se ne priznaju. Kod nas se zahteva isključivo fabrička homologacija.

Nije, Dule, 15-20 minuta. Oni kažu da je za taj pregled predviđeno pola sata. Što znači da će biti i mnogo duže, jer samo za običan tehnički pregled je zakonom određeno 20 minuta, a ovaj pregled je mnogo obuhvatniji od tehničkog. Ko će prevoznicima plaćati auto-dane? Da li oni uopšte imaju predstavu koliko košta auto-dan za jedan trejler?

ma ajde nema od tog qursa nista ,,, na kamionima ce sigurno da prolaze kao do sad , jednom prilikom razgovarosam sa tipa koj vozi kamion , pitam kolikoim treba vreme da pregledaju sva auta ,, kaze toje sve pregledano unapred gazda zavrsio poso , a ovi nasi strucnjaci ( takozvani ) sta moze da vide za 30 minuta , danece mozda da utvrde tacnu kilometrazu ( cisto sumljam prosto neverujem )

- - - - - - - - - -

Neće se oni ni bakćati sa tačnom kilometražom, nego će izdavati potvrdu o trenutnoj kilometraži na satu, koja će se morati predavati u SUP prilikom prve registracije, pa preprodavci neće moći da obaraju km posle carinjenja, odnosno neće im se isplatiti da je dižu pre granice. Vrlo verovatnije da će je obarati pre granice, i platiti skuplju carinu, ali zato će imati "državnu potvrdu" da je taj auto prešao smešnih 80.000 km, a star 10 godina dizel, pa će im ona priča kako je baba vozila itekako piti vodu, te će na osnovu toga dići cene, jer tobož prodaju skoro nov auto, pa će krajnji kupci opet biti izigrani.

Poslednja izmena:

Back