Uvoz automobila, pomoć i saveti

Da li se EUR 1 moze izvaditi naknadno nakon sto je vozilo doslo iz Njemačke?
- Ako može, da li se vozilo mora vracati u Njemacku ili su samo papiri dovoljni da se dobije EUR 1?
- Gdje se tacno vadi EUR 1 i da li se mora izvaditi u gradu u kojem je auto kupljeno ili se moze izvaditi u Sloveniji.
Pitam posto auto vec izvjesno vreme vozim ovde u BiH sa stranim tablama auto nije reg.na moje ime jer nemam vizu e sad bih ga ocarinio ali mi treba taj EUR 1 na koji nacin ga najlakse dobit ako je moguce ali da se nebih ponovo morao vracat u Njemacku,mogao bih dobiti neki dokument (racun) iz auto kuce u Njemackoj ako je potrebno.

Eur1 može da se vadi naknadno, ali samo ako je već napravljena izvozna deklaracija na stranoj carini. Ako nije napravljena, onda to i nije naknadno vađenje pdv-a.

Potrebno je imati ugovor ili račun, veliki i mali brif, potvrdu proizvođača, i sa tim papirima na carini (bilo gde u EU) napraviti izvoznu i eur1. Međutim, potrebno je da auto izađe barem u Mađarsku ili u Sloveniju, ako ćeš tamo praviti te papire, kako bi ti ih overili na istupu iz EU. Dakle, u ovom slučaju na slovenačko-hrvatskoj granici slovenački carinik treba da ti overi izvoznu.

E, sad, ta potvrda proizvođača se plaća, i zna da se čeka i po nekoliko dana. Tek kada to obezbediš idi u Sloveniju da praviš izvozne papire.

Postovani
Zamolio bih va da mi pomognete posto planiram da kupim auto od nemacke firme koja ima predstavnistvo u Beogradu. Auto se nalazi u Srbiji i na nemacke table je. U pitanju je Toyota Rav 4 D4D 2000ccm 2004 god dizel. U sabracajnoj dozvoli pise euro 3, Toyota europa. Zanima me sta mi treba od papira i da li se vozilo tretira kao japansko ili evropsko vozilo jer je za japanska vozila veca carina. Auto je kupljen nov u Nemackoj 2004 god. Unapred zahvalan POZDRAV

Može da se carini sa povlasticom, pošto mu piše da je Europa. Dakle bez carine posle Nove godine.

E, sada, pošto je auto ovde, a u pitanju je strana firma, treba da se čujemo za neke detalje....

Poslednja izmena od moderatora:
Od Nove godine automobili sa dizel motorom od 1.500 do 3.000 kubika i "benzinci" od 1.000 do 1.500 kubika biće uvoženi bez carine, a za benzince do 1.000 i dizelaše do 1.500 kubika carina će biti smanjena sa pet na 2,5 odsto

Ovo je neka nfo koju sam procitao na neet. Sta se desava sa benzisnskim motorima preko 1500 kubika, ostaje carina ista ili?

vidim tek sad da je bila diskusija oko stope...
sad sam bas zbunjen...jedno procitam...Don kaze drugo...
"Dakle, da ponovim, dizeli 1500-2500 ccm i benzinci 1000-3000 ccm bez carine, a sve ispod i preko toga sa stopom od 2.5%."

kod nas vesti izgleda da idu onom logikom kao i u skoli...jedan napise a drugi prepisuju od njega. Ne mislim to na Don-a, vec na nase novinarstvo :(

vidim tek sad da je bila diskusija oko stope...
sad sam bas zbunjen...jedno procitam...Don kaze drugo...
"Dakle, da ponovim, dizeli 1500-2500 ccm i benzinci 1000-3000 ccm bez carine, a sve ispod i preko toga sa stopom od 2.5%."

kod nas vesti izgleda da idu onom logikom kao i u skoli...jedan napise a drugi prepisuju od njega. Ne mislim to na Don-a, vec na nase novinarstvo :(

Naši novinari su debili. Čast izuzecima!

Dakle, budi ubeđen da ja imam pravu informaciju. Od toga živim. z;)

Po tom znaci da renoovi motori 1,5 Dci nece biti bez carine jer imaju 1461 ccm a takodje Corsa 1.0 i Seat Arosa,VW Lupo sa 1.0 motorima nece biti bez carine!
Koja je to matematika pitam se ja?

Tačno. Smanjuje im se carinska stopa sa 5 na 2.5%.

Matematika je u tome što su vozila u carinskom tarifniku podeljena u različite tarifne stavove po grupisanoj kubikaži, u tri kategorije. Za najmanju i najveću je predviđeno da se u 2013. plaća 20% od redovne stope koja iznosi 12.5%, a za srednju se u 2013. ukida carina.

Back