Uvoz automobila, pomoć i saveti

Carina ukinuta, vozila skuplja

carine.jpg

Izvor: Politika.rs

Uvođenjem ekološke takse od 12.000 dinara po toni automobila i nultog tehničkog pregleda cena uvezenog polovnjaka raste umesto da pojeftini

Od prvog dana ove godine bez plaćanja carine moći će da se uvoze putnički automobili iz Evropske unije. Carine su potpuno oslobođeni putnički automobili sa benzinskim motorima zapremine od 1.000 do 3.000 kubnih santimetara ili sa dizel motorom od 1.500 do 2.500 kubika. Izuzeci su uvedeni na osnovu zapremine i vrste pogonskog agregata. Da razjasnimo, na vozila sa benzinskim motorima do 999 kubnih santimetara i od 3001 kubik pa naviše i na vozila sa dizel motorima do 1.499 kubika i od 2.502 kubika pa više, plaća se i dalje carina od 2,5 odsto na fakturisanu vrednost.

Automobili ovih zapremina moći će da se uvezu bez carine tek od 1. januara 2014. godine.

Iako još nema zvaničnih tumačenja, automobili, po svemu sudeći, neće biti u potpunosti oslobođeni troškova uvoza, pošto će se na njihovu vrednost obračunavati taksa za carinsku evidenciju, koja iznosi jedan odsto od priznate vrednosti i na sve to opšta stopa poreza u visini od 20 odsto na vrednost vozila na dan uvoza. Tu treba dodati i izdatak od 50 do 150 evra koji naplaćuju špediteri za otvaranje i izradu carinske dokumentacije.

Ja sam za moju GTC 1,7 CDTI Cosmo 2005 iz Italije platio porez 40000 dinara plus dovoz na kamionu od 300 eura plus spediter 150 eura tako da ti je to tu negde otprilike. I da,crna GTC je najlepsa.
291m6pk.jpg

A taj slovenac je odvalio Bertone za ovu Astru a prethodni model je bio Bertone dok ova nije.

Vlada Srbije namerava da uskoro zabrani uvoz polovnih automobila sa "evro 3" motorom

polovnjaci%20novosti.jpg

Izvor: Novosti.rs

Vlada Srbije namerava da uskoro, saznaju "Novosti", zabrani uvoz polovnih automobila koji poseduju "evro 3" motor, odnosno za naše tržište će u inostranstvu moći da se kupuju isključivo modeli koji imaju modernije motore koji nose oznaku bar "evro 4".

Ova izmena sprečiće pojavu koja je, u poslednje vreme, izražena, a to je da se iz zemalja EU uvoze automobili koji se tamo već smatraju "ekološkim bombama".

- U trenutku kada je za nove automobile na snazi standard "evro 5" a za kamione "evro 6", nije logično da se ne podigne i granica za uvoz polovnih automobila - kaže za "Novosti" Miloš Petrović - Tražili smo od Vlade Srbije da taj uslov za uvoz polovnjaka ubuduće bude "evro 4" norma. Ako se vodi računa o zagađenju i uvodi standard za nova vozila, onda je normalno da se on primenjuje i na polovna.

To bi naravno pogodilo sve koji žele da kupe polovno vozilo jer je cena automobila sa motorom "evro 4" za za oko trećinu veća nego sličnih vozila sa motorom "evro 3". Razlog je prost, vozila su znatno mlađa, jer je "evro 4" standard usvojen 2005. godine

Budale... Euro4 nije uveden 2005. ja sam imao na carinjenju Golfove i Fordove koji su 2000. i 2001. a imali su fabrički euro4.

Carina ukinuta, vozila skuplja

carine.jpg

Izvor: Politika.rs

Uvođenjem ekološke takse od 12.000 dinara po toni automobila i nultog tehničkog pregleda cena uvezenog polovnjaka raste umesto da pojeftini

Od prvog dana ove godine bez plaćanja carine moći će da se uvoze putnički automobili iz Evropske unije. Carine su potpuno oslobođeni putnički automobili sa benzinskim motorima zapremine od 1.000 do 3.000 kubnih santimetara ili sa dizel motorom od 1.500 do 2.500 kubika. Izuzeci su uvedeni na osnovu zapremine i vrste pogonskog agregata. Da razjasnimo, na vozila sa benzinskim motorima do 999 kubnih santimetara i od 3001 kubik pa naviše i na vozila sa dizel motorima do 1.499 kubika i od 2.502 kubika pa više, plaća se i dalje carina od 2,5 odsto na fakturisanu vrednost.

Automobili ovih zapremina moći će da se uvezu bez carine tek od 1. januara 2014. godine.

Iako još nema zvaničnih tumačenja, automobili, po svemu sudeći, neće biti u potpunosti oslobođeni troškova uvoza, pošto će se na njihovu vrednost obračunavati taksa za carinsku evidenciju, koja iznosi jedan odsto od priznate vrednosti i na sve to opšta stopa poreza u visini od 20 odsto na vrednost vozila na dan uvoza. Tu treba dodati i izdatak od 50 do 150 evra koji naplaćuju špediteri za otvaranje i izradu carinske dokumentacije.

Opet dezinformacije. Nije uvedena ekološka taksa, i ne verujem da će i biti uvedena za polovnjake. Ta taksa je predviđena za uvoz sve tehničke robe, ali NOVE.

Dalje, nema takse za evidentiranje. Ukinuta je pre dve godine, i ne verujem da će je vratiti.

Ha-Ha! Poskupela "Bertonka" jer koliko se ja secam bila je 4500 a sad je 5350 a ja moju sa jacom opremom i sa dizel motorom mogu dati ocarinjenu za malkice vise.
Prateci oglase nista se ne desava sa cenama a kroz praksu dozivljavam neverovatno smesne ponude od kojih dopih upalu stomacnih misica (smeh)! Kaze covek da je gledao bas Astru GTC za 6500 i kao kad je pitao za zadnju cenu prodavac mu odmah spustio za 1000 eura,drugi za drugi auto isto slozio istu pricu a najveca provala je kako je jedan sa 6000 spustio Toyotu RAV4 na 4000 samo da je proda.
Jel ovaj narod misli da postoje toliki tupani da ce da poveruju u te fantazije?:hahaha:
Prodavci su informisani ljudi koji se vecinom bave profesionalno tim poslom i zive od toga i njima pricati te price je zaista smesno jer jako dobro znaju posto je neki automobil preko i za koje pare se moze uvesti.
KAo pre neki dan lik mi nudi za CC Megan svoj skuter koji je procenio na 2500 a ja pogledam na oglasima i mogu da ga uzmem za 1200 i kazem mu da mora da da vecu doplatu. Posle mi salje poruku da razmislim dok je zainteresovan i dok ima pare!!! Kralj!z:lol:

Ha-Ha! Poskupela "Bertonka" jer koliko se ja secam bila je 4500 a sad je 5350 a ja moju sa jacom opremom i sa dizel motorom mogu dati ocarinjenu za malkice vise.
Prateci oglase nista se ne desava sa cenama a kroz praksu dozivljavam neverovatno smesne ponude od kojih dopih upalu stomacnih misica (smeh)! Kaze covek da je gledao bas Astru GTC za 6500 i kao kad je pitao za zadnju cenu prodavac mu odmah spustio za 1000 eura,drugi za drugi auto isto slozio istu pricu a najveca provala je kako je jedan sa 6000 spustio Toyotu RAV4 na 4000 samo da je proda.
Jel ovaj narod misli da postoje toliki tupani da ce da poveruju u te fantazije?:hahaha:
Prodavci su informisani ljudi koji se vecinom bave profesionalno tim poslom i zive od toga i njima pricati te price je zaista smesno jer jako dobro znaju posto je neki automobil preko i za koje pare se moze uvesti.
KAo pre neki dan lik mi nudi za CC Megan svoj skuter koji je procenio na 2500 a ja pogledam na oglasima i mogu da ga uzmem za 1200 i kazem mu da mora da da vecu doplatu. Posle mi salje poruku da razmislim dok je zainteresovan i dok ima pare!!! Kralj!z:lol:

Ima svakakvih likova. Stric prodavao auto Audi 80 iz 83, registrovan, za 600 evra. Javljali su mu se svakakvi likovi. Jedan kaze kako mnogo voli Audi 80, al mnogo je to para, da l on zna kakav auto ima da se kupi za 1.500 evra, kao nov ........ Dabio je odgovor, da ima 1.500 evra, ne bi gledao auto od 600 evra. Kad god su ga pitali za cenu, obavezno je bilo koja je zadnja, i da razmisli. Na kraju, prvi covek koji je dosao da vidi auto, i koji nije dosadjivao preko telofona, nego je pitao gde se nalazi auto, i kad moze da dodje da pogleda, ga je kupio za 600 evra.

A zamene kakve su mu tek nudili :) Jedan mu nudio svinje, drugi masine za hoblovanje, haos.

Dule 021
Da li se to meni cini ili ti meni nudis tvoju Astru? Moracu da te razocaram meni treba sa 1.6 benzinskim motorom, koju licno ja planiram da dovezem.

Pa i ne koliko te pokusavam odgovoriti od tog 1,6 16V motora koji fabricki trosi ulje.Raspitaj se malo pa ces videti da je tako.
Bolja verzija ti je 1,8 16V koji se mnogo bolje pokazao a i u ovom slucaju vise je za tu pikslu jer glupo je uzimati takav auto a imati slabasan motor.Verovatno si video i GTC sa 1,3 CDTI motorom sto je bas smesno.

Ako jeste, onda se s njim dogovarate da li da odmah platite bez poreza, pa da mu kasnije pošaljete overenu izvoznu ili da platite porez, pa ga kasnije vraćate sa overenom izvoznom. A, i ovo poslednje se dogovarate da li morate da dođete po pare ili je dovoljno da im pošaljete izvoznu, a da vam on uplati na račun povrat pdv-a.

Done jedno pitanje. Koliko su cesto prodavci sa nemackih placeva voljni pristati da im se plati bez PDV-a (mislim na ona auta za koje je navedena Net cena), pa da im se naknadno posalje overena izvozna? takodje me zanima gde se overava izvozna, na izlazu iz nemacke, na izlazu iz eu, ili u zemlji u koju se uvozi? ako je recimo na izlazu iz njemacke, dali mogu odmah svratiti u postu u sloveniji ili madjarkoj i poslati dokument natrag? ili ce mi taj dokument trebati prilikom uvoza kod nas?

hehehee... Reci mu da mi pošalje broj od toga za RAV da ga ja odmah kupim. :lol:

Done jedno pitanje. Koliko su cesto prodavci sa nemackih placeva voljni pristati da im se plati bez PDV-a (mislim na ona auta za koje je navedena Net cena), pa da im se naknadno posalje overena izvozna? takodje me zanima gde se overava izvozna, na izlazu iz nemacke, na izlazu iz eu, ili u zemlji u koju se uvozi? ako je recimo na izlazu iz njemacke, dali mogu odmah svratiti u postu u sloveniji ili madjarkoj i poslati dokument natrag? ili ce mi taj dokument trebati prilikom uvoza kod nas?

Nema pravila. Sve zavisi koliko je koji Švaba poverljiv.

Overava se na izlasku iz EU.

Back