Uvoz automobila, pomoć i saveti

Pozdrav svima. Treba mi jedna informacija vezana za uvoz automobila iz EU (konkretno iz Češke). Da li pri kupovini automobila moram da izvadim neke njihove COL odnosno privremene tablice ili mogu da ga dovezem sa normalnim tablicama i ovde ga zatim ocarinim? Koliko sam shvatio COL tablice se uzimaju, jer ako nemam državljanstvo Nemačke ne mogu da vozim auto sa njihovim regularnim tablicama. Da li ja mogu nekako da iskoristim to što Imam dvojno državljanstvo i našu vozačku dozvolu?Unapred hvala.

Pozdrav svima. Treba mi jedna informacija vezana za uvoz automobila iz EU (konkretno iz Češke). Da li pri kupovini automobila moram da izvadim neke njihove COL odnosno privremene tablice ili mogu da ga dovezem sa normalnim tablicama i ovde ga zatim ocarinim? Koliko sam shvatio COL tablice se uzimaju, jer ako nemam državljanstvo Nemačke ne mogu da vozim auto sa njihovim regularnim tablicama. Da li ja mogu nekako da iskoristim to što Imam dvojno državljanstvo i našu vozačku dozvolu?Unapred hvala.

Nema to veze sa državljanstvom. Možeš slobodno da ga voziš na redovnim tablama ako ti prodavac dozvoli, ali ako ga odjavi trebaju ti colke.

Zanima me, a stvarno ne mogu da pročešljavam pređašnje postove (ima ih na tone), šta je sve potrebno od dokumentacije kada se dođe na carinu da se ocarini automobil? Hteo bih da uvezem auto iz Češke, pa još bolje ako neko ima iskustva sa uvozom iz te zemlje. I još jedno pitanje, da li mi je potreban onaj eur1 dokument ako je auto mladje od 2002. godišta i čemu uopšte taj sertifikat služi? Iiii još jedno pitanje, da li mogu da ocarinim automobil u Subotici ili moram u mestu svog prebivališta? Na sva ova pitanja sam već tražio odgovore po raznim sajtovima i nailazio na različite informacije, te bih te zamolio Done, s obzirom na tvoju stručnost, da još jednom tačno i precizno odgovoriš mojim amaterskim zahtevima. Hvala.

Желим овом приликом да се јавно захвалим човеку под надимком на форуму Игор Ларгус. Увезао сам ауто из Немачке и Игор ми је одрадио све што је требало у рекордном року, одговорно и професионално.

Да напоменем још нешто, некоме ће можда затребати, да сам једини проблем имао са очитавањем броја мотора, па сам одрадио укуцавање у Београду. За полицијског вештака у 29. новембра није довољно само да види из царинске декларације да је број мотора неутврђен, него мора да се започне технички преглед и они издају документ у коме као напомена стоји да је број мотора неутврђен. Дакле, у Србији, земљи бирократије, да би се добило решење за укуцавање броја мотора, на 3 различита места мора да се погледа и да се утврди да не може да се очита (на царини, на техничком и код вештака), а тај број се нигде у нормалним земљама и не уписује у папире. Да не помињем колико у целој тој процедури има губљења времена и вртења по троуглу технички преглед - вештак - СУП у Љермонтовој где се у Београду издаје решење за укуцавање броја мотора (шасије).

Остаје да се надамо да ће убудуће све то да се поједностави, јер апсурдно је да ми је у Србији за регистрацију требало 2 дана уз шетање у круг, исто то у Немачкој сам завршио за око 1 сат и то све на истом месту.

Back