Uvoz automobila, pomoć i saveti

Hm, u redu, ali kako i dalje za taj kupoprodajni ugovor, za on ne treba da je overen u zemlji odakle se uvozi automobil, u ovom slucaju iz Ceske? Da li on moze, i uz pomoc kojih papira, da to sve, recimo, resi na ulazu u Subotici, i kad napravi te "ulazne papire" dodje sa tim svojim redovnim (a ne col) tablicama do NS (posto nas upucuju na carinarnicu u NS) i tamo ga ostavi na carinjenju? Kome sam onda duzan tu odjavljenu saobracajnu, carini ili SUP-u? Sta on treba da ima na granici od mojih podataka i dokumenata da prilozi, i da li sam i ja obavezan da budem na granici prilikom pravljenja tih ulaznih papira? Jos jednom hvala na odgovorima, svi su dobrodosli. Prvi put uvozim auto, pa eto, malo davim:mrgreen:

Kupio sam Passat karavan 2007. u Nemackoj uvezao ga i sad stoji na carini zato sto nemam eur1 obrazac.Spediter kaze da moraju da mi ga izdaju , zato sto mogu da ih tuzim.Zovem tamo gde sam kupio auto oni nesto vrdaju.Ima li neki nacin da se to resi.Nisu to neke male pare opet je 1000 evra u opticaju.
Gde si izvozno ocarinio ? sa kakvim računom je uvežen?gde ga sada cariniš?

Hm, u redu, ali kako i dalje za taj kupoprodajni ugovor, za on ne treba da je overen u zemlji odakle se uvozi automobil, u ovom slucaju iz Ceske? Da li on moze, i uz pomoc kojih papira, da to sve, recimo, resi na ulazu u Subotici, i kad napravi te "ulazne papire" dodje sa tim svojim redovnim (a ne col) tablicama do NS (posto nas upucuju na carinarnicu u NS) i tamo ga ostavi na carinjenju? Kome sam onda duzan tu odjavljenu saobracajnu, carini ili SUP-u? Sta on treba da ima na granici od mojih podataka i dokumenata da prilozi, i da li sam i ja obavezan da budem na granici prilikom pravljenja tih ulaznih papira? Jos jednom hvala na odgovorima, svi su dobrodosli. Prvi put uvozim auto, pa eto, malo davim:mrgreen:
Ako ćeš ga cariniti u NS-u , potraži nekog špeditera tamo da ti kaže šta je njima potrebno od dokunetacije i koji je način na koji oni rade carinjenje. Mi u Subotici radimo malo drugačije. Ako budeš carinio u Subotici , nije potreban ni overen ugovor ni tvoje prisustvo. Sto se saobracajne tice , imas dva resenja, prvo je da smestis auto pod carinski nadzor , rodjak odnese i odjavi saobracajnu pa ga tek onda carinis i reg ili ga ocarinis , pa odjava , i onda tu odjavljenu predajes opet u Sup prilikom reg. A može i treća varijanta , predaš i tablice i cesku saobracajnu u Sup i tražiš potvrdu od našeg supa i sa tim papirom odjavljujes vozilo u ceskoj. Ali ovu trecu neka rodjak proveri da li ce biti OK sto se Čeha tiče da ne bude on posle imao problem.

Ma nije brate otisla, nego nemci stalno menjaju nesto na sajtu, i onda se desava da ne moze da otvori stranicu... Evo ponovo linka:
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=217674162
A u slucaju da o5 nece, evo podataka, za Don-a, voleo bih da mi odgovori ako moze sto pre, da stvarno ne ode :D.
Fiat Marea 1.8 16V 83kW, 2000god, oprema klasika, el. podizaci, el. retrovizori, grejanje retrovizora, klima-automatic, cd, servo, centralno, maglenke, alu-felne, ABS.

530 €

Sorry! Bio sam na putu, pa nije moglo ranije.

Posto planiram da se upustim samostalno u kupovinu automobila u Holandiji (prvi put) zamolio bih ljude dobre volje da mi daju neki savet oko procedure. Procitao sam sve postove od pocetka i donekle sam shvatio, ali jos jednom da proverim.

U pitanju je VW Passat karavan 2.0 TDI, 103kw/140 ks, 2007 godiste, 6 brzina, 203500 km, dig. klima, tempomat, alu felne, sportline paket opreme, reg. broj 02TSHK, sa PDV cena je 5710 evra (moze da se vrati PDV). Prodavac je autokuca a ne fizicko lice (ako to nesto znaci).

Ono sto mene interesuje je sledece: Na koji nacin se vrsi povracaj PDV i gde?
Sta mi je sve od dokumenata potrebno za carinu? (orig. kupoprodajni ugovor, sao. dozvola kopija ili orig.,)
Odjavne tablice koliko dana vaze?,
Da li se sa njima moze proci kroz Madjarsku na tockovima?
Posto je u pitanju pravno lice da li se mora platiti preko racuna ili kesom?

Pitanje za Igora i Dona i obratno (ne bih zeleo da dodje do nekog nesporazuma) pa ko je u mogucnosti da odgovori nije hitno
Posto je u pitanju 200000 km, da li mora da se dodaje km u Madjarskoj?
Koliko iznose ukupno troskovi oko carinjenja?
Da li je vreme trajanja postupka jos uvek dva do tri dana ?

Hvala puno!

Mozda ne bi bilo lose da neko od urednika ili clanova (dobre volje) napravi posebnu temu ilineki info u kojem ce u kratkim crtama objasniti postupak i dokumentaciju potrebnu za kupovinu automobila iz odredjene zemlje, jer se ovakva pitanja redovno postavljaju.

Povrat pdv-a se vrši tako što vratiš prodavcu izvoznu deklaraciju, koju si napravio u Holandiji prilikom kupovine, a koja je overena kod mađarske carine prilikom istupa iz EU. Na osnovu toga ti se vraća porez. Sad, sve zavisi od tvog dogovora sa prodavcem, odnosno od njegovog poverenja prema tebi. Postoje dve varijante. Najčešća je da mu vratiš lično ili poštom izvoznu, a da ti on isplati iznos poreza ili uplati na tvoj devizni račun. Druga je da ti veruje da ćeš mu vratiti overenu izvoznu i da ti odmah proda auto bez poreza.

Od papira ti treba saobraćajna, faktura, izvozna i eur1 obrazac. Izvoznu i eur1 praviš na holandskoj carini.

Holandske zoll tablice bi trebalo da važe mesec dana. Nemoj da te nagovore da uzmeš nemačke žute na 5 dana, jer ih Mađari skidaju, isključuju auto iz saobraćaja i naplaćuju kaznu.

Svejedno je kako plaćaš. Najbolje ti je kešom kada na licu mesta pogledaš je li sve ok sa tim autom.

Kilometraža mora da se diže, jer po holandskim tablicama istrošenosti on bi trebalo da je prešao 230.000 km.

Ukupni troškovi carinjenja iznose 1.700 €. Dakle sve od dolaska pred mađarsko-srpsku granicu. U Mađarskoj ja preuzimam vozilo, a ti ga dobijaš ocarinjenog.

Postupak je još uvek 2-3 dana.

P.S. Nemoj da te hendler nagovori da prebacuje papire na nemačke, i da ti ga proda kao nemca. To u poslednje vreme Holanđani često čine, jer oni tako imaju određene povlastice, a tebi je nepovoljnije carinjenje sa nemačkom saobraćajnom, nego sa holandskom.

za Dona:zanima me carina+pdv+troskovi spedicuje za sledeca vozila: 1.VW pasat 1,8 turbo highline,benzinac,2002.god,presao 185k,110kw{150 ks},nemacka,klima,alu felne... cena 3200 eur 2.reno megan 1,4 benzinac,2003.godiste,72kw {98 ks},presao 150k,2/3 vrata,nemacka,klima,alu felne... cena 1900 eur 3.pezo 206 1,4 benzin,2002.god,55kw {75ks},presao 176k,4/5 vrata,nemacka,klima,alu felne...cena 1650 eur Ako postoji mogucnost da stupimo u kontakt,jer krajem avgusta odlazim za Nemacku i bice mi potrebne tvoje usluge?

Back