Uvoz automobila, pomoć i saveti

Pozdrav forumasima...

Trazim neke informacije o uvozu automobila kod nas,pa nabasah ovde,a vidim da ima upucenog sveta....:-) Imam par pitanja,pa bih zamolio ako iko moze da mi da odgovor. Uglavnom mi je jasno kako sve to funkcionise (teoretski) ali nisam nigde nasao recimo....Zivim u Svedskoj i uvezao,tj carinio u Srbiji (Sombor) svoj licni automobil koji koristim ovde u inostranstvu,znaci u saobracajnoj i svim ostalim papirima je moje ime...
-Moram li da imam famozni,overeni kupoprodajni ugovor?!
- Jos nesto,prilikom ulaska u zemlju,moram li obavezno da prijavim auto na carini i spediciji i sta oni konkretno rade ? Hocu reci,mogu li to da uradim naknadno,ili u nekoj spediciji recimo u SU, ili unutrasnjosti? Ovo pitam jer ce automobil verovatno matori da vozi dole,a on je ..."mator" i ne snalazi se sa papirologijom,a i auto je na moje ime,pa ne bi da ga zamaram time.
-Da li auto moze da se carini u bilo kom mestu gde postoji carinski terminal ? Sombor?

Hvala unapred i pozdrav.

Ako ćeš da ga cariniš na svoje ime, a to možeš samo ako imaš prijavljen boravak i u Srbiji, tj. važeću srpsku ličnu kartu, onda ti ne treba ugovor, nego na granici daješ izjavu o vrednosti. Naravno, daješ izjavu na onu vrednost koju ti kaže špediter da ne bi plaćao skuplju carinu nego što treba. Posle carinjenja napraviš kupoprodajni ugovor ili ugovor o poklonu sa ćaletom, i on ga registruje na svoje ime. Ne plaća se porez za prenos vlasništva sve dok se auto prvi put ne registruje u Srbiji.

Ukoliko nemaš srpsku LK onda treba da napraviš ugovor na ćaleta i overiš ga kod notara u Švedskoj. Opet na vrednost koju ti kaže špediter.

Auto moraš obavezno prijaviti na granici za carinjenje. Pre toga, ako je potrebno, u Mađarskoj mu digneš kilometražu na koliko ti špediter kaže.

Možeš da ga cariniš i u Somboru, ali ti ja to ne bih preporučio. Nije da ti se ja namećem. Ne moraš cariniti kod mene, ali ti preporučujem da ga uradiš kod bilo koga u Subotici. U Somboru kolju sa carinama.

zasto da prijavi svoj licni automobil sta pricas kad moze kad oce ovde..nisam ni ja morao da prijavim na granici koji sam kupio..kako mislis da se prodaju stranci kako su usli u zemlju nego neprijavljeni

Pre carinjenja mora da ga prijavi na granici. Znači, ako ga i utera u zemlju, kada odluči da ga carini, mora da ga istera, pa da ga prijavi na granici. Bez granične deklaracije ne može da se carini auto.

@singer025
Ukoliko hoćeš da ocariniš auto, moraš da ga na granici prijaviš za carinjenje. Prilikom graničnog prijavljivanja moraš i da se izjasniš gde hoćeš da cariniš auto, tj. u kojoj carinskoj ispostavi. Nisu sve ovlašćene, a ne mogu da pronadjem spisak na netu, pa ću to pogledati sutra u kanc. Odakle si, da vidimo gde ti je najbliže? Kad prođeš granicu, rok za prijavu odredišnoj carini je 3 dana. Posle toga sledi carinjenje, koje se negde može završiti u toku dana, a negde ne.
Ne moraš da praviš kupoprodajni ugovor, ali je bolje za tebe da to uradiš, evo zašto: Pri određivanju carinske osnovice uzima se u obzir da li je u pitanju direktna ili indirektna kupovina, a osnovica je osetno veća u slučaju indirektne kupovine. Ukoliko se auto vodi na tebe, i hoćeš da ga ocariniš na svoje ime onda se kao osnov uzima cena indirektne kupovine (ne deluje logično, ali tako je) pa ti više isplati da napraviš ugovor između tebe i tvog oca jer će tako manje da te košta.
Ovo što piše georgejune je tačno ukoliko nećeš da ocariniš auto.

Zavisi kako gde... Kod nas u Subotici se kod izjave o vrednosti uzima manja cena (neposredna kupoprodaja).

@don
Koji katalog koristite u slučaju uvoza iz Austrije, i da li carina kod vas prihvata mobile.de , autoscout i sl. sajtove kao merodavne za utvrđivanje osnovice?

Za austrijance koristimo italijanski katalog.

Internet ponude se uzimaju kao merodavne samo ukoliko ne postoji katalog za određenu vrstu vozila (autobusi, traktori...) ili za retke vrste vozila kojih nema ni u jednom katalogu. Takođe, uzimaju se i za motocikle, ali u kombinaciji sa katalogom.

Pozdrav i hvala svima na odgovorima...

Malo mi je jasnije,mada....Povremeni me je malo zbunio :-)

Jesam iz Sombora i on rece da MORAM da carinim tamo ukoliko sam iz SO odnosno iz tog podrucija. Kako onda mogu da nadjem recimo Dona (koji je, koliko sam razumeo u Subotici) da mi on to tamo odradi ? I jos nesto....U SO-u gotovo za pre podne ?! Zasto je onda nesigurno i komplikovano? Papirologija?

Kao što reče kolega aleksandarz, više ne moraš u svom mestu da cariniš na ime. To je ukinuto pre nekih mesec dana. Sada možeš da cariniš gde hoćeš.

Zašto SU, a ne SO, kada je u SO brže? Pa, zato što su u SO velika zakerala. Traže dlaku u jajetu. Šta ćeš, stara komunistička škola. A, i kao što ranije rekoh, kolju sa plaćanjem.

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi! Novi sam na forumu, i iskreno...sramota me što sam se tek sad registrovao, a čitam ga onako već godinama:bye:

Vidim da je Дон najupućeniji od svih što se tiče cijena carine i poreza. Ja sam državljanin BiH i živim u RS, BiH. Znam da se carinska i poreska stopa razlikuje od države do države, ali budući da sam htio pitati Дон-a za savjet, tj. pomoć, nije valjda da se i sama kataloška cijena razlikuje? To bi trebalo biti vrlo slično, ako ne i isto...? Da li griješim ?

Planiram uvoziti sebi Alfa Romeo 2.4 JTD 20 V, 110 ili 129 kw, zavisno na koji naletim, sa full opremom, model od 2004. godine, facelift. Ovakav, kao sa slike.. meni je auto vrh za pare koje planiram dati za auto!

Eto, ako bi neko znao kolika bi bila kataloška vrijednost za ovaj auto, ako ne za BiH, onda koliko za Srbiju? Eto, računam na full opremu, pa sve manje carine što bude, to je bonus i dodatne pare sačuvane u džepu.

Hvala svima !

Maksimalna osnovica po katalogu bi za ovo (kol'ko mi se čini ovo je alfa 166) bila između 1750 i 2650Eur, za model od 110 kw.
Model od 129 kw bi u zavisnosti od modela izlazio između 2600 i 4000 eur.
Kilometraža je bitna i može solidno da utiče na cenu. Račun je uz pretpostavku da je auto iz Italije.
Kod mene bi osnovica za italijana od 110 Kw bila 1.350€, a za 129 Kw 1.800€. Znači, ako je carinska stopa u BiH 3% i pdv 17%, koštalo bi te 277€, odnosno 370€ za ovaj jači.

Ova razlika je ovolika, jer verovatno kolega aleksandarz ima starije kataloge. Sad, sve zavisi koje kataloge imaju špediteri u Srpskoj.

auto sam planirao dovoziti iz Dojčlanda. Da vidim šta će Don reći, baš me zanima :worth:

Blagodarim :hvala

Nemac je druga priča. Po nemačkom katalogu osnovica za 110 Kw je 3.250€, a za 129 Kw 3.550€. Znači u plaćanju, po bosanskim stopama, 667€, odnosno 728€ za jači motor. Plus na to dodaj uslugu špedicije. Ne znam kolika je u Srpskoj.

U slučaju da ti špediteri u Srpskoj budu rekli da praviš fakturu na veće vrednosti od ovih koje sam ti ja naveo, javi mi se, pa ću ti mailom poslati skeniranu stranicu kataloga, koja ti bude trebala za carinjenje, pa to odštampaj i daj svom špediteru da ti ocarini auto na ovu vrednost.

Poslednja izmena:
Za Dona – koliko bi izasla carina i svi ostali troskovi do registracije, i da li mogu kod tebe iako sam iz beogrda?

Pozz:)

1) Citroen C5 2.0 HDI 100KW / 138ks exclusive 11/2008, iz francuske, 5 vrata, limuzina 173000km, 6300 eur (minus PDV izadje me 5100eur) ABS, ESP, 4 airbags, autom.klima, alu felne, tempomat,CD, bord kompjuter, podizaci, centralna,

2) Ford Focus 1.8 TDCI 74kw/110ks, 2200e (aukcijska kuca, za fokus nema povrat PDV-a) april 2004, 5 vrata limuzina, 113000km, Ambiente paket: klima, centralna brava, CD, servo, elektro podizaci stakala, iz Francuske

3) Renaul Clio Van beli, 2/2008 1.5 DCI, 50KW /70Ks, 3 vrata, 99000km, 4 airbags, klima, cd radio, podizaci, ABSm bord kompjuter 2800eur (minus pdv izadje me 2300e)

Sva tri iz francuske od aukcijske kuce.

1) 2.230€
2) 790€
3) 1.190€

Pozdrav Don-u i hvala na odgovoru...

Imam nasu LK i adresu naravno u SO-u....Auto je na moje ime i hocu da ga carinim na sebe,zato me je bunilo to sto mi je neko rekao da moram da imam kupoprodajni ugovor sa starim vlasnikom. Mogao bih i to da uradim,al on je 150km daleko,overa i zajebancije.....nadam se da ne treba.
Imam jos par pitanja:
Razumeo sam da bi trebalo da prijavim auto na ulazu u zemlju i da se javim spediciji,ili carini u roku od 3 dana i zavrsim to....samo problem je sto ce verovatno cale da doveze auto za Srbiju,a ja cu da dodjem sredinom maja. E sad,da li on da ga prijavi....ili ja kada dodjem da skocim do Brega,Kelebije bez obzira,ili da jednostavno izadjem iz zemlje,vratim se i prijavim ga.

Koliko traje procedura carinjenja u SU? Mora li vozilo za to vreme da bude kod vas ? Kada se carinjenje obavi,mogu li da ga vozim dok ne zavrsim nase table ? Ko uzima strane tablice ?

Za Don-a......javi se na somborac@telia.com pa da se dogovorimo....

Pozdrav svima

Pozdrav Don-u i hvala na odgovoru...

Imam nasu LK i adresu naravno u SO-u....Auto je na moje ime i hocu da ga carinim na sebe,zato me je bunilo to sto mi je neko rekao da moram da imam kupoprodajni ugovor sa starim vlasnikom. Mogao bih i to da uradim,al on je 150km daleko,overa i zajebancije.....nadam se da ne treba.
Imam jos par pitanja:
Razumeo sam da bi trebalo da prijavim auto na ulazu u zemlju i da se javim spediciji,ili carini u roku od 3 dana i zavrsim to....samo problem je sto ce verovatno cale da doveze auto za Srbiju,a ja cu da dodjem sredinom maja. E sad,da li on da ga prijavi....ili ja kada dodjem da skocim do Brega,Kelebije bez obzira,ili da jednostavno izadjem iz zemlje,vratim se i prijavim ga.

Koliko traje procedura carinjenja u SU? Mora li vozilo za to vreme da bude kod vas ? Kada se carinjenje obavi,mogu li da ga vozim dok ne zavrsim nase table ? Ko uzima strane tablice ?

Za Don-a......javi se na somborac@telia.com pa da se dogovorimo....

Pozdrav svima

Odgovoriću ti na pitanja ovde, kako bi i drugi koji imaju istu situaciju mogli da se upoznaju sa procedurom, a kontakt ću ti poslati na mail.

Pošto će tvoj ćale da ga dotera, a ti nećeš biti tada prisutan, ne treba da ga prijavljuje na granici. Samo, tvoj ćale mora da ima stranu boravišnu vizu, kao i tvoju punomoć, jer je auto na tvom imenu. Kroz EU ga niko ništa neće pitati, ali naša panduracija je zaglavljena još uvek u komunizmu, i pravili bi mu probleme već na samoj granici ako nema sve ovo.
Ako ima vizu i punomoć, on ga otera kući, a kada ti dođeš u Srbiju, okreneš auto na granici, i prijaviš ga za carinjenje, kako sam ti ranije objasnio. Uostalom, svakako ćemo se videti pre nego kreneš na granicu. Ja ću ti pripremiti teren kod mog graničnog špeditera, tako da će to tamo sve da teče glatko.

Procedura carinjenja traje 2-3 dana. Za to vreme auto stoji u carinskom skladištu.

Kada se ocarini, ti još uvek možeš da ga voziš na strane table ukoliko ti važi registracija.

Što se tiče tablica, postoje dve opcije. Prva je da ih predaš u naš SUP prilikom registracije, pa naknadno vadiš potvrdu. Ja ti to ne bih preporučio, jer onda moraš da SUP-u plaćaš taksu od nekih 2.500 dinara, i da je prevodiš kod sudskog tumača na švedski.
Druga, povoljnija, opcija je da skineš tablice, odneseš ih u Švedsku i odjaviš auto. Da ne bi morao tvoj ćale da čeka da mu vratiš odjavljenu saobraćajnu, kako bi mogao da preda za registraciju, savetujem ti da napraviš fotokopiju saobraćajne koju ćeš overiti kod švedskih organa ili notara da je verna originalu. To mu je sasvim dovoljno za registraciju ili možeš njemu ostaviti original, a ti sa tablicama da odneseš tu overenu kopiju. Svejedno...

Kod mene bi osnovica za italijana od 110 Kw bila 1.350€, a za 129 Kw 1.800€. Znači, ako je carinska stopa u BiH 3% i pdv 17%, koštalo bi te 277€, odnosno 370€ za ovaj jači.

Ova razlika je ovolika, jer verovatno kolega aleksandarz ima starije kataloge. Sad, sve zavisi koje kataloge imaju špediteri u Srpskoj.

Nemac je druga priča. Po nemačkom katalogu osnovica za 110 Kw je 3.250€, a za 129 Kw 3.550€. Znači u plaćanju, po bosanskim stopama, 667€, odnosno 728€ za jači motor. Plus na to dodaj uslugu špedicije. Ne znam kolika je u Srpskoj.

U slučaju da ti špediteri u Srpskoj budu rekli da praviš fakturu na veće vrednosti od ovih koje sam ti ja naveo, javi mi se, pa ću ti mailom poslati skeniranu stranicu kataloga, koja ti bude trebala za carinjenje, pa to odštampaj i daj svom špediteru da ti ocarini auto na ovu vrednost.

Don, zahvaljujem na odgovorima! Trenutno sam na terenu van Evrope, prva sedmica avgusta palim u EU da kupim Alfu 166 sa gore navedene slike, ili ako ne nađem dobru, onda eventualno Audi A4 B6, 1.9 TDI, ali Alfu bih radije...
To mi je baš čudno da se razlikuju cijene tj. stope u vrijednosti procjene auta, pa da je ovoliko manje u Italiji nego Njemačkoj :sad2: Ali dobro, mogao bih i u Italiju, meni je svejedno, gdje god će me jeftinije izaći, zašto da bacam pare ako nema potrebe :whistling:
Koliko sam ja došao do informacija, troškovi ne računajući put i lične troškove, putarine i gorivo:

- Eur 1 obrazac, oko 200 €
- EX obrazac ili kako se već zove, oko 130 €
- Zoll tablice na 14 dana sa osiguranjem, 155 €
- Carina i porez u slučaju da je jači motor od 129 KW, 728€
- Carinska prijava + špedicija, 70 €
- Homologacija - 120 €
- Prva registracija zajedno sa saobraćajnom i tablicama, 395 €

To je manje-više, oko 1800 €

Što se tiče ostalih troškova, u to ne ulazim, ali po mojim proračunima ja bih se trebao uklopiti u 900-1000 € s tim da još jedna osoba ide sa mnom. Gledao sam letove iz Zagreba za Stuttgart, niskobudžetnom kompanijom German Wings, oko 50-ak €vradi jedan pravac...
takođe se može rezervisati hotel prilično jeftino, u paketu sa rentanjem nekog mini auta, tipa Forda fieste, VW Polo i sl.
Putarine od Stuttgarta do Gradiške gdje ja planiram cariniti auto su oko 45€, i za gorivo će mi trebati oko 150 € manje više.
Kako god, ako se neko sprema na sličnu avanturu, preporučujem www.hotwire.com, jer ja tu rezervišem uvijek nešto, auto, hotel, letove, nije bitno, vrlo su povoljni pogotovo za paket aranžmane. Dosta putujem, i čini mi se kao vrlo isplativo mjesto za takav vid rezervacija :klap:

Koliko sam ja došao do informacija, troškovi ne računajući put i lične troškove, putarine i gorivo:

- Eur 1 obrazac, oko 200 €
- EX obrazac ili kako se već zove, oko 130 €
- Zoll tablice na 14 dana sa osiguranjem, 155 €
- Carina i porez u slučaju da je jači motor od 129 KW, 728€
- Carinska prijava + špedicija, 70 €
- Homologacija - 120 €
- Prva registracija zajedno sa saobraćajnom i tablicama, 395 €

To je manje-više, oko 1800 €

Eur1 i ex idu u paketu, i koštaju oko 70€
Žute colke su 150€, a vrede 5 dana. One prave, crvene, su skuplje i vrede 15 do mesec dana.
Ne treba ti homologacija za 2004.

Elem, sve treba mnogo manje da te košta.

Poslednja izmena:
Carinu i pdv su ti mnogo otcepili. Znači, nemaju nove kataloge. Ali, tu mogu da ti pomognem, kako sam ti obećao.

Nisu, napisao je kako si mu ti izračunao, i to tačno. Prevideo si da ipak hoće da uvozi iz Nemačke. Ako se odluči za Italiju carina i PDV su mu duplo manji.

PS
Nije meni katalog stariji (12/11), več sam računao bez umanjenja za kilometražu i one skuplje modele. Bolje da se čovek raduje na kraju kad mu sve ispadne jeftinije, nego da se raduje odma, o posle da plače:)

Nisu, napisao je kako si mu ti izračunao, i to tačno. Prevideo si da ipak hoće da uvozi iz Nemačke. Ako se odluči za Italiju carina i PDV su mu duplo manji.

PS
Nije meni katalog stariji (12/11), več sam računao bez umanjenja za kilometražu i one skuplje modele. Bolje da se čovek raduje na kraju kad mu sve ispadne jeftinije, nego da se raduje odma, o posle da plače:)

Pa, izračunao sam mu i za nemca, i opet je ispalo mnogo jeftinije.

Moji katalozi su, i italijan i nemac, 3/2012. Za koji dan mi stiže 4/2012. Ja godišnje trošim skoro 3.000€ na kataloge. Hbg, u Subotici je ogromna konkurencija, i ako nemaš nove kataloge, skuplji si, i ugasio si sa poslom. Ja sebi ne mogu da dozvolim, kao vi u unutrašnjosti, da carinim po katalozima starim po nekoliko meseci.
Jedino još nisam uspeo da sredim snabdevanje novim slovencima, a i to će me koštati nekih 1.200€ godišnje.

Back