Дон
Buduća legenda
- Poruka
- 29.456
Pozdrav forumasima...
Trazim neke informacije o uvozu automobila kod nas,pa nabasah ovde,a vidim da ima upucenog sveta....:-) Imam par pitanja,pa bih zamolio ako iko moze da mi da odgovor. Uglavnom mi je jasno kako sve to funkcionise (teoretski) ali nisam nigde nasao recimo....Zivim u Svedskoj i uvezao,tj carinio u Srbiji (Sombor) svoj licni automobil koji koristim ovde u inostranstvu,znaci u saobracajnoj i svim ostalim papirima je moje ime...
-Moram li da imam famozni,overeni kupoprodajni ugovor?!
- Jos nesto,prilikom ulaska u zemlju,moram li obavezno da prijavim auto na carini i spediciji i sta oni konkretno rade ? Hocu reci,mogu li to da uradim naknadno,ili u nekoj spediciji recimo u SU, ili unutrasnjosti? Ovo pitam jer ce automobil verovatno matori da vozi dole,a on je ..."mator" i ne snalazi se sa papirologijom,a i auto je na moje ime,pa ne bi da ga zamaram time.
-Da li auto moze da se carini u bilo kom mestu gde postoji carinski terminal ? Sombor?
Hvala unapred i pozdrav.
Ako ćeš da ga cariniš na svoje ime, a to možeš samo ako imaš prijavljen boravak i u Srbiji, tj. važeću srpsku ličnu kartu, onda ti ne treba ugovor, nego na granici daješ izjavu o vrednosti. Naravno, daješ izjavu na onu vrednost koju ti kaže špediter da ne bi plaćao skuplju carinu nego što treba. Posle carinjenja napraviš kupoprodajni ugovor ili ugovor o poklonu sa ćaletom, i on ga registruje na svoje ime. Ne plaća se porez za prenos vlasništva sve dok se auto prvi put ne registruje u Srbiji.
Ukoliko nemaš srpsku LK onda treba da napraviš ugovor na ćaleta i overiš ga kod notara u Švedskoj. Opet na vrednost koju ti kaže špediter.
Auto moraš obavezno prijaviti na granici za carinjenje. Pre toga, ako je potrebno, u Mađarskoj mu digneš kilometražu na koliko ti špediter kaže.
Možeš da ga cariniš i u Somboru, ali ti ja to ne bih preporučio. Nije da ti se ja namećem. Ne moraš cariniti kod mene, ali ti preporučujem da ga uradiš kod bilo koga u Subotici. U Somboru kolju sa carinama.