Uvoz automobila, pomoć i saveti

Da si se javio pre nedelju dana imo sam extra lepog Mondea 2.0TDCI limuzinu u fulu sa automatskom klimom i 17" alu felnama a dao sam ga za 4400 mada sam zacrtao da ga ne dam ispod 4500. Sta ces kriza udarila a meni se ne ceka mnogo.

Videcu dali mi se isplati sta uvoziti ili cu da kupim u srbiji vec uvezeno, netreba da je nesto specijalan glavno da je velik i udoban.
Auto ce se koristiti samo mesec,dva godisnje.

Da li je komplikovana ta procedura uzimanja automobila iz SLO? Jer ima dosta setnje i cimanja? Ja sam do sada radio samo Nemacku ali cini mi se da mogu dosta da se smanje troskovi. Jel mozes da mi das neki tutorial kroz sve to. Kazi mi da li mogu nekako da iskoristim njihov pasos, posto ga posedujem?

Ima dve varijante:

1) Kupuješ od fizičkog lica:
- Sastavite i overite ugovor kod notara. Notar sve uradi, vi se samo potpišete (15 minuta, 20-25€). Verovatno će trebati overa potpisa, a to u opštini. Zatim odete negde gde rade tehničke preglede i tamo registruješ auto. Ako je bez TP, onda traje 15 minuta i dobiješ sve papire, saobraćajnu, zeleni i tablice i voziš kući. Ukupno: pola sata

2) Kupuješ od pravnog lica (auto-plac):
2a) Bez povraćaja poreza. Ugovor napravi diler, kod njega ga potpišeš (nema notara i overe potpisa). Ostalo je sve isto kao pod 1)
2b) Ako ima povraćaja poreza, odete kod špeditera da uradi to (10 minuta, 22€). Sve ostalo je isto kao pod 2a) i 1)

Kao što vidiš, tvoje je samo da pristaneš i onda sve ide očas posla. Notari su često pokretni - nose kofer sa laptopom i štampačem. Jednom je takav došao kad sam kupovao auto u Kočevju, otvorio kofer, napravio ugovor, overio, uzeo 20€ i ode. Stvarno su napravili sistem u kome se sve dešava za maksimum 15 minuta, kad to vidiš da može, onda si pod utiskom tri meseca.

I ja imam SLO državljanstvo, ali to ništa ne znači u ovom slučaju.

Poslednja izmena:
Neko je spominjao Punta kao na akciji za 6k. Evo ovako, naša firma je puna tih novih Punta, ali 5 vrata i sva oprema i taj košta 9990€ tj. 10k a ne 6. Po meni nije loš auto za grad, ali je recimo Clio daleko bolji u svakom pogledu. Kad duže vozim Punta mene bole leđa, preko 90 je jako bučan, itd. Jeste nov, ali bih njega poslednjeg pogledao kad bih kupovao malog benzinca kod nas.

Dobar je izbor za one koji nemaju keša, onda na rate nekako sastave da kupe takvog. Sigurno je dva u čelo za svakog Yuga.

Viđam u Mađarskoj ove nove modele Fiata (zaboravio sam ime, Linea možda?) za 11k dizel 1,3 MJTD motor sa klimom i dosta opreme. To je 1k više u odnosu na Punto iste opreme.

Po meni, obzirom da se ovde proizvodi, nema carine, jeftina radna snaga, itd. Punto je preskup. Džaba mu "duša".

Viđam u Mađarskoj ove nove modele Fiata (zaboravio sam ime, Linea možda?) za 11k dizel 1,3 MJTD motor sa klimom i dosta opreme. To je 1k više u odnosu na Punto iste opreme.

Da, da. Upravo je u pitanju FIAT LINEA.
Odličan automobil, vredan kupovine.
Samo što naš uvoznik (inače deo "najuspešnije" firme) za isti motor i manje opreme traži 12.500!
Barabe!

Za cenu od 11.000 EUR sa dizel motorom, ušao bih u kredit sigurno.
Da li je moguće da niko iz FIAT grupacije nije preispitao svoju prodaju na našem tržištu (a da isključi Zunto)???? Ili smo mi ipak toliko minorno tržište u njihovim očima, da to sebi ne možemo ni priznati...
Da je uvoznik neko poput uvoznika npr. Dačije, FIAT bi napravio bum na našem tržištu. I to baš sa FIAT LINEA i Grande Puntom

p.s. Inače, da li je izvodljivo kupiti nov auto u inostranstvu i uvesti ga kod nas?

p.s. Inače, da li je izvodljivo kupiti nov auto u inostranstvu i uvesti ga kod nas?

Treba li neko da odgovori? Očigledno je - ne, tj. verovatno je izvodljivo ali će koštati.... Čini mi se da Don nešto spominjao šta može, šta ne. Uglavnom, naravno da država štiti te što treba da štiti. Ja sam se raspitivao kod Dacie da uvezem jedan novi Black Line, pa su mi rekli Rumuni - zaboravi, imaš uvoznika već u Srbiji.

Evo ja da se nadovezem, posto u Sloveniju idem u subotu nisam siguran da sam sve bas najbolje razumeo!!
Mozda cu da ponovim neko pitanje na koje je vec odgovoreno ali bih sve iz pocetka jer pominju se notari pa upravna enota pa opstina...
Dakle:
Kupim auto od fizickog lica, napravim kupoprodajni ugovor i nosim kod notara da se overi!!
Ako auto nema tehnicki tj vec je odjavljen iz prometa radi se tehnicki?!?!
Ode se u AMZS gde se odjavi auto (ako jos ima tablice) i istovremeno dobiju "zute tablice" i zeleni karton?!?!?
Uradim kopiju odjavljene saobracajne i overim je u Upravnoj enoti?!?!
Da li treba da radim homologaciju obavezno za auto 2001 godiste, gde i koliko kosta?
E sada cuo sam da Hrvati mogu da prave problem sa tim zutim tablicama, kao ne priznaju ih.. Da li je to tacno??
Da li uopste treba kroz Hrvatsku neka dodatna procedura i objasnjavanje da auto ide u Srbiju??
Da li na izlazu iz slovenije moram da uzmem neki papie kao dokaz da je auto izaslo iz EU?

Ko mi odgovori na SVA ova pitanja bicu mu puno zahvalan :D

Treba li neko da odgovori? Očigledno je - ne, tj. verovatno je izvodljivo ali će koštati.... Čini mi se da Don nešto spominjao šta može, šta ne. Uglavnom, naravno da država štiti te što treba da štiti. Ja sam se raspitivao kod Dacie da uvezem jedan novi Black Line, pa su mi rekli Rumuni - zaboravi, imaš uvoznika već u Srbiji.

Ma, uvoz novog ke isto kao i polovnog, samo ne prilažeš stranu saobraćajnu, nego račun iz salona.

Onda... Sandero Laureat 6400€ (dacia.ro prva strana) sa porezom u Rumuniji, bez 5120, carina + PDV 6345 plus ostali troškovi nek je 300 = 6645. Jesam li u pravu kad kažem da je ovako jeftinije za čitavih 1000€ ili sam nešto zaboravio?

BTW Za Daciu ide posebna procedura jer Rumuni neće da je prodaju nama za izvoz u Srbiju. Treba Rumun da je kupi pa prijavi da je odvozi iz Rumunije/EU (tako su mi rekli).

Dodatna razlika - kod nas uvoze modele sa starim 8v motorima, na dacia.ro vidim uglavnom 16v.

BTW2 Laureat sa opremom (klima, itd) za 6.700 vs Punto sa opremom 10.000. Ta "duša" Punta košta baš dosta.

Back