Da li je komplikovana ta procedura uzimanja automobila iz SLO? Jer ima dosta setnje i cimanja? Ja sam do sada radio samo Nemacku ali cini mi se da mogu dosta da se smanje troskovi. Jel mozes da mi das neki tutorial kroz sve to. Kazi mi da li mogu nekako da iskoristim njihov pasos, posto ga posedujem?
Ima dve varijante:
1) Kupuješ od fizičkog lica:
- Sastavite i overite ugovor kod notara. Notar sve uradi, vi se samo potpišete (15 minuta, 20-25€). Verovatno će trebati overa potpisa, a to u opštini. Zatim odete negde gde rade tehničke preglede i tamo registruješ auto. Ako je bez TP, onda traje 15 minuta i dobiješ sve papire, saobraćajnu, zeleni i tablice i voziš kući. Ukupno: pola sata
2) Kupuješ od pravnog lica (auto-plac):
2a) Bez povraćaja poreza. Ugovor napravi diler, kod njega ga potpišeš (nema notara i overe potpisa). Ostalo je sve isto kao pod 1)
2b) Ako ima povraćaja poreza, odete kod špeditera da uradi to (10 minuta, 22€). Sve ostalo je isto kao pod 2a) i 1)
Kao što vidiš, tvoje je samo da pristaneš i onda sve ide očas posla. Notari su često pokretni - nose kofer sa laptopom i štampačem. Jednom je takav došao kad sam kupovao auto u Kočevju, otvorio kofer, napravio ugovor, overio, uzeo 20€ i ode. Stvarno su napravili sistem u kome se sve dešava za maksimum 15 minuta, kad to vidiš da može, onda si pod utiskom tri meseca.
I ja imam SLO državljanstvo, ali to ništa ne znači u ovom slučaju.