Uvoz automobila, pomoć i saveti

Pozdrav ljudi, ja sam novi lik na forumu ! E sad, zelim da stupim u kontakt sa ljudima koji se dobro razumeju oko uvoza automobila iz inostranstva ( Slovenija, Nemacka, Bugarska)... Zeleo bih da ulozim nekih 3500e - 4000e za neki auto tipa - Skoda, Fiat i tako neke "pristupacije" marke.

Konkretno sam trenutno zainteresovan za Bugarsku - imam druga koj tamo zivi, pa zelim preko njega da uzmem neki auto tamo.

Posto se zna da se tamo NENORMALNO krade, zanima me da li bi mogao da proverim da auto nije ukradjen, bez obzira na to sto bi dobrio casnu rec da je auto cist ?

Da li moze da se zaradi kod nas u Srbiji na preprodaju uvezenog automobila ?

Ovo je moja prva poruka na forumu.
Pozdrav svima a posebno Donu, vidim da se trudi da odgovori na sva pitanja. Citajuci odgovore i meni je dosta stvari oko procedure uvoza postalo jasnije.
Cesto putujem u Italiju pa sam mislila da jedao putovaje pocetkom aprila iskoristim i dovezem si auto.
Konktreno Polo, 2002-2003 godiste,1.4 TDI sa klimom, elektronskim podizacima, servo volanom i alu felnama. Oko 100.000km, od prvog vlasnika. Pritom vec poznajem mehanicara koji bi mi ga pogledao pri kupovini.
Nasla sam nesto oko 3.000-3.500 eura. Naravno nista od povracaja poreza jer bih kupila od privatnika.
U svakom slucaju potreban mi je spedicioner za poslove oko carinjenja i uvoza a i za poneki didatan savet. Done , posalji mi kontakt telefon da se dogovorimo.

Poslao sam ti kalkulaciju na mail, kao odgovor na upit koji si postavila na mom sajtu. pozz...

Poslao sam ti onih par kalkulacija za koje si me pitao na PP. Hajde da ne računam baš svaki...kratak sam sa vremenom... kada budeš odabrao nešto konkretno, javi mi se na tel.

Jedini pouzdan način da znaš da li je euro 3 jeste da uzmeš br. šasije i proveriš u zvaničnom servisu ili autokući.

Preporuka za Dona - pomogao mi je oko uvoza, sve kako je obećano, sve na reč, plus je rešio probleme sa carinom koji bi za mene samog bili teško rešivi.

@raci78, to godište svakako mora da ide kod nas na Zavod za standardizaciju a oni mogu - nećeš verovati, Srbija je ovo - da kažu da Euro 3 nije Euro 3 i onda možeš da se slikaš jer ne znaš šta ćeš sa autom. Najbolje je da tražiš od Slovenca kopiju prometnog dovoljenja, pa to uputiš na Zavod na proveru. Mislim da je taksa oko 1800, tako je bar ranije bilo. Kad od njih dobiješ befel da jeste, onda možeš da odeš u SLO da pogledaš auto.

Hvala, Brane, na preporukama!

Homologacija u Agenciji za bezbednost saobraćaja košta 2.670 RSD, a čeka se oko 3 sedmice. Zato to nije dobro rešenje za proveru, jer dotle se auto proda, pa si džabe plaćao taksu. Najbolje je uzeti br. šasije i proveriti u zvaničnom servisu.

Da li neko zna kako dovesti kola na originalnim tablicama bez vadjenja privremenih.
Vlasnik se je slozio da mu ih vratim naknadno ali problem je sto nemam boravak u Italiji pa da bi kupila auto na svoje ime treba da ga prijavim za izvoz odmah kod prenosa vlasnistva. Kako onda da zadrzim tablica?

Kod Italijana se jako teško dobijaju zoll tablice, a i ne trebaju ti. Dovoljno je da napraviš kupoprodajni ugovor, i možeš ga terati za Srbiju. Niko te neće smarati što nemaš boravak. Sve je to EU, i niko te neće smarati između IT-SLO granice, a dalje pogotovo nećeš imati problema.
Jedino je bitno da imaš zeleni karton.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!
Taman sam resio da odem do Nemacke i dovezem jedan Fiat Brava 1.6 16v '01g,euro3, auto-klima, abs i klasicna njihova opreme samo bez alu felni (800e), kada sam slucajno naleteo na ovaj forum i video da i za malo vise para mogu u SLO da uzmam isto to...
Zeleo bih da mi "Donqihot" ili neko dr. kompetentan odgovori koliko bih me kostale ostale dadzbine od granice do tablice sa GER papirima i kolika je razlika sa SLO papirom, za navedeni automobil?
Interesuje me i da li je moguce organizovati prelaz kroz Hrvacku, ako bih isao u SLO po auto ili moram na Mađarsku?
Takođe, da li je jos aktuelan onaj tvoj poznanik sto dovozi iz SLO automobile? Video sam da si ga pre jedno pola godine preporucivao!!! (pitanje za donqihota)

Ne radim više sa tim čovekom. Odselio je iz Slovenije.

Papiri iz Slovenije te koštaju nekih 45-50 €. Pitaj brane_m! On je pre nedelju dana doterao Megana iz Slovenije.

Koja god da je firma i auto, zaboravi na kilometražu. Kod nas je 99 od 100 namešteno. Prednost je što je auto tu, oko uvoza nemaš brige, a možeš da ga pogledaš i proveriš. Sa Opelom imam pozitivna iskustva jer sam ranije slao VIN na email Opela u Srbiji, a jedan učtivi Gospodin sa velikim G inženjer mi je slao nazad PDF sve što znaju oko automobila. To Renault samo u Srbiji ne radi iz nekog razloga (u Sloveniji sam dobio sve podatke odmah).

@llmd - ako je Scenic prerađen da zadovoljava Euro 3 što je, glupo je reći, sasvim legalno, normalno i u redu svuda u svetu sem kod nas, onda takav ne može da uveze. Naša država traži Euro 3 fabrički.

Generalno savet za sve starije od 2004. godišta: tražite od pomenutog Zavoda potvrdu ispunjenosti Euro 3 standarda pre uvoza. Svakako ćete morati da je tražite u toku uvoza, zato bolje pre nego kad je auto već ušao u zemlju.

Što reče onomad deda Avram, mi se trćimo, trćimo, a na kraju skinemo gaće. Tako će biti da će kasnije morati da ukinu tu normu i stave Euro 2.

Samo da napomenem... 2004. godina, tačnije 01.05.2004. (prva registracija) je granica samo za članice EU koje su tada ušle u uniju. Sva auta registrovana pre tog datuma moraju na homologaciju. Tu su Slovenija, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska, Estonija, Litvanija... A, auta iz zemalja osnivača EU moraju na homologaciju ako su prvi put registrovana 2001. ili ranije. Ovo zadnje važi i za Švajcarce, iako nisu članica EU.

Ne radim više sa tim čovekom. Odselio je iz Slovenije.

Papiri iz Slovenije te koštaju nekih 45-50 €. Pitaj brane_m! On je pre nedelju dana doterao Megana iz Slovenije.

Preciznije, ja sam platio 60€, ali je TP od 25€ platio prodavac. Nisam siguran da li je to kod njih praksa ili je njegova dobra volja. Prošla dva puta sam plaćao 95€ za 15 dana zoll registraciju.

BTW Sad se to zove Agencija za bezbednost saobraćaja, a ne više Zavod za standardizaciju? Mora biti da je zato i taksa viša, skupa promena naziva.

Kod Italijana se jako teško dobijaju zoll tablice, a i ne trebaju ti. Dovoljno je da napraviš kupoprodajni ugovor, i možeš ga terati za Srbiju. Niko te neće smarati što nemaš boravak. Sve je to EU, i niko te neće smarati između IT-SLO granice, a dalje pogotovo nećeš imati problema.
Jedino je bitno da imaš zeleni karton.

Tačno. Ljudi ovde sednu na dupe kad vide kako funkcionišu normalne države, kako se sve završi za 15 minuta i nema policijskih kontrola svako malo i nema ni granica. Zeleni karton će da traže na ulasku u Srbiju, pre toga nema šanse da neko zaustavi auto na "kontrolu". Ja sam prošao Sloveniju uglavnom 130-170, tuneli obavezno 100 i nema problema.

Znači, ko ide iz Italije ide auto-putem Koper - Ljubljana - Lendava. Tu možete kupiti vinjetu za HU auto-puteve pa nastaviti do Budimpešte i Szegedina ili možete ići lokalnim putevima (ja uvek idem lokalnim jer je auto-put dosadan do bola). Ako idete lokalnim, onda granicu prelazite na Dolga Vas ili Pinceu (rodno mesto moje majke). :)

Slovenska vinjeta je 15€. Mađarska oko 4,5€.

Preciznije, ja sam platio 60€, ali je TP od 25€ platio prodavac. Nisam siguran da li je to kod njih praksa ili je njegova dobra volja. Prošla dva puta sam plaćao 95€ za 15 dana zoll registraciju.

BTW Sad se to zove Agencija za bezbednost saobraćaja, a ne više Zavod za standardizaciju? Mora biti da je zato i taksa viša, skupa promena naziva.

Da li je komplikovana ta procedura uzimanja automobila iz SLO? Jer ima dosta setnje i cimanja? Ja sam do sada radio samo Nemacku ali cini mi se da mogu dosta da se smanje troskovi. Jel mozes da mi das neki tutorial kroz sve to. Kazi mi da li mogu nekako da iskoristim njihov pasos, posto ga posedujem?

oko 800 €

Inače, iz Bugarske bi najbolje bilo ako može na bugarskim tablicama ovamo, pa da se okrene na mađarskoj granici. Pogotovo to važi za evropska auta. Onda je osetna razlika na carinjenju.

zbog čega? Mislim, ako imaš "čoveka" na Gradini ne bi trebalo da bude problema što se carinjenja tiče. Ali opet ne znam na osnovu čega bi bilo jeftinije ako se auto carini u Subotici, a ne u Dimitrovgradu? Ipak je to Uprava Carine Republike Srbije, svuda bi trebalo da je isto.

Da,da bas svuda isto!!!:hahaha:
Mi smo bre takva drzava da od grada do grada nam se razlikuju takse i zakoni!
Secam se kad je pre par godina ceo Novi Sad terao u Suboticu kola na carinjenje jer su novosadske cene bile takve da niko nije hteo da carini u Novom Sadu.
Prosle godine su dosli sebi pa rekose"Sto da Subotica uzima pare kad mozemo i mi!" i sad je sve ok kao i u Subotici.

Poslednja izmena:
zbog čega? Mislim, ako imaš "čoveka" na Gradini ne bi trebalo da bude problema što se carinjenja tiče. Ali opet ne znam na osnovu čega bi bilo jeftinije ako se auto carini u Subotici, a ne u Dimitrovgradu? Ipak je to Uprava Carine Republike Srbije, svuda bi trebalo da je isto.

Da,da bas svuda isto!!!:hahaha:
Mi smo bre takva drzava da od grada do grada nam se razlikuju takse i zakoni!
Secam se kad je pre par godina ceo Novi Sad terao u Suboticu kola na carinjenje jer su novosadske cene bile takve da niko nije hteo da carini u Novom Sadu.
Prosle godine su dosli sebi pa rekose"Sto da Subotica uzima pare kad mozemo i mi!" i sad je sve ok kao i u subotici.

A, tu su i neke druge stvari....da ih ne spominjemo javno.

Nakon svega sto sam procitao i video, na kraju ni sam ne znam da li se vise isplati da se uveze neki auto koji je novijeg datuma (tipa do 5 god stara Astra H), ili da se kupi ovde od prvog vlasnika po mogucstvu i zavrsi prica.

Bas intenzivno gledam oglase ovih nedelja, i sve sto vidim na oglasima dolazi u vecini slucajeva iz auto kuca/placeva, a automobili koji su tamo sam bog zna odakle su dovuceni....

Ako moze da se nadje neko dobro auto sa strane to bi verovatno bilo samo od prvog vlasnika a ne od raznoraznih lopova koji uvaljuju svakakva sra*a....

Manco pa ti nemoj da ides kod lopova!:per:
Na ovom svetu ima i korektnih prodavaca a ako od nekog hoces da kupis auto onda se raspitaj malo o njemu pa mozda cujes neku losu ili dobru vrlinu!
Po tebi ispade da svi koji uvoze automobile su lopovi a ne gledas da neko od tog posla hrani svoju porodicu i da radi sa kvalitetniim automobilima.
Uostalom ako ti se takva kola ne svidjaju uvek ostaje varijanta da kupis nov auto(ako imas para za nov).
Sta mislis zasto bi neki vlasnik u Srbiji prodavao auto star 5 godina a da mu nista ne fali? Mozda nam je toliko jak standard pa se kola menjaju na 5 godina?:D
Evo moj kum prodaje Astru 2008 a prvi je vlasnik i kupio je novu u salonu i sta mislis zasto je prodaje? Pa presao je 95k km za dve godine i pritom je vec tri puta udario-dva puta cvrkanje a poslednji put je menjao i hladnjake i vezni lim i haubu i krila....E takva se mlada kola prodaju kod nas a koja su kupljena u Srbiji.

Ima smisla Dule.... Moja poenta je da su na auto placevima van Srbije (nisam mislio na Srbiju) auta uglavnom tamo sa nekim razlogom... ili je prodavac kupio jeftino neko auto koje je imalo neku falinku, pa posle popravljao, ili su to udarana auta pa krpljena. Ako pogledas na mobile.de npr ili na avto.net svejedno, obicni ljudi ne prodaju auta tako jeftino, kao sto prodaju to auto kuce. A odakle auto kucama auta, to je moje pitanje? Kako oni mogu da ih prodaju "ispod cene", ako prvi vlasnik to ne radi?

U svakom slucaju, ja imam plan da odem do Sofije jer drug zna ljude koji prodaju uvezena auta iz Italije, Francuske, Nemacke (Bugari ne placaju carinu i PDV za ta auta), pa da pogledam tamo. Mnogi ce reci da su Bugari prevaranti i da uvaljuju sve zivo - istina, ali ako znas kolko tolko ljude nadam se da nece biti takva situacija u mom slucaju. Iskreno da odem sam da kupim auto sa auto placa iz bilo koje drzave ne bi mi padalo napamet.... vracanje kilometraze, menjanje svega i svacega, raznorazne mucke, itd. Ne kazem da su svi takvi, ali velikva vecina jeste, realno.

Tako da ne znam sta da radim.... najbolje je kupiti nov auto i cao. Barem si miran 2 god ako nista drugo.

Bugari najvise uvoze te krseve koje si nabrojao. Gori su nego nasi placevi. Oni uvoze totalne krsine i sastavljaju od 3 auta jedan. Sigurno i tamo moze da se nadje nesto sto je valjano, ali kako - pojma nemam. Ajde, nek ti je sa srecom sa tim prijateljem, pa javi sta si uradio.

Evo i ja da dodam ali samo za Nemačko tržište i o prići moga brata.Na plačevima u Nemačkoj moraju da ti napišu napismeno ,dali je auto imao sudara ,kolika je kilometraža ,boja i sve ostalo da ti daju potvrdu za to .Ako to nebi bilo kao što je u ugovoru onda kad izkontrolišeš imaš pravo da im vratiš auto nazat i da ti vrate pare.Za svu garanciju koju daju važi samo za auta koji se registruju u Nemačkoj .Za auta koja se voze u zemlje ne evropske unije ne postoji garancija, a takva zemlja smo mi.

Back