Uvoz automobila, pomoć i saveti

Pa sta te zanima? Ja sam ti poslao slike 5-6 auta i ti nista!
Moras onda reci koliko para hoces da das i koliki auto hoces?
Evo ovo mi stize za koji dan a ona kola sto sam ti pokazao su na carini i izlaze za dva dana. Oktavia 1,9 TDI 90ks 2003 limuzina sa navodnih 80000 km a to cu da vidim kad dodje.Cifra bez cenjkanja je 5500 a posto su preko ne bi verovali!
Skupe ko otrov!:per:

Octavie jesu bezobrazno skupe, i na tržištu i kataloški. Nikako mi nije jasno zašto...

Ljudi samo da vas obavestim da sam uspeo da resim problem u supu sa registracijom, jedva ali nekako, i samo da se zahvalim svima na forumu koji su mi pritekli u pomoc! Mogu vam reci da sam izvukao neke pouke iz ove situacije:
1.Bezite iz Srbije sto pre, bolje je i u Albaniji nego ovde!
2.Neveru nikom!
3.Nedaj pare nikad unapred!

P.S.
Sto se tice auta koji sam uzeo, dobar je, zadovoljan sam, ali sto danas ima toliko vestih prodavaca da je to neverovatno, u oci te gleda i laze. Sreca nisu neke velike stvari, ali dokle ti ljudi idu to je neverovatno. Ne bi sve da navodim, dosadicu vam...

Oni u supu...to je najveci olos bez skole koje su tetka ili cale namestili na salter, dele kintu sa agencijama, a maltretiraju posten narod, kolutaju ocima kad im dodje neko nesto da ih pita,... dabogda ceo zivot za salterom proveli !!!

PAMET U GLAVU!
Pozdrav

Ljudi samo da vas obavestim da sam uspeo da resim problem u supu sa registracijom, jedva ali nekako, i samo da se zahvalim svima na forumu koji su mi pritekli u pomoc! Mogu vam reci da sam izvukao neke pouke iz ove situacije:
2.Neveru nikom!

P.S.
Sto se tice auta koji sam uzeo, dobar je, zadovoljan sam, ali sto danas ima toliko vestih prodavaca da je to neverovatno, u oci te gleda i laze. Sreca nisu neke velike stvari, ali dokle ti ljudi idu to je neverovatno. Ne bi sve da navodim, dosadicu vam...

Oni u supu...to je najveci olos bez skole koje su tetka ili cale namestili na salter, dele kintu sa agencijama, a maltretiraju posten narod, kolutaju ocima kad im dodje neko nesto da ih pita,... dabogda ceo zivot za salterom proveli !!!

PAMET U GLAVU!
Pozdrav

Boki, sve se slažem sa tobom, osim to za agencije. Toliko vole agencije da su im zabranili da predaju predmeta u SUP. Zato sada krljaju građane tamo kao stoku.

2.Neveruj nikom!
:ok:
.. dabogda ceo zivot za salterom proveli !!!

PAMET U GLAVU!
Pozdrav
E, sad si ih zajebo.:lol:

Smrt salterskim sluzbenicama.
rokaj-1.gif

Pozdrav svim forumasima!
Vidim da ima jako upucenih u celu stvar oko uvoza automobila,neki se i konkretno bave time a ja imam mali ali resiv problemcic. Zanima me za koliko bi mogla da se nadje Alfa 147 2.0 Twin Spark 150 ks , 2001 god ,naravno,stranac i da ispunjava euro 3 standard za nase carinike.Hvala!

Pozdrav,

Uskoro bih trebao da uvezem automobil iz Nemacke, pa me zanima koliko bi iznosili svi troskovi (carina,registracija itd) za sledeca vozila:

1.Volkswagen Passat 1.9 TDI FR 02/2000 279,500 km Diesel 85 kW (116 PS) Manual gearbox
2.Opel Astra 1.7 DTI Selection FR 03/2001 199,000 km Diesel 55 kW (75 PS) Manual gearbox

Znaci zanimaju me svi troskovi (osim prevoza) posto cu licno ici po auto.

Unapred hvala!

Passat 750 €

Astra 600 €

Cao,

Reko samo da pitam koliko bi bila carina i pdv za ovaj auto.

Dule, da li imas neka nova auta za prodaju?

Auto :Ford Focus TDCI
Prešao kilometara: 129800 km
Godište: 2001
Gorivo: Dizel
Snaga: 110 ks / 81 kw
Kubikaža: 1796 ccm
Menjač: manuelni
Boja spoljašnjosti: srebrna (Metalik)
Tip motora: Euro 3

Pozdrav
Sale

Ovde je neka greška u podacima. Ne postoji nijedan dizel od 1796 ccm. Dizeli su od 1753 ccm. 1796 ima u benzincima, ali opet ne postoji od 81 kw. Postoje od 66, 74, 85...kw.

Da li je ovo ispravna dokumentacija/procedura ličnog uvoza iz Slovenije preko Batrovaca (preko Hrvatske):
1./ Dokaz o poreklu: Original saobraćajna dozvola ili ako je vozilo odjavljeno u Sloveniji (najčešći slučaj) kopija saobraćajne overena kod notara (u 2 primerka, jedan za carinu, drugi za prvu registraciju u SUP-u)
2./ Dokaz o kupovini: Faktura sa pečatom firme ili kupoprodajni ugovor. Ugovor mora biti overen kod za to nadležnog organa (notar u Sloveniji). (račun ili ugovor u 2 primerka, jedan za carinu, drugi za prvu registraciju u SUP-u)
3./ Poželjno, nije obavezno: vlasnička knjižica vozila. Ako ima preko 85.000 pređenih km dobija se umanjenje carinske osnove.
4./ Zoll tablice (carinske izvozne tablice) na ime kupca (sa kojima se u Srbiju uđe gde je oznaka za kamione i sa nekom špedicijom se plate takse i odrade papiri sa kojima se odveze vozilo u carinsku ispostvu prema vašem mestu boravka u ličnoj karti gde se obavlja carinjenje, najčešće mora biti u periodu od 72 sata. Pre nego što ga odvezete na tu carinsku ispostavu napravite u vašem mestu tehnički pregled. Vozilo sa ZOLL tablicama moze da doveze i uveze svaki državljanin Srbije, ali ako je vozilo još registrovano na strane tablice tj. nije odjavljeno, onda može da ga preko granice doveze i uveze samo lice sa stranim pasošem ili sa regulisanim boravkom u inostranstvu.)
5./ Za vozila iz Slovenije potreban je homologacijski karton vozila “Potrdilo o ustreznosti”. Potreban za vozila registrovana pre 01.05.2004. da se na osnovu njega izda naš homologacijski karton, a za vozila registrovana posle tog datuma isti karton je potreban da bi se moglo vozilo registrovati u Srbiji.
6./ U slučaju kupovine od firme (auto kuće) EUR 1 obrazac (movement certificate EUR 1) koji se overava kod carinika na izlazu iz Slovenije, a služi kao potvrda da je vozilo napustilo Sloveniju, da bi se dobio povrat PDV-a. Da bi ste dobili nazad PDV morate sa firmom od koje kupujete unapred da proverite da li za to vozilo vrše povrat PDV-a, jer povrat PDV-a ne ide po automatizmu za sva vozila. Neke auto kuće strancima odmah prodaju neto, tj. daju vam cenu bez PDV-a.
7./ Međunarodna vozačka dozvola

Moje pitanje je: Da li su tačno navedene obaveze po stavkama, a naročito stavka 5, i da li je potrebno imati po 2 overene kopijje saobraćajne i računa tj. ugovora , ili može samo fotokopija već kod notara overenih dokumenata.

Da li je ovo ispravna dokumentacija/procedura ličnog uvoza iz Slovenije preko Batrovaca (preko Hrvatske):
Idemo redom...

1./ Dokaz o poreklu: Original saobraćajna dozvola ili ako je vozilo odjavljeno u Sloveniji (najčešći slučaj) kopija saobraćajne overena kod notara (u 2 primerka, jedan za carinu, drugi za prvu registraciju u SUP-u)
Potrebna je samo jedna overena kopija saobraćajne, jer carina zadržava kopiju kopije, a na kopiju sa slovenačkim pečatom stavlja svoje pečate, i ta kopija se predaje u SUP prilikom registracije.

2./ Dokaz o kupovini: Faktura sa pečatom firme ili kupoprodajni ugovor. Ugovor mora biti overen kod za to nadležnog organa (notar u Sloveniji). (račun ili ugovor u 2 primerka, jedan za carinu, drugi za prvu registraciju u SUP-u)
U Sloveniji se ne overava kod notara, nego u Upravnoj Enoti. Upravna Enota je kod njih ujedno SUP i opština.
Isto važi kao i za saobraćajnu, samo jedan primerak je dovoljan.
Trebaš paziti da te Slovenac ne nagovori da ugovor overavate u agencijama, jer se to vodi kao komisiona prodaja, odnosno posredna kupoprodaja, i carina se plaća po većoj kataloškoj vrednosti.

3./ Poželjno, nije obavezno: vlasnička knjižica vozila. Ako ima preko 85.000 pređenih km dobija se umanjenje carinske osnove.
Ovde si verovatno mislio na servisnu knjižicu, pošto Slovenci nemaju vlasničku.
Da, za umanjenje vrednosti na pređene km ti treba ili servisna ili TIF (potvrda o urađenom tehničkom pregledu).
Carinska osnovica po kilometrima se umanjuje na osnovu kategorije kojoj vozilo pripada, i u zavisnosti od godina starosti. Dakle, nema jedinstvene određene kilometraže za svaki auto.

4./ Zoll tablice (carinske izvozne tablice) na ime kupca (sa kojima se u Srbiju uđe gde je oznaka za kamione i sa nekom špedicijom se plate takse i odrade papiri sa kojima se odveze vozilo u carinsku ispostvu prema vašem mestu boravka u ličnoj karti gde se obavlja carinjenje, najčešće mora biti u periodu od 72 sata. Pre nego što ga odvezete na tu carinsku ispostavu napravite u vašem mestu tehnički pregled. Vozilo sa ZOLL tablicama moze da doveze i uveze svaki državljanin Srbije, ali ako je vozilo još registrovano na strane tablice tj. nije odjavljeno, onda može da ga preko granice doveze i uveze samo lice sa stranim pasošem ili sa regulisanim boravkom u inostranstvu.)
Ako voziš putnički auto, onda ulaziš na putnički prelaz, a ne na terminal.
I na zoll, i na redovnim tablicama, može da uveze građanin Srbije, jer ga odmah na granici prijavljuje za carinjenje.
Ne treba da praviš tehnički pregled, nego samo očitavanje brojeva. Kod mene, npr. oni sa tehničkog dolaze u skladište da očitaju brojeve, tako da ne mora da se ide kod njih.

5./ Za vozila iz Slovenije potreban je homologacijski karton vozila “Potrdilo o ustreznosti”. Potreban za vozila registrovana pre 01.05.2004. da se na osnovu njega izda naš homologacijski karton, a za vozila registrovana posle tog datuma isti karton je potreban da bi se moglo vozilo registrovati u Srbiji.
Isti karton je potreban i za ona pre i posle. S tim da za ona pre 01.05.2004. još moraš dodatno vaditi homologaciju kod nas.
Za registraciju ti uopšte nije potreban. Samo za carinjenje.

6./ U slučaju kupovine od firme (auto kuće) EUR 1 obrazac (movement certificate EUR 1) koji se overava kod carinika na izlazu iz Slovenije, a služi kao potvrda da je vozilo napustilo Sloveniju, da bi se dobio povrat PDV-a. Da bi ste dobili nazad PDV morate sa firmom od koje kupujete unapred da proverite da li za to vozilo vrše povrat PDV-a, jer povrat PDV-a ne ide po automatizmu za sva vozila. Neke auto kuće strancima odmah prodaju neto, tj. daju vam cenu bez PDV-a.
Pobrkao si lončiće.
Ti treba da praviš izvoznu deklaraciju ili kako to još zovu - EX papir, u unutrašnjoj carinarnici, a tamo ti špediter iskuca i EUR1, i carina ga odmah overava, i ne overava se na izlazu. Na izlazu se overava isključivo taj ex papir, kao dokaz da je vozilo koje je prijavljeno za izvoz istupilo iz EU.
EUR1 je obrazac koji dokazuje EU preferencijalno poreklo robe, i nema nikakve veze sa porezom, nego na osnovu njega kod nas cariniš po nižoj carinskoj stopi, prema SSP-u sa EU. EUR1 ne možeš da dobiješ za vozila koja su napravljena van EU.

7./ Međunarodna vozačka dozvola
Ne treba ti...

Ne moraš nužno cariniti u svom mestu, ako tamo koriste nepovoljne kataloge, i naplaćuju veću carinu. Postoji i drugi način, na koji možeš da cariniš u bilo kojoj carinarnici u Srbiji, a to je da se uvoz radi preko uvozničke firme.

Poslednja izmena:

Hvala mnogo Mr. Donquihote,
pravi odgovor. Na vecini foruma neki kvazi znalci dele pogrešne savete ljudima u neverovatnim količinama :confused:
...vrebam neka kola, moguće i iz Slovenije, za neki mesec, dok se još malo "finasijski konsolidujem" :think: i vidim razvoj situacije u firmi :sad2:
Po svemu što sam proučio, verovatno će biti najbolje da se vratim preko Horgoša i sve zavrsim kod profesionalaca, pošto sam od onih nevernih Toma koji moraju sami da vide i odaberu kola...
Hvala i pozdrav!

Hvala mnogo Mr. Donquihote,
pravi odgovor. Na vecini foruma neki kvazi znalci dele pogrešne savete ljudima u neverovatnim količinama :confused:
...vrebam neka kola, moguće i iz Slovenije, za neki mesec, dok se još malo "finasijski konsolidujem" :think: i vidim razvoj situacije u firmi :sad2:
Po svemu što sam proučio, verovatno će biti najbolje da se vratim preko Horgoša i sve zavrsim kod profesionalaca, pošto sam od onih nevernih Toma koji moraju sami da vide i odaberu kola...
Hvala i pozdrav!

Najpametnije je da čovek ode sam po auto. Kupovina polovnjaka je uvek mačka u džaku, pa se bar neće ljutiti na drugoga sko nešto nije kako treba.

Kada budeš hteo ići, kontaktiraj me na tel. da ti dam uputstva.

Back