Uvoz automobila, pomoć i saveti

Pozdrav Donqihote,

Mene interesuje uvoz automobila iz Madjarske ili Nemacke. Video sam u Madjarskoj dva automobila. Pravna lica, tj. prodavac polovnih automobila je u pitanju.

Medjutim ne bih uzimao auto, a da ga prethodno ne pogledam. Ne sumnjam u tvoju ili bilo ciju drugu procenu, jednostavno, auto moze da bude perfektan i da mi zasmeta neka glupost tipa kako havata rucna... a da mi ne smeta lupanje u trapu...Heheheh... Dobro nije bas poredjenje, ali verujem da ti je jasno sta mislim. Recimo ako bih birao izmedju dva automobila, jedan ima 40K na satu, drugi 60k, ali ovaj drugi ima i zimske gume i rezervne felne verovatno bih se odlucio za taj... E sad moje pitanje je da li bi ti ili neki tvoj kolega isli samnom do Budimpeste, ili do Nemacke zbog procedure, papirologije i tih stvari, jer mi to zaista predstavlja problem i koliko bi me to kostalo. I u slucaju da uzmem auto i u slucaju da ga ne uzmem? Isli bi mojim autom.

Reci mi koliko bi me izasla carina i porez za Hondu Civic koja kosta oko 12.500 sa PDV-om, 2005-2007 godiste. Sport oprema? A koliko Executive? Hvala u napred na odgovoru!

Pozdrav Donqihote,

Mene interesuje uvoz automobila iz Madjarske ili Nemacke. Video sam u Madjarskoj dva automobila. Pravna lica, tj. prodavac polovnih automobila je u pitanju.

Medjutim ne bih uzimao auto, a da ga prethodno ne pogledam. Ne sumnjam u tvoju ili bilo ciju drugu procenu, jednostavno, auto moze da bude perfektan i da mi zasmeta neka glupost tipa kako havata rucna... a da mi ne smeta lupanje u trapu...Heheheh... Dobro nije bas poredjenje, ali verujem da ti je jasno sta mislim. Recimo ako bih birao izmedju dva automobila, jedan ima 40K na satu, drugi 60k, ali ovaj drugi ima i zimske gume i rezervne felne verovatno bih se odlucio za taj... E sad moje pitanje je da li bi ti ili neki tvoj kolega isli samnom do Budimpeste, ili do Nemacke zbog procedure, papirologije i tih stvari, jer mi to zaista predstavlja problem i koliko bi me to kostalo. I u slucaju da uzmem auto i u slucaju da ga ne uzmem? Isli bi mojim autom.

Reci mi koliko bi me izasla carina i porez za Hondu Civic koja kosta oko 12.500 sa PDV-om, 2005-2007 godiste. Sport oprema? A koliko Executive? Hvala u napred na odgovoru!

Ja bih ti preporučio Mađarsku zbog troškova. Manjee te košta put, i manji su ti troškovi carinjenja (podvozni troškovi), a u Nemačkoj nisu bog zna koliko bolje očuvana auta od Mađarske.
Ovde možeš naći najveći izbor mađarskih auta http://www.hasznaltauto.hu/
Mislim da bi neko od mojih kolega otišao s tobom za 100 evra, ali to ti je nepotrebno, no ako baš insistiraš...

Daj mi bliže podatke za tu Hondu dizel/benzin, zemlja, kubika, kilovata, br. vrata...

Donqihote, hvala na ovako iscrpnom odgovoru. Moram da priznam da mnoge stvari ja nisam imao u kalkulaciji dok ovo nisam pročitao. Da te ne smaram dodatnim pitanjima, javiću ti se ako se odlučim za ovaj uvoz iz SLO, molim te, ajde samo odgovori mi na ovo: taj tvoj ortak nađe meni tamo Punta iz 2002 za (recimo, zbog prostijeg računa) tačno 2000eura (to je cena koju neki Janez (vlasnik) je rekao kao zadnju) . Kolika je cifra koju ja tebi dajem, da ja sa tim autom (na moje ime) idem na tehnički pregled i dalje na registraciju (dakle, sa svim ovim stavkama koje si mi nabrojao)? Unapred, hvala.

moj savet ti je da ides preko don kihota. covek se time bavi i smatram da bolje ne mozes proci. licni uvoz automobila u srbiju je teska yebada i glavobolja koja ce te veruj mi kostati skuplje mnogo nego da to radis prkeo nekoga ko se time bavi.

jednostavno niko od nas nije uhodan u tu srpsku hebenu birokratiju niko ne zna sta mu treba sve od papira i tako dalje ,a svaka takva greska ko sto znamo - kosta .

zato je bolje poveriti celu pricu nekom ko je u tome, pa nek on zaradi na tebi 200-300 evra to i nije mnogo sobzirom kolika te glavobolja ceka u dodiru sa nasim carinskim i drugim drzavnim organima.

Dakle benzinca bih uzimao 1.8. Paket opreme Sport ili Executive. 5 vrata. 103KW, 140ks,

Evo ovakav npr.

http://www.hasznaltauto.hu/auto/honda/civic/honda_civic_1.8_sport-3400394

Ta neka cena? Da li mislis da bih mogao da se malo cenkam sa Madjarom? Npr da mi spusti na 12.000, ili nesto slicno tome?

Konkretno za ovaj auto carina, pdv, špedicija, skladište i očitavanje kod mene te košta 2.100 evra. Inače ide na više, ali ja ti ga mogu provući kao Comfort umesto Sport. Ako želiš da na mađarskoj carini overiš obrazac eur1, onda te sve košta 1.780 evra. Iziskuje malo vremena, ali se isplati.

Možeš da se cenkaš sa Mađarom, ali ne verujem da će ti spustiti baš na 12.000. No, kako se god pogodio sa njim, to ne igra ulogu u ceni carinjenja.

Poslednja izmena:
Donqihote jel bi mogao da objasnis zasto je toliko skuplja carina za puno jeftinije automobile?

Sve zavisi od zemlje zadnje registracije, tj. čiju saobraćajnu ima. To određuje po kom se katalogu vrši procena vrednosti.
Dalje, automobili čija je kataloška vrednost ispod 1.000 evra, moraju da se carine na 1.000 evra po odluci Uprave carina. Znači i onaj koji košta 250, i onaj od 600 i 900, svi se carine na 1.000.
Lopovska država... Šta drugo da ti kažem?
Nedavno sam carinio Opel Astra Sport 2000god., čija je kataloška vrrednost, kada se odbije porez i km, oko 170 evra, a morao je da se carini na 1.000.

Ok. A kakva je taj eur1 obrazac? Nema veze za vreme. Svaka ušteda je više nego dobrodošla.

O kakvom je obrascu reč? Dobro to je ta cena. A koliko bi koštao taj auto nakon povraćaja PDV-a? PDV je 25%? Minus 25% na cenu u oglasu, ili gresim? Ne znam da li sam dobro razumeo i objasnio...

;)

Izvini, perevideh ovaj post.
Odgovorio sam ti na PP, pošto si mi i tamo pisao.

Da li moze jedno pitanje za iskusne uvoznike, ja pratim polovne automobile i nije mi jasno kako jedan punto 2001 god, sa klimom, placenom carinom i PDV-om, moze da kosta 3000 evra, podatci su sa naseg najboljeg sajta polovni automobili? Da li su cene toliko pale, ili je naka fora u carinjenu, kilometrazi, mozda su carinjeni kao osteceni?

Da li moze jedno pitanje za iskusne uvoznike, ja pratim polovne automobile i nije mi jasno kako jedan punto 2001 god, sa klimom, placenom carinom i PDV-om, moze da kosta 3000 evra, podatci su sa naseg najboljeg sajta polovni automobili? Da li su cene toliko pale, ili je naka fora u carinjenu, kilometrazi, mozda su carinjeni kao osteceni?

Sve moze kad se preko jeftino kupi.Al za te pare moras podobro da otvoris oci jer ima sigurno neku skrivenu falinku ili je vec farban kao i vecina automobila uvezenih iz inostranstva.Ja sam svojevremeno davao rok od 2 meseca da kupac nadje auto iz uvoza u prvoj boji tj. da nije farban ni jedan deo i davao sam mu da bira auto sa placa gratis ako ga nadje. Za svojih 700 auta,grubo receno,dosad sam imao 3-4 da nigde nisu farbani.E zato su te cene kod nas jer mi smo prinudjeni da uvozimo vozila koja nisu u Topzustand stanju zbog opsteg razmisljanja kako treba kupiti sto jeftiniji a dobar auto. Posto se u nasoj drzavi jos voze Golfovi,Kadeti,Yugici,Stojadini onda ova kola iz uvoza novim vlasnicima su kao Rols naspram njihovog dosadasnjeg ljubimca pa i ne gledaju u auto nego u cenu.Zbog toga Punto kosta 3000.:)

ako nije tajna.....kako se zove tvoj auto plac.......da li imas neki sajt za prodaju automobila......

Nekad radio na auto placu kao radnik ali sam imao i svoje automobile koji su poceli da budu bolji od gazdinih pa sam poceo da smetam jer su ljudi isli na moja kola koja su bila lepsa i ocuvanija.Pao je uslov da ne smem vise da drzim kola na placu a kad sam ja rekao da cu ih drzati kuci receno mi je da ni kuci ne smem da prodajem kola.Sta je njega briga sta ja radim posle radnog vremena? Naravno da mi ti uslovi nisu odgovarali pa sam otisao jer plata od 250 eura je mala s obzirom na promet koji se odvija na placu. I sad sam kuci gde drzim moja vozila i prodajem ih preko Neta.

Fabia 1,4MPI 2000 god sa 68800 km za 4200
Fiat Stilo 1,6 16V 2001 trovratni za 3900
Ford Focus 1,8TDDI 2001 karavan sa 126000 km za 4000
Laguna 1,9DCi 2007 karavan za 8500
Punto Sporting 1,2 16V 2001 za 3500
Fiat Palio 1,2 8V 2002 sa 31000 km za 4200
Renault Clio 1,2 2001 3 vrata za 3300
Lancia Y 1,2 2001 za 3000
Punto Tuning Stiling 1,2 16V 2001 za 4700
Suzuki B-King 2008 za 8200
Suzuki GSX600R 1998 za 3000
Pa ko voli nek izvoli.Ovo je trenutna ponuda a uvek se moze pojaviti i nesto novo.

sam uvoz nije komplikovan ali mislim da je lakše i jeftinije prepustiti ga profesionalcima
prošle nedelje sam dovezao neki auto iz Nemačke i procedura je sledeća.
od prodavca uzeti
račun
saobraćajnu
servisnu knjižicu
eur 1 obrazac
col tablice i osiguranje ( oko 75 eur za 9 dana i procedura je brza )
registracija u policiji (44 eur )
papiri za izvoz sa carine
kad se dođe na izlaznu carinu iz EU čekati na normalnom ulazu, cariniku prijaviti da izvozite automobil
on će uzeti carinski formular i overiti ga ( procedura desetak min )
ako je carinik ustao na levu nogu može proveravati i broj šasije, krvnu gupu, bračno stanje itd
na našoj carini prijaviti da uvozite automobil, oni će vas uputiti da parkirate sa strane
odete kod špeditera, izbor je po slobodnoj volji. on će uzeti sve papire i srediti ih, upisati kilometražu itd
njemu se plaća cca 4000 din + oko 600 din nekih taksi
on odnosi papire cariniku koji kao pogleda auto i kao pročita broj šasije ili ceo onaj spisak sa krvnom grupom itd
nakon toga odvezete auto u carinsku ispostavu u vašem mestu i opet sve papire predate špediteru.
auto ostane na kobajagi proceni oko nedelju dana. ako im se ne svidi vaš račun uporede ga sa katalogom možda dodaju neki din a ako ste "dobri" sa njima vi ili špediter možda i smanje malo.
platite špeditera, carinu, pdv...
i vozite auto

Poslednja izmena:
samo da dodam
s obzirom da se u Evropi motor tretira kao rezervni deo samim tim u saobraćanjoj nije upisan njegov broj
kad dođete u Srbiju pre carine svratite na tehnički pregled da vam očitaju broj motora i izdaju odgovarajuću potvrdu sa pečatom naravno

Back