Uvoz automobila, pomoć i saveti

Poslednja izmena:
Poštovani Don,
moja strina koja živi u Hrvatskoj bi htela da mi pokloni automobil koji je nasledila od pokojnog strica koji je bio prvi vlasnik. Sada se auto vodi na nju.
Automobil je Hyundai accent 1.3 GL, godište 2000, motor 1341 ccm, troja vrata.
Registracija mu je istekla 25.04.2011. god.Sve vreme je bio registrovan u Hrvatskoj, gde je i kupljen, nov.
Da li mogu da uvezem ovaj auto iz Hrvatske u Srbiju i koliko bi me to okvirno koštalo (carina i porezi)?
Unapred hvala na odgovoru (može i na PP) i izvinite zbog opširnosti.
Pozz.

To što piše tu nije bitno. To što postoji katalog (recimo Rumunski) za svaki model i godište, takođe nije bitno. Kad uvoziš auto, ako je on stariji od (čini mi se) maja 2003. on ide na Agenciju za bezb. saobraćaja koji će reći da li ispunjava ili ne Euro 3 norme. Desi se da za onaj koji ispunjava kažu ne ispunjava, pa onda ideš da se slikaš sa autom.

Hvala Dule :)
Pratim inace ponudu kod nas u Srbiji po placevima, pa sam se zalepio za Megana 2003. god i vidim da su mu cene oko 4000, 4500e. Pa me interesuje dal ce biti jeftinije ako se uveze spolja?

Nedavno jedan poznanik kupio Scenika ovde, u servisu rekli sve super, ispravno, naravno 120k km. I onda kreću problemi. Dao je u njega već 1500€, crkava redom sve što stigne, poslednje je pumpa propišala ulje. Ide od servisa do servisa i zakopao se, kaže nikad više Reno a ne kaže sledeći put pamet u glavu. Drugi prijatelj pre godinu i po kupio isto Scenika (što kaže ona žena "skenika") sa 190.000, ovde kupljen nov i sem remonta dizni i curenja nafte na jednom mestu nije imao drugih problema. Remont pumpe je urađen na 160k preventivno.

Drugim rečima, auto sa nižom km košta više i obrnuto, nikakve magije tu nema. Kad ti je ovde jeftiniji nego napolju - šta to znači? Računaj min. 250.000, često udaran, sastavljan, ili ven pa ubačena sedišta, duša isterana kroz auspuh, od firme (bez poreza). Sve drugo se montira. Taj Megan u mestu prodaje ne bi smeo da košta više od 3200 minus porez. Sad pogledaš oglase na mobile.de šta ima za te pare.

Ne kažem da ovde ne može da se nađe (zato dajem dva različita primera)... ali ja, lično, nemam poverenja.

Upravo o tome se i radi.Auto bi trebalo kupiti od coveka koji uliva poverenje a ako je jos preporucen onda je to jos jedan plus jer ako je posten tad nece nista precutati o autu.
Npr.od mene neki moji prijatelji nisu hteli da kupe auto jer su mislili da ako se znamo da cu da im dam bez zarade!:hahaha:
Dao sam ja njima nizu cenu ali za 100-200 eura od onog sto sam zamislio ali oni nisu hteli pa su kupili kola bez begova(lupan auto) i sad kukaju a pricali su kako su dobro prosli dok kola koja su trebali da uzmu od mene eno rade kao singerica i vidjam te ljude i hvale kola.:per:
Problem je sto iz uvoza kola mogu da budu dobra ali treba naleteti na njih a narod je totalno neupucen kad me pita za auto 2001-2003 jel firmin! Firme svoja kola menjaju na svake tri godine tako da su izuzetno male sanse da auto star 8-9 godina bude firmin.

To što piše tu nije bitno. To što postoji katalog (recimo Rumunski) za svaki model i godište, takođe nije bitno. Kad uvoziš auto, ako je on stariji od (čini mi se) maja 2003. on ide na Agenciju za bezb. saobraćaja koji će reći da li ispunjava ili ne Euro 3 norme. Desi se da za onaj koji ispunjava kažu ne ispunjava, pa onda ideš da se slikaš sa autom.

Iz zemalja osnivača EU idu na homologaciju stariji od 2002., a iz ostalih članica stariji od datuma pristupanja EU. Npr. Slovenija, Mađarska, Slovačka, Češka... stariji od 01.05.2004.

Око тог еуро3 стандарда је чини ми се права збрка. Може бити, али не мора да значи!? При том не мислим да ви који се бавите увозом стварате нити доприносите тој конфузији. Очигледно да људе саветујете како да се обезбеде да се не "насучу на танак лед" па купе под еуро3, а оно није.
Читам да се на неким нашим комисијама врши провера усаглашености са тим стандардом (и плати, наравно), али ми није јасно да они не поставе нека упутства како људи који купују да се увере да је заиста еуро3. Они то засигурно знају јер по чему би се и сами равнали при издавању тих одобрења, па да купци знају на чему су. Нека остане обавеза да се званично прибави њихово мишљење и нека наплате своју проверу, али треба помоћи људима пре него што направе грешку.
На иностраним огласима уз ауто најчешће има и назнака који је стандард примењен на ауту, али видим из дискусија да то не мора бити тачно. Треба контактрати овлаштени сервис тог произвођача, дати број шасије па ће ти они рећи. Шта са људима који се тешко сналазе у тим радњама? И то је суштина мог питања: има ли начин да се то сазна унапред, по моделу, години и месецу производње, некој назнаци негде, шифри и сл.

Око тог еуро3 стандарда је чини ми се права збрка. Може бити, али не мора да значи!? При том не мислим да ви који се бавите увозом стварате нити доприносите тој конфузији. Очигледно да људе саветујете како да се обезбеде да се не "насучу на танак лед" па купе под еуро3, а оно није.
Читам да се на неким нашим комисијама врши провера усаглашености са тим стандардом (и плати, наравно), али ми није јасно да они не поставе нека упутства како људи који купују да се увере да је заиста еуро3. Они то засигурно знају јер по чему би се и сами равнали при издавању тих одобрења, па да купци знају на чему су. Нека остане обавеза да се званично прибави њихово мишљење и нека наплате своју проверу, али треба помоћи људима пре него што направе грешку.
На иностраним огласима уз ауто најчешће има и назнака који је стандард примењен на ауту, али видим из дискусија да то не мора бити тачно. Треба контактрати овлаштени сервис тог произвођача, дати број шасије па ће ти они рећи. Шта са људима који се тешко сналазе у тим радњама? И то је суштина мог питања: има ли начин да се то сазна унапред, по моделу, години и месецу производње, некој назнаци негде, шифри и сл.

Pa bez obzira da li je neko vican tom poslu ili ne -put i nacin je uvek isti.Potvrda odgovarajuce kuce koja zastupa taj brend i pored ostalih papira,pravac granica.Kad imas taj papir o standardizaciji NEMA te sile koja ti je nece priznati a ne NAS zavod za standardizaciju.Nemoj smetnuti s uma da ta provera u inostranstvu kosta +- 50tak evra i da ako bi ih zapitkivao za provere recimo 5-6 konkuretnih automobila za kupovinu-i nije bas jeftina zezancija.Uzgred zato postoje ljudi poput DONQIHOTA koji rade svoj posao kako treba ,pa u samom startu vas usmere na pravi put.Ovo kazem iz licnog iskustva jel prilikom prosledjivanaja podataka za jedno vozilo koje je najvecim slovima bilo predstavljeno kao E3,covek mi je na prvu(mislim na dona) rekao da budem pametan.Hvala mu jos jednom..

Back