Uvoz automobila, pomoć i saveti

jel moze neko da mi kaze ko zna (100 posto) , recimo ti donqihote jer si spediter ili bilo ko drugi ko je vec uvozio auto . sta mi tacno treba od papira za uvoz auta iz belgije ? sta mi treba od papira recimo za samu granicu (nasu) , a sta za speditera ? hvala unapred .

To ti sve zavisi gde, kod koga, i na koga cariniš. Ako cariniš kod mene ne treba ti ništa sem belgijske saobraćajne dozvole i eventualno servisne knjige, ako ima dovoljno km na satu. Ako mu treba dizati sat, ne treba mi ni servisna.

Svaki polovan auto ima neku sitnicu ili greskicu a sta ako se to tebi ne svidi kad se auto doveze? Veruj mi da je bilo puno primera kad su ljudi odustajali od kupovine auta zbog toga a sta onda da radi covek sa tim autom?
Isto tako moze da se desi da se taj auto dok covek stigne tamo proda ili da ne bude kao sto je objasnjeno preko telefona i sta onda?
Sledeci takav auto je mozda 300 km dalje a troskovi nimalo nisu jeftini a postoji mogucnost da i onaj tamo nije tako dobar i sta onda?
Ne znam zasto traziti hleba preko pogace kad ima toliko velika ponuda kod nas a ako u toj sumi automobila ne mozes da nadjes auto onda ne znam da objasnim tu enigmu sta u stvari trazis.:roll:
Ona prica da preko znas sta uzimas ne pije mnogo vodu jer ga neces terati kod majstora pa da znas a to u Srbiji mozes,sto se tice km i tamo ih spustaj sigurno a u to sam se licno i uverio.
I zakljucak je das ti se ne isplati nikako jer da bi dobio dobru cenu to mora da bude auto sa km ili sa nekom greskom.Osim ako bas hoces da das jedno 1000 eura vise u odnosu na nase cene pa da dobijes posten auto sa malo km.:)

To ti sve zavisi gde, kod koga, i na koga cariniš. Ako cariniš kod mene ne treba ti ništa sem belgijske saobraćajne dozvole i eventualno servisne knjige, ako ima dovoljno km na satu. Ako mu treba dizati sat, ne treba mi ni servisna.

na moje ime bih sve radio . a reci mi jel mi trebaju neki papiri na granici za auto i vezano za to da hocu da uvezem isti ? negde sam procitao ako hocu kod tebe da moram da udjem iz madjarske ?

Da ponovim pitanje ako je promaklo Donu, inace zvao sam Slovenca koji drzi plac i objasnio mi je oko uvoza u Srbiju: cena sa oglasa se umanjuje za 20% koliki je PDV (to se zavrsava tamo na licu mesta, ne mora da se ponovo ide za Sloveniju) i probne tablice su 70€. Kaze da cene nisu fiksne moze da se cenka. Done koliko bi izasla donja vozila preko tebe.

Hvala i Pozdrav

Re: Lični uvoz automobila iz Slovenije, Nemačke, Italije, Mađarske itd...
Za Dona,

Nov sam ovde, dovezao bih auto iz Slovenije pa me interesuje procedura i koliko bi izasla carina, PDV i ostali troskovi. I kako ide povracaj poreza i koliki je. Isao bih sledece nedelje pa ako moze brz odgovor.

Kola koja me zanimaju:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4719186&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4832041&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4673914&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4763751&show=1

Hvala unapred

Za Dona...nas covek je dosao iz Italije , sa svojim autom , prvi je vlasnik i prodao bi ga ..Kaze da bi morali izaci iz zemlje i dalje se nastavlja preko speditera..poneo je sve papire.. Da li on moze tako prodati auto (bez povratka u italiju, odjava auta, ugovor ugovor na granici ?? ) ..? Koliko bi izasla usluga carine i prevoza (granica izlaz-ulaz, dovoz u Beograd). Auto je OPEL meriva 2005 1.4 CDTI 51KW , 120000km (i alu felne.)

hvala Dragan

Око тог еуро3 стандарда је чини ми се права збрка. Може бити, али не мора да значи!? При том не мислим да ви који се бавите увозом стварате нити доприносите тој конфузији. Очигледно да људе саветујете како да се обезбеде да се не "насучу на танак лед" па купе под еуро3, а оно није.
Читам да се на неким нашим комисијама врши провера усаглашености са тим стандардом (и плати, наравно), али ми није јасно да они не поставе нека упутства како људи који купују да се увере да је заиста еуро3. Они то засигурно знају јер по чему би се и сами равнали при издавању тих одобрења, па да купци знају на чему су. Нека остане обавеза да се званично прибави њихово мишљење и нека наплате своју проверу, али треба помоћи људима пре него што направе грешку.
На иностраним огласима уз ауто најчешће има и назнака који је стандард примењен на ауту, али видим из дискусија да то не мора бити тачно. Треба контактрати овлаштени сервис тог произвођача, дати број шасије па ће ти они рећи. Шта са људима који се тешко сналазе у тим радњама? И то је суштина мог питања: има ли начин да се то сазна унапред, по моделу, години и месецу производње, некој назнаци негде, шифри и сл.

Ima jednostavan način. Traži PDF na email strane saobraćajne, pa nazovi agenciju za bezbednost saobraćaja. Oni će ti reći koliko da uplatiš na koji račun, pa uplati, pošalji uplatnicu i kopiju soabraćajne u pismu njima. Za do dve nedelje će ti poslati nazad da li jeste ili nije Euro 3. Ako jeste, kupuješ, ako nije - ništa. Izgubio si samo 25€ ("samo" jer naspram vraćanja automobila to je baš "samo").

Da ponovim pitanje ako je promaklo Donu, inace zvao sam Slovenca koji drzi plac i objasnio mi je oko uvoza u Srbiju: cena sa oglasa se umanjuje za 20% koliki je PDV (to se zavrsava tamo na licu mesta, ne mora da se ponovo ide za Sloveniju) i probne tablice su 70€. Kaze da cene nisu fiksne moze da se cenka. Done koliko bi izasla donja vozila preko tebe.

Hvala i Pozdrav

Re: Lični uvoz automobila iz Slovenije, Nemačke, Italije, Mađarske itd...
Za Dona,

Nov sam ovde, dovezao bih auto iz Slovenije pa me interesuje procedura i koliko bi izasla carina, PDV i ostali troskovi. I kako ide povracaj poreza i koliki je. Isao bih sledece nedelje pa ako moze brz odgovor.

Kola koja me zanimaju:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4719186&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4832041&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4673914&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4763751&show=1

Hvala unapred

Ovo su sva kola iz Italije, najčešće sa lizinga neke od banaka. Zato može povraćaj poreza. Njegova usluga da ti napravi sve papire (uvoz u Sloveniju, tehnički, pa izvoz) je 100€ kod ovog. Ne znam da li ti je to rekao.

Uzgred - izbegavaj Megane na kome piše oko 120.000 a volan mu je izlizan. Na tu kilometražu mora da izgleda skoro kao nov (primeto sam na drugom oglasu da je izlizan - braonkasta boja okolo).

Poslednja izmena:
Kako ja to vidim, nije moguće, nikako, da ovde auto bude jeftiniji nego na zapadu. Ako jeste, zar tu baš nimalo ništa nije čudno?

o tome i pricam . kao ovde su auta jeftinija nego preko . jesu , ona sto predju 400 000 pa ih spuste na ''131 579 original'' ;) jos zamisli , pricam sa covekom koji uvozi kola iz svice , nemacke ,da cu da idem u fr i kad vec idem da uvezem neki auto . kad cujes njega , ne nikako , te ovo , te ono ! kao da ce me streljaju tamo , da bi mi na kraju razgovora ponudio njegova auta . znaci ne bih uzeo iz inata i da mi ga pokloni . i da , znam da je u fr zakonom zabranjeno vracanje sata dok u nemackoj nije . za ostale zemlje ne znam .

A tebi bas taj sat toliko smeta!:D
Evo ti jednog primera koji je 100% istinit.Svojevremeno sam imao na placu Megana 1,9Dti 2001 sa pravih 1250k km a pored njega je stajao isti takav ali sa 200k km. Oba ispravna,cela,zdrava i prava ali.... ovaj sa 200k km je bio sacuvaniji za nijansu,lepse je palio i radio i koji bi ti sad pre uzeo?
Ja svakako ovaj sa vise km jer do 500k km koliko ce sigurno da predje ima jos 300k km koje ja necu preci ni za 20 godina a verovatno ni ti.
Naravoucenije-uzimaj ono sto je sacuvano a ne sa servisnom knjizicom jer moze lako da se desi da auto sa vise km ponekad bude bolji jer je vozen vise na otvorenom i mozda bolje odrzavan.:per:

Pa naravno da je manja vrednost ali je zato veca carina ako ga carinis kao teretno pa zato vecina takva vozila carini kao putnicko vozilo e sad kako to prolazi sa dva sedista to spediteri najbolje znaju.
Kada bi se sve carinilo po PS-u carine bi bile drasticno vece nego je ovo sve muvanje kako bi vozila bila sto jeftinija.

brane_m хвала ти на обавштењу како доћи до податка за Еуро3 моторе.

Што се тиче куповине у Србији или вани, цена и километраже, мислим да је боље лично купити вани па довести и оцаринити јер су мање шансе да се километража пеправља. Такође, тамо се лакше и провери/скенира код овлаштеног сервиса стварна километража са главног компјтера, ако се код предметног возила километража уопште меморише, или се код сервиса из сервисне књижице може добити податак о станју километраже при задњем прегледу. И то, ако продавац понуди сервисну књижицу. Наравно, за све је потребно време, а Богами и нешто евра.
При куповини у Србији уштеди се на времену пошто су све царнинске процедуре и заврзламе завршене. Цена је за 1100+ евра (за ауте који се овде нуде од 3-5000 евра) већа од куповне вани јер на цену се додају зараде оног који ауто довози и царнини, као и износ царине.
Да би бар приблжно одредили колико је ауто прешао покушајте резоновати овако: од понуђене цене одбијте 1100-1500 евра па ће те доћи до приближне цене вани. А онда потражите на интернет страницама вани колико су просечно прешли аути који се продају за те паре. И немојте се разочарати јер је то готово по правилу око 250+ хиљада за дизеле и нешто мање за бензинце. И када на нашим огласима видите да се продају са 130-140 хиљада км... е, даље сами закључите. Остаје вам да видите да ли је ауто чист, лепо чуван, полиран, мотор опран и сл. Остало је у Божијим рукама.
И ја сам један од оних који "шацује" такав неки. Алтернатива је да купите ауто који је као нов купљен у Србији, али иако са мање км он је прелазио све оне рупчаге и добро тестирао амортизере и вешање.
Па, срећно!

Za Dona...nas covek je dosao iz Italije , sa svojim autom , prvi je vlasnik i prodao bi ga ..Kaze da bi morali izaci iz zemlje i dalje se nastavlja preko speditera..poneo je sve papire.. Da li on moze tako prodati auto (bez povratka u italiju, odjava auta, ugovor ugovor na granici ?? ) ..? Koliko bi izasla usluga carine i prevoza (granica izlaz-ulaz, dovoz u Beograd). Auto je OPEL meriva 2005 1.4 CDTI 51KW , 120000km (i alu felne.)

hvala Dragan

Naravno da može da ga proda bez odlaska u IT.

Ti si, prijatelju, nešto pobrkao. To može biti samo 1.3, jer 1.4 su benzinci.
Komplet troškovi su ti 1.190€.
E, sad, za vožnju kući za BG zavisi da li ćeš da vadiš proba table ili da ti ja spremim registraciju.

Back