Uvoz automobila, pomoć i saveti

Tihi, posto vidim da si iskusan u registovanju vozila preko invalida, da li mozes da me uputis malo vise o registraciji automobila na invalida.
Vidi ja imam Nissan Terrano II 3.0 dizel, registracija vozila mi je oko 1000e, ali po novom cak mozda i 1500e. Ne mogu vise toliko da placam, pa bih to resio preko nekog invalida.
Moj trenutni zadatak je da nadjem invalida koji je voljan, ali mi treba vise upustva kako i sta ako taj covek sa invaliditetom pristane... Prvenstveno me zanima kako izgleda ovlascenje koje pravim sa njim? Gde overavam to ovlascenje? Ako moze i da mi prosledis izgled tvog ovlascenja slucajno? Da li tim ovlascenjem auto siguran, odnosno da ce u slucaju nekog nesporazuma ili smrti osobe sa invaliditetom, auto preci u moje vlasnistvo bez problema? I da li policija moze na neki nacin da me goni ili osobu sa invaliditetom?

Pozdrav!

Evo sta treba da uradis. Treba da nadjes nekog invalida , koji moze da izvadi potvrdu u PIO da je invalid. Ako uzme tu potvrdu tek tada mozete da pravite kombinaciju. Ta usluga obicno kosta 100-200 evra u zavisnosti koliko ste bliski tj gde se nadjete. Onda pravis kupoprodajni ugovor izmedju njega i tebe i overavas ga u sudu, placas porez u opstini , i podnosis uplatnice za registraciju. Sad razlika je sto umesto uplatnice o porezu na upotrebu motornog vozila, on ili ovlasceno lice u njegovo ime podnosi tu potvrdu iz socijalnog i na osnovu te potvrde oslobodjen je placanja takse na upotrebu motornog vozila koja u tvom slucaju iznosi nekih skoro 80.000 dinara.

Znaci u tvom slucaju usteda bi ti prve godine bila oko 500 evra , a posle toga oko 700, ako racunamo da ce ti porez za promenu vlasnistva, ovi lopovi naplatiti u iznosu oko 200 evra.

Kada se auto registruje na tog invalida, onda pravite ovlascenje po kojem ti preuzimas svu odgovornost za vozilo i imas pravo da ga otudjis, prodas trecem licu itd imaju u agencijama to ovlascenje svi. Njemu das jedan primerak drugi zadrzis i to je to.

Posle ga svake godine pred registraciju cimas i opet radite istu stvar bez prenosa vlasnistva razume se.

I tako se on osigurao u slucaju da ti nekog udaris, napravis prekrsaj, ti snosis odgovornost, a ti ako te zaustavi policija imas ovlascenje koje ti daje pravo da tim vozilom upravljas u zemlji i inostranstvu, ili ga prodas nekom drugom kad to pozelis.

Mene je za godinu dana dosad zaustavljala policija preko 10 puta, i nikad nije bilo nikakvih problema, jer generalno policija i nema pojma niti moze da proveri dal je tebi auto registrovan na invalida ili ne , oni samo vide ime u saobracajnoj i to je sve i tu nigde ne pise nista osim toga. Samo u jednom slucaju su me pitali imam li ovlascenje jasam rekao da imam i tu se sve zavrsilo.

Poznajem jos dosta ljudi koji voze auta sa vecim kubikazama na isti nacin i nisam cuo da je iko imao nekih problema.

Ne slusaj duleta i fitilja jer oni su tu samo da te plase :)

Nemas cega da se bojis jer je ovo o cemu sam pisao potpuno 100% zakonski validno i cisto i niko zbog toga ne moze da ti oduzme auto niti ima na to pravo jer upravljati vozilom registrovanim na tudje ime nije krivicno delo, a jos manje ako imas ovlascenje od lica na koje se vozilo vodi da ga vozis.

Imas ovde detaljno

http://www.autoportal.rs/tekstovi/registracija-vozila-za-invalide_274.html

Poslednja izmena:
ako vozis auto koji je registorvan na nekog drugog(bilo koje fizicko lice) to samo po sebi nije prekrsaj ,cak ni saobracajni.problem nastupa ako kazes da si ga kupio ,no ni tada to nije saobracajni prekrsaj ! vec prekrsaj da si kupio a nisi prepisao.. u smislu placanja poreskih obaveza.. i samo to.znaci nije zabranjeno voziti tudji auto.nikad nije ni bilo.

ako vozis auto koji je registorvan na nekog drugog(bilo koje fizicko lice) to samo po sebi nije prekrsaj ,cak ni saobracajni.problem nastupa ako kazes da si ga kupio ,no ni tada to nije saobracajni prekrsaj ! vec prekrsaj da si kupio a nisi prepisao.. u smislu placanja poreskih obaveza.. i samo to.znaci nije zabranjeno voziti tudji auto.nikad nije ni bilo.

pa svi koji voze firmine automobile ili auta uzeta na lizing prakticno voze tudje automobile. Na ovlascenje.

Jer u saobracajnim pise ime firme ili lizing kompanije.

Nije mi jasan pera fitilj koji pise da je to protivzakonito, na osnovu cega to misli

Vidi malo zakonski ko sme da vozi taj auto koji je registrovan na invalida.Nemože svako.

Moze svako koga pomenuti vlasnik ovlasti . Procitao sam zaista sve sto se o ovome moglo procitati.

Drugo policija kad te zaustavi i ne zna da je to vozilo registrovano na invalida, jer u saobracajnoj ni na vozilu nema nigde takvo obelezje.

Jedino mogu da znaju ako je vlasnik usput uzeo i nalepnicu onu za invalida i zalepio na auto.

Ali tu je jedino bitno sta kaze zakon a zakon kaze da svako moze da upravlja nekim vozilom ako je za to ovlascen od strane vlasnika.

Ogranicavanje bilo koje po tom osnovu jednostavno nije moguce, i ako ne sumnjam da bi lopovi na vlasti to hteli - jer sta ako na primer invalid nema noge , neko mora da ga vozi zar ne ?

I nemoguce je ograniciti da moze da ga vozi samo neko ko je sa njim u srodstvu.

Ono sto je najbitnije jeste da na autu i na saobracajnoj nema nikakvih posebnih obelezja , ako je vozilo registrovano na invalida tj to je vozilo u potpunosti isto kao i svako drugo vozilo u saobracaju.

I jos jednom ja imam takvo vozilo i zaustavljala me je policija najmanje 10 puta do sad u razlicitim mestima i nikakvih problema nisam imao.

Samo su me jednom pitali da li imam ovlascenje za upravljanje vozilom i to je bilo sve.

Poslednja izmena:
Po zakonu ta nalepnica mora biti zalepljena da bi sve bilo zakonski.To što te niko nedira i u našoj državi nema zakon to neznači da si ti u pravu.
Kada bi se poterao mak na konac pitao bih ja tebe gde bi taj tvoj auto završio.

Pa informisi me gde bi zavrsio. Policija ima pravo da privremeno oduzme vozilo jedino ako je ono neregularno tj ako su prekucani brojevi sasije ili motora . U drugom slucaju nemaju pravo.

A posto je moje vozilo registrovano i ja imam ovlascenje za upravljanje istim , ne mogu mi nista ja sam po zakonu potpuno cist.

Ti meni nisi jasan. Zivis u Nemackoj, gde vozilo registrujete jednom u zivotu, a ovde plasis ljude bezrazlozno da ne voze auta na invalida , nego da placaju lopovskoj bagri , 150.000-250.000 dinara samo za registraciju.

A 90% ljudi koji voze takva auta ne voze Bentlije, Aston Martine , i Bugatije vec auta stara u proseku 10tak godina vredna u proseku 3-4000 evra.

Kako bi se ti osecao kad bi ti neko u Nemackoj trazio da za registraciju tvoj auta starog 10tak godina , das svojih 6-7 prosecnih mesecnih plata tj recimo 12-14.000 evra na godinu ?

Ti si Tihi u pravu i zna se šta dobije ko je u pravu razmisli malo da je zakon kao što nije pa bih te pitao dali bi ti to uradio a nema svako para da kad mu oduzmu vozilo kupi drugo i sve mu je jedno.Ja kada bi mi neko tražio toliko para za registraciju ili bih imao da platim i vozim ili bih se vozi na magare i priča završena .

Ti si Tihi u pravu i zna se šta dobije ko je u pravu razmisli malo da je zakon kao što nije pa bih te pitao dali bi ti to uradio a nema svako para da kad mu oduzmu vozilo kupi drugo i sve mu je jedno.Ja kada bi mi neko tražio toliko para za registraciju ili bih imao da platim i vozim ili bih se vozi na magare i priča završena .

Nije lepo sto plasiras ovde ljudima neistine. Gomila ljudi u Srbiji vozi tako auta i nisam cuo da je iko imao problema.

Poslednja izmena:
Al zato je lepo kad ti ljude plasis,takodje ovde,sa diznama i turnbinama na dizelasima iako ti clanovi ovog foruma govore da voze godinama dizele i da nisu imali takvih problema?:hahaha:
Ako je po zakonu kola registrovana na invalida imaju pravo da voze iskljucivo clanovi porodice a da to nije tako ti bi prvi zalepio nalepnicu za invalida ,posto kazes da je sve regularno,i imao najlepse parking mesto svuda.
Medjutim posto siris politiku kako je sve u redu i da si ti procitao da moze onda je ne smes zalepiti i to govori sve o tome koliko je to tacno sto kazes.:)
A onu informaciju da su zabranili invalidima da registruju kola preko 2000 kubika takodje dobro proveri jer tu ce sigurno da se nadje neka informacija jer to je info od skoro.I ja to potpuno podrzavam jer realno sta ce invalidu auto od 4000 kubika?

Па својевремено ни цена није била лимитирана па смо имали ситуацију да одједном инвалиди на свом имену имају ферарије и сл. аута вредности и по стотину хиљада евра. Нисам сад сигуран али мислим да је цифра лимитирана на 10.000 евра мада то може вероватно лако да се провери, а вероватно неко од вас и зна да ли је тако. У сваком случају мислим да је неко помињао ту вожњу аута који је твој а ниси га превео...не видим да шта пише тихи пошто сам га блокирао јер сам уморан од његових глупости...али... јесте прекршај. Мој добар друг је својевремено добио да плати прекршај (не сећам се висине износа) зато што је продао аутомобил и купац га није превео на себе. Наравно власника возила је зауставила полиција и на питање чији је ауто он је рекао мој, од кад твој...од прошле године. И пљас казна власнику из саобраћајне. Имао си рок од ваљда осам дана да се ауто преведе. :)

Па својевремено ни цена није била лимитирана па смо имали ситуацију да одједном инвалиди на свом имену имају ферарије и сл. аута вредности и по стотину хиљада евра. Нисам сад сигуран али мислим да је цифра лимитирана на 10.000 евра мада то може вероватно лако да се провери, а вероватно неко од вас и зна да ли је тако. У сваком случају мислим да је неко помињао ту вожњу аута који је твој а ниси га превео...не видим да шта пише тихи пошто сам га блокирао јер сам уморан од његових глупости...али... јесте прекршај. Мој добар друг је својевремено добио да плати прекршај (не сећам се висине износа) зато што је продао аутомобил и купац га није превео на себе. Наравно власника возила је зауставила полиција и на питање чији је ауто он је рекао мој, од кад твој...од прошле године. И пљас казна власнику из саобраћајне. Имао си рок од ваљда осам дана да се ауто преведе. :)

Pa ni sada nije limitirana cena za registraciju kao ni za uvoz. Jedino je za oslobadjanje od placanja carine i pdva prilikom uvoza limitirano da vozilo mora biti limuzina, tj ne moze se uvesti bez placanja carine i pdva kombi ili SUV vozilo.

ma ne mozete na nista mozete samo ovako da skicite preko foruma i to je sve :)

Ne damo vam pare razumete ?

Raznorazni politicari i kriminalci koji voze ganc nove audije osmice i sestice sa motorima od 2000 kubika, vredne i preko 100.000 evra da placaju 300 evra registraciju a mi sto vozimo auta vredna par hiljada evra da placamo 1500-2000? Znas kad ? NIKAD :)

NE DA MO

Dosta je bilo vase pljacke i otimacine bando razbojnicka i lopovska

Pukli ste i ne mozete nam nista. Jaci je narod srpski od vas i vasih lopovskih zakona :)
Nego nema nam nesto kolege darko darko-a , bas me interesuje dal je on uzeo BMW peticu i registrovao na invalida

Voleo bih da jeste - da mu cestitam!

Poslednja izmena:
Pitanje za Dona.

Koliko iznosi carina za njega?

Hvala unapred.

http://www.polovniautomobili.com/oglas5028340/saab_9-3_19_tid/

Ovo je jako povoljno al pre nego se odlucis da uzmes ipak oteraj ga na neki pregled za turbinu, dizne , zamajac itd.

Mada dosta toga mozes i sam da vidis npr ako mu dodas jak gas iz mesta dali pozadi izbija dim ili ne..

Sve u svemu jako dobar izbor ....

Ima i Dule mislim dobrog Saaba 9-3 al njegov je mislim dosta skuplji :)

Jedino sto bi pozeljno bilo da uradis jeste ako ga uzmes, da repariras ova prednja sedista kod nekog tapetara da zamenis ovu kozu koja je propala i imaces odlican auto za male pare.

Ne znam koliko izadje pdv i carina al mislim da nije vise od 1500-2000 al da ne lupam tu ce ti Don reci sve :)

Al zato je lepo kad ti ljude plasis,takodje ovde,sa diznama i turnbinama na dizelasima iako ti clanovi ovog foruma govore da voze godinama dizele i da nisu imali takvih problema?:hahaha:
Ako je po zakonu kola registrovana na invalida imaju pravo da voze iskljucivo clanovi porodice a da to nije tako ti bi prvi zalepio nalepnicu za invalida ,posto kazes da je sve regularno,i imao najlepse parking mesto svuda.
Medjutim posto siris politiku kako je sve u redu i da si ti procitao da moze onda je ne smes zalepiti i to govori sve o tome koliko je to tacno sto kazes.:)
A onu informaciju da su zabranili invalidima da registruju kola preko 2000 kubika takodje dobro proveri jer tu ce sigurno da se nadje neka informacija jer to je info od skoro.I ja to potpuno podrzavam jer realno sta ce invalidu auto od 4000 kubika?

kola registrovana na invalida imaju pravo da voze svi koje pomenuti invalid ovlasti preko ovlascenja da to rade. Tacka

Drugo posto imam 3 auta, na druga dva vec ovoj lopovskoj bagri izdajnika i pljackasa dajem svake godine 120.000 dinara . Tako da vam je dosta jos ovih 20.000 dinara sto vam dajem tj i to vam je mnogo.

To je na primer 3-4 puta vise nego sto ti i ovaj big river date za godinu dana - zajedno.

U vecini zemalja drugih evropskih na jednu registraciju mozes da vozis vise vozila ili da registrujes vozilo na odredjen broj meseci.

Meni nalepnica ne treba dovoljno mi je da lopovina ne dam pljackarinu....

Invalidima trebaju i vozila preko 2000 kubika jer mnogi zive i po selima gde nema asfaltiranih uredjenih puteva i gde se moze izaci samo terenskim vozilom narocito zimi ili kada su velike kise.

Poslednja izmena:
Kakve veze ima snaga motora i da li je neko invalid? Neki invalid može imati problem koji neće da utiče na vožnju i zašto ga limitirati na određenu snagu motora? Potpuna bezobrazna diskriminacija.

Mercedes-Benz se slaže sa mnom:

s65amg-1.jpg

To ti je njihova potreba da se slade tudjom nesrecom - da komsiji crkne krava - i ako oni od toga nemaju nista njima ni iz dzepa ni u dzep

Njihovo poimanje pravde je kad se drugom cini neko zlo, a ne njima ,oni se raduju, a ako se njima cini to isto to je nepravda

Zato su kukumakali ovde kad su digli polisu za 6000 dinara skacu od srece kad rebnu nekog drugog a njih ne.

megafavor из простог разлога, да би спречио злоупотребу уредбе. На западу се то може спречити на друге начине али код нас не. Напољу се контролише порекло имовине па није могуће да живиш од 150 евра инвалидске пензије, а купујеш тај ауто из твог примера од 250 хиљада евра. Одакле прика?

Da drzava nije lopovska pohlepna i antisrpska ne bi se ni narod dovijao da registruje na invalida :ok:

Kad niko na svetu ne placa registraciju auta preko 2000 kubika od 2 do 7 prosecnih plata u zemlji ne znam zasto bi smo mi placali.

Sutra ova budzetska bagra moze da kaze da sve sto zaradimo uplatimo prvo njima u budzet, pa ce oni posle nama dati koliko misle da nam treba, i opet bi neki Dule i big river to opravdavali i branili.

- - - - - - - - - -

Da li bi neko bio ljubazan da mi objasni par stvari (Don ili neko drugi :) )
Kad gledam vozila na Mobile.de vidim gross i net cenu, da li je net povracaj carine, odnosno, ono koliko bi me auto realno izasao?
Evo konkretno koliko bi me izasle dazbine da ovakav automobil uvezem u Srbiju (znaci carina i sve ostalo)
http://suchen.mobile.de/auto-insera...=DE&export=ALSO_EXPORT&doorCount=FOUR_OR_FIVE

Na ta auta postoji mogucnost povracaja PDV-a . Uglavnom procenat PDV-a koji ti se vraca je manji nesto od ovog koji pise al Don ce ti objasniti preciznije sta ti sve treba od papirologije

megafavor из простог разлога, да би спречио злоупотребу уредбе. На западу се то може спречити на друге начине али код нас не. Напољу се контролише порекло имовине па није могуће да живиш од 150 евра инвалидске пензије, а купујеш тај ауто из твог примера од 250 хиљада евра. Одакле прика?
Moj post je bio odgovor na pitanje da li invalidima treba dozvoliti da voze jača auta.

Па дозвољено им је али су ако се не варам лимитирани ценом. Пардон, нису лимитирани уопште, лимитиране су им само повластице и то не због њих самих већ због злоупотреба. Значи не брани им нико да возе екстра луксузан аутомобил као тај горе мерцедес који кошта напољу око 250 хиљада евра али на њега ће морати да плате порез од 20% као и свако други, без повластица.
Ако ћемо реално и објективно да дискутујемо скупа и јака аута регистрована на особе са инвалидитетом су у већини случајева предмет злоупотребе и само се фиктивно воде на њихово име. Није била реткост ни да се на једног инвалиде региструје већи број аутомобила. Можда Дуле зна за случај једног из околине Новог Сада кога су мнадлежне службе зајашиле да плати порез на екстра профит јер је на свом имену имао двадесетак регистрованих аутомобила. Сви скупи и сви преко 2.0 :)

Lupeta ovaj big river kao obicno.

Kubikaza nije merilo luksuza vec cena i to je megafavor dokazao.

Invalidima je zabranjeno samo da uvoze auta koji se klasifikuju kao kombi ili SUV dok svaku limuzinu mogu da uvezu do 2500 kubika.

To znaci da tehnicki mogu da uvezu Audi A8 ili Mercedes S klase sa motorom do 2500 kubika ganc nov uz povracaj carine i pdva.

Na primer Mercedes S 300 BLUETEC Hybrid ne spada u luksuze po klasifikaciji raspada od ove drzave, jer ima sasiju limuzine i motor manji od 2500 kubika sto znaci da prakticno ovaj auto svaki invalid moze da uveze bez placanja pdva i carine.

Eto na primer za ovaj auto od 90.000 evra , moze da se uveze bez placanja carine i pdv-a , plus registracija mu je 60.000 dinara

http://suchen.mobile.de/auto-insera...red=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=ALSO_EXPORT

ili ovaj S 350
http://suchen.mobile.de/auto-insera...rationDate=2013-01-01&negativeFeatures=EXPORT

A za Jeep Grand Cherokee star 15 godina vredan 2000 evra registracija kosta gotovo koliko i sam auto 1500 evra.

http://www.polovniautomobili.com/oglas5036481/jeep_grand_cherokee_31_dizel/

I to je po ovakvim ko sto su dule i big river - pravedno i fer.

Poslednja izmena:

Back