Uvoz automobila, pomoć i saveti

Kupci automobila dobili samo namet

Beograd -- Novi Pravilnik o uvozu polovnih vozila u Srbiju, čija je primena počela posle uskršnjih praznika nije otklonio dosadašnje probleme.

1523707753596e049a8dd910317362_640x512.jpg

Jedini efekat, koji se odmah osetio na tržištu polovnih vozila je povećanje cena, pišu Novosti.

"Dobili smo samo dodatni namet koji je potpuno nepotreban", kaže, za "Novosti“, Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Sa stanovišta bezbednosti nema apsolutno nikakav značaj, a čak ne štiti ni kupca.

Okanović objašnjava da se ispitivanje polovnjaka svodi samo na proveru da li je tehnička dokumentacija vozila u redu. To znači da će se proveravati, na primer, kubikaža, ali ne i to da li je i koliko stvarno vozilo prešlo kilometara ili da li je imalo udes.

Kako bilo, predviđeno je da kontrolisanje polovnih vozila vrši šest ovlašćenih organizacija na 268 ispitnih mesta u Srbiji, a spisak svih ispitivača objavljen je na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja, koja je, inače, neposredno pre primene ovog Pravilnika tražila od Ministarstva saobraćaja da odloži njegovu primenu, smatrajući da se još nisu stekli tehnički uslovi "na terenu“ ali nisu naišli na razumevanje. Procedura počinje postupkom carinjenja, tako što će radnici Uprave carina omogućiti uvoznicima da se prilikom smeštaja pod carinski nadzor izvrši kontrola. Uvoznik, zatim, dovozi vozilo na ispitno mesto uz popunjen zahtev i potrebne dokaze o uplatama, kao i sa originalnom saobraćajnom dozvolom, koja će nakon kontrole biti vraćena.

Ovlašćena organizacija o izvršenom kontrolisanju sačinjava zapisnik, a na osnovu toga Agenciji za bezbednost saobraćaja dostavlja izveštaj o kontrolisanju. Ako je izveštaj pozitivan, izdaje se Uverenje o ispitivanju (kontrolisanju) vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, što se koristi u daljem postupku carinjenja, odnosno registracije vozila.

Agencija će, od izdavanja tog uverenja, koje sadrži i podatak da li vozilo ispunjava uslove Uredbe o uvozu motornih vozila, izdavanje potvrda EURO 3 vršiti samo za vozila za koja Uprava carine u postupku carinjenja naknadno zatraži.

I dok uvoznici polovnih vozila smatraju da je ovo samo još jedan, nepotrebni namet, jer suštinski ništa neće biti poboljšano, dotle uvoznici novih vozila smatraju da je bilo "krajnje vreme da se i u ovu oblast uvede red“.

Svi postupci započeti pred carinskim organima, zaključno sa 18. 4. 2014, biće sprovedeni po procedurama koje su važile do objavljivanja pravilnika, odnosno ta vozila neće biti podvrgnuta postupku kontrolisanja vozila.

Evo za big rivera od ovog Okanovica cisto da vidi da nije bio u pravu i da njih ne interesuje kilometraza vec samo da dodatno otmu pare od naroda

Okanović objašnjava da se ispitivanje polovnjaka svodi samo na proveru da li je tehnička dokumentacija vozila u redu. To znači da će se proveravati, na primer, kubikaža, ali ne i to da li je i koliko stvarno vozilo prešlo kilometara ili da li je imalo udes.

Ima par ovih sto nisu kapirali, nego su mislili da ce agencija da utvrdi tacnu kilometrazu, servisnu istoriju i da potvrdi da je auto vozila "baba do pijace, i to samo po suncu, vikendom". Jedino sto i ako odlucite, sada, da sami odete i potražite vozilo, morate da spremite kintu za parazite, da vam provere da li auto ima svetla i migavce... I sto kaze kalin62 - da uzmete godisnji odmor...

Ovde postoje tri velika idiotluka.
1. Raditi ovaj pregled pre carinjenja vozila je besmisleno. Sad ne možeš da ocariniš auto ako ti je npr. razbijeno staklo žmigavca, što je stvar za koju ne treba čak ni mehaničar, već možeš sam da ga zameniš. Da bi to uradio sad mora da se podnese zahtev za izuzimanje iz skladišta, položi garancija, plati prevoz auta... Logičnije je raditi ga posle carinjenja, a pre prve registracije.
2. Preuzimanje nadležnosti tehničkih pregleda. Ako tehnički ne valja onda ga kazniš/zatvoriš, a ne da kontrolišu i jedni i drugi.
3. Predvidjen je za sve vrste vozila. Ne samo za automobile, već i za kamione, motore, prikolice, traktore, bagere, viljuškare... U praksi to znači da je u Srbiju trenutno jako teško uvesti automobil ili kamion, a uvoz svega ostalog je nemoguć.
Priča o tome kako će da se uvede red, pa neće da se uvoze krševi, da se šteluju kilometraže i sl. je bila samo mamac za budale, kako bi se budale primile da podrže "ideju".

Много је идиотлука у земљи нажалост али колико год ко паламудио идеја да се спречи увоз западног гробља је ОДЛИЧНА, а реализација која је на снази тренутно је ОЧАЈНО ЛОША. Или ја би пре рекао да ово сада и нема везе са идејом спречавања увоза кршева него је чисто рад у корист увозника нових кола.

У сваком случају ми смо годинама у назад отпад западне европе и сва њихова говна завршавају на нашим путевима.

Pored skuplje carine, troskovi ce porasti za jos jedno 300 evra. Znaci neki auto koji je do pre 6 meseci kostao 2000 evra, sada ce kostati 2500. Razumem ja da imamo budzetski deficit, ali zar nije bolje da izbace COC, pa bar nek drzava uzme 50-100 evra vise, a ne proizvodjaci i ovlasceni uvoznici.

„U slučaju da se podaci o tehničkim karakteristikama vozila iz saobraćajne dozvole ne slažu sa podacima iz odgovarajućih baza tehničkih karakteristika vozila, potrebno je dostaviti Potvrdu o saobraznosti – Certificate of conformity („COC”) ili duplikat Potvrde o saobraznosti ili potvrdu izdatu od proizvođača/ovlašćenog predstavnika proizvođača vozila u Republici Srbiji“.

A onda kaze:

Međutim, u institucijama koje obavljaju ispitivanje rekli su nam da bez COC dokumenta ili Potvrde dobijene od zvaničnog predstavnika proizvođača nema svrhe dovoziti auto.

Znaci moze bez COC-a, a onda kazu da ne moze.

Tu ebe lud zbunjenog.

Ne može bez COC-a, ali. AMS je napravio neki dogovor sa nemačkim TUV-om o korišćenju njihove baze podataka, pa može njima da se plati i to zadovoljstvo košta 2800din. To nas dovodi do konačne cifre od oko 11.500dinara po autu. Naravno, ko ima COC može da preda njega umesto da plati tih 2800.
Ja sam sad predao tri auta, pa da vidim kako ide i koliko će da traje.

done, posto si u tom poslu onda si nesto zaboravio. da bi vozilo izaslo iz magacina i napustilo carinski nadzor radi pregleda ti ces morati da podneses zahtev za izuzimanje robe ispod carinskog nadzora a da bi ti to bilo odobreno moras priloziti validnu bankarsku garanciju, koja ce pokriti kompletne carinske dazbine (carina i pdv) u slucaju da se roba ne vrati, ne vrati na vreme tj u zadatom roku ili bilo sta drugo. sto znaci da se drzava obezbedila u tom slucaju. kako ces se ti obezbediti i uvoznik to je vec drugo pitanje.
sto se tice zapocetog carinskog postupka procitaj ovo http://www.upravacarina.rs/lat/Zakoni/zapoceti_postupci_lat.pdf , sretno nam bilo svima.

Nisam ništa zaboravio. Juče sam podneo zahtev za izuzeće koji mi je odmah odobren. Nikakva garancija mi nije tražena, jer mi je zahtev odobren papirološki, samo udaranjem pečata na njega, a nigde nije upisan u sistem. Znači, u hostu nema evidencije da sam ja vozilo izuzeo ispod carinskog nadzora, kao ni da sam ga ponovo zadužio. Jednostavno sam posle pregleda vratio vozilo u skladište, a sebe radi sam tražio od magacionera da mi na isti taj zahtev napiše u koliko sati koga dana sam vratio vozilo, i da to overi pečatom skladišta, pa sam to odneo na carinu, da me ne bi posle cimali za nešto za šta nisam odgovoran.

Što se tiče započinjanja postupka, ovo sa tvoga linka se odnosi na promenu Carinskog zakona, i na postupke koji su započeti po starom zakonu, pa prekinuti, pa se kasnije opet stavljaju u postupak, kao što je oplemenjivanje robe i sl. Ovde to nije primenjivo, a pogotovo što nije napravljeno jasno razgraničenje da li se3 započetim postupkom smatra evidentiranje u sistemu, kada deklaracija dobije svoj broj, koji se sa tim datumom upisuje na deklaraciju ili tek kada se izvrši potvrda (zaprimanje) deklaracije. Kako god, propust je nastao greškom carine, i niko nema prava da propuste državnih organa stavlja na teret stranke. Taman iako nije po pravilu, odn. zakonu, neka donesu odluku, lex specijalis, šta god, i neka završe postupak po starom pravilniku, jer do problema nije došlo greškom uvoznika ili deklaranta, nego greškom carine koja je bila dužna da zaprimi te predmete. Ja mogu biti slobodan i da smatram da se tu radi o namernoj sabotaži u cilju da se uvoznicima pričini finansijska šteta, pa da ti uvoznici više ne žele da im se roba carini u Subotici. Naravno, znam da nije to slučaj, jer poznajem carinike koji su napravili propust, ali kada bi došlo do sudskog spora ko može da ospori tu mogućnost.
Druga stvar, ako već mesecima otvoreno krše Carinski zakon, i to njegove članove koji su hijerarhijski i odnose se na utvrđivanje carinske vrednosti, ako ne prihvataju transakcijsku vrednost, niti uopšte više koriste metode vrednovanja predviđene zakonom, nego odmah primenjuju 6. metod vrednovanja (katalog), pa čak i u slučajevima kada u koatalogu ne postoji predmetno vozilo, onda mogu da naprave i mali izuzetak u poštovanju PS-a, pa da svoj propust isprave tako što će ocariniti predmete od 17.04. po starom pravilniku. Mislim da bi to bio smešan prekršaj u odnosu na njihovo grubo gaženje i kršenje zakona vezano za utvrđivanje carinske vrednosti. Ako oni sebi mogu da dozvole da u potpunosti suspenduju 4 člana važećeg zakona, i da čak šalju unutrašnju kontrolu koja vrši pritisak i preti šefovima ispostava koji se usude da primenjuju te članove zakona, šta im je onda da naprave ovakvu sitnicu i isprave svoju grešku. Ali, ne... Zakona se strogo drže kada je na štetu uvoznika, a uopšte ga ne poštuju kada mogu da oglobe uvoznika bespravno i bezrazložno.

To je trenutno najveća organizovana kriminalna grupa u Srbiji. Jer, šta je to nego organizaovani kriminal, kada na stotine ljudi učestvuje, organizovano i orkestrirano iz jednog centra, u pljačkanju građana i pravnih subjekata najgrubljim kršenjem zakona?

http://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/aktuelno/odredjena-cena-za-ispitivanje-polovnjaka.php

8680 динара додатног трошка није мало али код аута 2001. не би требало да мења ништа јер је у то урачуната и хомологација за еуро 3 бар би тако требало бити. Проблем је дужина трајања читавог поступка.

Op-trt-gevejzl... To je tako predviđeno od strane AZBS-a, ali carina se drži Uredbe o uvozu motornih vozila, a koja nije stavljena van snage, i koja predviđa obaveznu potvrdu o homologaciji za ta godišta. Tako da sada imamo na sceni konflikt uredbi, odnosno pravilnika plasiranih iz dva različita ministarstva (finansija i saobraćaja), i baš zbog toga tvrdim da je ova poslednja odluka krajnji idiotluk, jer šta ima da se ministarstvo saobraćaja petlja u poslove iz nadležnosti ministarstva finansija? Ministarstvo finansija, čiji je carina deo, ima tačno određena pravila po kojima se uvoze vozila. Ministarstvo saobraćaja ima drugačija pravila. Ne može ovo drugo da nameće pravila prvom. Zbog toga bi ova ispitivanja trebalo da se vrše tek nakon carinjenja, a ne da ti započneš postupak uvoza po pravilima ministarstva finansija, a da ti taj postupak obustavi ministarstvo saobraćaja.

Неће ништа зезнути јер неће ништа ни гледати. Није смисао овог срања да се провери исправност аута јер они пре свега то немају ни како ни чиме да ураде него је смисао да се удовољи увозницима нових кола и максимално отежа и поскупи увоз половних.

Nisi u pravu. Sve gledaju. Juče su meni na A4 gledali onim ogledalima kako baca svetla. Kakve to veze ima sa pravilima o uvozu vozila. To je stvar koja treba da se gleda na tehničkom pregledu pre registracije. Ali, ne možeš im ništa. Oni su tako rešili, i ako ti slučajno ne baca svetla kako treba, neće ti dozvoliti carinjenje. APSURD!!!!

Inače, juče sam se čuo sa kolegom iz Novog Sada, i ispričao mi je da su prethodni dan u NS u AMSS njegovom uvozniku skoro 8 sati vršili pregled Mečke 2011. godište, i da su ključevi, gedore i šrafcigeri samo tako radili. Ja lično bih tog majmuna koji bi sa bilo kakvim alatom prišao autu zakucao u glavu da odmah legne u onaj kanal da ga tamo zatrpaju. Srećom, ovima u Subotici, iako ni oni pojma nemaju, ne pada takvo šta na pamet. Ali, i to je dokaz koliko je ovo sve bezveze i na oruk urađeno. Trebalo bi da svugde važe ista pravila pregleda, kao što važe npr. za tehnički pregled, pa ga ti pregledao u SU, BG ili NI on je svugde isti.

Zar uvoznici novih automobila stvarno misle da ce sa razno raznim lobiranjima povecati prodaju ?!? Ako njima nije jasno da je glavni razlog ne kupovine novog vozila nemanje novca, onda nesto ozbiljno nije u redu sa njima! Da, mi svi volimo polovna njakana strana vozila, paz molim te.

Njihovo razmišljanje je sledeće:
Istina je da narod nema para za nova vozila. Istina je da je većina jadnika skuckala nekih 2-2.5 hiljade evra za neki auto 2000.-2001. godište, ali taj može tih 2-2.5 hiljade da uloži kao učešće za kredit, pa da kupi nov auto na kredu.

Ovde postoje tri velika idiotluka.
1. Raditi ovaj pregled pre carinjenja vozila je besmisleno. Sad ne možeš da ocariniš auto ako ti je npr. razbijeno staklo žmigavca, što je stvar za koju ne treba čak ni mehaničar, već možeš sam da ga zameniš. Da bi to uradio sad mora da se podnese zahtev za izuzimanje iz skladišta, položi garancija, plati prevoz auta... Logičnije je raditi ga posle carinjenja, a pre prve registracije.
2. Preuzimanje nadležnosti tehničkih pregleda. Ako tehnički ne valja onda ga kazniš/zatvoriš, a ne da kontrolišu i jedni i drugi.
3. Predvidjen je za sve vrste vozila. Ne samo za automobile, već i za kamione, motore, prikolice, traktore, bagere, viljuškare... U praksi to znači da je u Srbiju trenutno jako teško uvesti automobil ili kamion, a uvoz svega ostalog je nemoguć.
Priča o tome kako će da se uvede red, pa neće da se uvoze krševi, da se šteluju kilometraže i sl. je bila samo mamac za budale, kako bi se budale primile da podrže "ideju".

Da se konkretnim primerom nadovežem na ovu stavku 3:

Kolega ima na carinjen ju prikolici 1982. godište. To je dozvoljeno da se uveze po Carinskom zakonu. Baš je došao u AMSS kada sam ja tamo bio da pita šta sve treba. Ovi mu kažu COC. Budale ni ne znaju da za prikolice, a pogotovo tih godišta ne postoje COC-evi. Onda, kada mu ovaj to kaže, ovaj mu traži potvrdu proizvođača. Proizvođač je neki Johan Sschubert iz Nemačke, maloserijska proizvodnja. To je u Nemačkoj sasvim normalna stvar. Čovek ima svoju radionicu registrovanu za proizvodnju prikolica, i te prikolice se u Nemačkoj sasvim normalno registruju. Međutim, problem je u tome da je ta prikolica napravljena 1982., a da je Johan umro 1985., niko ga nije nasledio, i radionica mu se ugasila. Znači, ne može se dobiti potvrda proizvođača, jer pošta još ne funkcioniše između ovog i onog sveta. :)
Na to debilčina u masnom kombinezonu, sa 3 razreda usmerene automehaničarske škole, se stavlja iznad Carinskog zakona i kaže mom kolegi: "E, pa, onda ne možeš da uvezeš tu prikolicu". :dash::dash::dash:

Poslednja izmena:
Ne može bez COC-a, ali. AMS je napravio neki dogovor sa nemačkim TUV-om o korišćenju njihove baze podataka, pa može njima da se plati i to zadovoljstvo košta 2800din. To nas dovodi do konačne cifre od oko 11.500dinara po autu. Naravno, ko ima COC može da preda njega umesto da plati tih 2800.
Ja sam sad predao tri auta, pa da vidim kako ide i koliko će da traje.

Lažu. Očit dokaz da lažu je to što su vama tamo rekli to, a nama je direktor AMSS, kada je došao u Suboticu, rekao da će biti mađarska baza i da će sve koštati 15 €. Znači, ništa ni od jednog ni od drugog. Oni možda razmišljaju tek o tome kao mogućnosti, ali na tome se sve završava.

U NS danas jedan spediter kaze da su jos u ponedeljak predali 30 automobila i da jos nijedan nije ocarinjen a da je najniza moguca varijanta novog nameta 120 eura.
Mislim da ce tu jos biti svega posto vidim sarenilo u jedinstvenoj drzavi gde treba da sve bude isto tj u svakom delu njene zemlje.

U NS danas jedan spediter kaze da su jos u ponedeljak predali 30 automobila i da jos nijedan nije ocarinjen a da je najniza moguca varijanta novog nameta 120 eura.
Mislim da ce tu jos biti svega posto vidim sarenilo u jedinstvenoj drzavi gde treba da sve bude isto tj u svakom delu njene zemlje.

Čujem od nekih uvoznika da u Beogradu jedna špedicija dobija potvrde bez pregleda auta. Samo dostave dokumentaciju i dobiju potvrdu. Opet srpska posla...

Čujem od nekih uvoznika da u Beogradu jedna špedicija dobija potvrde bez pregleda auta. Samo dostave dokumentaciju i dobiju potvrdu. Opet srpska posla...

Druze sta te to cudi, toga ce sve vise i vise biti, jes da je mozda neocekivano ovako brzo, ali bilo je pitanje vremena kao i za sve sto se kod nas resava.
Jedina "dobra" stvar ako ova praksa zazivi je ta sto se vozila nece akati, voziti tamo vamo i sto se "majstori" nece igrati, kad vec pare moraju da se daju.

Nisi u pravu. Sve gledaju. Juče su meni na A4 gledali onim ogledalima kako baca svetla. Kakve to veze ima sa pravilima o uvozu vozila. To je stvar koja treba da se gleda na tehničkom pregledu pre registracije. Ali, ne možeš im ništa. Oni su tako rešili, i ako ti slučajno ne baca svetla kako treba, neće ti dozvoliti carinjenje. APSURD!!!!

Inače, juče sam se čuo sa kolegom iz Novog Sada, i ispričao mi je da su prethodni dan u NS u AMSS njegovom uvozniku skoro 8 sati vršili pregled Mečke 2011. godište, i da su ključevi, gedore i šrafcigeri samo tako radili. Ja lično bih tog majmuna koji bi sa bilo kakvim alatom prišao autu zakucao u glavu da odmah legne u onaj kanal da ga tamo zatrpaju. Srećom, ovima u Subotici, iako ni oni pojma nemaju, ne pada takvo šta na pamet. Ali, i to je dokaz koliko je ovo sve bezveze i na oruk urađeno. Trebalo bi da svugde važe ista pravila pregleda, kao što važe npr. za tehnički pregled, pa ga ti pregledao u SU, BG ili NI on je svugde isti.

Можда грешим али ја сам убеђен да су то изоловани случајеви и да ти рецимо на факултету таква срања сигурно неће правити. Друга ствар не знам коју они то дијагностику имају да би могли да утврђују километражу кад ни овлашћени сервиси то не могу? :)

П.С.Мала дигресија на конто приче како сад има нелогичности. Било их је одувек и вероватно ће их бити увек. Некада је атест за гас коштао у Новом Саду око 100 марака (давно то беше) и морао си да га радиш на факултету техничких наука (можда је могло и у амсс-у али не могу да тврдим). У Суботици је тај исти атест (јер сви су исти логично) коштао 10 марака. И оно најнелогичније на печату стоји НИС ГАС НОВИ САД. Значи у Суботици НИС ради атест, а у Новом Саду тај исти НИС не може да ради атест. И тебе сад чуди гомила нелогичности око царињења? :)

Poslednja izmena:
Pazite sta kaze covek koji je pokusao da carini auto

milan 26.04.2014. u 09:29

Juce sam oterao auto na pregled za carinu u ams za potreban pregled za carinjenje.I covek mi kaze da dodjem za 10 dana posto nemaju termina.Atestiraju gas!!!!I nije hteo uopste da slusa bilo kakvo moje ubedjivanje i objasnjavanje kako mi se zuri da ocarinim kola.Samo mi nije jasno kada im dodje 100 auta svaki dan kad ce ih pregledati.Koliko godina ce se cekati pregled.Sad gledamo sta nam rade lopovi iz agencije za bezbednost saobracaja,ams i uvoznika novih kola.Te tri pljackaske organizacije su napravili dil kako da nam otimaju pare i zagorcaju svima zivot.

Znaci ne samo da ce da oderu svakog gradjanina koji zeli da uveze auto sa od 200-300 evra po autu nego ce ti trebati par meseci da auto ocarinis jer gospoda nemaju dovoljno mogucnosti za pregled vozila i zakazivace se pregledi ko onomad za atestiranje plina par meseci unapred.

Najveci neprijatelj naroda Srbije jeste njegova sopstvena vlast/drzava kao i ovi pojedinci tipa big river koji opravdavaju svaku novu pljacku naroda od strane lopovskih politicara.

Back