Moram još par stvari da kažem, eto, koje me izuju iz cipela kada se dese.
Niko nije savršen i nepogrešiv. Nebrojeno smo puta rekli mm roditeljima da nam skrenu pažnju ako misle da negde grešimo, da nas upute, da nas i kritikuju - ali u 4 oka, nikako pred detetom, tj. sada decom. Zato mi dodje da dvostruko pošizim kada se, da se tako izrazim, vaspitno obraćamo svom detetu, bilo da objašnjavamo, grdimo, kaznimo... a oni, bože mi prosti, kao vrane graknu - neemooooo', to se tako ne radi, sa detetom se tako ne postupa, ne priča...

Sve pred njom. Mi grdimo nju, a oni vičući grde nas

Nadglašavaju, da se mi ne čujemo, a da njihove reči odjekuju. I džabe što se mm posle sa njima posvadja, džabe što vikne i istog trena - šteta je napravljena. Pokake nam se na autoritet pred detetom, i posle džabe sve. I koga će dete da sluša, ko je tu zla maćeha, a ko plemeniti vitez spasilac? Posebna je ironija što će sutra, ma glavu dajem da će tako biti, jer već je bilo sličnih situacija, biti - kako ste vaspitali ovo dete?!
Onda, ja u klin, oni u ploču. Ja kažem - ne moraš da mi daš ruku, samo idi uz mene, a baba - daj majci ruku... dodji, daj meni ruku, tako se ne ide ulicom, to je opasno... blablabla I onda ja naglasim - NE MORAŠ da daš ruku, samo idi kako uvek ideš i sve je ok. Ili, ja kažem - smeš ispred dvorišta, a baba/deda/prababa, ili najčešće svi u glas - gde ćeš, vraćaj se unutra, šta'š na ulici, neeemoooo' tamo, čuješ li me...

I gomila toga još...
Nerviram se i dok pišem...
Osamostaljivanje je posebna stavka. Moje dete, sa 3,5 godine, samo koristi nož i viljušku. Kako zna, kako ume. Ne iseče lepo, najčešće moram da popravljam, ali pustim je, neka se uči, neka vežba, neka radi ono što MOŽE! Ne samo da bi sama isekla, ili sama uradila bilo šta drugo, već najviše radi samopouzdanja. Ona to može i ja odlično znam da ona to može, samo treba sebi da veruje i da i sama zna da može. Naravno, ono što zaista može. I naravno, to je tup nož, onaj sa zaobljenim vrhom, nisam ni ja budala. Pa, opet, kada se desi da ručamo kod njih - to je katastrofa! Dete i nož, skoro pa kao da dete ima u ruci bombu kašikaru, frka i svadja odjednom, ni iz čega

A dete sve sluša, i svemu prisustvuje, što je najcrnje u celoj priči. Sluša kako su mama i tata neodgovorni, kako daju detetu, tj. njoj nešto što može da je povredi, kako su ovakvi i onakvi....
Nemo' da trčiš ( skačeš, igraš se tu... ), pašćeš, udarićeš se, povredićeš se... I kada ja kažem - pa neka padne, zaboga, neka nauči na iskustvu odranog kolena šta može i dokle može, onda sam monstrum, nemajka, skot, neodgovorna, ovakva, onakva... a ona to sve opet sluša.....
E, ja protiv ovakvih stvari ne umem da se borim. Batrgam se, kao i mm, ali slabo ima rezultata. Ima li borbe i uspeha kod ovakvih situacija, uopšte???