Usvojen zakon o rodnoj ravnopravnosti

Mi Srbi ko i Englezi ne praktikujemo padeži.
to nije standardni srpski, zao mi je

ok ako u tvom univerzumu ne postoje padezi to je OK ali nekoliko miliona Srba za razliku od Engleza koriste padeze

uostalom nisam te to ni pitala vec smo govorili o zanimanjima

ali nebitno

samo bi bilo primerenije da si napisao:
"Mi, neki Srbi, koji ne govorimo standardnim srpskim......."

ovako ispada da mi koji koristimo padeze nismo Srbi.......

(*ja sam za demokratizaciju i standardizaciju svih govora i juznjaka itd.....)

Mislim da mi ovde govorimo o principu.

Mehaničke intervencije po pitanju jezika su kontraproduktivne.

Nekada izgovor za još veću diskriminaciju od već postojeće.

Доказано правило је да се по логосу не чачка. Језик има техничке карактеристике, али није то суштина језика.

Ко брљави по логосу, историјско искуство говори да се бави декодирањем једног друштва.

Видети шта је кодирање и како утиче обичајно право, a обичајно право на позитивно право: Проф.др.Валтазар Богишић, а потом прочитати како је схватао и разумевао везу о којој говорим. https://sr.wikipedia.org/wiki/Валтазар_Богишић

Да би се још потпуније схватила веза у дубини човека и логоса, веза Природног , тј Божјег права, како ко хоће, ваља прочитати од Симе Аврамова,

1623153814964.png

https://www.scribd.com/doc/245196034/Uporedna-Pravna-Tradicija-Skripta-Za-Ispit-For-Mergffe

Ево шта каже неко паметан и традиционалан да не би дошло до брљања у правној и традиционалној декодификацији једног друштва:

- - -
1.3.3. ISTORIJSKOPRAVNA ŠKOLA

U 19. veku, kao reakcija na školu prironog prava,
javlja se novi pravac

ISTORIJSKOPRAVNA ŠKOLA, sa kojom se konačno formira OPŠTA PRAVNA ISTORIJA.ominacija PRIRONOPRAVNOG učenja (koje je nastalo u Francuskoj) onela je u 19. veku i OMINACIJU FRANCUSKOG PRAVA u svetu.Napoleon je želeo a obnovi
RIMSKO CARSTVO, ali i da postane novi Justinijan.
oneo je slavne koekse, o kojih je najznačajniji COE CIVIL iz 1804. goine.Napoleonovi koeksi su prihvadeni širom EVROPE (skoro kao RATIO SCRIPTA, jeini mogudi, nabolji pravni sistem)

Međutim, filozof FIHTE na berlinskom univerzitetu, je još 1807. goine, a zatim i SAVINJI, postavili su temelje novom učenju –

ISTORIJSKO PRAVNOJ ŠKOLI –

koja negira postojanje nekakvog OPŠTEVAŽEŽEG, UNIVERZALNOG PRAVA koje stvara razum.
Ona tvrdi da svaki narod ima
svoje SPECIFIČNO PRAVO koje samo njega olikuje.
Pravo izrasta samo od sebe iz NARODA

ono je PLOD NARODNOG DUHA.
Jeino što je ientično za sve naroe su ETAPE RAZVOJA kroz koje pravo nužno prolazi u svom NASTAJANJU:
1. PRVA FAZA

nastanak OBIČAJNOG prava ko svakog naroa ili zajenice.
2. DRUGA FAZA

ugotrajno PRAVNIČKO PREISPITIVANJE običajnoj prava.3. TREDA FAZA –

tek kaa pravna pravila izrže PROBU VREMENA, one BIVAJU KOIFIKOVANE.
Dakle, tek na KRAJU EVOLUCIJE PRAVA pristupa se IZRADI ZAKONIKA.
Zato su prestavnici ove škole izna svega cenili i izučavali OBIČAJNO PRAVO –

kao jeino IZVORNO i ISTINSKO prvo, a olučno se SUPROTSTAVLJALIonošenju zakona.Tako je nastala ieja a PRAVO POLEŽE EVOLUCI
JI, da je promenljivo

nasuprot nepromenljivom PRIRODNOM PRAVU.
PRAVNA ISTORIJA i IZUČAVANJE NACIONALNIH PRAVA posebno su ošli o izražaja u NEMAČKOJ.
Tako je stvorena i ISTORIJA SLOVENSKIH PRAVA (koja je pratila panslavizam 19.veka)
Naš najpoznatiji prestavnik ISTORIJSKOPRAVNE škole bio je Valtazar BOGIŠID (tvorac OPŠTEG IMOVINSKOG ZAKONIKA za Crnu Goru iz 1888. goine)

Ved u 19. veku se u FRANCUSKOJ pojavila KATERA za OPŠTU ISTORIJU zakonoavstva.Tog veka se prvi put pojavio i termin „UPORENO

PRAVO“ .U 19. veku javio se još jean stav –

a je POKRETAČ ISTORIJSKIH PROCESA „UH CELOG ČOVEČANSTVA“ a ne „naroni uh“

Time se ističe a se OBJEKTIVNA IEJA PRAVA razvija u ČOVEČANSTVU kao celini.Međutim, za to ne treba izučavati sve sisteme u oređenom vremenu, ved samo one najtipičnije za oređenu FAZU RAZVITKA

To je najstandardniji srpski jezik. Najautentičniji.

Okupatorisko-uzurpatorske revizije su irelevantne.

Baš kao i aktuelni pokušaji da se mehanički menja karakter srpskog jezika kako onog autentičnog tako i revizionističkog.
ok ne zelim da se ova tema pretvori u takmicenje : Ko je veci Srbin? i necu dalje to komentarisati

fakt je jedino da su padezi deo srpskog standarda a da govori o kojima pricas nisu
tako da je ono poredjenje sa engleskim bilo besmisleno

Kada sam imao 5 godina medicinske sestre su me u Klinici za majku i dete gde sam zaglavio zbog trovanja nazivale bugarašem iz Leskovac.

To pamtim jer me neko prvi put u životu nazvao bugarašem. To se kasnije mnogo puta ponovilo.

Pa vi vidite dokle je to išlo.
to je ruzno i ja bih volela da i govori juga budu standard
ali to je problem centralizacije i rigidnih jezikoslovaca

ali to ne treba da izaziva tvoj bes prema "ostatku srpstva"

eto vidis to moze da bude i jedna zdrava inicijativa , mada ne vidim da se neko za to bori

Kada sam imao 5 godina medicinske sestre su me u Klinici za majku i dete gde sam zaglavio zbog trovanja nazivale bugarašem iz Leskovac.

To pamtim jer me neko prvi put u životu nazvao bugarašem. To se kasnije mnogo puta ponovilo.

Pa vi vidite dokle je to išlo.

Зато смо изгубили мезијске Србе, један део шопских најисточнијих Срба, а због тога смо изгубили и македонске Србе старе Србије. Са њима су отишле и територије.

Због тог глупавог неполитичког динароидског примитивизма, остали смо празни и у садашњој Србији - источној и јужној

silovalje jezika i dalje goruc problem od svih silovanja ikoga

on je tu u nasim :heart: :heart:

Cak i ta prica SANU da je toboze muski gramaticki rod polno neutralan za zanimanja - ako cemo cepidlaciti ne pije skroz vodu.

Ako pogledamo u Maticinom recniku "sociolog" je objasnjen kao “onaJ koji....”. Da je neko mislio na osobe zenskog pola napisao bi: ”onaj/ona....”.
Dakle to su izmisljanja u hodu jer ionako veliki broj zanimanja i titula vec ima reci koje su polno jasno diferencirane.
Pogledajte prilog 942670

Cak i taj advokat i izbegavanje advokatice su smesni jer advokatica vec postoji u recniku.
Pogledajte prilog 942671
Dakle nije neka preteca silovateljska rec. Kao i masa vec standardizovanih reci koje nisu na diplomama.

Istina je samo jedna. NIKO NIJE MISLIO NA ZENE pa sad lupetaju.
Muskarci su obavljali te poslove a zene uklapale i nisu talasale.
https://www.politika.rs/scc/clanak/480775/Zakon-o-rodnoj-ravnopravnosti-ugrozava-ustavne-slobode
"
Поборник сам равноправности мушкараца и жена, која укључује и уклањање родних стереотипа о друштвено прикладним улогама жена и мушкараца. И противник сам било каквог облика дискриминације. Зато ми и смета што закон који уређује ову област садржи параграфе који отварају врата неједнакости и искључивости. Прописивањем обавезног коришћења родно осетљивог језика, под претњом новчане казне, уведен је вербални деликт.

Тиме се отвара много значајније питање: да ли ћемо као друштво дозволити да нам политика одређује како морамо да говоримо и пишемо – каже за наш лист aкадемик Јасмина Грковић-Мејџор, професор на Одсеку за српски језик и лингвистику у Новом Саду, редовни члан САНУ, потпредседник Огранка САНУ у Новом Саду и један од најбољих познавалаца српског језика."
Dozvolićeš (valjda) da je ipak veći poznavalac srpskog jezika akademik.

Back