Usvajanje djeteta

Да је до мене......реко би жени да одлучи оће ли развод или останак или усвајање или вештачка оплодња. Услов је само да могу са платом да издржавам дете.

Pa ovako, svjedoci smo da je u Srbiji (i CG) sve više parova bez đece… Brz i nezdrav način života, razne vrste zanimanja, povrede, bolesti, stres i mnogi drugi razlozi utiču na smanjenje plodnosti kako kod muškaraca tako i kod žena, ali glavni razlog je po mom mišljenju kasno stupanje u brak…

Ja lično znam skoro desetak parova koji već godinama bezuspješno pokušavaju ili su pokušavali sa vantjelesnom oplodnjom a niko od njih nijednom nije spomenuo, makar stidljivo, usvajanje đeteta, što je skoro svuđe u svijetu, normalna stvar…

Da li bi vi, u slučaju da, ne daj bože, ne možete imati đecu:
- usvojili dijete?
- cijeli život proveli sami sa svojim partnerom?
- u slučaju da je problem do samo jednog partnera, ostavili partnera i tražili razvod braka a zaboravili na ono "i u dobru i u zlu"?
- da je do vas lično problem, tražili razvod braka, i tako omogućili parneru da počne novi, možda srećniji život ili bi ostali u braku i na taj način uskratili drugog, zdravog partnera za najveće bogatstvo na ovom svijetu, a to su đeca?

Da li uopšte poznajete nekoga ko je usvojen ili ko je usvojio dijete?
Ako bi se odlučili na usvajenje đeteta, na koji bi to način uradili i koji su to "kriterijumi" po kojima bi izabrali neko dijete?
Odgovorno tvrdim da su ljudi bez dece osakaceni emotivno pa ne verujem da im tudje dete moze probuditi roditeljska osecanja i ponasanja

Ima deset godina da smo se na to odlučili,joj mislim da bi prije na lutriji dobila nego jedno dijete usvojila,nije do mene nego njih traže sve i svašta,dolazili su doma da vide gdje se živi,gledali se mj prihodi,svaki mj se nosili papiri ma kakvi brate možeš raditi što hoćeš imati što hoćeš ali usvojiti nikako ne daju 8g se borilo i na kraju odustalo....Tu sam se do dna srozala,sve su mi lađe potonule ostalo samo sivilo u zraku,a mogu pružiti puno i pomoći puno a ne daju.Oni bi da im se novci doniraju pa troše na pizdarije a za tu djecu najmanje.Strašno ništa drugo....

Kad se boriš za nešto 8g svakog dana i pružaš sve što se od tebe traži,veseliš se tome i raduješ i na kraju vidiš sam da te zajeb.... slomi to čovjeka da više nema snage ni za što.Teško je sve to preživljavati,teško je pisati o tome a ne što drugo......Nakon toga sve mi je stalo,sve se srušilo,samo tuga i bol ostala na licu,u zadnje 3g sam ostarila preko noći samo tako.....I od tad sve se krenulo rušiti u mom životu jer nisam se mogla sa ićim više boriti, sve otišlo u pm a ja samo mirno gledala u sve to,nisam se htjela za išta više boriti.I sad kad to sve sagledam samo mi se plače ništa drugo......To je usrani život!

Kao neko ko je podigao dva momka iz sistema Zvečanske mogu da kažem da mi je uprkos brojnim problemima karakterističnim za roditeljstvo to bila jedna od pametnijih odluka u životu. Zbog njih sam sada i deda iako nemam biološku decu.

Najveći problem kod usvajanja u Srbiji je što bi svi malu plavu zdravu dečicu do godinu, max. dve. Većina dece koja je kod nas za usvajanje je romske ili poluromske nacionalnosti ili deca sa zdravstvenim problemima... Pa kod nas niko nije hteo da usvoji ni zdravog dečaka koji je albino a kamo li dete koje ima zdravstvene probleme. Naši usvojitelji puno gledaju Američke filmove nesvesni da kod nas klinka koja ostane trudna abortira a ne rađa dete da bi ga dala na usvajanje. Drugi, ništa manji problem je što retko postoji saglasnost oba bračna partnera oko usvajanja.

Kao neko ko je podigao dva momka iz sistema Zvečanske mogu da kažem da mi je uprkos brojnim problemima karakterističnim za roditeljstvo to bila jedna od pametnijih odluka u životu. Zbog njih sam sada i deda iako nemam biološku decu.

Najveći problem kod usvajanja u Srbiji je što bi svi malu plavu zdravu dečicu do godinu, max. dve. Većina dece koja je kod nas za usvajanje je romske ili poluromske nacionalnosti ili deca sa zdravstvenim problemima... Pa kod nas niko nije hteo da usvoji ni zdravog dečaka koji je albino a kamo li dete koje ima zdravstvene probleme. Naši usvojitelji puno gledaju Američke filmove nesvesni da kod nas klinka koja ostane trudna abortira a ne rađa dete da bi ga dala na usvajanje. Drugi, ništa manji problem je što retko postoji saglasnost oba bračna partnera oko usvajanja.

Kum mog supruga je usvojio dvoje romske dece pre desetak godina. Devojcicu i decaka.
Tokom vremena mogu kazati da su klinci super.
Nije bila tajna da supruga nije mogla imati svoje potomstvo. Danas su glasna i srecna porodica. Majka i otac su oboje po struci inzenjeri.

Usvojili su romsku devojcicu i stari kumovi moje najbolje prijateljice iz detinjstva.
Pretpostavljam da ko zeli dete ne gleda previse boju koze. Makar se nadam da je tako.

Odgovorno tvrdim da su ljudi bez dece osakaceni emotivno pa ne verujem da im tudje dete moze probuditi roditeljska osecanja i ponasanja

Naravno da moze.
Moze cak i laktaciju da probudi ukoliko beba na prazno pokusava da sisa dok zena pre toga nije ni bila u drugom stanju.
Mi smo ljudi ali smo pre svega sisari, zivotinje.
Jedan odeljak u knjizi posvecen porodiljama se odnosio na pokusaj majke usvojene beba da podstakne laktaciju. Tesko je ali nije nemoguce.

Back