Устанак Срба против Византије 1040. године

Археологија каже:
http://www.rastko.org.yu/arheologija/djankovic/djankovic-pomorje.pdf
pomorjee-1.jpg

Pa tako je ali sa druge strane Moračanin je sa pravom protestvovao na neke izveštaje pa je za primer stavio Deretića.

Ti isti Grci su nas posrbili,potribalili i potračili.
Mi sad selektivno odabiramo podatke pa većinom takve izjave uzimamo više kao geografska odredišta i neke greške.
A opet njihove izvore po nacionalisanju teritorija uzimamo za tačne.
Slaven 777 je donekle lepo objasnio dvojakost nekih termina.

Jedan MNE autohtonist istoričar je sa pravom proterstvovao kada je na nekom dokumentu video da Grci poglavicu Tračana iz IV veka zovu Srbinom.

Odkud Srbin kada su Srbi tu od VII veka?

Na takve stvari je jako teško odgovoriti u jednu ruku se pripisuju njihovom neznanju a već sa druge strane njihove izvore uzimamo za našu istorijsku građu.

i zato nikome ne možeš ništa vjerovati.

И посматрано чисто етнопсихолошки Дукља није духовна колевка савремене Црне Горе.
:kafa:
Ни устаника, ни војске, ни анти-империјалистичког духа.

A baš ta magarčina zna uopšte šta je etnička grupa.

P.S. Svakaki buljuk se događa kada se arheolozi (kojima jedan milenij ne znači ništa manje više) bave istorijom. S dobrim razlogom je to strogo odvojeno od istorije kao pomoćna nauka, vrlo dobrim!

Tvoj komentar bi svakako dobio na težini da si ga potkrepio nekim argumentom, zar ne? ;)
Ne tvrdim da je prof. Janković u pravu, niti tvrdim da si ti u pravu, samo konstatujem.

Tvoj komentar bi svakako dobio na težini da si ga potkrepio nekim argumentom, zar ne? ;)
Ne tvrdim da je prof. Janković u pravu, niti tvrdim da si ti u pravu, samo konstatujem.

Prelistaj malo više od Jankovića, šta je sve pisao, prouči šta je sve radio, kakva je on to osoba, koji su mu stavovi, zašto više nije predsjednik Srpskog arheološkog društva i zašto fiše ne radi na Filozofskom fakultetu beogradskog univerziteta.

Citat iz Wikipedije:
"Gojislav, sin kneza Vojislava, kod Klobuka (Nikšić) je predvodio dukljanske postrojbe i pobijedio je kombiniranu raško-bosansko-humsku vojsku koja se kod Bara trebala spojiti sa bizantskom."

Pa ako su Dukljani bili 100% Srbi, kako tvrdiš, zašto su ih onda napadali "raško-bosanska-humska" vojska.
Možda Rašani nisu bili Srbi, no pali sa Venere.

Znaci Srbi (Rasani) su izgubili tu bitku, ali je ipak slave kao pobjedu. I Marko Kraljevic je bio srpski junak.

Gospodar Duklje Stefan Vojislav se u jednom izvoru naziva i hrvatskim kraljem; Ivan Gorički 14. stoljeće.

Onda mora da je Hrvat ili Srbin ili Bugarin. Jedno je sigurno, Dukljanin nije, posto je "Dukljanin" samo geografski pojam, kao Hercegovac, Vojvodjanin, Dalmatinac itd. Ali svi znamo da su Dukljani Hrvati, odnosno Srbi, odnosno Bugari (zavisi kako kad ih je koji istoricar nazva). Dajte ljudi, nemojte se sprdat.

Inace, niti Hrvati (Alani), niti Srbi (Sarmatinci), niti Bugari (Turci) nose slovenska imena, pa se onda pitamo sto su oni.

P.S. Mi barem znamo da nam je ime nase, a ne od nametnuto od nekog dominantnog tudjinskog naroda. Ipak smo mi slobodarski narod, koji ne poznaje ropstvo, za razliku od odredjenih nasih susjeda koji cak ni svoju zastavu nijesu izabrali (Sultan je dariva Srbiji ovu trobojku 1835 godine, to je Sultan dariva svim svojim podanickim autonomnim pokrajinama).

Poslednja izmena:
Prelistaj malo više od Jankovića, šta je sve pisao, prouči šta je sve radio, kakva je on to osoba, koji su mu stavovi, zašto više nije predsjednik Srpskog arheološkog društva i zašto fiše ne radi na Filozofskom fakultetu beogradskog univerziteta.

O tome već postoji tema i to veoma kontorverzna, tako da ja ovo što si naveo teško da mogu da usvojim kao argument.

Znaci Srbi su ipak bili na teritoriju Raske, a ne Duklje. E ako sad ista razumijem, pa jesu li Srbi Dukljani ili nijesu?

Oce li mi ovo objasnit neko od Dukljana (Srba)?

Neka Srbi,Hrvati,Bugai,Albanci.....itd... i drugi pričaju šta hoće.
Mi Crnogorci znamo, da je ođe stvorena naša prva država Duklja, prva država naših direktnih predaka.

Takođe znamo, da je prvi kralj te države bio naš Vojo, koji je kod Bara branio svoju zemlju i potukao 40.000 neprijateljskih vojnika.

A ovi tz."istoričari" koji podržavaju čak i onoga ekscentričnoga Deretića, neka guslaju po vazdan koliko hoće.

Mi Crnogorci znamo, da je ođe stvorena naša prva država Duklja, prva država naših direktnih predaka.

Takođe znamo, da je prvi kralj te države bio naš Vojo, koji je kod Bara branio svoju zemlju i potukao 40.000 neprijateljskih vojnika.

A ovi tz."istoričari" koji podržavaju čak i onoga ekscentričnoga Deretića, neka guslaju po vazdan koliko hoće.

Deretic je reka da je prvi srpski Kralj zivio prije 6000 godina kad su granice Srbije bile od Irske do Indije. Na usput je pomenuo da je Isus Hrist Srbin, a da je grcki pisac Homer ustvari srpski Momo. Uopste se ne salim, sve ovo je prica na srpske fakultete (imas na youtube).

Izgleda da im je od cijele istorije najtacnija pjesma o Marku Kraljevicu.

Oni vele, da je Stara Hercegovina (po mojem okupirana CG) bila Srbija a zaboravljaju, da je naš Novica Cerović bio crnogorski vojvoda i vođa "Stare Hercegovine", Uskoka ,Drobnjaka i Moračana.

A što onda naš Novica nije odnio glavu Smail-age u Beograd no na Cetinje?
A što Mina Radović (prađed Anfilohijev) traži pomoć od Cetinja a ne iz Topole ili Beograda.
To ih zbunjuje.

Posle ovakvih argumenata obično su komentari kao o nekakvoj mržnji prema Srbima i Srbiji što nema veze s mozgom.
Nema nikakve mržnje ni trunke ali ima borbe za istinom.
Mi samo branimo sebe i svoje a poštujemo tuđe. To nekima nikako da uđe u lobanju.

Poslednja izmena:

Tačnije, prvu stvoriste pod kraljicom Teutom. ;)

Oni vele, da je Stara Hercegovina (po mojem okupirana CG) bila Srbija a zaboravljaju, da je naš Novica Cerović bio crnogorski vojvoda i vođa "Stare Hercegovine", Uskoka ,Drobnjaka i Moračana.

A što onda naš Novica nije odnio glavu Smail-age u Beograd no na Cetinje?
A što Mina Radović (prađed Anfilohijev) traži pomoć od Cetinja a ne iz Topole ili Beograda.
To ih zbunjuje.

Posle ovakvih argumenata obično su komentari kao o nekakvoj mržnji prema Srbima i Srbiji što nema veze s mozgom.
Nema nikakve mržnje ni trunke ali ima borbe za istinom.
Mi samo branimo sebe i svoje a poštujemo tuđe. To nekima nikako da uđe u lobanju.

Mozda zato sto Hercegovci ne nose srpske subare, no crnogorske kape. Pametnome dosta.

Tačnije, prvu stvoriste pod kraljicom Teutom. ;)

Ja sam jedva otišao nazad 1000 godina a ti ode još toliko i više, pa se bojim da se ne izgubimo.

Je**š Teutu, kad je to bilo prije više od 2000 godina pa niko nezna tačno odakle su ti Iliri. Sve kaže, da su to bila vrlo različita plemena, koja su se iz različitih predjela Evrope, spuštala postepeno na topla mora Jadrana da malo ugriju kosti, kao i današnji turisti. Zato nije poznato ni njihov jezik (jer ih je bilo mnogo) ni njihova kultura (jer je bila vrlo različita).
Samo se sa dosta sigurnosti može reći, da je taj konglomerat naseljavao današnju sjevernu Albaniju, CG, Hercegovinu,dio Bosne i dio Dalmacije i da se njihova jedina kraljica Teuta, kupala gologuza na Hvaru, isto ka i danas Severina. Tu tradiciju su neki zadržali, pa je danas tamo, đe se ona kupala nudistički kamp.
Kad su je Rimljani napadali, bježala je u CG u Kotor, možda je imala tamo kakvoga ljubavnika (ka i ona Alka Vujica), jer je bila jadnica bez muža (lipsa od alkohola i graševine).

Poslednja izmena:
Onda mora da je Hrvat ili Srbin ili Bugarin. Jedno je sigurno, Dukljanin nije, posto je "Dukljanin" samo geografski pojam, kao Hercegovac, Vojvodjanin, Dalmatinac itd. Ali svi znamo da su Dukljani Hrvati, odnosno Srbi, odnosno Bugari (zavisi kako kad ih je koji istoricar nazva). Dajte ljudi, nemojte se sprdat.

Inace, niti Hrvati (Alani), niti Srbi (Sarmatinci), niti Bugari (Turci) nose slovenska imena, pa se onda pitamo sto su oni.

P.S. Mi barem znamo da nam je ime nase, a ne od nametnuto od nekog dominantnog tudjinskog naroda. Ipak smo mi slobodarski narod, koji ne poznaje ropstvo, za razliku od odredjenih nasih susjeda koji cak ni svoju zastavu nijesu izabrali (Sultan je dariva Srbiji ovu trobojku 1835 godine, to je Sultan dariva svim svojim podanickim autonomnim pokrajinama).

Ajoj Sultan dariva Francusku,Holandiju,Hrvatsku,Luksemburg.......... sa trobojkama.
u pravu si ni jedan od Crnojevića nije bio turske vere.
CG nije nikad bila deo Sandžaka,Bosanskog a kasnije Skadarskog.
Dakle robovali ste samo Srbima.

A odgovor od Srba(Dukljana) možeš dobiti iz CG kojih ima prema popisu 30-35%
što je trećina vašeg stanovništva.
Samo što oni ne priznaju termin Dukljanin.

Žao mi je što nijih nema na forumu samo dolaze ovi iz Djukanovićevog kabineta.
Ali kada se bude neki od njih pojavio sa njime raspravi.

Ajoj Sultan dariva Francusku,Holandiju,Hrvatsku,Luksemburg.......... sa trobojkama.
u pravu si ni jedan od Crnojevića nije bio turske vere.
CG nije nikad bila deo Sandžaka,Bosanskog a kasnije Skadarskog.
Dakle robovali ste samo Srbima.

A odgovor od Srba(Dukljana) možeš dobiti iz CG kojih ima prema popisu 30-35%
što je trećina vašeg stanovništva.
Samo što oni ne priznaju termin Dukljanin.

Žao mi je što nijih nema na forumu samo dolaze ovi iz Djukanovićevog kabineta.
Ali kada se bude neki od njih pojavio sa njime raspravi.
A šta ako su ti tvoji izmišljeni, pa ih zato nema.
To sa Đukanovićevim kabinetom nema veze.
Mnogo Crnogoraca ne podržava Mila ali svi podržavaju CG.

A šta ako su ti tvoji izmišljeni, pa ih zato nema.
To sa Đukanovićevim kabinetom nema veze.
Mnogo Crnogoraca ne podržava Mila ali svi podržavaju CG.

Ok, ali postoji 30-35% ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi pa od njih treba čuti odgovor
jer su to u stvari Srbi(Dukljani).

Nema razloga niko da ne podržava CG a Srbija je bila jedna od prvih država koja je priznala.

Back