Uskoro ćirilični Internet domen

...i dodao da Srbija ima mogućnost da na simboličnom planu promoviše upotrebu ćiriličnog pisma i među mlađom populacijom. Prema njegovim rečima, novi domen može makar umanjiti problem sve ređe upotrebe ćirilice jer će sugerisati mladima da i u elektronskoj sferi komunikacije koriste nacionalno pismo...

Српство је угрожено, деца нам по нету латиницу користе :sad2: за шта смо се, бре, борили? :eek:

:rida:

Српство је угрожено, деца нам по нету латиницу користе :sad2: за шта смо се, бре, борили? :eek:

:rida:
Видиш како све знаш и одма' дајеш допринос на форуму.Кад се покајеш због оног што пишеш овде,замолићемо Пахомија или неког сличног њему да те прекрсти да не кваримо обичаје и понашање свештаника на које си навикао.

Cuj sad ja skrecem sa teme. :lol: Vrati se i citaj svoje postove (i ne daj da ti supruga bude glavna u kuci pa da poslije mi na forumu moramo ispastati)

:mazi:
Вид', вид'...а где ти то испашташ??:eek:Колико ја видим овде се жале на тебе а ако ти сметам имаш троугао па се жали...нејачи ујка Семова.

Вид', вид'...а где ти то испашташ??:eek:Колико ја видим овде се жале на тебе а ако ти сметам имаш троугао па се жали...нејачи ујка Семова.

МА НИ МОООГОООЧЕ:eek::eek::eek:..............................ДА ЈЕ У ПИТАЊУ.....................УЈЧЕ! :hahaha1::rotf::hahaha1::rotf::hahaha1:

Poslednja izmena:
Meni samo nije jasno čemu će to da služi i kakva je korist od toga.
I u samom članku se navodi da je doprinos ćiriličnog domena u popularizaciji ćirice simboličan.
Jel' poenta da se plaćaju dva domena, ćirilični i latinični, umesto da se to reši sa dvopisnim sadržajem?
Jel' poenta da se napravi praktično zatvoreni internet prostor, za internu upotrebu, jer će te domene koristiti samo Srbi?
Da li će pretraživači podjednako kvalitetno sortirati sve te adrese (i naše i na ostalim nelatiničnim pismima) kao i dok su bile latinične?
Internet je veoma moćan medij, a mi ga sami sebi autistički ograničavamo. Smeta nam jedan red, često nerazumljivog teksta, u address bar-u?

Meni samo nije jasno čemu će to da služi i kakva je korist od toga.
I u samom članku se navodi da je doprinos ćiriličnog domena u popularizaciji ćirice simboličan.
Jel' poenta da se plaćaju dva domena, ćirilični i latinični, umesto da se to reši sa dvopisnim sadržajem?
Jel' poenta da se napravi praktično zatvoreni internet prostor, za internu upotrebu, jer će te domene koristiti samo Srbi?
Da li će pretraživači podjednako kvalitetno sortirati sve te adrese (i naše i na ostalim nelatiničnim pismima) kao i dok su bile latinične?
Internet je veoma moćan medij, a mi ga sami sebi autistički ograničavamo. Smeta nam jedan red, često nerazumljivog teksta, u address bar-u?
А зашто онда Јапанци,Кинези и Индуси користе углавном своја писма а не латиницу и вероватно ће искористити ову могућност?

А зашто онда Јапанци,Кинези и Индуси користе углавном своја писма а не латиницу и вероватно ће искористити ову могућност?

Ne mešaj ćirilični sadržaj i ćirilični domen.
Moje pitanje je čemu služi ćirilični domen. Ozbiljno.

A svako bira jezik i pismo svojih internet sadržaja u skladu sa svojim željama i potrebama, odnosno u skladu sa ciljnom grupom koju želi da dovuče na link. Pa kako ko proceni.

A mi to i bez ćiriličnog domena slabo procenjujemo. Tako npr. Albanci plasiraju svoje "istine" o albanskim pravoslavnim manastirima na Kosovu najviše na engleskom jeziku, a mi im odgovaramo na srpskom, plus na ćirilici. I ko čita njihovo, a ko čita naše? Zašto Rastko ne postoji na engleskom? Zašto ima minimum sadržaja na stranim jezicima i to samo u dokumentima, a na srpskom ćiriličnom sajtu? Ne bi bilo patriotski?

Drugo, najveći internet prostor pripada komercijali. Zašto bi neka firma koristila ćirilični domen, kad može da na jednom domenu hostuje sadržaj na ćirilici, latinici, jednom ili više stranih jezika, kako joj je već potrebno?

Drugo, najveći internet prostor pripada komercijali. Zašto bi neka firma koristila ćirilični domen, kad može da na jednom domenu hostuje sadržaj na ćirilici, latinici, jednom ili više stranih jezika, kako joj je već potrebno?
Само ово је тачно.И рекао сам већ коме се не свиђа ћирилица не мора да је користи.Од распада Југославије,захваљујући неконтролисаној и нелекторисаној употреби неких банту латиничних језика имамо у српском појаву гомиле бесмислених речи.

Poslednja izmena:
Nije problem sa pretraživačima, jer Google pretraga koristi ćirilicu, koliko sam samo puta tako nalazio neke stvari koje na eng. ili srp. lat. nisam..
Privilegija je imati dva pisma, ne znam čemu bunt, a po džepu može samo da bude registracija ćirilične ili lat. verzije sajta, ali verujem da ćemo dobiti i tehničku podršku od str. države, pa će biti gratis :mrgreen:
Nešto tipa opcije, ne kao ostali: izaberi jezik, nego izaberi pismo.. :D

Само ово је тачно.И рекао сам већ коме се не свиђа ћирилица не мора да је користи.Од распада Југославије,захваљујући неконтролисаној и нелекторисаној употреби неких банту латиничних језика имамо у српском појаву гомиле бесмислених речи.

Biće da je tačno i ono ostalo ;)
Sve je to u redu, pravo na izbor, potreba za popularizacijom, čistotom srpskog jezika....samo što ćirilični domen nema ama baš nikakve veze sa tim, nit' pomaže nit' odmaže, a može da ima posledice na drugoj strani.

I pitam se kako će pretraživači registrovati linkove na drugim pismima, da li podjednako kvalitetno kao dok su bili latinični ili će doći do ozbiljnih pomeranja u rezultatima...

Biće da je tačno i ono ostalo ;)
Sve je to u redu, pravo na izbor, potreba za popularizacijom, čistotom srpskog jezika....samo što ćirilični domen nema ama baš nikakve veze sa tim, nit' pomaže nit' odmaže, a može da ima posledice na drugoj strani.

I pitam se kako će pretraživači registrovati linkove na drugim pismima, da li podjednako kvalitetno kao dok su bili latinični ili će doći do ozbiljnih pomeranja u rezultatima...
Претраживачи немају проблема са знаковима,тако да се због њих не бих превише бринуо.Информатика иначе почива на нулама и кечевима,плус минус,укључено искључено.Сваки знак добије и има бинарни код који ми не видимо.Ниси у праву.Неко је понудио опцију и неко ће ту опцију да користи.

Back