Mozda ima i toga, mada nesto ne verujem, vec mislim da je nase drustvo optereceno ljubavlju, vezama i seksom.
Evo to pocinje od najranijeg doba kada otkrivamo ljubav i svoju seksualnost.
Devojka ili mladic koji u srednjoj skoli nemaju vezu se smatraju cudacima, nije tu nikakva zavist u pitanju, vec onaj ko ne prati tokove drustva automatski bude proglasen za autsajdera.
Hajde da zanemarimo srednju skolu, klinci su to, sta oni znaju

.
Na fakultetu recimo momak ili devojka, tu od 20+ god koji su nevini bice gledani kao cudaci. Naravno, nece svako tako gledati, ali neka vecina hoce. Mozda su povrsni, mozda vole da se mesaju u tudj zivot ako im nije mesto, a mozda je samo to njihovo misljenje. Opet, nema tu zavisti mnogo, vec jednostavno je cudno. Evo i sada je neobicno naci momka ili devojku koji imaju vise od 20 godina a nemaju vezu iza sebe ili seksualno iskustvo. Prva pomisao vecine je "pa sta ceka, nije mi jasno, mlado, pravo, zdravo", zato jer je neobicno, ne zato sto osudjujemo takve ljude.
E sad kada dodju 30-te i kada je "vec vreme" tu je vec druga prica. Licno, ne bih hteo da mi je 40 godina, da dodjem kuci sa posla i sednem za komp ili gledam TV, ili da mogu da odem u kafanu, i da se vratim u zoru, sve pod izgovorom slobode. Vise bih tada zavideo onima koji su srecno udati i imaju dece nego sto bih se radovao svojoj slobodi. Ima i onih koji su se presli, nisu se iziveli u mladosti, pa kada uradi kriza srednjih godina, i kada krenu da misle da su pogresili u izboru partnera (jos ako im neko pije krv na slamcicu) mozda osecaju neku zavist prema ovima koji su slobodni.
Opet, mislim da je u pitanju ponasanje koje odskace od sredine, jer kao sto sam naveo, u odredjenim godinama su odredjene stvari pozeljne, da ne kazem normalne, i ako se neko ne uklapa u taj sablon skrenuce na sebe paznju.
Nemamo ni svi iste mogucnosti, zelje, apetite, sposobnosti, nismo ni svi isti.