USA U PADU ,KINA NA KORAK OD MESTA BROJ JEDAN U SVETU

Mislio sam na privatni spoljni dug, greska ;) Spoljni dug im raste, zameni ono javni u tekstu sa spoljni.

Daj neki link, ne znam gde bih to mogao da nadjem, a bas me zanima i cudno mi je da se Rusi zaduzuju, i to jos sada kad im je ekonomija mnogo bolja nego pre 10-ak godina, i to u inostranstvu.

Mozda uzimaju kredite za pokretanje biznisa ili pak za trosenje na luksuz posto im je dojadila visedecenijska beda pa mora malo da se nadoknadi propusteno.

Naduvana ili ne i ja cesto kupujem njihove proizvode.Ne kazem da su kvalitet ali ih kupujem.Americke robe i nema kod nas.Sta mislis da li ce se Kina promeniti kada bude NO 1 ali ono ubedljivo sa debelim rezervama .Da li bi mi mogli nesto tu da uradimo,sa obzirom na prijateljstvo.

Ovo sto kaze Nosferatu se odnosi na licni standard .Nema sumnje da su najmanje 10 puta losiji standard ali kao kolektiv ne sme im niko nista.

to sto ti kupujes na kineskoj pijaci ce sigurno kinu dovesti do prve ekonomije sveta :hahaha::hahaha::hahaha:...........a racunati na neko shatro prijateljstvo sa kinom , i u tome videti sansu da opet nesto smuvamo na mufte...probao enver hodza davno , pa prosao kako je prosao :think:

Komunisticak komponenta se ogleda pre svega u politickom sistemu- tamo je i dalje stroga diktatura. Posto ekonomija zavisi od politike, onda i drzavna ulaganja u Kini mnooogo prevazilaze privatna ulaganja, ma koliko oni dopustali privatnu svojinu, to tamo je i dalje komunizam.

to je ono kako bi ti voleo da je jer je jednostavno. a nije, stanje stvari na terenu te demantuje. kina je trenutno u početnoj fazi kapitalizma gde je, rekoh to već, radnik pokoran i skroman a radno mesto ne postoji zbog njega nego zbog realne proizvodnje - za državu najjača faza.

a jačanje privatnog sektora i 'slobodniji politički sistem' je posledica a ne uzrok. ili još smešnije uslov kako ti reče.

kako ti nije cudno???..........rusi se ne zaduzuju , ne prde i ne podriguju ........:think:

Нема код њих ни проституције, писало у Правди из '51.

Како да се послује без кредита? Наравно, Руси су Руси, и Гагарина су имали, али нисам знао да се и то може.

E hvala za link.

Ovde se vidi rast dugovanja privatnog sektora prema inostranstvu i to konstantan, mada ne preveliki rast.

Sad mi je jasno - 350 hiljada miliona dolara, tj. 350 milijardi dolara.

Kolko zbunjuju ove brojke, a Rusi jos umesto da stave tacku oni zapetu i mozak poce da mi trokira. xD

Pa mislio sam da su prekinuli da se zaduzuju i poceli da vracaju dugove (javni dug im nije ni bio preveliki nego im budzet bio sheban), ali eto privatni nisu jos sto znaci da i dalje razmisljaju komunisticki po pitanju privrede.

Slabo im rade vijuge, pored onolikog bogatstva i teritorije jos nisu privredu pokrenuli kako treba, a to ne moze Putinovim KBG-ovskim metodama da se resi (kao sto rece Dragas - udje Putin u prodavnicu i vidi preskupu kobasicu i naredi vlasniku da spusti cenu da bi i tamo neki Rus koji radi na skeli mogao da je kupi ha ha ha), vec da nauce malo o slobodnom trzistu i kako biznis da razvijaju.

Poslednja izmena:
Cek, ovo za privatni spoljni dug za decembar 2013. godine - 351,030 jel su pitanju 350 miliona dolara ili 350 hiljada miliona dolara?! Nije mi jasno.

Пише ти горе лево, милиони долара. Значи 351,030 милиона или нешто више од триста милијарди долара дуга у том сектору. 350 милиона би било смешно за њихове услове, не би ни статистику водили вероватно ;)

Види, то што је Русија велика и што има гас и нафту и пичкe, то не помаже много ако ти треба, рецимо, 50 милиона да инвестираш у нове машине. Русија нема тржиште да изнесе потребе сопствених инвестиција и њихове фирме једноставно морају да се задужује другде. Без кредита руска привреда би крахирала за пар недеља, баш као и привреда било које друге релативно развијене земље.

Пише ти горе лево, милиони долара. Значи 351,030 милиона или нешто више од триста милијарди долара дуга у том сектору. 350 милиона би било смешно за њихове услове, не би ни статистику водили вероватно ;)

Види, то што је Русија велика и што има гас и нафту и пичкe, то не помаже много ако ти треба, рецимо, 50 милиона да инвестираш у нове машине. Русија нема тржиште да изнесе потребе сопствених инвестиција и њихове фирме једноставно морају да се задужује другде. Без кредита руска привреда би крахирала за пар недеља, баш као и привреда било које друге релативно развијене земље.

Da, skapirao sam da su 350 milijardi u pitanju, stotine miliona dolara dugovanja bi bilo smesno malo, a na prvi pogled mi se 350 milijardi ucinilo previse.

Poslednja izmena:
Tačno.

Kina ima toliki višak zlata i dolara da
bukvalno neznaju šta će sa njima.

Šansa za Srbiju:

Pustite ih neka kupe neku utrinu,
Bar po Vojvodini toga ima,
I dajte im sve potrebne dozvole za rad.
Odmah će napraviti neku fabriku.
I, nusprodukt - zapošljavaće domaću
radni snagu.

Oni su dobili izgradnju crnogorskog dela
auto puta Beograd - Bar..

Tri puta jeftiniji i sa garancijom kineske banke.
Na proleće počinju.

Kina, ni kao druga, ni prva ekonomija nema ni blizu zivotni standard kao zapadne zemlje. Prosecnom Kinezu nece znaciti mnogo sto ce mu drzava imati najvecu ekonomiju, jer ce nece imati najbolje zivotne uslove. Zive bedno k'o i mi.
Da zapadne zemlje svoju proizvodnju ne drze u Kini, bili bi u ravni sa nama.
Nemaju oni svoju izvorno znanje koje mogu da primene u privredi. Sve im to dolazi sa zapada, Japana, Koreje. Oni kopiraju ili stranci otvaraju svoje firme da jeftina kineska, robovska radna snaga sluzi njima.
Nazalost, Kina je najvece robovlasnicko drustvo na svetu, a druga je Amerika.

Kina, ni kao druga, ni prva ekonomija nema ni blizu zivotni standard kao zapadne zemlje. Prosecnom Kinezu nece znaciti mnogo sto ce mu drzava imati najvecu ekonomiju, jer ce nece imati najbolje zivotne uslove. Zive bedno k'o i mi.
Da zapadne zemlje svoju proizvodnju ne drze u Kini, bili bi u ravni sa nama.
Nemaju oni svoju izvorno znanje koje mogu da primene u privredi. Sve im to dolazi sa zapada, Japana, Koreje. Oni kopiraju ili stranci otvaraju svoje firme da jeftina kineska, robovska radna snaga sluzi njima.
Nazalost, Kina je najvece robovlasnicko drustvo na svetu, a druga je Amerika.

osim poslednje recenice, prvi put videh objektivni nastup ekstremnog nacionaliste... :eek: :lol:

Строга конспирација, друже, али већ се треће десетлијеће, тј шесту петолетку о овоме дне зазива богиња Еостре не би ли подарила нов живот трупини друга Тита.

Млади СКОЈ-евци шапућу око ватре да је ритуал једном успео, али да је друг Стари... па, came back wrong. И ако ослушнеш ноћу, на уранку, чућеш шепесање по жбуњу и промукло пјевање 'Лили Марлен'.

:rotf: Genijalno

RacunicA je prosta ako nekom dugujes 1300milijardi $ to ti dodje negde oko 60-70milijardi $ kamate godisnje ili po koja firmica svake godine predje u kineske rucice..Kredit sluzi kao ucena a kamata za privredna cuda ali kad se mora i kad nemas para bolje da to neko drugi radi zar tako ne govore po Srbiji:hahaha: http://nypost.com/2013/12/15/why-are-we-letting-china-buy-american-companies/

Poslednja izmena:
Danas su americki strucnjaci objavili losu prognozu o oporavku americke privrede. Ukratko imaju minimalan rast od 0.1 posto u ovom kartalu. U isto vreme Kina im se priblizila na 2%.Ukoliko se nesto znacajno ne promeni za par meseci ili skoro sigurno za 6 meseci Kina postaje broj 1 u ekonomiji. Evo kako to izgleda USA ucestvuje u svetskoj ekonomiji sa 17,1%.Kina sa 14,9% i iznenadjenje na 3 mestu nije vise Japan nego INDIJA sa 6,4%. Sta se moze zakljuciti ,vazna je i brojnost nacije i tehnologija,Kako li ce svet izgledati kada KINA bude ubedljivo najjaca.
http://www.pravda.rs/2014/04/30/svetska-ekonomija-sad-u-padu-kina-na-korak-do-mesta-broj-jedan/http://www.pravda.rs/2014/04/30/svetska-ekonomija-sad-u-padu-kina-na-korak-do-mesta-broj-jedan/

кога то интересује и зашто ???

Мене боли цена хлеба, меса, млека ....

Какву вајду имамо ми од тих статистика и процена ????

кога то интересује и зашто ???

Мене боли цена хлеба, меса, млека ....

Какву вајду имамо ми од тих статистика и процена ????

Vajdu imas ako umes da razmisljas. Kina ,ne znam koliko imas godina ali ne tako davno ,sinonim za siromastvo,danas je pretekla USA po BDP. Do skoro su im i Englezi i Francuzi lupali cvrge.Ali promenilo se .Tako sutra mozes da pitas Naprednjake kako je Kina koja nema nista osim ljudi,sve uvozi postala vodeca trgovinska zemlja a Srbija koja samo da posadi svu zemlju ima lepo da zivi.je treca po siromastvu.

SZAkKUlQ.jpg

Naduvana ili ne i ja cesto kupujem njihove proizvode.Ne kazem da su kvalitet ali ih kupujem.Americke robe i nema kod nas.Sta mislis da li ce se Kina promeniti kada bude NO 1 ali ono ubedljivo sa debelim rezervama .Da li bi mi mogli nesto tu da uradimo,sa obzirom na prijateljstvo.

Ovo sto kaze Nosferatu se odnosi na licni standard .Nema sumnje da su najmanje 10 puta losiji standard ali kao kolektiv ne sme im niko nista.
Prijateljstvo ne postoji kao pojam u politici i ekonomiji. Kinezi dali kredit za most preko Dunava pod uslovom da ga radi kineska firma i kineski radnici. Pare su ustvari dali kineskoj firmi i time podsticu razvoj svoje privrede i ekonomije a mi cemo da vracamo kredit sa kamatom... Plus dobiju besplatnu reklamu za buduce poslove.

Back