USA U PADU ,KINA NA KORAK OD MESTA BROJ JEDAN U SVETU

Gledao sam neki turisticki film o Japanu. To je kao najbolja verzija tamo ali skromni i ponizni ljudi cudo jedno. Niko ne zivi u stanu vecem od 30 m2 bez obzira koliko ih ima. A ono sto pisete za samoubistva zasto se najvise ubijaju Madjari kada imaju bolji standard od mnogih .Izgleda da to suicidno stanje nema veze nuzno sa standardom.

Već sa rasom :mrgreen:

I tako pretekoše Amere , sad je jasno zašto ovi izazivaju ratove.

Poslednja izmena:
Pa da, ja pricam o GDP per capiti, jer ukupan nominalni i PPP nisu realni pokazatelj, jer bi po njima Indija bila jaca ekonomija od recimo Britanije, sto nema veze.

Stvarno ne znam šta si mislio, već šta si napisao, nije mi jasno zašto se hvataš HDI pokazatelja pošto se oni uglavnom oslanjaju na GNP po stanovniku a ne GDP. Prvo moraš da razumeš razliku između drštvenog bruto proizvoda i domaćeg bruto proizvoda velika je razlika.

Prosečna zarada u Kini je sada veća od prosečne zarade u Srbiji.Sada računaj kako nam je...

Moj omiljeni CIA WORLD FACTBOOK , Srbija per capita 10 200$ ,CHINA 9 000$ znaci Kinez prosecno manje prihoduje od Srbina ali u zbiru tuku ceo svet.Kazes imaju vece plate .Razlog je sto su u plusu ,nisu duzni .Nama 1,5 milijardi evra pojedu kamate.Mada porediti Srbiju i Kinu je bezobrazluk sa moje strane.

Na koj nacin? Meni nije.

- - - - - - - - - -

@Naseremtu__

Kazi mi sto Luksemburg onda nema nosace aviona kad ima veci GDP per capita od Amerike? Mogo bi onda da sagradi bar 20, kad su tolko jaki.

Pa ne znam odakle bi poceo da ti objasnjavam, od svih sila sa kojima se Srbija susretala, Kina je najvise drugacija.Onda da dodamo i njihov drugaciji pogled na coveka (300.000 ljudi radi 6 dana u nedelji 12 sati dnevno i jos spava u fabrici). Vidis nebi bilo dobro da odjednom Kina postane supersila i pocen khm ,,da siri`` takve poglede.
Ovo ti je samo jedna stvar, o tome da snizavaju cenu rada drugima necu ni da pocinjem.

Moj omiljeni CIA WORLD FACTBOOK , Srbija per capita 10 200$ ,CHINA 9 000$ znaci Kinez prosecno manje prihoduje od Srbina ali u zbiru tuku ceo svet.Kazes imaju vece plate .Razlog je sto su u plusu ,nisu duzni .Nama 1,5 milijardi evra pojedu kamate.Mada porediti Srbiju i Kinu je bezobrazluk sa moje strane.

To je GDP PPP - meren paritetom kupovne moći. Kada pogledaš nominal, situacija je nepovoljnija po nas - mi $6000 a Kinezi $6800.

Ono što je najgore jeste trend - mi ćemo i 2030. da budemo na naših usr.anih $6000 a Kinezi će, ako nastave da rastu po stopi od 7% a ni za vreme najgore krize im nije padala ispod toga, izaći na 20-ak hiljada po glavi stanovnika, što je sasvim pristojna razvijenost.

Pa još kada pomnožiš tu cifru sa 1,3 milijardi...

Evo kakva milina vlada u Kini, pošto su raspalili fabrike da prave besplatne stvari za Amere.

Ja naručio kopiju IceWatcha, pretpostavljam da je to ustvari original, samo se ne pakira u fensi kutijice, za 3,99 USD.
Besplatna poštarina iz jebene Kine.
Pozvoni poštar, da mi pošiljku, i s kreditne mi skinu 3,99 USD.

Ajd objasni kako koverta, pa da je i prazna, može doći iz kineske vukojebine do hrvatske vukojebine za 3,99? :eek:

To je GDP PPP - meren paritetom kupovne moći. Kada pogledaš nominal, situacija je nepovoljnija po nas - mi $6000 a Kinezi $6800.

Ono što je najgore jeste trend - mi ćemo i 2030. da budemo na naših usr.anih $6000 a Kinezi će, ako nastave da rastu po stopi od 7% a ni za vreme najgore krize im nije padala ispod toga, izaći na 20-ak hiljada po glavi stanovnika, što je sasvim pristojna razvijenost.

Pa još kada pomnožiš tu cifru sa 1,3 milijardi...

Tačno, naviše zbog nerealno visoke cene domaće valute u odnosu na evro i dolar, što se odražava na obračun GDP koji se fiktivno uvećava za negativne kursne razlike. Kina druga po veličini industrijska zemlja koja ima realno visok tempo privrednog razvoja, teško da se možemo porediti i sa njihovim najruralnijim delom.

Ja naručio kopiju IceWatcha, pretpostavljam da je to ustvari original, samo se ne pakira u fensi kutijice, za 3,99 USD.
Besplatna poštarina iz jebene Kine.
Pozvoni poštar, da mi pošiljku, i s kreditne mi skinu 3,99 USD.

Ajd objasni kako koverta, pa da je i prazna, može doći iz kineske vukojebine do hrvatske vukojebine za 3,99? :eek:

:lol: Jenostavno i tih 100 - 200 grama su uračunati u cenu, nego šalji link stranice gde si pazario.

Vidis USA je bila vodeca ekonomija sveta vise od 130 godina ,bice jos par meseci, Od kraja 19 veka do 2014 godine. A Kina je krajem 19 veka bila najveca moguca beda,sinonom siromastva. Nista niko od nas nema od toga osim poruke da NISTA NIJE VECITO.

Који си ти човек :) Све до 19. века управо су Кина и Индија биле највеће светске економије. Западу је предност дала британска индустријска револуција коју данас сви баштине. Једино си ти из тога могао да извучеш закључак о победи добра над злим.

Kina je takodje naduvani balon, sacekajmo sa tim procenama!

SAD si bile naduvani balon, jos uvek su naduvani balon i bice naduvani balon. Prevaranti.

- - - - - - - - - -

Ima , ne bi ovde škrabao da ne koristiš amd-ov ili intelov procesor, gugl pretraživač , verovatno i njihov server (za ovo zadnje nisam siguran) , znači Ameri i dalje drže visoku tehnologiu , dokle će ?, ne znamo.

Ali gde se proizvodi i sklapa?

Back