Drugari, ja uopste ne kapiram sta vi zelite da kazete.
GDP je lepa stvar, ali kakvo je stanje u nekoj drzavi najbolje vidimo po tome koliko se proizvede novca po glavi stanovnika u nekoj ekonomiji godisnje.
E sad, kako sa ja razumeo, a neko od vas ekonomista moze da me ispravi, nominalni GDP je kolicina para koja se proizvede u toku jedne godine u nekoj zemlji, i na njega utice proizvodnja ali i inflacija.
Realni GDP je kolicina novca koja se proizvede kad se iskljuci inflacija i stampanje para.
A GDP po Paritetu Kupovne Moci, narocito per capita, najbolje demonstrira kakva je stvarna raspodela novca na stanovnistvo neke zemlje kada se uracunaju lokalni faktori kao sto je cena rada, cena artikala i usluga, i onda na osnovu toga poredis drzave. PPP je pokazatelj koliko novac vredi u nekoj zemlji.
Na primer, ako osoba u Kini zaradjuje 12 000 dolara godisnje ona se smatra veoma imucnom, jer za 1000 dolara mesecno u Kini mozes da radis svasta, dok osoba koja prima 1000 dolara mesecno u na primer Norveskoj spava ispod mosta i beskucnik je. Dakle, 1000 dolara u Kini u kineskim rukama vredi koliko i 12 000 u Norveskoj. E zato postoji PPP merenje, koje u osnovi zaobilazi takve nesrazmere i pokazuje nam kakav bi bio odnos izmedju ekonomija "da jedan dolar u Norveskoj vredi koliko i jedan u Kini".
Zato postoje cak i razlicite procene GDP PPP vrednosti za razne drzave od strane raznih institucija. Dok se recimo i UN i CIA i MMF i Svetska Banka slazu da je nominalni GDP per capita u Rusiji oko 15 000 dolara, odnosno, da Rusi proizvedu 15 000 dolara godisnje po glavi stanovnika, CIA recimo tvrdi da im je PPP per capita svega 17 000 dolara, jer su nastimovali podatke tako da prikazuju cenu robe i usluga iz Moskve, koja je ubedljivo najskuplja, dok po Svetskoj Banci koja je neutralna i uzima podatke iz cele zemlje, PPP per capita iznosi 25 000 dolara, cime zele da kazu da prosecan Rus ima znatno veci zivotni standard, odnosno sa tom kolicinom novca moze da trosi vise i zivi bolje.
Elem, da se vratimo na temu. Kineski GDP PPP o kojem sam gore filozofirao je u ukupunim ciframa tu negde kao americki.
Ali, per capita, po glavi stanovnika, u Kini se proizvede 4 puta manje para nego u Americi, cak i ako koristimo onaj metod merenja GDP-a koji izjednacava "dolar u Americi i dolar u Kini".
Zato ne mozemo da tvrdimo da je Kina pretekla Ameriku.
Konacno, hajde da pogledamo ovako.
Ko je bogatiji. Ljudi iz skupa od 1000 ljudi u kojem svako poseduje po jedan dinar, ili skup od jednog coveka koji poseduje 1200 dinara?
I kad ovi nesretnici iz prvog skupa nadju jos 200 dinara oni ce biti daleko od bogatih.