USA U PADU ,KINA NA KORAK OD MESTA BROJ JEDAN U SVETU

А Базнија?

Доминира ли ко и остале земље у развоју?

BiH izlazi iz recesije, zabilježen blagi ekonomski rast

http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/bih-izlazi-iz-recesije-zabiljezen-blagi-ekonomski-rast

Hrvatska 15. najbjednija zemlja na svijetu, Srbija na 3. mjestu!

http://www.politicke-stranke.hr/?uploads&cat=teme_dana&id=5400

Srbija: Javni dug 62,3 odsto BDP-a

http://www.cdm.me/svijet/region/srbija-javni-dug-623-odsto-bdp-a

- - - - - - - - - -

Samo da nađu nafti, za nju imaju sve preduslove.:lol:

A i da se napravi BG na vodi :hahaha:

Ako se pod 'korak' podrazumeva vremenski period od 30 godina, onda je ovaj naslov tacan. Inace, kineski rast se i usporio, a i nikada vise nece moci da bude onako ludacki. Tako je ranije i Japan bio glavna pretnja Americi za preuzimanje mesta broj 1, pa se ispostavilo da od toga nema nista.

- - - - - - - - - -

americki strucnjaci koji su ovo objavili pojma nemaju !!!!! ............................. i strani su placenici !!

Hajd' pogledaj sta kazu strucnjaci koliki je ruski rast BDP-a ove godine :lol:

Da, ali USA ima 4 puta manje stanovnika od Kine, sto znaci da bi Kina morala da ucetvorostruci svoj GDP da bi bila na istom nivou sa americkim.

To je kao da kazemo da je Srbija ispred Luksemburga jer ima veci GDP, a zaboravljamo da ima 7 puta vise stanovnika.
Sem toga, da bi Kina pretekla SAD za 6 meseci kao sto pise u uvodnom postu, trebala bi svoju ekonomiju u tom periodu da ojaca za 15%. Nesto s tom matematikom definitivno nije u redu. Tako to biva kad se licne simpatije i antipatije umesaju u racun.

Kinezi su nesto sasvim drugo od nas i njihov nacin i razmisljanja se dosta razlikuju..Vredni marljivi i rade za dobrobit svoje drzave .Veoma lako se donose odluke ..Kineski problem je sto imaju ogromne kolicine $ rasejane po svetu koje ne mogu bas tako lako uzeti a da ne dodje do znatnog jacanja njihove valute odnosno poskupljenja njihovih roba.Sta ce se desiti i kako ce oni to resiti od toga zavisi postojanje mnogih drzava medju kojima je i Amerika..Ogroman kapital koji drze u Americi Africi J Americi Aziji koji iznosi 1000de milijardi $ se vraca u zlatu nafti ,rudama,tehnologiji na kamatu...Stari dobri provereni princip

Poslednja izmena:
Америка је надувани, деиндустријализовани балон још од Регана, који живи од штампања долара чију вредност одржава силом.
Pa da ima mogucnost da stvara novac niizcega, svaka drzava bi bila super sila.
Zamisli brojkama koje otkucas na ekranu kupujes naftu,zlato sirovine......

Drugari, ja uopste ne kapiram sta vi zelite da kazete.

GDP je lepa stvar, ali kakvo je stanje u nekoj drzavi najbolje vidimo po tome koliko se proizvede novca po glavi stanovnika u nekoj ekonomiji godisnje.

E sad, kako sa ja razumeo, a neko od vas ekonomista moze da me ispravi, nominalni GDP je kolicina para koja se proizvede u toku jedne godine u nekoj zemlji, i na njega utice proizvodnja ali i inflacija.

Realni GDP je kolicina novca koja se proizvede kad se iskljuci inflacija i stampanje para.

A GDP po Paritetu Kupovne Moci, narocito per capita, najbolje demonstrira kakva je stvarna raspodela novca na stanovnistvo neke zemlje kada se uracunaju lokalni faktori kao sto je cena rada, cena artikala i usluga, i onda na osnovu toga poredis drzave. PPP je pokazatelj koliko novac vredi u nekoj zemlji.

Na primer, ako osoba u Kini zaradjuje 12 000 dolara godisnje ona se smatra veoma imucnom, jer za 1000 dolara mesecno u Kini mozes da radis svasta, dok osoba koja prima 1000 dolara mesecno u na primer Norveskoj spava ispod mosta i beskucnik je. Dakle, 1000 dolara u Kini u kineskim rukama vredi koliko i 12 000 u Norveskoj. E zato postoji PPP merenje, koje u osnovi zaobilazi takve nesrazmere i pokazuje nam kakav bi bio odnos izmedju ekonomija "da jedan dolar u Norveskoj vredi koliko i jedan u Kini".

Zato postoje cak i razlicite procene GDP PPP vrednosti za razne drzave od strane raznih institucija. Dok se recimo i UN i CIA i MMF i Svetska Banka slazu da je nominalni GDP per capita u Rusiji oko 15 000 dolara, odnosno, da Rusi proizvedu 15 000 dolara godisnje po glavi stanovnika, CIA recimo tvrdi da im je PPP per capita svega 17 000 dolara, jer su nastimovali podatke tako da prikazuju cenu robe i usluga iz Moskve, koja je ubedljivo najskuplja, dok po Svetskoj Banci koja je neutralna i uzima podatke iz cele zemlje, PPP per capita iznosi 25 000 dolara, cime zele da kazu da prosecan Rus ima znatno veci zivotni standard, odnosno sa tom kolicinom novca moze da trosi vise i zivi bolje.

Elem, da se vratimo na temu. Kineski GDP PPP o kojem sam gore filozofirao je u ukupunim ciframa tu negde kao americki.

Ali, per capita, po glavi stanovnika, u Kini se proizvede 4 puta manje para nego u Americi, cak i ako koristimo onaj metod merenja GDP-a koji izjednacava "dolar u Americi i dolar u Kini".

Zato ne mozemo da tvrdimo da je Kina pretekla Ameriku.

Konacno, hajde da pogledamo ovako.

Ko je bogatiji. Ljudi iz skupa od 1000 ljudi u kojem svako poseduje po jedan dinar, ili skup od jednog coveka koji poseduje 1200 dinara?

I kad ovi nesretnici iz prvog skupa nadju jos 200 dinara oni ce biti daleko od bogatih.

Na primer, ako osoba u Kini zaradjuje 12 000 dolara godisnje...

Е немој ту много да ми филозофираш бре него реци лепо одма' да смо победили и да је Америка прсла к'о Слоба.

А не ту нешто, цингили мингили, какав је ППП у Португалији и шта ја знам шта још свашта нешто, а закључка нигде.

Pa ne znam odakle bi poceo da ti objasnjavam, od svih sila sa kojima se Srbija susretala, Kina je najvise drugacija.Onda da dodamo i njihov drugaciji pogled na coveka (300.000 ljudi radi 6 dana u nedelji 12 sati dnevno i jos spava u fabrici). Vidis nebi bilo dobro da odjednom Kina postane supersila i pocen khm ,,da siri`` takve poglede.
Ovo ti je samo jedna stvar, o tome da snizavaju cenu rada drugima necu ni da pocinjem.

Oces da kazes, mi smo lencuge i lepo nam je tako, bilo bi gadno kad bi nas kinezi naucili vrednoci?

@Naserem_tu____

Kina je pretekla ameriku. I tacka. Ti ovde pokusavas da objasnis da prosecan kinez nije pretekao prosecnog amerikanca, i da zbog toga ni Kina nekako nije pretekla Ameriku. Ali Kina jeste pretekla Ameriku. Nema veze sto Amerikanac bolje zivi, Kineza je vise, a ekonomija to su ljudi. Svi kinezi zajedno su bogatiji od svih Amerikanaca zajedno.

Kinezima ne mozes da prodajes tvoju liberastiju i individualizam, oni su solidarni i kolektivisticki oriejntisani, njima je bitnije sto je Kina najveca ekonomija sveta, i nije ih briga sto prosecan americki liberast ima vise para. Doci ce vreme i kad ce kinez imati vise para.

Drugari, ja uopste ne kapiram sta vi zelite da kazete.

Pa verovatno da Kina pocinje godisnje da stvara novu vrednost u istoj meri kao i SAD i da ce uskoro poceti da stvara i vise od SAD.

Naravno, kineza ima cetiri puta vise, sto znaci da jedan amerikanac stvara novu vrednost u istoj meri kao i cetiri kineza.

Prednost kineza je u slozi i broju, a amerikanaca u produktivnosti i standardu.

Mnogo filozofiramo oko prostih stvari. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Е немој ту много да ми филозофираш бре него реци лепо одма' да смо победили и да је Америка прсла к'о Слоба.

А не ту нешто, цингили мингили, какав је ППП у Португалији и шта ја знам шта још свашта нешто, а закључка нигде.

Cjenis da Pobjedu treba proglasiti na Prvi Maj, rada praznik, i pobjede nad kapitalizmom?

Poslednja izmena od moderatora:
Pa verovatno da Kina pocinje godisnje da stvara novu vrednost u istoj meri kao i SAD i da ce uskoro poceti da stvara i vise od SAD.

Naravno, kineza ima cetiri puta vise, sto znaci da jedan amerikanac stvara novu vrednost u istoj meri kao i cetiri kineza.

Prednost kineza je u slozi i broju, a amerikanaca u produktivnosti i standardu.

Mnogo filozofiramo oko prostih stvari. :mrgreen:

Tako nekako , onog trenutka kada se produktivnost kineza poveća na tri kineza prema jednom ameru tada će Kina biti veća vojna sila jer će moći više od amera da izdvoje za naoružanje i vojsku (ako ne promene procenat izdavanja za vojsku) iako životni standard nikada neće biti isti kao u americi . Otprilike ja to tako razumem , ispravite me ako grešim.

Poslednja izmena:
Tako nekako , onog trenutka kada se produktivnost kineza poveća na tri kineza prema jednom ameru tada će Kina biti veća svedska sila jer će moći više para da izdvoje za naoružanje (ako ne promene procenat ulaganja u vojsku) iako životni standard nikada neće biti isti kao u americi . Otprilike ja to tako razumem , ispravite me ako grešim.
Питање животног стандарда је у великој мери питање расподеле створеног богатства.
Иначе почетком године био је чланак на Економији Крстарице(насовна страна сајта) где је константован узастопно други годишњи пад животног века у САД, мада та разлика ни данас није тако велика:
САД 79,8
Кина 74,2
посматрано као просек за оба пола.
Цела листа:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

Poslednja izmena:
450px-World_gdp_per_country_2012.png

Kina je na korak do USA samo za daltoniste...

Tako nekako , onog trenutka kada se produktivnost kineza poveća na tri kineza prema jednom ameru tada će Kina biti veća vojna sila jer će moći više od amera da izdvoje za naoružanje i vojsku (ako ne promene procenat izdavanja za vojsku) iako životni standard nikada neće biti isti kao u americi . Otprilike ja to tako razumem , ispravite me ako grešim.

Vreme radi za Kinu i ako kinezi zadrze sadasnji nivo svesti i ne promeni im se nacin razmisljanja kada ima jos poraste standard (sto se na primer desilo sa Japanom), bice ubedljivo najjaca svetska sila.

Ne, nije. Vidite li vi kolika je razlika u GDP-u izmedju Kine i Amerike?

7 000 milijardi dolara, da citiramo bivseg ministra.

To sto su im se vrednosti GDP-a PPP priblizile ne znaci nista, jer je Paritet Kupovne Moci nacin da se uporedi zivotni standard, "Dolar u Kini vs. Dolar u Americi" fazon.

Ali kad se pogleda koliko je zelembaca prosle godine proizvedeno u Americi: 16 700 milijardi

U Kini: 9 100 milijardi

- - - - - - - - - -

Па наравно. Црвени се барјак диже, Америчке горе хиже, хој, хој, хој

Kako li su Drugovi proveli Waluprgisnacht?

Mi iz liberalnog udruzenja "Izdaja" smo igrali oko vatre na vrhu Brocken prizivajuci Mefistofelesa.

Javila nam se Soroseva treca zena.

Back