Upravljanje ljudima u vojsci i civilstvu

Steinadler

Poznat
Poruka
9.944
Razlika između upravljanja ljudima u vojsci i civilstvu je velika.

U vojsci, su veoma stroga pravila, nije strano da se nadređeni ponašaju diktatorski prema podređenima. Ono što u civilstvu nazivamo mobingom, vrlo često se primjenjuje u vojsci čak i sa fizičkim kontaktom što predstavlja maltretiranje. Svaka sitna greška u vojsci se skupo plaća i naglašava se burno.

Menadžment u civilstvu je druga stvar, drugačiji je princip funkcionisanja nadređenih tj. mnogo blaži.

Ono što veže ova dva sistema je upravljanje ljudima. Šta vi mislite da li ovi sistemi upravljanja mogu da se primjenjuju obrnuto? I šta mislite uopšte o samim sistemima, dobre i loše osobine?

Da li se strogoća i brutalnost sistema u vojsci može opravdati ovom rečenicom, "Jedna sitna greška na terenu može da znači život" ?

Poslednja izmena:
Postoji milion nacina menadzerisanja....

Mozes da forsiras slepu poslusnost, mozes lojalnost, efektnost, pokretljivost, oportunizam, alavost, korupciju, i sve ce to biti menadzent sistema...

U vojsci mozes praviti kilavu vojsku, lepo raspolozenu vojsku, uplasenu vojsku, krvave odrede, efektnu vojsku, mobilnu vojsku...strogu vojsku, izivljavanje vojsku...bandu...raspusnu vojsku...

Recenica koju si naveo ne znaci ama bas nista....
Kad je kazes vojniku kao da nista nisi rekao...
Pa ne dolaze u vojsku samo diplomirani inzenjeri pa da im je odgovornost i mala tolerancija izlaza opredeljenje i navika...
Ja ne znam jedinicu vojske koja ne pravi pocetnicke greske...Jedino neke bas ultra specijalisticke , i to mora da bude neka specijalizacija koja je bas dobro odradjena.
Vojska ima stvarno mocne mehanizme da natera pojedinca, ma kakav on bio da se ushemi...

Mocnije metode su preko straha nego preko odgovornosti....

Ovo u vojsci je opravdano i lično volim vojsku, čak mi je sad malo žao što se nisam za vojsku opredelio kao za svoj životni put.

U civilstvu su mnogo gori mobinzi i maltretiranja jer nisu zasnovani na disciplinovanju i poboljšanju jedinke kao u vojsci, nego na iživljavanju nekih sopstvenih kompleksa i nedostataka. To je kapitalizam, prosto i jednostavno. Lično manje cenim one političke figure koje su došle iz nekog civilnog, demokratskog miljea od onih koji su do vlasti došli vojnim pučevima i huntama, ili revolucijama. Ovo prvo je šminka i marketing, za ovo drugo je ipak potrebna hrabrost i odlučnost. Takvi vladari su i drugačiji od drugih upravo po tome što su snažne i nepokolebljive, često herojske ličnosti vredne divljenja, dok u demokratiji najprosečniji dobija tron jer odgovara većini, a većinu čini prosek kao i svuda. To pravilo u demokratiji ne važi samo u turbulentnim vremenima, kad je Hitler recimo izabran demokratskim putem, mada je i on bio pučista i vojnik pre toga.

Zato danas rulja u vladaru traži manire, školovanost, porodičnost, ozbiljnost, privlačan izgled, balansiranost, priču o njihovoj dobroj, školovanoj deci koja beže u inostranstvo, o standardu, penzijama i sličnim retardiranim glupostima. Drugim rečima traže menadžera, stabilnu ličnost, čoveka koji odgovara proseku i nema ništa izuzetno u sebi. Narod je podignut na pijedestal ultimativnog sudije, a realnost je da većinu naroda čini bagra koja nema pojma o životu, ni svoje porodice ne znaju da vode kako treba, a kamoli da se pitaju o državnim pitanjima.

Dovoljno je samo uporediti Karadjordja, Staljina, Napoleona ili Franciska Franka sa Vučićem, Jeremićem, Sandom Rašković Ivić, Obamom, Trampom, Angelom Merkel i ostalima. A fora je upravo što u demokratiji dva glasa nekih idiota mogu da nadjačaju jednog Napoleona recimo. Jebiga, demokratija je to. Jeste on Napoleon, i jesu oni idioti - ali oni imaju glas više.

Umri_muski, gledajmo ovo uopšteno i uprošćeno, dakle vojska asocijacije disciplina, strogoća, dril, civilne kompanije, blaži metodi dovođenja u red.
Nije potrebno ulaziti u sitna crevca, pa naravno da ima različitih vrsta upravljanja u vojsci, ovakva vojska, onakva vojska, isto tako i u civilnim kompanijama, ovako onako.

Da pojasnim zašto sam postavio temu,
imamo trenutno situaciju u firmi gde je u jednom dijelu koordinator bivše vojno lice sa iskustvom u vojsci preko 20 godina. On je ljude par godina u nazad dovodio u red po nekim vojnim principima u civilnoj kompaniji, najviše preko te komunikacije tipične za vojsku, recimo zbog sitnih greški se drao na radnike, pogrdna obraćanja radnicima, ljudi su pisali izveštaje za neke sitnice, ponaša se baš kao vođa nekog odreda samo fale sklekovi da se rade, dok sam bio u tom dijelu ja sam se adaptirao na to i bilo mi je okej sa jedne strane, a sa druge malo pretjerano. Većina radnika se žalilo na njega i bilo je izričito protiv, e sad po mom mišljenju nisu ni oni baš u pravu za sve.

Situacija trenutna je rat između glavnog menadžera i tog koordinatora, jer su se ljudi žalili najviše na to njegovo naredničko ponašanje i obraćanje, i dali su izjave za to. A razlog rata je takođe i između njih dvojice samih, jer se ovaj koordinator kada je imao argumente drao čak i na glavnog menadžera koji aljkavije vodi posao i nije strog. Došlo je do toga da će izgleda neko otići iz firme od njih dvojice. Tu se upleo i regionalni menadžer koji je na strani ovog našeg, ali odlično je organizovan za razliku od ovog i efikasan. Izričito kaže da nema mjesta za tu vojnu disciplinu i takvo ponašanje se mora sankcionisati u firmi.

Umri_muski, gledajmo ovo uopšteno i uprošćeno, dakle vojska asocijacije disciplina, strogoća, dril, civilne kompanije, blaži metodi dovođenja u red.
Nije potrebno ulaziti u sitna crevca, pa naravno da ima različitih vrsta upravljanja u vojsci, ovakva vojska, onakva vojska, isto tako i u civilnim kompanijama, ovako onako.

Da pojasnim zašto sam postavio temu,
imamo trenutno situaciju u firmi gde je u jednom dijelu koordinator bivše vojno lice sa iskustvom u vojsci preko 20 godina. On je ljude par godina u nazad dovodio u red po nekim vojnim principima u civilnoj kompaniji, najviše preko te komunikacije tipične za vojsku, recimo zbog sitnih greški se drao na radnike, pogrdna obraćanja radnicima, ljudi su pisali izveštaje za neke sitnice, ponaša se baš kao vođa nekog odreda samo fale sklekovi da se rade, dok sam bio u tom dijelu ja sam se adaptirao na to i bilo mi je okej sa jedne strane, a sa druge malo pretjerano. Većina radnika se žalilo na njega i bilo je izričito protiv, e sad po mom mišljenju nisu ni oni baš u pravu za sve.

Situacija trenutna je rat između glavnog menadžera i tog koordinatora, jer su se ljudi žalili najviše na to njegovo naredničko ponašanje i obraćanje, i dali su izjave za to. A razlog rata je takođe i između njih dvojice samih, jer se ovaj koordinator kada je imao argumente drao čak i na glavnog menadžera koji aljkavije vodi posao i nije strog. Došlo je do toga da će izgleda neko otići iz firme od njih dvojice. Tu se upleo i regionalni menadžer koji je na strani ovog našeg, ali odlično je organizovan za razliku od ovog i efikasan. Izričito kaže da nema mjesta za tu vojnu disciplinu i takvo ponašanje se mora sankcionisati u firmi.

Slazem se u potpunosti sa boldovanim, firma mu nije vojska, neka nauci da postuje radnike ili neka ode iz firme.

Back