Upoznajmo se, samohrani roditelji

Ja imam drugih problema. Prilikom razvoda trazio sam starateljstvo nad detetom ali su mi rekli da zbog prirode moga posla je nemoguce da ga dobijem. Posle toga zovem svaki dan da cujem kako mi je dete i uvek isti odgovor spustanje slusalice. Tako je vec vise od godinu dana. Dete vidjam jer za moju bivsu ja radim u Beogradu a moja sestra ga uzima. Nije mi vazno sto imam 26 godina i sto me nijedna zenska osoba nece bas zbog toga sto sam razvden, vazno mi je da vidjam svoje dete a da bih ga video moram da lazem. Da li je to posteno? Molim vas za neki savet sta da radim?

igore,
nemam taj problem ali sam te razumjela dobro. tih i slicnih primera ima dosta. po mom misljenju, treba ti dobar advokat. moras dokazati da si mlad ali odgovoran covek i roditelj. jos ako redovno dajes alimentaciju.....advokat ce to lako regulisati kod nadleznih. ti imas pravo da vidjas svoje dijete ali vise od toga---dijete ima pravo da vidja oca.
ima tu i jos ponecega sto ti nisi napisao ali se nazire . predpostavljam da je ona mlada, neiskusna i jos tvrdoglava.....pri tom zbog "necega " jako ljuta i kaznjava te....surovo !! kako god, to su vasi problemi, ali djetetu treba pruziti sve sto se moze i mora a tu se podrazumijevaju oba roditelja. pozdrav.

Igor31000:
Ja imam drugih problema. Prilikom razvoda trazio sam starateljstvo nad detetom ali su mi rekli da zbog prirode moga posla je nemoguce da ga dobijem. Posle toga zovem svaki dan da cujem kako mi je dete i uvek isti odgovor spustanje slusalice. Tako je vec vise od godinu dana. Dete vidjam jer za moju bivsu ja radim u Beogradu a moja sestra ga uzima. Nije mi vazno sto imam 26 godina i sto me nijedna zenska osoba nece bas zbog toga sto sam razvden, vazno mi je da vidjam svoje dete a da bih ga video moram da lazem. Da li je to posteno? Molim vas za neki savet sta da radim?
Mislim da je minimum koji se zakonski odredjuje da mozes da uzmes svoje dete kod sebe svaki drugi vikend cak moze da se precizira vreme od koliko do koliko,drzavni i verski praznici,pola zimskog i pola letnjeg raspusta.Moj bivsi nikad svoje pravo nije iskoristio iako mu ga nitko nije osporavao.Pravo o vidjanju deteta pise u resenju a mozes da se obratis za besplatne pravne savete sto postoji u svakoj opstini.

KOCKARKA:
Mislim da je minimum koji se zakonski odredjuje da mozes da uzmes svoje dete kod sebe svaki drugi vikend cak moze da se precizira vreme od koliko do koliko,drzavni i verski praznici,pola zimskog i pola letnjeg raspusta.Moj bivsi nikad svoje pravo nije iskoristio iako mu ga nitko nije osporavao.Pravo o vidjanju deteta pise u resenju a mozes da se obratis za besplatne pravne savete sto postoji u svakoj opstini.
Tako i stoji u presudi ali ona i dalje ganja po svome. Bio sam i kod pravnih savetnika i u centru za socijalni ali ne vredi. Svi mi kazu da pokusam da se dogovorim sa njom a ako to ne pomaze da je tuzim

ako si ispravan u svemu sto se odnosi na odnos prema detetu....mogao bi da probas da ne saljes alimentaciju na neko vreme. postoji mogucnost da je to opameti ili u krajnjem slucaju da ona tebe tuzi. odlicno---u tom slucaju imas mogucnost da obrazlozis svoje razloge za radikalnim izmenama. i da naravno objasnis da je to bilo samo u cilju resavanja problema. novac mozes neko vreme stavljati na posebnu knjizicu kod banke kao dokaz.
ako ona ima roditelje, mozda bi mogao i sa njima da popricas opet i opet.....i opet.... ako ona ne slusa ni roditelje...tu nesto debelo ne valja.
ja sam crnogorka i da si mi brat , pod uslovom da si nam rekao istinu, nagovorila bih te da otmemo dete pa neka nju malo boli glava !!!
nisam rekla da to treba da uradis !

Igor31000:
Ja imam drugih problema. Molim vas za neki savet sta da radim?
Pogledaj starije teme, o istim problemima već se nekoliko puta pisalo.
Budi strpljiv.
Nađi nekog ko je blizak tvojoj bivšoj, osobu kojoj ona veruje i čije mišljenje uvažava, zatraži njegovu (njenu) pomoć koja bi se sastojala u tome da tvojoj bivšoj objasni da to što radi nije dobro za dete

Dugo me nije bilo na poznanstvima...
Moji sinovi su matori - 18 (skoro 19) i 16 godina.
Upravo se nalazim u periodu kad postajem svestan da im sve manje i manje trebam.
Ove godine sam bio sam na moru prvi put posle mnooogo godina. Bilo je cool (kako bi oni rekli), jedino što ponekad nisam znao šta ću sa silnim slobodnim vremenom.

Ja sam razvedena oko dve godine. Jos uvek se navikavam.

Na ovoj i slicnim temama koje sam pronasla na forumu uglavnom se prica o deci. Ja imam srecu da sam sa bivsim u dobrim odnosima (mozda i boljim nego dok smo bili u braku) tako da je i briga oko dece podeljena i tu nemam problema.

Ali zanima me druga stvar. Sta je sa vasim privatnim zivotima? Novim vezama? Kako birate nove partnere? Da zamene bivseg u svemu? Ili samo za seks? Da li ih birate po svom ukusu ili po ukusu vase dece? Ili ih ne trazite uopste nego ste se posvetili samo deci?

Prijala bi mi pomoc u ovim stvarima, bilo kakav savet ili iskustvo.

Pozdrav svima.

vesna......te situacije su nepredvidljive i razlicite ... sve uglavnom zavisi i od tvog ponasanja, zelja, potreba....ponajmanje od deteta ili djece.
ako zelis samo sex sa nekim onda je to najmanji problem...problem nastaje ako si ozbiljna osoba, osecajna...ako zelis kvalitetnu vezu....
tesko ja sa djecom ili sa jednim detetom pronaci opet ljubav. ako je mladic u pitanju--treba mu zena sa kojom ce ostvariti porodicu a ti je vec imas...da ne pominjemo obaveze prema djeci koje su svakodnevno prioritet...neko "potencijalni" ce to tesko prihvatiti....
ne odgovara ti, najcesce ni da ti prilazi bas bilo ko...ili neko ko npr. ne moze da shvati da ti hoces ljubav a ne samo provod. meni bar uvredljivo zvuci predlog da se bez obaveza dobro provedem....
pokusala sam da ti na brzinu pokazem sta ja mislim....a vec si i sama predpostavljam, donela neke zakljucke....
siroka je ovo tema. ima tu i lijepih i ruznih desavanja. vazno je znati sta hoces i sta neces.....
pozdrav, bobana.....
:-)

Nije samo odhranjivanje toliko tesko bar po meni, pa ni vaspitanje, ono sto boli to je kada deca odrastu odu da zive kod drugog roditelja i to u inostranstvo .... a posebno uz vas pristanak. Covek toliko ostane sam da ga tesko sta moze ispuniti.

mamaVesna:
Ali zanima me druga stvar. Sta je sa vasim privatnim zivotima? Novim vezama? Kako birate nove partnere? Da zamene bivseg u svemu? Ili samo za seks? Da li ih birate po svom ukusu ili po ukusu vase dece? Ili ih ne trazite uopste nego ste se posvetili samo deci?
Prijala bi mi pomoc u ovim stvarima, bilo kakav savet ili iskustvo.
Pozdrav svima.
Nema tu pametnog saveta, svi smo mi različiti i razne nam stvari odgovaraju, svako treba da nađe svoj put i ono što mu odgovara.
A mislim da nema pravila. Ja jednog dana imam želju da se zaljubim, a drugog bih kresnuo sve što nosi suknju a nije iz Škotske. Sve zavisi od raspoloženja...
Partnerke biram sebi, ne deci, dakle prema svom ukusu, ali ako se ne bi slagale sa decom, tu bi bio kraj, mirne duše bih raskinuo pošto su moja deca uvek do sad pokazala vrlo razuman, zreo i tolerantan stav prema mojim vezama, tako da znam da uzrok nekog neslaganja ne može biti u njima.

elendil:
Moja su deca malo iznad 10god...Pre 3-4 godine je bilo gadno kada nas je mama napustila i otisla u inostranstvo...Sada je sve puno lakse,razvod i nije tako gadna stvar koliko ziveti u braku bez razumevanja i sloge...Da nije lako nije ali vredi se boriti za ljubav svoje decice...
Razvod zaista i nije tako losa stvar koliko ziveti u braku bez razumevanja. To jeste tacno. Ali kako uspevas da deci nadoknadis ljubav drugog roditelja, u tvom slucaju majke. Ja sam u slicnoj situaciji. Otac moje dece koja imaju 3 godine ih ne vidja dovoljno i bojim se da ce to na njih kad malo porastu ostaviti posledice. Nadam se da dramim bez potrebe. Ti imas stariju decu i duzi staz solo roditelja. Kako si se snasao u resavanju tog problema? :-? :-?

Moja cerka odlazi kod majke kad god moze i kada pozeli posto je ona sada na 250km od nas...nikada joj ne branim -celo leto je bila s majkom,zapravo veci deo leta...sin ne zeli i to nije moj problem vec problem njega i njegove majke...Svakako da oziljci ostaju,ali ja sam se trudio da budu sto manji i da ih ublazim...Inace bilo mi je jako prazno letos dok se nije vratila,ali se trudim da ne budem sebican i ne kradem ljubav detetu...
@Dula Ima jedna divna pricica u knjizi Zorice Kuburovic-Lek od breskvinog lisca...Potazi tu knjizicu...Prica je o odrastanju malih lastavica i vrhuncu roditeljstva kada lastavice postaju samostalne i odlaze...a da boli,verujem,ali to je vec nas problem i mi se s njime moramo izboriti...

Zovem se Mila. Nasumice sam ispritiskala ova slova koja bi trebalo da predstavljaju moje korisnicko ime, posto su sve opcije koje sam probala vec postojale.

Mozda iz razloga sto su prosle samo dve godine ali, za razliku od Dule ja nemam problem sa tim sto ce mi se deca jednog dana osamostaliti i otici (mada za neku godinu vec vidim sebe sa tom knjigom u jednoj i maramicom u drugoj ruci). Za sada mene muci to sto mislim da je u zdravom odrastanju dece neophodno aktivmno prisustvo oba roditelje, bez obzira da li zive zajedno ili ne. Ja, na primer, ne mislim da je to sto tvoj sin nece da vidja majku samo njihov problem vec i tvoj (ustvari sigurna sam da je problem samo njegov ali da sa 10, 12 godina definitivno ne ume da ga resi pa je zato i tvoj), kao sto mislim da ce moja deca imati problem kad malo odrastu i shvate da njihov otac nije tu za njih kad je njima potreban vec samo kad njemu odgovara (sto je trenutno u proseku jednom mesecno). Bojim se da ce biti povredjene a da ja necu umeti (ako je to uopste moguce umeti) da im to tako predstavim da ne pate i to prihvate (ili odbace) bez oziljaka...

Ne vidim da se o tome uopste razgovara na ovom forumu. Mozda ja preuvelicavam... Meni su oba roditelja mnogo znacila ali ne u istim stvarima. Svaki je bio 'zaduzen' za nesto... Mozda je taj moj strah samo posledica toga sto sam se nasla u situaciji koja mi je nepoznata. Ja taj teren definitivno ne poznajem. Mozda je sasvim moguce zdravo odrasti bez patnje i ljutnje i u okrnjenoj porodici. Poznajem takve ljude. Sasvim su obicni i normalni. Ali ne znam sta je u njima. I stalno slusam o nekakvim oziljcima i tragovima kad se govori o deci razvedenih roditelja. I cak i nije stvar u tome sto su roditelji razvedeni nego u tome sto jednog skoro uopste nema...

Iskreno postoji nesto sto se zove individualna karma i na sta mi i ne mozemo da uticemo i ja se oko toga ne brigam...Svestan sam svega i znam da cu znjeti kako sam oposejao,a najvaznije mi je da zivim sa uverenjem da sam uvek pruzao maksimum...I na kraju nas Istinski roditelj je Jedan Jedini Jedinstven,njemu tezimo,on je konacno ishodiste sveg naseg Putovanja...Istinski dom je nesto sto svako nosi u srcu,kao i secanje na Pravog Roditelja...Ne verdi previse brinuti i strahovati to postaje opterecujuce i necelishodno...

Mislila sam da kao roditelji pricajuci o podizanju svoje dece zapravo pricamo o stvarima na koje mozemo da uticemo, bar kad je vaspitanje i psihicki razvoj u pitanju, i koje su osim u srcu i u glavi, i koje su osim u nama i izvan nas. Ja mislim da vredi brinuti. I cesto se pitam da li je ovo moj maksimum ili mogu da dam jos vise od sebe. U svakom slucaju, hvala na odgovoru. :-)

bas me zanima na kom odgovoru se zahvaljujes ???
neznam kako drugi, ali ja primecujem, prelistavajuci ove i druge odgovore, kako se svi FOLIRAJU....svi se trude da sto vise i biranim recima napisu nesto sto bi trebalo da ostavi utisak , da deluje filozofski, da zaseni ....sve zapocete teme kratko traju zato sto se brzo potrosi asortiman naucenih ili prepisanih fraza.
nijedna tema ne dobije oblik pozitivne rasprave na jednom otvorenom i iskrenom nivou....tako da isti ljudi negde drugo pocinju nove ili slicne teme....
naravno, komentarisala sam samo teme koje se odnose na npr. generaciju iz 60-e i iz 60 i neke.....to je ono sto sam prelistavala....
zacudjena sam tim prije sto je svaka osoba zasticena sifrom. ali u dusi nas samih je taj prokleti snobizam---prikazati sebe boljim, lepsim, pametnijim....sta bi pisali da moraju staviti puno ime i prezime...???

bobana.

Ne razumem te bobanap. Jel ti poznajes licno nekoga sa foruma da bi znala kakav je stvarno a kakvim se predstavlja pa da zakljucis da se folira. Necu govoriti u ime drugih ali u svoje hocu posto te je direktno moje "hvala na odgovoru" izazvalo da napises ovaj komentar. Zar ti ne pada napamet da se radi o lepom vaspitanju a ne o foliranju. Kad pitas nekoga na ulici koliko je sati a on ti odgovori da nema sat da li produzis bez reci ili mu kao lepo vaspitana osoba ipak kazes hvala. Meni elendil nije pomogao svojim odgovorom. Ocigledno imamo razlicito misljenje na tu temu. Ali mi je odgovorio na pitanje koje sam (ako se vratis nekoliko tekstova unazad videces), postavila direktno njemu, i zaista ne mislim da je foliranje zahvaliti se na tome.
Osim toga, da li si moju sifru videla na jos nekoj temi?
A to sto smo svi zasticeni sifrom samo znaci da nemamo razloga da se foliramo. Bas tada covek moze da opusti jezik bez pretvaranja i socijalnih kocnica. Nadam se da izraz "socijalna kocnica" nije previse filozofski ili zasenjujuci za tvoj ukus.
Boze, ne mogu da verujem. Covek prica o svojim strahovima vezanim za podizanje dece na forumu sa bas tom temom i posle dve poruke ispadne folirant sa naucenim kako si ono rekla, a da, i prepisanim frazama.
I, by the way, bobanap, ne kaze se negde drugo, nego negde drugde.

........energija koja izbija iz svake tvoje recenice, u ogovoru na moju poruku, je bas ono sto nedostaje " forumasima....ali sa zadnjom recenicom si pokazazala da vise vodis racuna o izgledu recenice nego o njenoj sustini.
spominjes lepo ponasanje...vaspitanje....preterujes.
pisala sam o sasvim drugom problemu u komunikaciji, ovde.
sigurna sam da si me dobro razumela......ali, ovde treba ostaviti utisak , zar ne ??
unapred se izvinjavam ako je bilo gresaka u pravopisu. pisem ono sto zaista mislim i cesto pogresim.
bobana.

Gledam i ne zelim da komentarise,za nekoga prdim,za neke sam folirant,neki su davno pretili batinama...Nevazno...Prevazisao sam cak i fazu pogodjenosti i reagovanja na razne odgovore i topike...Jedino mi je donekle zao sto moje reci ostaju da lebde i sto odgovori i moje iskreno misljenje nikome nije od koristi i retko ko nazire sustinu...
Ja sam danas imao roditljsku brigu do mile volje...moja je cerka po prvi put iz Hobitona otisla za Bgd kod majke busom-ali sama.Sada je posla u sesti razred,i do sada nigde nije isla sama.Tih cetiri sata sam bio kao na trnju,iako znam da je njena Zvezda vodi,i da nema sta lose da se dogodi...Na srecu,sve je ok...u nedelju se vraca....

Back