Uopšte nije obavezno da piješ 8 čaša vode na dan

A kad ti piješ vodu dr sensei
Kad malaksaš totalno :p
Čistu vodu , može se reći, ne pijem uopšte. Ne volim. Dobijem gorušicu, dakle telo mi kaže da batalim to. Mogao bih da tupim da mi telo kaže kako su molekuli te vode preveliki i da se samo davim a ne da se i hidriram. Jedem dosta svežeg voća i povrća, ne zato što razmišljam o vodi, već tako volim. Pijem po malo i kiselu vodu, i to probranu.
 
Poslednja izmena:
Pijem kad osetim zedj, nista na silu ne valja da se radi.
Zavisi.
Poslednjih par godina sam se navikla da pijem vodu, ali je bio jedan duzi period da jednostavno zaboravim, jer sam toliko zauzeta, a i ne osetim zedj.
I koliko sam videla i drugima se to desava.
Tako da je taj osecaj zedji varljiv, pogotovo sto neka istrazivanja tvrde da je tada „kasno“ i da tim osecajem zedji organizam protestuje, jer je vec dehidrirao.
Glavobolja je cesto isto pokazatelj da nismo uneli dovoljno vode.
 
Tako da je taj osecaj zedji varljiv, pogotovo sto neka istrazivanja tvrde da je tada „kasno“
mit, urbana legenda iliti čista laž. Nije ni slučajno kasno. Senzor za količinu vode u našem organizmu je izuzetno osetljiv i ako osetimo žeđ to znači da smo tek tada spali ispod idealnog nivoa vode. Ni u kom slučaju da smo upali u neku opasnu zonu.

Dehidracija se manifestuje na drugi način
 
Ja sam, onako iz glave i zdravog razuma, stalno propovedao da je ljudsko telo dovedeno do savršenstva i da ima sve senzore da ti kaže kad ti nešto treba.

Tako i za vodu. Kad si ti treba, upali se senzor da si žedan.

E, sad čitam i slušam da su i naučnici došli do tog zaključka.

Koliko ste se vi primili na to moranje koliko vode morate da popijete?
Naučnici su došli do tog zaključka odavno, ali zaista mnogi ljudi ne unose dovoljno vode.
 
Screenshot_2024-05-01-23-29-06-726-edit_com.miui.gallery.jpg

Limun mesečnjak 🤩
 
Osećaj žeđi nije samo regulisan centrom za žeđ, u mozgu, već i hormonima , da ne zamaram kojim, ali recimo neki potiču iz mišića srca, neki iz bubrega, neki iz nadbubrega , neki takođe iz mozga.
Vrlo, vrlo kompleksno je to regulisano.
Osećaj se pali kada nastane hiperosmolarnost ekstracelularne tečnosti ( Natrijum) ili kada opadne ekstracelularni volumen.
Postoje i situacije kada se ne pali , ili kada se javlja osećaj a nije potreban unos vode- ali to su sasvim posebne situacije.
Svakako ako neko ne unosi dovoljno vode postoje kompenztorni mehanizmi koji to regulišu ali pre ili kasnije - nešto će stradati.
Vode ima i u hrani , raznim napicima - to stoji , ali previše često ne slušamo sopstveni osećaj žeđi.
Nisu sada to neke drastične razlike koliko je individualno potrebno unositi vode , ali makar 1 l.
 

Back
Top