Uopšte nije obavezno da piješ 8 čaša vode na dan

evo šta sam našao

Da li postoji naučna osnova za 8k8?

Preporuka da se pije osam čaša od 8 unci (skraćeno 8k8) vode dnevno često se navodi kao naučna činjenica. Ali da li je to zapravo zasnovano na nauci? U pregledu objavljenom u American Journal of Phisiology, dr Hajnc Valtin sa medicinske škole Dartmut u Libanu, Nju Hempšir, pokušao je da odgovori na ovo pitanje.

Nije uspeo da pronađe nijednu objavljenu literaturu u kojoj se navodi poreklo pravila, ali ga je potencijalno pratio do očigledno nesvesnog komentara koji je dao pokojni uticajni nutricionista Fredrick J. Stare, za koga se govorilo da je bio rani šampion u ispijanju najmanje šest čaša vode dnevno. Stareova knjiga sadrži ovaj (nereferencirani) odlomak:

„Koliko vode svaki dan? To je obično dobro regulisano raznim fiziološkim mehanizmima, ali za prosečnu odraslu osobu, negde oko 6 do 8 čaša u 24 sata i to može biti u obliku kafe, čaja, mleka, bezalkoholnih pića, piva. , itd. Voće i povrće su takođe dobri izvori vode“.

U međuvremenu, Njujork tajms je sugerisao da je izvor mita o 8k8 možda bila preporuka Odbora za hranu i ishranu iz 1945. godine, koja je sugerisala da ljudi treba da piju 2,5 litara vode dnevno, što iznosi više od 84 tečne unce. Ali, nastavio je Tajms: „Ignorirali su rečenicu koja je usledila iza. Glasala je: 'Većina ove količine sadržana je u pripremljenoj hrani'“
Медицина се развија невјероватном брзином, нова сазнања парају стратосферу... Наставе ли оваквим темпом, може се очекивати да ће струка и наука доћи и до сензационалног сазнања да треба јести кад си гладан и пити кад си жедан!
 

Back
Top