Umrla Sonja Savić!

• Začetnik teme Začetnik teme [Una]
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U krugu oka, ispod nervozne koze
mirno ceka glad
napukle snage, ali gvozdenog stiska
vreba glad
i kada mislim da je svega mi dosta
kada krenem da se hvatam za zemlju
opet osecam glad

To nije igra za jedno
to je igra za dvoje, za mene i glad
ta greska moze da me kosta zivota
zivim samo za glad

Glad mi otima dodir
glad mi uzima dusu
glad mi otima dodir
uzima dusu, uzima dusu

U krugu oka, ispod nervozne koze
uvek budna je glad
napukle snage, ali gvozdenog stiska
zdere glad
i kada mislim da je svega mi dosta
kada krenem da se hvatam za zemlju
opet osecam glad

....VOLIMO TE.....

Vidim da sad svi pricaju o tome kako je umrla od droge, a retko ko o tome sta je uradila za zivota.
Zar je moguce da je to sto je preminula od prevelike doze heroina bacilo u senku cinjenicu da je bila sjajna glumica? Ne razumem zasto je uopste ljudima koji je nisu ni poznavalii bitno kako je umrla. A jos vise kako mogu u ovakvom trenutku da je osudjuju.
Da li je umrla od droge, raka, side, infarkta.... poenta je da je umrla.

Mi koji je nismo poznavali nemamo pravo da pricamo o njenoj zavisnosti, ni o privatnom zivotu. Ostavila je iza sebe toliko sjajnih uloga, a skoro niko to ne pominje. Pitam se da li ce se bilo koja televizija setiti da pusti neki njen film danas ili sutra. Mislim, bio bi red odati joj postu, ne?
Svi su se uhvatili za narkomaniju. Postade to javnosti vaznije od onoga sto je uradila za zivota.

Mnogi poznati filmski radnici su bili teski narkomani, a za neke od njih vecina populacije to ne bi ni pomislila. Na primer Martin Skorseze i Al Pacino. Srecom pa nisu umrli od droge, inace bi verovatno svi pricali o tome, umesto o njihovim filmovima.

Дан данас се прича за Хендрикса, Џенис, Морисона.....да су преминули од овердозе и то сви у 28-ој години...
Неки људи у себи очито носе ген аутодетрукције и ту изгледа нема помоћи. То је једноставно тако.
На IMDb-u, о свим покојним глумцима и редитељима, пише и од чега су преминули, то је биографски податак,
чињеница...
Сваки уметник и уопште сваки човек изабере пут којим ће ићи, само је јако тужно кад неко ко има таленат,
Божији дар и све предиспозиције за нешто велико, поклекне пред дрогом и уништи и прекрати свој живот, а
како је у питању јавна и опште позната личност, људи (са мање или више емоција) имају право да коментаришу
начин на који је неко напустио овај свет...
У ствари, реагујемо тако како реагујемо, јер нас смрт готово увек запрепасти и шокира.

П.С. Свакако би требало да пусте неки њен филм.

Poslednja izmena:
Дан данас се прича за Хендрикса, Џенис, Морисона.....да су преминули од овердозе и то сви у 28-ој години...
Неки људи у себи очито носе ген аутодетрукције и ту изгледа нема помоћи. То је једноставно тако.
На IMDb-u, о свим покојним глумцима и редитељима, пише и од чега су преминули, то је биографски податак,
чињеница...
Сваки уметник и уопште сваки човек изабере пут којим ће ићи, само је јако тужно кад неко ко има таленат,
Божији дар и све предиспозиције за нешто велико, поклекне пред дрогом и уништи и прекрати свој живот, а
како је у питању јавна и опште позната личност, људи (са мање или више емоција) имају право да коментаришу
начин на који је неко напустио овај свет...
У ствари, реагујемо тако како реагујемо, јер нас смрт готово увек запрепасти и шокира.

П.С. Свакако би требало да пусте неки њен филм.

Pa naravno. Nisam ni mislila da uopste ne treba nigde i nikada ni pomenuti uzrok njene smrti.
Samo sam htela da kazem da se cela tema pretvorila u neukusnu raspravu da li je i koliko treba zaliti, kakvi su narkomani i slicno. Samo sam htela da kazem da se previse prica o tome da je bila narkoman a premalo o tome sta je uradila tokom karijere.
Kad cujem imena kao sto su Hendriks, Dzoplinova i Morison, ja prvo pomislilm na njihovu muziku. Znam kako su i umrli, ali nije to jedina tema na koju se prica o njima.

Pa naravno. Nisam ni mislila da uopste ne treba nigde i nikada ni pomenuti uzrok njene smrti.
Samo sam htela da kazem da se cela tema pretvorila u neukusnu raspravu da li je i koliko treba zaliti, kakvi su narkomani i slicno. Samo sam htela da kazem da se previse prica o tome da je bila narkoman a premalo o tome sta je uradila tokom karijere.
Kad cujem imena kao sto su Hendriks, Dzoplinova i Morison, ja prvo pomislilm na njihovu muziku. Znam kako su i umrli, ali nije to jedina tema na koju se prica o njima.

То је сасвим нормално, јер од њихове смрти је прошло 40-ак година. Њихова смрт није вест дана...

U svakom sluchaju, poshtujem tvoju iskrenost.
Ne slazem se, ni sluchajno sa tvojim stavom,malo me asocira na Tomu Nikolica i njegov komentar u vezi atentata na premijera, ali, zanemaricu i to.
Vidim, vrlo si raspolozen da sudish!Dozvoljavash sebi da, toliko ozbiljnu temu (narkomanije) svedesh na najprizemniji nivo.
To je jako veliki problem, slobodno mogu da kazem, velika nesreca.ljudi, zarobljeni u tom zlu su najnesrecniji na svetu, chak mnogo vishe od njihovih najrodjenijih. Taj pocenjivachki odnos prema Sonji Savic, samo zato shto je bila nesrecna, je bash malo bljutav i otuzan!

Kakav podcenjivachki odnos?
Svako odluchuje o svom zivotu i snosi odgovornost za to.
Stvarno bljutavo je kako ce sad da je razvlache po medijima i prichaju tu neku licemernu prichicu o "surovosti drushtva i zivota" kako je cela ta generacija otishla ko da im je drushtvo ili neko drugi kriv a ne njihova glupost.
Zena je bila narkoman od toga i umrla.Kraj priche.Sve ostalo su proseravanja i opravdavanja.

Каква гомила ...., "због људи као ја"..... моралан човек је човек који је, између осталог, одговоран према самоме себи, а човек који је одговоран према самоме себи, не наноси себи зло....
.
Ma, jsete to i tako, ali, i ti, Derer iisuviše ste zahtevni i skloni idealiziranju ljudi. Sem toga, "moralnost" i "odgovornost" nisu baš isti pojmovi.

Poslednja izmena:
Sa jednim narkomanom je teško (nemoguće) raditi. Kako zamišljaš da izgleda (veliki) filmski (ili drugi) angažman nekog ko je teško ogrezao u drogu? I sad u ovoj emisiji o EKV-u videlo se da je stravično propala... nekad je jedva nalazila snage da izgovori reč... takva ne bi mogla da radi ni nešto drugo, "običnije", a kamoli da se lati velikih uloga... Zato je i u Rodama dobila simboličnu ulogu... Tako to, nažalost, ide... Grubo je, ali je realnost. I treba je prihvatiti. Treba prihvatiti da su najviše krivi za svoj odlazak zbog droge, oni koji za njom posegnu. I ne može im pomoći niko, ukoliko sami sebi ne žele da pomognu. Ako pak zatraže pomoć, bez sumnje je treba pružiti.

Opet kažem, meni je žao... S jedne strane, bila je inteligentna, rečita, beskompromisna, vrcavog uma... s druge strane i ne tako pametna i mudra, jer je izabrala "to".

Za njenu glumu ne mogu da kažem da mi se dopada. Volela sam da je slušam i divim se njenom izboru reči.

Ma nije bas da nisu mogli s' njom da rade,to traje godinama i godinama... Ona je poslednjih nekoliko bas odlutala... Gledala sam je skoro u "Tajni vencane fotografije" i bila je fantasticna,dobila je ovacije..jeste propala i sve to.Ali ona je uvek bila drugacija pa ni kad je bila ne znam na cemu i nije se mnogo razlikovalo stanje od njenog normalnog ponasanja,ona je prirodno tako arhajicna.. Ne mozes da tvrdis da su joj dali simbolicnu ulogu zato sto zivi tako i tako i nije pouzdana...Jednostavno nije bilo lika niti je bilo u planu da ona igra nesto vece u Rodama.. Znaci svi koji su dobili manje uloge su narkomani?Ne razumem? A i ako su joj bas zbog toga kako ti tvrdis dali manju ulogu i fantasticno je odigrala to..mogli su i drugim projektima da je angazuju,ali jednostavno postoji taj otpor u ljudima prema tome... I stvarno ako ce da raspravljamo o narkomaniji onda moze i da odemo na takvu temu i ako niko nema pojma o tome,a osudjuje...I ja ne da pravdam to,nikako,ali nije ni trenutak niti me uopste zanima. Znalo se kako ona zivi i pre nego sto je umrla pa tad niko nije bio tako rad i nikom nije bilo toliko interesantno da prica o njenom problemu..ali zato evo sad svih u pravom trenutku..da filozofiraju i opterecuju...
Svima kojima je bitniji njen razlog smrti od same njene smrti preporucujem da odu i izvade je iz groba i sutiraju dok ne progovori na sav glas "KRIVA SAM! AKO SAM MRTVA,TAKO MI I TREBA" mislim da bi tada bili srecni!Strasno!:dash::cry::(

Vidim da sad svi pricaju o tome kako je umrla od droge, a retko ko o tome sta je uradila za zivota.
Zar je moguce da je to sto je preminula od prevelike doze heroina bacilo u senku cinjenicu da je bila sjajna glumica? Ne razumem zasto je uopste ljudima koji je nisu ni poznavalii bitno kako je umrla. A jos vise kako mogu u ovakvom trenutku da je osudjuju.
Da li je umrla od droge, raka, side, infarkta.... poenta je da je umrla.

Mi koji je nismo poznavali nemamo pravo da pricamo o njenoj zavisnosti, ni o privatnom zivotu. Ostavila je iza sebe toliko sjajnih uloga, a skoro niko to ne pominje. Pitam se da li ce se bilo koja televizija setiti da pusti neki njen film danas ili sutra. Mislim, bio bi red odati joj postu, ne?
Svi su se uhvatili za narkomaniju. Postade to javnosti vaznije od onoga sto je uradila za zivota.

Mnogi poznati filmski radnici su bili teski narkomani, a za neke od njih vecina populacije to ne bi ni pomislila. Na primer Martin Skorseze i Al Pacino. Srecom pa nisu umrli od droge, inace bi verovatno svi pricali o tome, umesto o njihovim filmovima.

Apsolutno se slazem... Ovo je postalo strasno...i toliko neukusno da nemam reci.

Ma nije bas da nisu mogli s' njom da rade,to traje godinama i godinama... Ona je poslednjih nekoliko bas odlutala... Gledala sam je skoro u "Tajni vencane fotografije" i bila je fantasticna,dobila je ovacije..jeste propala i sve to.Ali ona je uvek bila drugacija pa ni kad je bila ne znam na cemu i nije se mnogo razlikovalo stanje od njenog normalnog ponasanja,ona je prirodno tako arhajicna.. Ne mozes da tvrdis da su joj dali simbolicnu ulogu zato sto zivi tako i tako i nije pouzdana...Jednostavno nije bilo lika niti je bilo u planu da ona igra nesto vece u Rodama.. Znaci svi koji su dobili manje uloge su narkomani?Ne razumem? A i ako su joj bas zbog toga kako ti tvrdis dali manju ulogu i fantasticno je odigrala to..mogli su i drugim projektima da je angazuju,ali jednostavno postoji taj otpor u ljudima prema tome... I stvarno ako ce da raspravljamo o narkomaniji onda moze i da odemo na takvu temu i ako niko nema pojma o tome,a osudjuje...I ja ne da pravdam to,nikako,ali nije ni trenutak niti me uopste zanima. Znalo se kako ona zivi i pre nego sto je umrla pa tad niko nije bio tako rad i nikom nije bilo toliko interesantno da prica o njenom problemu..ali zato evo sad svih u pravom trenutku..da filozofiraju i opterecuju...
Svima kojima je bitniji njen razlog smrti od same njene smrti preporucujem da odu i izvade je iz groba i sutiraju dok ne progovori na sav glas "KRIVA SAM! AKO SAM MRTVA,TAKO MI I TREBA" mislim da bi tada bili srecni!Strasno!:dash::cry::(

Apsolutno se slazem... Ovo je postalo strasno...i toliko neukusno da nemam reci.

Sonja već dugo vremena nije bila funkcionalna. To je činjenica. I činjenica je da joj se već dugo godina unazad, zbog njenog stanja i "funkcionalnosti", nije ponudila Bog zna kakva uloga. Šta tu nije jasno? U tom kontekstu sam spomenula to sa Rodama. Ne zatvarajmo oči pred faktima...

Druga stvar, meni je ona blago rečeno, loša glumica. Volim je kao govornika i na taj neki način, to sam već rekla, ali glumački... u svakoj mi je ulozi izuzetno izvaštačena i "kezava". Mislim da je sreća što je uopšte odigrala toliko filmova... Ima mnogo boljih glumaca i glumica, pa su drastično manje zastupljeni... Po mom ubeđenju, dato joj je dovoljno prostora.

Opet kažem, uživala sam da slušam razgovore sa njom i čitam njene intervjue. Njena rečitost i verbalna snalažljivost su, po mom ubeđenju, njeni glavni kvaliteti.

I da ovde stanemo sa nastavljanjem. :)

Poslednja izmena:
Sonja već dugo vremena nije bila funkcionalna. To je činjenica. I činjenica je da joj se već dugo godina unazad, zbog njenog stanja i "funkcionalnosti", nije ponudila Bog zna kakva uloga. Šta tu nije jasno? U tom kontekstu sam spomenula to sa Rodama. Ne zatvarajmo oči pred faktima...

Druga stvar, meni je ona blago rečeno, loša glumica. Volim je kao govornika i na taj neki način, to sam već rekla, ali glumački... u svakoj mi je ulozi izuzetno izvaštačena i "kezava". Mislim da je sreća što je uopšte odigrala toliko filmova... Ima mnogo boljih glumaca i glumica, pa su drastično manje zastupljeni... Po mom ubeđenju, dato joj je dovoljno prostora. Čak štaviše, ta mini rola u Rodama joj je među boljima.

Opet kažem, uživala sam da slušam razgovore sa njom i čitam njene intervjue. Njena rečitost i verbalna snalažljivost su, po mom ubeđenju, njeni glavni kvaliteti.

I da ovde stanemo sa nastavljanjem. :)

Ne bog zna kakva,nego maltene nikakva uloga...nijedna skoro..
I to ne zato sto ona nije bila u stanju(naravno kasnije je i toga bilo,kasnije),mnogo vise je to zbog toga sto su oni verovali da nije u stanju.Mogla je ona jos da da...mogla je mnogo..
Ali ni ja ni ti ne mozemo da tvrdimo to...
Ti mozes da kazes iz svoje perspektive da nije bila dobra glumica,mada bi mnogo lepse zvucalo da kazes da nije taj tip koji volis kod glumice,ali svi veliki glumci i reditelji i cela pozorisna elita zna koliko je ona dobra glumica,i njene nagrade govore o tome,to je cinjenica... Ja mogu da kazem da ne volim Anitu Mancic,ali nikako ne mogu da kazem da je ona losa glumica,cak je fantasticna.
Tebi je lako da sve to pricas,nije ti bas nesto draga,al' ja sam danas bas u bedaku,kao i mnogi..I stvarno je neumesno i nije trenutak kazacu opet..Imaj postovanja prema ljudima koji je vole i kojima danas nije jedan od lepsih dana..
I da stanemo ovde;)

Ne bog zna kakva,nego maltene nikakva uloga...nijedna skoro..
I to ne zato sto ona nije bila u stanju(naravno kasnije je i toga bilo,kasnije),mnogo vise je to zbog toga sto su oni verovali da nije u stanju.Mogla je ona jos da da...mogla je mnogo..
Ali ni ja ni ti ne mozemo da tvrdimo to...
Ti mozes da kazes iz svoje perspektive da nije bila dobra glumica,mada bi mnogo lepse zvucalo da kazes da nije taj tip koji volis kod glumice,ali svi veliki glumci i reditelji i cela pozorisna elita zna koliko je ona dobra glumica,i njene nagrade govore o tome,to je cinjenica... Ja mogu da kazem da ne volim Anitu Mancic,ali nikako ne mogu da kazem da je ona losa glumica,cak je fantasticna.
Tebi je lako da sve to pricas,nije ti bas nesto draga,al' ja sam danas bas u bedaku,kao i mnogi..I stvarno je neumesno i nije trenutak kazacu opet..Imaj postovanja prema ljudima koji je vole i kojima danas nije jedan od lepsih dana..
I da stanemo ovde;)

Ako sam ja ijednu neumesnu reč napisala, izvinjavam se. Ali, mislim da nisam. Nije neumesno izneti svoj stav.

Rekla sam da mi je žao zbog toga što je nema, više puta, što baš nije skladno tome da mi nije draga, samo nemam potrebu da ulepšavam svoj stav da je loša glumica. Imam prava na to ubeđenje. Po meni, ona je vrstan govornik. To mi je glavna asocijacija na nju.

Neki su ljudi uvek grlati protiv sistema i svega (Sonja je recimo bila među njima), a najviše sami idu protiv sebe. U tome je šteta. I ključ problema.

Pozdrav!

Petar Božović:
- Juče ujutru mi je stigla poruka na mobilni telefon koja počinje sa, „umrla nam je...“. Šta drugo čovek može da uradi u tom trenutku osim da zaplače. Otišla nam je glumačka perla. A to kako se sudbina igra sa nama, to je već sasvim druga stvar.

Mira Banjac:
- Sonja i ja smo poslednji put radile na seriji „Vratiće se rode“, ali zauvek će mi u sećanju ostati naš rad na filmu „Balkanski špijun“. Sećam se da je Sonja, dok smo spremali taj film, često dolazila kod mene da zajedno radimo. Volela je da je iskritikujem, da joj dam zamerku kako bi što bolje uvežbala ulogu. Bila je veoma draga osoba, sa posebnim zahtevima za umetnost, slobodno mogu da kažem da je bila ekstra glumica. Izuzetna osoba, veoma mlada da bi sada umrla. Imala je to neko retko zanimljivo lice za film. Jako mi je žao što je više nema.

Branislav Lečić:
- Sonja je bila izuzetno talentovana osoba, retko odlična glumica, a moje duboko ubeđenje je da je nju ubila njena velika inteligencija. Ona se, takoreći, urušila u sopstvenu pamet. Zbog toga mislim da je ona poželela nešto više od svega, od života i posegnula za nekim drugim stvarima. Nas dvoje smo završili glumu kod istog profesora... Izuzetno sam je cenio i poštovao, i kao čoveka i kao odličnu glumicu.

Goran Radaković:
- Umrla je jedna od najvećih srpskih glumica. Nekoliko filmova smo radili zajedno i svaki rad s njom je bilo jedno novo, neverovatno iskustvo. Ona je bila, da tako kažem, začetnica jedne nove glume na koju su se kasnije ugledale mnoge mlađe glumice. Ovo je zaista jedna velika nesreća jedne tužne sudbine.

Milena Dravić:
- Pamtiću je po njenoj inteligenciji i kao fantastičnu glumicu. Žao mi je što je sebi prekratila put drogom. Sada će se tek videti sve što je uradila, koliko je bila dobra i talentovana. Mnogo mi je teško zbog njene smrti. Radile smo zajedno, bile smo iz istog kraja...

Vlada Divljan:
- To je za mene veliki šok. Videlo se na njoj da joj stalno nešto fali. Pamtiću je po lepoti i pameti, ali i vrlo velikoj osetljivosti. Nikako nije uspela da progura ovo naše vreme. Bila je previše senzibilna. Bilo joj je jako teško. Teško se mirila s nepravdama i bahatošću, kao i s činjenicom ko vlada ovom zemljom. Nije izgledala baš dobro u zadnje vreme i znao sam da se tako nešto može dogoditi. Stvarno mi je žao.

Srđan Gojković Gile:
- Sonja i ja smo ista generacija. Isto smo godište i znamo se dugi niz godina. Pamtiću je kao veliku i talentovanu glumicu. Bila je među najboljima iz svoje generacije. Puno smo se družili u prvoj polovini osamdesetih. Nismo toliko sarađivali, koliko smo se družili. Sjajna glumica.

Ljubiša Samardžić:
- Sonja Savić spada u najdarovitije mlade glumice poslednjih 30 godina. Sarađivao sam s njom u filmovima „Život je lep“ i „Šećerna vodica“. Imala je sjajan glumački instinkt, pomalo neobičan i vrlo osoben. Jako me je iznenadila vest o njenoj smrti.
Blic, danas

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back