Umrezavanje racunara

Da li neko zna nesto o ogranicavanju brzine downloada? Imam telekomov internet klik 4 paket koji sam podelio na 4 racunara pomocu mog TP-LINK routera. Problem mi se javlja kada na jednom od racunara koristim internet npr za youtube ostali se usporavaju i postaju ne upotrebljivi za net. Moze li se nekako ograniciti download za svaki racunar po 1MB da i na drugim racunarima moze nesto da se radi?

Idi u START zatim RUN , ukucaj gpedit.msc zatim ENTER. Pod Computer Configuration izaberi Administrative Templates > Network > QoS Packet Scheduler. Na desnoj strani izaberi Dupli klik > “Limit Reservable Bandwith” .Limit Reservable Bandwith > Enabled , Bandwith limit 20% promeni na > 0%( za povecavanje net brzine ili ogranici na 20%)..Nadam se da sam pomogao , pozdrav.

Poslednja izmena:

Da, program moze da pomogne samo sto ja imam jos jedan mali problem. Instaliracu ga i kod brata koji ce kad se smori od protoka da ga obrise i onda bi ja trebao opet da tubim o smanjivanju dozivljaja. Treba mi neko komplikovanije resenje.
Nego sta mislite o podesavanju u routeru? Evo neke slike iz podesavanja. Mozda bi tu moglo nesto da se uradi ali ja ne znam sta uraditi.
Sta mislite?

Evo sad ne znam ni kako da postavim sliku. Jel moze neko da mi objasni?

Poslednja izmena:
Da, program moze da pomogne samo sto ja imam jos jedan mali problem. Instaliracu ga i kod brata koji ce kad se smori od protoka da ga obrise i onda bi ja trebao opet da tubim o smanjivanju dozivljaja. Treba mi neko komplikovanije resenje.
Nego sta mislite o podesavanju u routeru? Evo neke slike iz podesavanja. Mozda bi tu moglo nesto da se uradi ali ja ne znam sta uraditi.
Sta mislite?

Evo sad ne znam ni kako da postavim sliku. Jel moze neko da mi objasni?

Za sliku ti mogu pomoci :D

Ides na imageshack.us
I kliknes onde na browse, zatim odaberes sliku koju zelis, onda kliknes na upload, sacekas da se zavrsi, zatim nam postavis ovde onaj link pod direct link to je to.

Ocu da umrezim 2 kompa,jedan ima xp sp 2 a drugi win7,kupio sam ovaj kabl sto se ubada u kuciste(lan se valjda zove) i sad me zanima kako da ih umrezim,ovaj sto ima xp podesavao sam IP adresu sve kao sto pise ovde a na win 7 ima samo podesavanje ip adrese ali ne i pod opcije kao na xp-u pa sam na win 7 ostavio da automatski ip,sta dalje i kako?
ne razumem se u umrezavanje uopste pa bi bilo ql da objasnjena budu detaljna
hvala

Evo ponovo:

Sta mislite?
snap3u.jpg

2.
snap1j.jpg

3.
snap2a.jpg

Poslednja izmena:
evo jednog pitanja sto se tice umrezavanja!
hteo bih da sa drustvom igram Counter-Strike u LAN-u,pa sam planirao da tih 5 racunara umrezim kod mene kuci od opreme imam wireless antenu,e sad da li bih na tu antenu mogao da prikljucim na ruter pa na switch i to sa kompovima povezem UTP kablom?
P.S. ja sam to ukapirao da se moze ovako namestiti,nezamerite :D

evo jednog pitanja sto se tice umrezavanja!
hteo bih da sa drustvom igram Counter-Strike u LAN-u,pa sam planirao da tih 5 racunara umrezim kod mene kuci od opreme imam wireless antenu,e sad da li bih na tu antenu mogao da prikljucim na ruter pa na switch i to sa kompovima povezem UTP kablom?
P.S. ja sam to ukapirao da se moze ovako namestiti,nezamerite :D
može da se uradi ali zašto ne bi ih umrežio direktno u ruter? doduše ruteri imaju obično 4 izlaza , može ali ćeš morati da im pojedinačno dodeliš fixne unutrašnje IP adrese

znaci moze ovako kako sam ja zamislio!i IP namestam po ovom principu?:
-povezivanje 3 ili vise racunara:
trebate spojiti sve racunare na switch(kosta od 20 i vise evra)
softverski deo posla:
u windowsu trebate konfigurisati ip adrese i tcp/ip protokol,to cete uraditi na
sledeci nacin:
start>control panel>network connections>local area connection>properties>dupli klik
na internet protocol.sad ste otvorili prozor gde cete upisati ip adrese
cekirajte "use the following ip adresses"
ip adress:10.10.10.01
subnet mask:255.0.0.0
default gateway:10.10.10.50
preferred dns server:10.10.10.51
alternate dns server:10.10.10.52
nakon toga kliknite na ok i pozeljno je restartovati racunar
napominjem da umesto broja 10 mozete napisati i druge brojeve,ovo trebate
upisati u sve racunare,samo sto ip adresa na drugom racunaru treba biti drugacija,
treba biti:10.10.10.02,na trecem treba biti 10.10.10.03 itd.
nakon toga idete na:start>control panel>network connections>set up a home or a small
office network>next>next>cekirate drugu stavku(mada moze i prvu,pogledajte zasto ona sluzi)
next>ovde opet od vas zavisi sta vam treba>next>napisite ime kompjutera>next>
workgroup name:napisete kako ce vam se zvati mreza-napomena:na svim racunarima morate
napisati isti workgroup>next>next>just finish the wizard>next>finish>trebate restartovati
racunare i gotovo 8)
ako sam nesto pogresio ispravite me,ili ako sam nesto izostavio pitajte

ako neko od usera ne bude mogao da vidi server sa svojim kanterom
nek ide na favorit pa add
i tu nek upiše ip tog lan servera
takodje kad se umrezavate lepo je da i imate i onaj softver za komunikaciju ( ne mogu da se setim imena) ima ga i za lan opciju
takodje ja sam imao problema sa kasperski firewall-om i usetovan pa posle i ugasen mi je davao veci lag nego na netu
pomogla mi je deinstalacija
sve u svemu želim vam lepe zimske aktivnosti( koje mogu da potraju do 4 ujutru)

ako neko od usera ne bude mogao da vidi server sa svojim kanterom
nek ide na favorit pa add
i tu nek upiše ip tog lan servera
takodje kad se umrezavate lepo je da i imate i onaj softver za komunikaciju ( ne mogu da se setim imena) ima ga i za lan opciju
takodje ja sam imao problema sa kasperski firewall-om i usetovan pa posle i ugasen mi je davao veci lag nego na netu
pomogla mi je deinstalacija
sve u svemu želim vam lepe zimske aktivnosti( koje mogu da potraju do 4 ujutru)
ok,hvala!i nadamo se da ce potrajati do jutra :))

ja sam pre bio na mrezi koja je imala izlaz na net i koristili smo neki ip limiter instaliran na svakoj masini
pomaze al kad kod nekog krene torrent a sama aplikacija nije setovana za najmanji upload onda pisi propalo
kasnije je na izvor neta stqvljen server na linuxu i odradjivao je posao bolje nego taj limiter ali nije to to kao kad si sam
to je bilo pre 4 godine na adsl sa 4mb protokom
ne znam sta da ti kazem

iskreno ovde si pre mogao da nadješ uvek odgovor ali pobegli su ljudi koji su nekad odrzavali ovaj pdf

probaj na benchmarku

A o mom problemu nema niko nista da kaze?

Ako su računari povezani direktno na ruter onda osim neke aplikacije poput Netlimiter-a ne možeš ništa uraditi ako ruter nije kvalitetniji koji ima podršku za bandwith management. A pošto ti imaš TP LINK ruter i ja sam sa tvoje slike našao broj modela TP-WR740N i zvanični sajt TP LINK za taj ruter izbaci:

IP QoS - Control Bandwidth Reasonably
Among the wireless network, indiscriminate Internet surfing and bandwidth-guzzling downloads by internal users often leave home or small office with insufficient bandwidth. TL-WR740N supports IP QoS function, allowing optimum utilization of bandwidth and offers bandwidth control over congestion, preventing the bandwidth abuse. In this way, the users of a small network receive committed and specific bandwidth, preventing non-critical applications from degrading network performance.

Što znači da isto na zvaničnom sajtu za taj tvoj ruter klikneš desno dole FAQ i potražiš odgovor na pitanje kako podesiti bandwidth u mreži.

http://www.tp-link.com/en/support/viewArticle.aspx?id=194

Uzelo mi svega 5min na Guglu, ne trebaš biti stručnjak da bi rešio problem nego moraš znati tražiti informacije a sve to ima na zvaničnom sajtu ako već nema u knjizi koju si dobio u kutiji.

Imam wireles mrežu u jednom kompu je lan kartica u oba kompa imaju mrežne karte i imam mrežni kabal šta mi još treba da imam net na oba računara.Pre nego počnem isprobavati ove silne odgovore koji ste ostavili da bi ešio problem.A imam i ruter relink jet WR 720 jel bi sa njim možda bilo jednostavnije.Paket mi je 1mb hteo bi to podeliti na dva dela.

Back