Umrezavanje racunara

Poslednja izmena:
Najbolja opcija
TL-WR941ND.jpg

Тп линкови се сада више користе за војну употребу и то је у реду, сматрам да је ипак бољи нетгир, циско или микротик плоче.

Moze,morate sherovati foldere svako posebno na svom kompu i biti u istom workgroupu (iako se ovo drugo cesto i zaobilazi).Vecinom se svodi na to da ides desni klik na folder koji oces da sherujes i share,otkacis sharring i gotovo.Sad naravno sve zavisi od sistema do sistema... Mozete i stampace itd deliti...

Mislim da imas ovuda uputstvo kako to da uradite,iako opet kazem ovo je trebao odavno biti poseban podforum sa temama da se ljudi ne gube...

Imam desktop računar koji ima kablovski internet. Preko Airlive routera koristim wireless interent za dva lap-topa u stanu.
Šta je problem?
Vrlo često, u 90% slučajeva, moram imati oba lap-topa upaljena da bi imao internet na njima.Obično upalim jedan lap-top i na njemu nemam internet sve dok ne upalim i drugi lap-top.
Postoji wireless signal sa Airlive routera na lap-topu, ali nema interneta sve dok ne upalim i drugi lap-top.Nije bitno koji prvi upalim.
Pri tome desktop mi je ugašen jer njega skoro da i ne palim. Koristim ga samo za podešavanja internet konekcije.
Pretpostavljam da je nešto vezano za IP adrese, ali nisam skontao šta je problem.
Nadam se da će te mi pomoći.

Moje iskustvo sa obicnim ruterom je sasvim ok, kao i nekih ljudi koje znam. Ne koristim wireless uopste jer tu treba da se vrse podesavanja. Obicno vezivanje kablom je mnogo jednostavnije.

Posle povezivanja rutera na internet, a kompova na ruter, treba samo napraviti share foldere da mogu fajlovi da se razmenjuju. Moze i da se pogleda podesavanje rutera, koji je obicno na adresi 192.168.0.1 (ukucati to kao adresu u browseru)
Promeniti sifru za ruter, to ume da bude ozbiljan sigurnosni propust.

Za wireless podesiti ko sve sme (po mac adresi) da pristupa. To je nesto slozenije.

Imam desktop računar koji ima kablovski internet. Preko Airlive routera koristim wireless interent za dva lap-topa u stanu.
Šta je problem?
Vrlo često, u 90% slučajeva, moram imati oba lap-topa upaljena da bi imao internet na njima.Obično upalim jedan lap-top i na njemu nemam internet sve dok ne upalim i drugi lap-top.
Postoji wireless signal sa Airlive routera na lap-topu, ali nema interneta sve dok ne upalim i drugi lap-top.Nije bitno koji prvi upalim.
Pri tome desktop mi je ugašen jer njega skoro da i ne palim. Koristim ga samo za podešavanja internet konekcije.
Pretpostavljam da je nešto vezano za IP adrese, ali nisam skontao šta je problem.
Nadam se da će te mi pomoći.

Probaj da se snadjes da mu fleshujesh noviji firmware, imas na sajtu proizvodjaca da skines novi firmware za njega

Posto nemam nikakvog iskustva sa mrezama, resio sam da potrazim ovde savet.
Trenutno koristim wireless internet (imam yagi antenu, lowloss kabal i WiFi karticu sa RP konektorom (valjda je RP) na kojoj je taj lowloss povezan).
E sada posto imam jos jedan komp zelim da povezem ta dva kompa i da imam net na oba.
Sad me zanima sta mi od opereme treba (AP, router, ili sta vec) da bih to uradio.
Posto su dva racunara udaljena jedno 10-20m direktnom vazdusnom linijom i izmedju njih stoje 3 zida, da li je moguce umreziti bezicno (bez nekog prevelikog gubitka podataka i signala naravno) ili mora sve da se radi pomocu LAN kabla? :think:

umrezavanje
kao sto sam vec napisao ako se umrezavaju 2 racunara,ne treba vam switch,nego
samo utp(unfinished twisted pair)kabal,podrazumeva se da vasa maticna ploca
ima integrisanu mreznu kartu,u slucaju da nema kupite je,najobicnija kosta 5evra
hardverski deo posla:
-povezivanje 2 racunara:
ovo je najjednostavniji deo posla,trebate samo spojiti utp kablom 2 racunara,tj.
njihove mrezne karte
-povezivanje 3 ili vise racunara:
trebate spojiti sve racunare na switch(kosta od 20 i vise evra)
softverski deo posla:
u windowsu trebate konfigurisati ip adrese i tcp/ip protokol,to cete uraditi na
sledeci nacin:
start>control panel>network connections>local area connection>properties>dupli klik
na internet protocol.sad ste otvorili prozor gde cete upisati ip adrese
cekirajte "use the following ip adresses"
ip adress:10.10.10.01
subnet mask:255.0.0.0
default gateway:10.10.10.50
preferred dns server:10.10.10.51
alternate dns server:10.10.10.52
nakon toga kliknite na ok i pozeljno je restartovati racunar
napominjem da umesto broja 10 mozete napisati i druge brojeve,ovo trebate
upisati u sve racunare,samo sto ip adresa na drugom racunaru treba biti drugacija,
treba biti:10.10.10.02,na trecem treba biti 10.10.10.03 itd.
nakon toga idete na:start>control panel>network connections>set up a home or a small
office network>next>next>cekirate drugu stavku(mada moze i prvu,pogledajte zasto ona sluzi)
next>ovde opet od vas zavisi sta vam treba>next>napisite ime kompjutera>next>
workgroup name:napisete kako ce vam se zvati mreza-napomena:na svim racunarima morate
napisati isti workgroup>next>next>just finish the wizard>next>finish>trebate restartovati
racunare i gotovo 8)
ako sam nesto pogresio ispravite me,ili ako sam nesto izostavio pitajte

jos jedno dodatno pitanje.....da li mogu da se povezu dva racunara na jedan monitor?

Ljudi pomazite, umrezio sam 2 racunara preko utp kabla, sve sam podesio kako treba, vise puta sam proveravao, imam problem sa prvog ne mogu da vidim fajlove na drugi jer mi izbacuje zabranu i kaze mi da trazim dozvolu od admina, nemam nikakve sifre ni bilo sta drugo na tom drugom racunaru, a sa drugog ide sve normalno mogu da gledam i menjam podatke, mogu sve da radim sta hocu sa njega ali obrnuto nista...sve sam sherovao kako treba i nista...pomazite... :worth: :worth: :worth:

Back