M.M.L.
Primećen član
- Poruka
- 783
Spojio sam dva kompa... Kako da razmenim fajlove...Na oba imam Vistu pa se ne snalazim bas najbolje
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ja sam pokusavao sa lan kablom i nece![]()
Imas problem sa dnsom,kucaj u gugl open dns i tu dole u desnom cosku imas ip adrese pa ih ukucaj u polje za to u mreznoj konekciji,ostatak ostavi na automatici.
Imam desktop računar koji ima kablovski internet. Preko Airlive routera koristim wireless interent za dva lap-topa u stanu.
Šta je problem?
Vrlo često, u 90% slučajeva, moram imati oba lap-topa upaljena da bi imao internet na njima.Obično upalim jedan lap-top i na njemu nemam internet sve dok ne upalim i drugi lap-top.
Postoji wireless signal sa Airlive routera na lap-topu, ali nema interneta sve dok ne upalim i drugi lap-top.Nije bitno koji prvi upalim.
Pri tome desktop mi je ugašen jer njega skoro da i ne palim. Koristim ga samo za podešavanja internet konekcije.
Pretpostavljam da je nešto vezano za IP adrese, ali nisam skontao šta je problem.
Nadam se da će te mi pomoći.
Zna li neko od vas nesto o umrezavanju racunara UTP kablom? Cuo sam da mi treba Switch i taj kabal a pritom kabal privlaci grom! Da li je to istina. Posaljite neki link sa guide-om za pravljenje mreze. Takodje me interesuje sta treba konfigurisati u Windows XP.![]()
![]()
![]()
jesi li ti imao u srednjoj skoli fiziku mozda? i jel ti poznato sta privlaci grom?
umrezavanje
kao sto sam vec napisao ako se umrezavaju 2 racunara,ne treba vam switch,nego
samo utp(unfinished twisted pair)kabal,podrazumeva se da vasa maticna ploca
ima integrisanu mreznu kartu,u slucaju da nema kupite je,najobicnija kosta 5evra
hardverski deo posla:
-povezivanje 2 racunara:
ovo je najjednostavniji deo posla,trebate samo spojiti utp kablom 2 racunara,tj.
njihove mrezne karte
-povezivanje 3 ili vise racunara:
trebate spojiti sve racunare na switch(kosta od 20 i vise evra)
softverski deo posla:
u windowsu trebate konfigurisati ip adrese i tcp/ip protokol,to cete uraditi na
sledeci nacin:
start>control panel>network connections>local area connection>properties>dupli klik
na internet protocol.sad ste otvorili prozor gde cete upisati ip adrese
cekirajte "use the following ip adresses"
ip adress:10.10.10.01
subnet mask:255.0.0.0
default gateway:10.10.10.50
preferred dns server:10.10.10.51
alternate dns server:10.10.10.52
nakon toga kliknite na ok i pozeljno je restartovati racunar
napominjem da umesto broja 10 mozete napisati i druge brojeve,ovo trebate
upisati u sve racunare,samo sto ip adresa na drugom racunaru treba biti drugacija,
treba biti:10.10.10.02,na trecem treba biti 10.10.10.03 itd.
nakon toga idete na:start>control panel>network connections>set up a home or a small
office network>next>next>cekirate drugu stavku(mada moze i prvu,pogledajte zasto ona sluzi)
next>ovde opet od vas zavisi sta vam treba>next>napisite ime kompjutera>next>
workgroup name:napisete kako ce vam se zvati mreza-napomena:na svim racunarima morate
napisati isti workgroup>next>next>just finish the wizard>next>finish>trebate restartovati
racunare i gotovo 8)
ako sam nesto pogresio ispravite me,ili ako sam nesto izostavio pitajte
jos jedno dodatno pitanje.....da li mogu da se povezu dva racunara na jedan monitor?
ne koristi se više takav način to je bilo aktuleno pre 10-tak godinaSta mi treba da bih umrezio kompove koaksijalnim kablom?