Umrezavanje racunara

hm ..... s obzirom da si zensko ( bez uvrede ) ne vredi pokusavati da se objasni :(

nadji nekog coveka ko to zna , plati mu i svi srecni ...

a ja imam na jedan adsl 12 kompjutera , ali on je prikljucen na lan , direktno :D ...

A sta ti to znaci da joj ne vredi objasnjavati jer je zensko?

Imas 12 kompjutera na jednom adsl-u? Wow koja si ti faca!! Hoces da mi se upises u leksikon?

I da, ne kaze se "s obzirom da si" (jer pretpostavljamo da se ne druzis sa svojim obzirom)...nego "obzirom da si".....

hm ..... s obzirom da si zensko ( bez uvrede ) ne vredi pokusavati da se objasni :(
nadji nekog coveka ko to zna , plati mu i svi srecni ...
a ja imam na jedan adsl 12 kompjutera , ali on je prikljucen na lan , direktno :D ...
Ja na jednom linku imam preko 250 njih sto se tice interneta unutar intraneta, pa opet nikom nista. Anyway: Za home varijantu najbrze sto se tice podesavanja i najeftinije sto se tice opreme jeste ICS bar po meni, bilo da je u pitanju zenska osoba ili muska koja ima u planu da to podesi za svoje potrebe. :wink:
A da je tesko, nije. vec smo o tome pisali.

Svi se i s r a se a niko ne pomoze. Omoguci serovanje internet konekcije sa racunara koji je nakacen na internet. (Prstpostavljam da su dva kompa umrezena). Onda dodelis ip adresu prvom racunaru 192.168.0.1 net mask 255.255.255.0 E sad na drugom racunaru upises ip npr 192.168.0.2 net mask 255.255.255.0 i za default gatway upises adresu prvog racunara i prefered dns server isto ukucas ip prvog racunara. Racunari moraju biti u istoj work grupi. Posle toga ides na koneksn wizarada napravis novu konekciju za net imaces ponudjeno lan/dsl koja ne zahteva ni username ni pass i uvek je ukljucena. Izaberes to i picis na net. Ako te zanima ogranicenje protoka javi se pa cemo i to da objasnimo... AKo je i ovo nejasno javi se pa da pojasnimo :p

E ljudi ja bi da povezem dva kompa pa me zanima da li posji neka lan weirless(ako se to uopste pise ovako na engleskom) konekcija posto mi je ortak nesto baronisao da on ima 2 uredjaja za lan poput usb stick-a koje spoji na komp u usb port i tako napravi konekciju. Da li ovakav uredjaj postoji koliko kosta i de da ga nadjem ??? hvala (e ako me je presao...)

Hvala ti!8) Ova stvar je stvarno dobra ali sam predpostavljao da je jeftinija. Izgleda da cu morati da se umrezim preko utp kabla. Ajde da mi neko ispise ako zna kako da konfigurisem jedan od kompova kada ga spoim preko utp-a. Na prvoj strani ove teme citao sam kako da podesim komp na windows-u xp, ali na Visti je mnogo komplikovanije. (Da li uopste mogu da se povezu kompovi sa ova dva razlicita operativna sistema). Unapred zahvalan k2niga. PeacE

pozdrav

imam sledeci problem,
uspjesno sam umrezio 2 kompa, normalno radi file sharing i itd...imam samo jos jedan problem, to je u vezi sherovanja internet konekcije, to nemogu nikako da napravim, procitao sam upustvo bas za to internet sharing (cini mi se da je na 5 ili 4 stranici) i uradio kako treba, al nece...kao ono krene da puno , taman da se ponadas da ce da proradi, al samo pukne i kaze da ne moze da nadje stranicu.
mozda da probam da stavim za proxy server ip glavnog kompjuter?
ovako, korisitim kablovski internet, na glavnom kompu mi je konekcija, imam 2 mrezne karte, jedna za net druga za laptop...

a zar nije jednostavnije da staviš 1 switch od 10 eur i na njega kačiš šta god hoces
Nevidim poentu kupovine switch-a. Ima dva kompjutera.
kod nas nema kablovski net , ne znam kako se on kači na komp :)
Isti princip ICS-a kao i kod wireless-a, asimetric digital subscribie linije..., satelitske, dial up konekcija... .
...kao ono krene da puno , taman da se ponadas da ce da proradi, al samo pukne i kaze da ne moze da nadje stranicu.
mozda da probam da stavim za proxy server ip glavnog kompjuter?
ovako, korisitim kablovski internet, na glavnom kompu mi je konekcija, imam 2 mrezne karte, jedna za net druga za laptop.
Zasto bi koristio proxy, kada racunar sa ICS-om (internet connection...) vec koristi NAT (name adress translation). Procitaj jos jednom ranije tekstove koje smo pisali u njima je sve objasnjeno.

Ne , nego sam pitao se kači. Da li preko lan.a ili nečeg drugog.

Ako ima 2 kompa onda ne treba switch. Ali zato sam napisao da ne znam kako se povezuje net na komp.

Ako je preko lana , onda je najbolje resenje da nakaci sve na switch. Modem , jedan komp i drugi. E sad , da li je taj drugi komp laptop ili neki obican desktop ne znam , ali mislim da opet nema veze u ovom slucaju.

Nakon odustajanja od ADSL-a,presao sam na kablovski koji dolazi kroz par dana.Nikad nisam video na koji naci je kabl od koblovskog ukljucen u komp,ali mi se cini da je preko USB-a.E sad koji ruther kupiti sa 4 izlaza.Vidjao sam samo za ADSL,a ne i za kblovski.I da li neko zna gde se moze nabaviti kabl za eksternu upotrebu i koliko kosta ruther i metar kabla.

Imam dva ACER laptopa,oba kao OS imaju VISTU.
Prvi laptop koji je konektovan na internet preko External USB Home DSL Modem (Model # UD800TP) ima:
- Realtek RTL8169/8110 Family PCI Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.0) i
- Atheros AR5005G Wireless Network Adapter,
a drugi laptop:
- NVIDIA nForce Networking Controller
- Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter,

Povezao sam ih krosovanim UTP kablom,stavio podesavanja za LAN karticu na prvom racunaru:
IP address: 192.168.0.1
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: ostavio prazno
DNS1 i DNS 2: unio adrese od provajdera

podesavanja za LAN karticu na drugom racunaru:
IP address: 192.168.0.2
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: 192.168.0.1
DNS1 i DNS 2: unio adrese od provajdera

sherovo internet konekciju na prvom racunaru (ono desni klik>properties>sharing>allow other network...>i postavio local area connection) i radi OK,vide se medjusobno,radi internet na drugom,mada ne mogu pristupiti sherovanim particijama sa drugog laptopa,samo public folderu i obrnuto.

E sad moj problem nastane kad ih povezem bezicno.Odradim sve postavke na WLAN karticama indenticno kao kod LAN kartica koje disejblujem kasnije,kreiram ad-hoc mrezu,povezem ih,vide se medjusobno,(mada ponovo postoji problem pristupanju sherovanim particijama kao i u prvom slucaju),kod sherovanja interneta postavim na prvom (opet desni klik>properties>sharing>allow other network...>i postavim Wireless Network Connection) ali sad nece internet da mi radi na drugom racunaru.Da li neko ima ideju sta bi moglo da bude,zasto nece?

PS. Svo moje znanje o umrezavanju racunara potice sa ovog foruma.Hvala ljudi!

e meni nece internet na laptopu, a sve sam probao, kako je vodje opisano...poludih..

nemam DNS adresu, tj.svaki put se mjenja, imam sbb,kablovski, i taj njihov modem svaki put dobija drugu IP adresu,dns (valjda se i on mjenja sa IP)...

Nikad nisam video na koji naci je kabl od koblovskog ukljucen u komp,ali mi se cini da je preko USB-a.E sad koji ruther kupiti sa 4 izlaza.Vidjao sam samo za ADSL,a ne i za kblovski.I da li neko zna gde se moze nabaviti kabl za eksternu upotrebu i koliko kosta ruther i metar kabla.

1: Dobijes modem. Primer: Tompson. I ulaze odnosno izlaze za UTP-USB i software koji je predvidjen za instalaciju drajvera. Software na disku u optickom uredjaju ce odraditi sav posao. Mozda ces morati naknadno i da ukucas ip adresu i dns svoga provajdera ujedno i subnet masku sa default gateway-om.
2: Za sta bi koristio ruter (router) ?
3: U svakoj bolje savremenijoj prodavnici racunarske opreme.
4: Metar kabla 40-50 dinara, imaj u vidu da ce ti trebati i konektori i krimp kljesta a dobro bi ti doslo i tester za proveru, ili jednostavnije pusti njih da ti to sve iskrimpuju.
5: Odgovor na 2 pitanje.

Evo gde se ja nalazim :lol:

untitled2-1.jpg

Pozdrav narode!
Ovu temu sam prochitao od pochetka do kraja i podesio rachunare kako ovde pishe,tachnije kako je opisao @Snejks.Ali preko drugog rachunara i dalje ne mogu na internet.Rachunari su povezani lan kabelo ,tkozvanim uvrnutim,oba rachunara imaju windovs xp sp2 i radi se o wireless internetu.Rachunari se "vide" medjusobno i taj deo funkcionishe samo inernet ne.
To je prvi problem a drugo je pitanje sa kojim se dosada nisam sreo ovde,a to je:poshto su rachunari mrezhno povezani, dali preko onog drugog koji nije glavni mozhe da se gleda progaram sa TV kartice koju poseduje onaj prvi koji je glavni ili kako ste ga ovde nazvali "server"

Back