ulcerozni kolitis

Da li neko uopšte može da mi kaže kako treba da hrani osoba odolela od UC? Znam da ne treba jesti masnu, prženu, konzervisanu, začinjenu,kiselu, ljutu hranu. Sve ostalo se svodi na to da sam provališ šta smes, a šta ne. Tako sam se sto puta prevario i jeo nešto što bi mi posle izazvalo prolive i krvarenja u stolici. Čak su i neki "stručnjaci" kontradiktorni da to postaje frustrirajuće. Neki čak savetuju da se pije sveže mleko, sto je za mene pogubno. Naravno ne treba preterivati ni sa svežim voćem. Ipak, ako neko zna za neku dijetu, ili ima neke preciznije informacije o samoj ishrani molio bih da me obavesti.

Sta mislite o vezi izmedju UC i pusenja? Kazu da ima blagotvorno dejstvo na bolest, za razliku od Chronove bolesti, kod koje je pusenje pogubno. Ja sam bila strastveni pusac 15 godina, naglo sam ostavila cigarete i posle mesec dana mi je ustanovljen UC. To je bilo pre dve godine. Nastavila sam da pusim, ali sada je kasno...

Sanja Zemun: Jedna cigareta dnevno - ali samo jedna - moze da bude od pomoci kod bakterijskog kolitisa. Niste dobili UK zbog toga sto ste prestali da pusite, mozda ste samo sprecili da dobijete uz to i rakj pluca, tako da - prestanite da pusite.

Aco: moze svasta da se desi, pa i da se umre - sve zavisi od stanja pacijenta, stadijuma bolesti, progresije iste, itd itd itd.

Zdravo svima...sa velikim uspehom sam koristila lek...EGLONIL. Za lecenje kolitsa pored tog leka (posto sam alergicna na sulfasalazin) koristila sam i PALITREX. Bez obzira sta pise u uputstvu za lek EGLONIL ne treba obracati paznju, jel njega je svojevremeno kao lek izbora neizostavno preporucivao Prof: GASPAROV- Gastroenterolog. pozzz svimaa

ja imam jedno pitanje koje možda i nije za ovu grupu al ajd da probam. Moja mama je imala karcinom maternice, pa joj se kao posljedica zračenja pojavio kolitis i puklo joj je tanko crijevo, pa su joj to zamijenili plastičnim, nekih 30 cm. To je bilo prije 3 mjeseca. E sad, problem je u tome što ona od tada ima problema sa prolivom, po 5-6 puta dnevno, pa ako neko možda ima slična iskustva da mi kaže da li je to normalno poslije operacije i da li će ikad prestati.

Potrebno mi je više informacija o ovoj bolesti, pošto su mome rođaku 27g skoro postavili tu diagnozu.
Već 3 mjeseca ima bolove u trbuhu i česte prolive do 10 puta na dan. Oslabio je više kg.
Kako da mu pomognem, pošto ljekari, koliko vidim malo znaju o ovoj bolesti.

Jel uzimao skoro neke antibiotike i ako jeste koje?

Pojavilo se sve iznenada kad je bio sasvim zdrav.
Posle 2 mjeseca čestih proliva je dehidrirao i bio u bolnici 7 dana, gdje su mu ustanovili UC.
Dobiva po 9 tableta Salazin i antibiotike (ne znam koje) na dan. Pošto su se pojavili bolovi i u želudcu, prestao je sa antibioticima i sada je samo na Salazinu ali evo već treći mjesec mu ništa ne pomaže.
Pazi koliko može na dijetu, koja takođe ništa ne pomaže. Vrlo je oslabio a ljekatri kažu da ako to uskoro ne prođe, da će početi sa nekim drugim ljekovima horstaroidi ili tako nešto, koji imaju jako puno štetnih posledica.
Želio bih čuti nekoga koji ima ovu bolest i kako se to liječi.
Inače je do sada bio sasvim zdrav i aktivan i nikad bolestan.
Ja dosta idem po svijetu pa bih mu mogao nabaviti sve što treba, kad bi znao šta.
Doktori koliko vidim nemaju pojma.

Potrebno mi je više informacija o ovoj bolesti, pošto su mome rođaku 27g skoro postavili tu diagnozu.
Već 3 mjeseca ima bolove u trbuhu i česte prolive do 10 puta na dan. Oslabio je više kg.
Kako da mu pomognem, pošto ljekari, koliko vidim malo znaju o ovoj bolesti.

Како мало знају?
Па то је једна од најбоље испитаних хроничних запаљенских болести дебелог црева.

То је болест за коју лека нема. Патиће се с тим до века. Болест је озбиљна и захтева правилан третман и исхрану. Пре или касније се мора и на операциони сто зарад одстрањивања дела црева с обзиром да улкуси (чиреви) доводе до истањивања зида црева и последично до пуцања па да не би дошло до пуцања и разливања цревног садржаја по стомачној дупљи превентивно се одстрани део црева који је споран.

Болест се састоји од погоршања и побољшања која се циклично смењују.

Pojavilo se sve iznenada kad je bio sasvim zdrav.
Posle 2 mjeseca čestih proliva je dehidrirao i bio u bolnici 7 dana, gdje su mu ustanovili UC.
Dobiva po 9 tableta Salazin i antibiotike (ne znam koje) na dan. Pošto su se pojavili bolovi i u želudcu, prestao je sa antibioticima i sada je samo na Salazinu ali evo već treći mjesec mu ništa ne pomaže.
Pazi koliko može na dijetu, koja takođe ništa ne pomaže. Vrlo je oslabio a ljekatri kažu da ako to uskoro ne prođe, da će početi sa nekim drugim ljekovima horstaroidi ili tako nešto, koji imaju jako puno štetnih posledica.
Želio bih čuti nekoga koji ima ovu bolest i kako se to liječi.
Inače je do sada bio sasvim zdrav i aktivan i nikad bolestan.
Ja dosta idem po svijetu pa bih mu mogao nabaviti sve što treba, kad bi znao šta.
Doktori koliko vidim nemaju pojma.

Пошаљите га у Србију. У Бг-у засигурно знају и више него доста о тој болести.

Ako imate mogućnost, preporučujem Vam doc. dr Dina Tarabara, gastroenterologa-onkologa sa Vojnomedicinske akademije, slobodno mogu reći jedan od najvećih stručnjaka u Srbiji, pa i daleko šire!

Pozdrav!

Како мало знају?
Па то је једна од најбоље испитаних хроничних запаљенских болести дебелог црева.

То је болест за коју лека нема. Патиће се с тим до века. Болест је озбиљна и захтева правилан третман и исхрану. Пре или касније се мора и на операциони сто зарад одстрањивања дела црева с обзиром да улкуси (чиреви) доводе до истањивања зида црева и последично до пуцања па да не би дошло до пуцања и разливања цревног садржаја по стомачној дупљи превентивно се одстрани део црева који је споран.

Болест се састоји од погоршања и побољшања која се циклично смењују.

Hvala za informaciju.
Da, u pravu si. Našao sam ponešto i na drugim forumima, pretežno hrvatskim i engleskim.
Znači lekovi samo koriste da se stanje poboljšanja nekoliko produži.

Evo nađoh da su neki izliječili tu bolest sa nekim ruskim aparatom VITAFON, pa ne znam, da li je to samo reklama ili ima šta istine u tome.

Pa još nešto
Da li je operacija rešenje i izlečenje od ove bolesti?

Poslednja izmena:
Moj komsija ima..
Dobio je bolest iznenada..
Imao prolive i krvavu stolicu, javio se lekaru i ostao skoro mesec dana u bolnici..
To je bilo pre tri god, on je tad imao 19god.. Ima posebnu ishranu i pridrzava je se u potpunosti, redovno pije lekove..
Opet je proradila bolest pre mesec dana, bio u bolnici, prosao sve ponovo- klizme, infuziju, analize..
Rekli su mu da je to bolest koja ce se ponavljati, nema totalnog izlecenja i lekovi se piju tokom celog zivota..

Hvala za informaciju.
Da, u pravu si. Našao sam ponešto i na drugim forumima, pretežno hrvatskim i engleskim.
Znači lekovi samo koriste da se stanje poboljšanja nekoliko produži.

Evo nađoh da su neki izliječili tu bolest sa nekim ruskim aparatom VITAFON, pa ne znam, da li je to samo reklama ili ima šta istine u tome.

Pa još nešto
Da li je operacija rešenje i izlečenje od ove bolesti?

Да, лекови служе само да би се запаљење држало ''мирним'' и да би пацијент што дуже био у фази ремисије (''мирне болести'', побољшање).

Операција не лечи, она буде најчешће неопходна да би се преживело.

Тешка је то болест, што је најгоре још увек се нису научници усагласили ни око евентуалног узрока.

За тај руски апарат нисам чула, али ако може да стигне до Руса, топло саветујем. На нашем поднебљу њихова медицина је најслабије рекламирана, ми смо више западно оријентисани, али Руси разбијају. У науци су, генерално, мајка за 9/10 планете.

Операција не лечи, она буде најчешће неопходна да би се преживело.

Тешка је то болест, што је најгоре још увек се нису научници усагласили ни око евентуалног узрока.

За тај руски апарат нисам чула, али ако може да стигне до Руса, топло саветујем. На нашем поднебљу њихова медицина је најслабије рекламирана, ми смо више западно оријентисани, али Руси разбијају. У науци су, генерално, мајка за 9/10 планете.

Koliko dugo ljudi žive sa tom bolešću?
Na forumima čitam, da su dobili ili je imaju par godina. Još nikoga nisam čuo, da to ima recimo 30, 40, 50 godina.
Značili to, da tu bolest dobivaju mladi ljudi i da mladi takođe umiru?

A onaj aparat vitafon sam već nabavio 200€ i dao mu. To je neki mali aparat na struju, kao mobitel sa dve slušalice iz kojih izlazi zvuk sa raznim frekfrencijama (Hz).
Valjda povećava cirkulaciju krvi u venama i tako pomaže kod zapaljenja sluzokože.
Vidjećemo kako će biti a moram da se nadam da će mu pomoći.

dr:
Sama bolest je takva , sa stalnim smenjivanjima perioda poboljsanja i pogorsanja.

Koliko traju ti periodi?
Moj rođak evo više od 3 mjeseca ima probleme iako pije Salkofag i striktno pazi na prehranu po upustvima lekara.
Koliko obično ljudi žive sa ovakvom bolešću? Da li to znači, da je mladi dobivaju i mladi umiru?
Još nisam pročitao, da tu bolest ljudi imaju recimo 30 ili više godina.

Koliko dugo ljudi žive sa tom bolešću?
Na forumima čitam, da su dobili ili je imaju par godina. Još nikoga nisam čuo, da to ima recimo 30, 40, 50 godina.
Značili to, da tu bolest dobivaju mladi ljudi i da mladi takođe umiru?

A onaj aparat vitafon sam već nabavio 200€ i dao mu. To je neki mali aparat na struju, kao mobitel sa dve slušalice iz kojih izlazi zvuk sa raznim frekfrencijama (Hz).
Valjda povećava cirkulaciju krvi u venama i tako pomaže kod zapaljenja sluzokože.
Vidjećemo kako će biti a moram da se nadam da će mu pomoći.

Индивидуално је.
Неки људи добију пар пута напад и не понови им се дуг низ година.
Проблем улцерозног колитиса је то што је предиспозиција за карцином дебелог црева.
Али као што рекох, правила нема.

Индивидуално је.
Неки људи добију пар пута напад и не понови им се дуг низ година.
Проблем улцерозног колитиса је то што је предиспозиција за карцином дебелог црева.
Али као што рекох, правила нема.

Na raznim forumima još nisam nikoga čuo, da je živio sa UC više od 10 godina ali nema ni podataka da su umrli.
Jednostavno ne pišu ili ih nema među živima.
A to, da se neda izlčiječiti je jasno.

Back