xmetatronx
Obećava
- Poruka
- 74
Da li znate neki lek osim 5-asa koji se koristi za lecenje ove bolesti?
Poštovani Tzar!Moje mishljenje je da ne bi trebalo da se zayebavas sa zivotom.
Kronov kolitis je uzasna bolest koja moze imati teske posledice ako se ne leci i ne prati, a ni ulcerozni kolitis nije nista lepsi. Ako se osecas lose znaci da ti je potrebna pomoc.
Pregled koji ti je potreban zove se kolonoskopija, u danashnje vreme radi se u totalnoj anesteziji tako da nista neces osetiti. Osim vizuelnog pregleda uradice ti i biopsije, tj. uzeti uzorke tkiva cijom analizom ce utvrditi da li je u pitanju kolitis i ako jeste koji. Pri tom moras imati u vidu da uzrok pojavljivanja kolitisa moze biti i neka druga bolest na primer AIDS...
Imaj takodje u vidu da kolonoskopija i gastroskopija, treba da budu deo tvoje redovne zdravstvene kontrole cak i ako nemas nikavu bolest, a posebno su vazni za one koji su u porodici imali slucajeve kancera organa za varenje. Bezrazlozno izbegavanje ovih pregleda ne vodi nigde sem u smrt.
Hrana koju jedes je potpuno nebitna i nisi zbog hrane dobila kolitis, a sirce i kiselo moze da smeta i potpuno zdravim ljudima.
Pozdrav svim korisnicima zainteresovanim za ovu temu!
Sa 22 god.su mi se prvi put javili simptomi karakteristični za ulc.kol.,rektoskopijom su ustanovljene ulceracije,opet nekom invazivnom metodom je bilo potrebno odrediti da li se radi o ulceroznom kol.ili o Chron-ovoj bolesti.Tu sam stala.Bila sam u to vreme u izuzetno teškoj situaciji,na važnoj životnoj raskrsnici.Odlučila sam da menjam okolnosti i moje gledanje na njih,intuitivno sam predosećala da će mi se stanje porpavljati.Sada imam 28.god,uglavnom sam upoznala situacije posle kojih znam da će mi se stanje pogoršati,od toga zavisi kako ću reagovati na hranu,jedem sve,jedino što mi bez izuetka smeta je sirće,kiselo.Nemam nameru da ljude odvraćam od medikamenoznih terapija samo želim da ukažem i na psihičke aspekte ove bolesti.Apsolvent sam psihologije i iz ličnih razloga sam zainteresovana za ovu temu.U literaturi postoje opisi ličnosti karakteristični za osobe sa ulc.kol.Volela bih po tom pitanju da razmenimo iskustva.U Americi postoji društvo i časopis Psychosomatic Medicine priznatim i od Američke psihološke asocijacije.Na žalost,imam utisak da kod nas nije tako.Molim sve koji žele da učestvuju u izradi mog diplomskog rada na temu ispitivanja ličnosti sa ulceroznim kolitisom,ispunjavanjem anonimnog upitnika da mi pišu na e-mail:ivannia@stcable.rs Unapred zahvaljujem svima i ako ništa drugo nadam se mišljenjima na ovu temu.Želim puno snage svima koji se nose sa ovom bolešću.