Ukucati "Šešelj" :-)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma ima ih svuda.................Ja lično mislim da su prava srpska prezimena sva ona koja se završavaju na IĆ.................Svi ostali vuku neke korene iz bosne ili hrvatske.........

aj ne lupaj, prezimena u srbiji i nisu postojala kao danas sve do pre par vekova već se čoveku uz ime dodavalo ime ovca i ić, kao u škotskoj sa mc ili irskoj sa o, u rusiji se i danas srednje prezime tako pravi a uz njega ide porodično prezime.

hoćeš da kažeš da je ić ekskluzivno srpski nastavak? :eek:

postoji zanimljiva knjiga u kojoj su štampani popisi beograda i okoline za vreme turaka, radi se o XVI veku uglavnom, jako malo ljudi ima prezimena i ona nisu na ić. piše uglavnom tajitaj sin togitog. kasnije su prezimana nastala ili od imena pretka ili od zanimanja ili nečega što se vezivalo za porodicu. recimo prezime porodice moje mame se nije završevalo na ić a srbi su, kasnije su dodali ić da bi im prezime bilo "srpskije".

Ma ima ih svuda.................Ja lično mislim da su prava srpska prezimena sva ona koja se završavaju na IĆ.................Svi ostali vuku neke korene iz bosne ili hrvatske.........

aj ne lupaj, prezimena u srbiji i nisu postojala kao danas sve do pre par vekova već se čoveku uz ime dodavalo ime ovca i ić, kao u škotskoj sa mc ili irskoj sa o, u rusiji se i danas srednje prezime tako pravi a uz njega ide porodično prezime.

postoji zanimljiva knjiga u kojoj su štampani popisi beograda i okoline za vreme turaka, radi se o XVI veku uglavnom, jako malo ljudi ima prezimena i ona nisu na ić. piše uglavnom tajitaj sin togitog. kasnije su prezimana nastala ili od imena pretka ili od zanimanja ili nečega što se vezivalo za porodicu. recimo prezime porodice moje mame se nije završevalo na ić a srbi su, kasnije su dodali ić da bi im prezime bilo "srpskije".

Uzmi naočare i obrati pažnju na boldovano:rtfm:

Ne rise majke ti...................

A što toliko šešelja ima u Hrvatskoj kada su izmišljeni narod..................I verovatno od svih njih 95 % se izjašnjavaju kao Hrvati..................

Ajde pošto si toliko pametan objasni mi taj paradoks?

Немам разлог ја да ти објашњавам, пошто се не слажем са неким стварима али има ко ће

Sve je to O.K.,ali mi nije jasno zasto svi na forumu kojima je falilo ili jos uvek fali to "IC" uvek daju iste odgovore(bar do sada uvek gde sam pokrenuo to pitanje oko tog "IC") mislim uvek gledaju da na neki nacin ubede i druge da je to tako?
A sto se tih knjiga o popisu Beograda tice-to je bilo u 16 veku znaci opet neka istorija "bez pokrica".Ma u tim knjigama je moglo da pise da je i Miki Maus pravi Srbin!;)

Ajde daj link da se uverimo...........:eek::eek::eek:

Изгледа да сам у вези тога погршио, мада нисам сигуран. Прво су настала презимена без "ић" па тек онда са "ић". У ствари презиме је представљало очево име. Неке српске етничке просторе уопште није захватило то присједињавање "ић" са презимском основом.

"Иако се сматра да права српска презимена морају да се завршавају на "ић" то није тачно. Многе личности познате у српској историји, из породица родом из Србије, немају презимена на "ић": Милутин Гарашанин, Милојко Лијешанин, Миливоје Блазнавац...

...

Нажалост, понекад и понегде, чују се мишљења да презимена која се не завршавају на - ић "нису српска", па чак и да "они који се не презивају на - ић нису Срби!?" Оваква мишљења су нетачна, ненаучна и национално штетна. Она угрожавају етничко јединство и националну хомогеност српског народа. На срећу, она су усамљена и углавном потичу од недовољно обавештених и неупућених особа. Понекад и од злонамерних.
"

http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-c/1998/11/article-14.html

Poslednja izmena:
Štooooo?!?!?!

Da se nisi ti našla prozvanom?Ako jesi onda izvini.............Moje mišljenje ne znači da neko ko nema prezime na IĆ nije Srbin već sam samo komentarisao prezimena................

ja se nisam našla prozvnaom, meni su čak zanimljivija prezimena koja nisu na ić i volela bih da imam takvo.

ma lepo ti kažem da su ta prezimena na ić stara jedva vekdva. naprimer moje prezime, prezime mog oca, je u XIX veku uzeo neki moj čukunčukun deda. uopšte nis ni postojala ranije a valjda je srpstvo staro više od dva veka, sad zavisi iz čije perspektive.

Sve je to O.K.,ali mi nije jasno zasto svi na forumu kojima je falilo ili jos uvek fali to "IC" uvek daju iste odgovore(bar do sada uvek gde sam pokrenuo to pitanje oko tog "IC") mislim uvek gledaju da na neki nacin ubede i druge da je to tako?
A sto se tih knjiga o popisu Beograda tice-to je bilo u 16 veku znaci opet neka istorija "bez pokrica".Ma u tim knjigama je moglo da pise da je i Miki Maus pravi Srbin!;)

pitanje ti je glupo ili možeš da dokažeš da je ić srpski završetak, onada ćeš morati i ruse da ubediš da su zalutalo srpsko pleme.

to nije knjiga o popisu već prevedeni na srpski popisi koju su napisani arapskim pismom, tada je turski pisan arabicom. prepisao ih je musliman, srtučnjak za turski. meni je bila zanimljiva više kako bih istražila svoj kraj, videla koja su sela u beogradskoj opštini tada postojala i gde su se prostirala islično.

zanimljivo je da je železnik jako staro selo, ne kažem selo iz nipodaštavanja već što je stvarno bilo selo.

Poslednja izmena:
Многе личности познате у српској историји, из породица родом из Србије, немају презимена на "ић": Милутин Гарашанин, Милојко Лијешанин, Миливоје Блазнавац...
Petar Dobrnjac, Stanoje Glavaš, Ilija Birčanin, Stevan Sremac...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back