Ukrašavanje torti, rođendanske torte

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima, i ja zelim da vam se prikljucim i da vam cestitam na ovim remek delima. Ni sanjala nisam da neko ovako sta moze da napravi. Kad sam pocela da citam ( pre neki dan ) ovaj forum shvatila sam u kom neznanju zivim. Ja sam igrom slucaja pocela da se informisem( sto se ukrasavanja) tice, jer mi je sinu uskoro rodjendan. On je covek rekao da hoce Sundjer Boba i gotovo. Da iskrena budem nisam nesto vicna ni sa najobicnijim tortama, a kamoli sa ukrasavanjem. Naime, htela sam da torta bude ukrasena sa fondanom, cak sam probala da ga napravim po nekom receptu sa Coolinarke, ali se jako brzo susilo i uspeh modlom da izvadim samo bar zvezdica ( o pokrivanju torte nije bilo ni govora). E onda sam na ovom forumu saznala za Eurowilt, zvala sam ih i raspitala se za nihov fondan, saznala sam ovde od vas i za kurs koji oni imaju. Vidim da su neki od vas i isli tamo na kurs, pa ako mogu malo da nam opisu kako to funkcionise i da li to mogu neke osnovne stvari da se skapiraju ( fondan - 5 sati, slag -3 sata). Zadovoljna domacice vidim da ste vi konkretno isli na kurs za ukrasavanje slagom pa ako moze nesto konkretnije da saznamo, da li je vredelo . Meni je sad verovatno kasno da se prijavim na kurs ( rodjendan nam je 15.o4.) jer kolko cujem da je guzva i da se ceka termin. Meni je ta cela prica interesantna sada ternutno zbog sina, znaci za sada ne planiram ozbiljno da se bavim ovim poslom. Nikako da se nakanim da odem do Eurowilta da vidim sta se nudi,doduse ja ni ne znam sta bi meni kao laiku i pocetniku trebalo. Isla sam Wiltonov sajt i gledala njihovu ponudu i imam mogucnost da mi kuma iz Amerike donese neke stvarcice.Zanima me da li je velika razlika u ceni kod njih i kod nas ovde. Ako nije prevelika, da ne maltretiram zenu bez veze. Ako neko ko je bio ovde kod nas u eurowiltu moze da me uputi malo da se ne zalecem i kupim nesto sto nije dobro i sto mi nikad nece trebati, Konkretno za fondan sta je najpotrebnije a i za slag? Znaci ne treba mi samo za ovaj rodjendan, bice jos nekih prilika i imam volju da naucim makar te neke osnovne stvari. Hvala vam unapred i sta da drugo kazem nego sve pohvale i cestitke za ovo sto vi radite i delite sa nama.

Moja glazura ide ovako: 100 gr cokolade i 50 gr margarina otopim na pari( ja to u mikrotalasnoj na najjacem na 1 min) i kad se to otopi i sjedini dodam 2-3 kas. mleka.Izmesas dok ne dobije sjaj i prelivas preko torte ili kolaca.Ja je razmazujem kasikom da bude svuda otprilike jednake debljine.Posto nije pregusta ona sama se razlije i ne ostavlja tragovi kasike.Normalno moras biti brz.Ono sto je dobro je da je kada se ohladi sjajna,cvrsta,ne lepi se a lepo se sece.Sa glazurom isog sastava samo vece kolicine ukrasavam tortu sa spricem(kesom)Samo ne smes dozvoliti da se skroz ohladi ,nego je mesati dok ne dobije gustinu krema za filovanje.Da ne bi bilo grudvica.

135 g čokolade i 65 g butera. Čokoladu rastopiš na pari da ne bude skroz tečna, pa je skineš, pa je ohladiš na jedno 40-tak stepeni i umešaš iseckan buter... Bude sjajna i ravna kao staklo.

Hvala vam puno, tako slicno i ja spremam ali uvek ima nekih neravnina, moracu bolje da se ispraksam. Hvala vam
007.GIF

Hvala vam puno, tako slicno i ja spremam ali uvek ima nekih neravnina, moracu bolje da se ispraksam. Hvala vam
007.GIF

E, ali pazi da pre čokolade dobro zaravnaš tortu, kao i kad praviš sa fondanom, mislim to verovatno već znaš, ali da napomenem, a ako nije to problem, ja ne znam što bi moglo da bude, meni bude lepo i ovako. Isprobavaj, ja ću i ovu Zoricinu, pa onda izaberem koja mi je bolja.:bye:

hvala Daco 011, ovih dana sam u zakasnjenju sa svim poslovima, jer ne mogu da se odvojim od vas i vasih torti ( jedva danas rucak zavrsih) a posle kad malisa i tata mu dodju kuci mesto pored komp. je zauzeto. Joj kako su lepe sve ove torte , panika me hvata blizi nam se rodjendan a ja jos nikako da se pokrenem i odem do Eurovillta.:think:

Drage moje vase torte su prava remek dela!!!
Ako bi mogle da mi kazete vasa iskustava ukrasavnja sa slatkom pavlakom ili je ipak bolji slag?
Mom sinu se blizi 2. rodjendan i zelela sam da napravim vini pooh-a kao Jecinog ali nisam sigurna da cu znati tako iscrtati konture.Da li se to crta sa topljenom cokoladom samom ili joj se nesto dodaje?
Nadam se da nisam preterano dosadna sa pitanjima :rumenko:

Tortu premazes sa filom, uvek malo ostavis fila za to, lepo se izravna nozem, a onda cackalicom iscrtas konture.Slag umutis 50gr sa 0.5 dcl vode, dodas i boju kojom zelis crtati konture. Konture ja iscrtavam sa kesom i nastavkom okruglim br.6, a ako imas onaj klasican spric za torte, trebao bi imati okrugli dodatak.U neddostatku i tog dodatka, kesu za zamrzivac malo recnes na cosku i probas debljinu linije.Kada iscrtas konture, slagom umucenim 1:2 u korist vode ili mleka( i obojenim) zvezdastim nastavkom popunjavas delove sa potrebnim slagom u boji.Delove kao sto su oci, usta, nos ili njuskica mozes praviti i od ratluka i secera(1:2 u korist secera) i zeljene boje ili i njih iscrtati sa slagom.
Pa probaj nije nista strasno, a zadovoljstvu nema kraja kada vidis radost dece.Poz:cao:

Pozdrav svima, i ja zelim da vam se prikljucim i da vam cestitam na ovim remek delima. Ni sanjala nisam da neko ovako sta moze da napravi. Kad sam pocela da citam ( pre neki dan ) ovaj forum shvatila sam u kom neznanju zivim. Ja sam igrom slucaja pocela da se informisem( sto se ukrasavanja) tice, jer mi je sinu uskoro rodjendan. On je covek rekao da hoce Sundjer Boba i gotovo. Da iskrena budem nisam nesto vicna ni sa najobicnijim tortama, a kamoli sa ukrasavanjem. Naime, htela sam da torta bude ukrasena sa fondanom, cak sam probala da ga napravim po nekom receptu sa Coolinarke, ali se jako brzo susilo i uspeh modlom da izvadim samo bar zvezdica ( o pokrivanju torte nije bilo ni govora). E onda sam na ovom forumu saznala za Eurowilt, zvala sam ih i raspitala se za nihov fondan, saznala sam ovde od vas i za kurs koji oni imaju. Vidim da su neki od vas i isli tamo na kurs, pa ako mogu malo da nam opisu kako to funkcionise i da li to mogu neke osnovne stvari da se skapiraju ( fondan - 5 sati, slag -3 sata). Zadovoljna domacice vidim da ste vi konkretno isli na kurs za ukrasavanje slagom pa ako moze nesto konkretnije da saznamo, da li je vredelo . Meni je sad verovatno kasno da se prijavim na kurs ( rodjendan nam je 15.o4.) jer kolko cujem da je guzva i da se ceka termin. Meni je ta cela prica interesantna sada ternutno zbog sina, znaci za sada ne planiram ozbiljno da se bavim ovim poslom. Nikako da se nakanim da odem do Eurowilta da vidim sta se nudi,doduse ja ni ne znam sta bi meni kao laiku i pocetniku trebalo. Isla sam Wiltonov sajt i gledala njihovu ponudu i imam mogucnost da mi kuma iz Amerike donese neke stvarcice.Zanima me da li je velika razlika u ceni kod njih i kod nas ovde. Ako nije prevelika, da ne maltretiram zenu bez veze. Ako neko ko je bio ovde kod nas u eurowiltu moze da me uputi malo da se ne zalecem i kupim nesto sto nije dobro i sto mi nikad nece trebati, Konkretno za fondan sta je najpotrebnije a i za slag? Znaci ne treba mi samo za ovaj rodjendan, bice jos nekih prilika i imam volju da naucim makar te neke osnovne stvari. Hvala vam unapred i sta da drugo kazem nego sve pohvale i cestitke za ovo sto vi radite i delite sa nama.

Pozdrav za novog clana,evo ja da vam pomognem koliko mogu.Sto se tice slaga trebalo bi da imate bar jednu dresir kesu,najosnovnije nastavke(njih nekoliko) posto vec to do sada niste radili pa dok ne steknete neku rutinu.Mislim da ni noz za glacanje ne bi bio na odmet.Sto se tice fondana najbitnije u celoj prici je da znate kako ga razvlaciti, sta ispod njega ide, jer on ne ide direktno na tortu, sem na plazma tortu i ostale keks torte.Takodje morate znati na cemu se razvlaci,i naravno ni ne pomisljajte da radite bez glecerice.Inace od njega mozete praviti svasta mada moze i od slaga ali fondan je daleko zahvalniji i naravno torte oblozene fondanom su mnogo lepse i elegantnije,zato su sa slagom ukusnije,bar meni.Odredjene tehnike mozete primenjivati na slagu , opet neke druge(tu je mnogo veci izbor) na fondanu.Sto se tice Amerike i donosenja odande mislim da vam je to mnogo jeftinija varijanta,jer slucajno znam,na kraju , uporedite cene u eurowiltu i cene na wiltonovom sajtu pa se preracunajte.Da vam ne kazem koliko stvari mozete tamo kupiti kojih ovde uopste nema u ponudi.Za rad sa fondanom vam i nije potreban neki poseban kurs,sem ako ne zelite sami da ga pravite,u tom slucaju da , ali za samo oblaganje torti,neverujem,jedino ako ste ,nemojte se ljutiti molim vas, totalni anti talenat.Nije to neka teska matematika verujte mi.Ako vas jos nesto konkretno interesuje pitajte,onoliko koliko mogu ja cu pomoci.Mozete me kontaktirati preko privatnih poruka ili ovako ,kako vam je lakse.:bye:

slagom umucenim 1:2 u korist vode ili mleka

Ne bih da ispadnem mnogo pametna,ali mislim da nije 1:2 u korist vode (ili mleka),nego u korist slaga.Prosto receno,duplo vise slaga nego vode.

ako gresim,Jaca ce me ispraviti....
E draga moja dobro da je neko i trezan:hahaha:, u zurbi da sto pre oslobodim kompjuter:mrgreen: zna se vec ko cupka pored mene u tim situacijama, napisah pogresno:rumenko:, izvinjavam se Neji nije bilo namerno, a tebi hvala na ispravci.:bye:

Evo i mene nije bilo nekoliko dana i jedva iscitah sve postove a sto se slika ticew ostala sam bez teksta!!!!!!!!! Stvarno ste i ovog puta prevazisle same sebe. Koko, strumpfovi, jagodica bobica i ivica i marica su predivni ne zna se sta je bolje od cega. Inka, nindza kornjaca je savrsena. Jaco ideja je super sa mrezicom za oklagiju. Ja sam jedan jedini put bila u eurowiltu i bacila pogled sta sve imaju i ukapirala da gomila tih alatkici moze da se zameni nekim stvarcicama koje imamo u kuci. Samo trreba znati sta sve postoji tj. imati ideje.
Snezana je savrsena

Nemam mira i kopka me rad sa fondanom....
Morala sam sama nesto smisliti pre nego se odlucim da ga narucim...
Kupila samonaj fondant blanc koji ste pominjali ovde na forumu.
To je onaj fondant za prelivanje eklera npr...
Posto kod mene u Fr nema biljne masti kao u Srbiji, ja sam kupila biljnu masnocu za frit.
Mislim da je to nesto od kokosa, Dosta je krto i lici na vosak bele svece....
Pronasla sam i ovaj francuski sajt (blog) na kom zena objasnjava postupak dobijanja mase za ukrasavanje. Ovde ima i recept za dobijanje mase od onih sundjerastih bombona...
Tko ne zna fr nek proba preko google translate da prevede stranicu...
http://www.cestmamanquilafait.com/article-19991784-6.html
Kao rezultat toga ispalo je ovo

Masa nije losa (nemam pojma kako izgleda prava).
Da li je dobra - to cu tek moci oceniti kad pokusam prekriti tortu...
Uglavnom, ovaj fondan sadrzi secer, glukozu i vodu. Ja sam dodala i ovu masnocu i jos secera u prahu da bi bilo guce. Cekam da vidim kako se susi i kako ce se sutra ponasati...

Poslednja izmena:
pota pa lepo si to napravila ...istina ovde nema bilje masnoce ali ima biljnog margarina _astra_..bolje kupi gotov fondon jeftinije ce te izaci i manje ces gubiti zivce.....tako sam i jesve probala i na kraju dosla do zakljucka necu da moljakam okolo kolege da mi prave fondon nego sam kupila i to onaj barvalov i prezadovoljna sam.ljubac

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back