Ukrajina - vojne vesti, mape, slike, snimci, analize, mišljenja

Pretpostavljam da lažu, ali videće se za koji dan.

The New York Times: Iran reached an agreement with Russia to supply 300 UAVs for war in Ukraine
Ma lazu, pisali su da Rusi imaju municije za jos 7 daa rata i ostale nebuloze. Pre neki dan u Iran sleteli ruski transportni avioni i odmah se raspisali o tome kako Rusi kupuju od Irana BPL (pisali i prvi mesec SO). A istina je da su avionima prevezeni Rusi zaduzeni za Putinovu posetu Iranu, bezbednjaci itd. Jednom recju pokusavaju da predstave Ruse kao nesposobne da naprave BPL, i to nije od juce traje to vekovima. Zapadnjaci su oduvek na Ruse gledali kao na neke nesposobnjakovice, zato i jesu dobili po usima od Rusa svaki put kada su krenuli na Rusiju.

Uhh previse si optimistican. Nece put ka potpunom oslobadjanju Donbasa biti otvoren nakon oslobadjanja Avdijivke, ali ce biti oslobodjeno jedno od najvecih uporista ***********a. Ima do oslobadjanja kompletnog Donbasa bar jos 3-4 meseca.
Mene kopka, iako znam da na internetu necu naci odgovor, gde li ce Rusi krenuti nakon oslobadjanja Donbasa. Da li ce ici na Nikolajevsku oblast, pa pravac Odesa, ili ce resavati Harkovsku oblasti, ili mozda nesto trece.
Tad će da sednu za astal, ukrajinska banda će prihvati sve što Putin bude tražio jer neće više moći da se brane. Zapad ne bere pare na drveće. Sve manje i manje pomoći Ukrajina dobija. Već 3 oblasti komplet kontrolišu Rusi. Četvrtu i petu više od pola.

Pa to se slaže s mapom terena.

Pre tih gubitaka Putin je nadirao na glavni grad, a sad osvaja "Seversk" i druga mesta za koja nikad nismo čuli.

800px-2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg.png

E sad zamisli kad kroz par meseci izgubi još toliko.

Ima Kerčki most da povezuje brod Moskva sa potočnom pastrmkom
Kakve te sad mape spopale?
Pises o ruskim gubicima iako ne znas ni osnovne stvari. Ne znas cak ni da Ukrajinci ne trde to sto si ti tvrdis. Ajde ne lupetaj vise!
Sto se nadiranja na glavni grad tice, jesi ti sluzio vojsku? Ako jesi, zar stvaro mislis da su Rusi zeleli da osvoje visemilionski Kijev sa trupama manjim nego sto je Vojska Republike Srpske agnazovala u operaciji 'Koridor' u Posavini? Nisi nikada cuo za razvlacenje protivnika, za vezivanje prtivnickih trupa, za 'maskirovku' kako Rusi kazu.
Idi bolje komentarisi neku temu gde se pise o crtanim filmovima, za ovu temu nisi sto se videlo posle tvog prvog posta.

Naravoucenije, dronovi jesu dobri ali tamo gde nema nikakve ili skoro nikakve PVO, tamo gde ima ozbiljne PVO BPL nemaju sta da traze.
Бајрактар се користи управо против ПВО и других артиљеријских оруђа. Већ сам навео пример уништеног јерменског С 300, који није успео ни да га види на радару.

Objavio neimenovani vojni izvor iz Azovstalja.
Neovisni promatrači potvrdili
Koliko god da ukrajinska strana lupi, toliko neovisne potvrde sa dokazima love te brojke.
Screenshot_20220719-003351_Chrome.jpg
Screenshot_20220719-003419_Chrome.jpg
Screenshot_20220719-003444_Chrome.jpg
Screenshot_20220719-003514_Chrome.jpg

Ako Ukrajinci tvrde da su Rusi izgubili 5500 tenkova i oklopnih vozila, dokazane potvrde su za nekih 2500 do sada.
To su još uvijek ogromne brojke, zadnji put viđene 1991. u uništavanju iračke vojske od strane NATO-a.

Ne znam da li je neko kacao.
Poredjenje, uglavnom se osvrce na artiljeriju.
Iako Rusi nisu angazovali ni 5% svoje artiljerije, oklopa itd. opet sisaju Ukrajince kao majka Muju na struju.
Jedan od razloga zbog cega Ukrajinci ni uz pomoc magije ne mogu dobiti rat je upravo ta premoc u svemu. Rusi po potrebi u vatru mogu ubaciti jos ljudstva i tehnike, a Ukrajinci sve sto imaju vec su bacili u vatru i opet ne mogu da se porede sa 'skromnim' angazovanjem ruske tehnike.
2705_61414127_4416n.jpg

Kadrovi sa prve linije... Ovde su Ukrajnci naleteli najverovatnije na ruski oklop, i verovatno su tu zavrsili karijeru.

Какав руски оклоп? Ово је руска диверзиона група (ДРГ) коју Украјинци покушавају да униште.Из речи на крају постаје јасно да је на њих пуцао митраљез тенка ...данас ће живети, сутра једва....

Ово је руска диверзиона група (ДРГ) коју Украјинци покушавају да униште.Из речи на крају постаје јасно да је на њих пуцао митраљез тенка ...данас ће живети, сутра једва....
Сјајна идеја за бекство колима....у случају да је још један тенк у близини и у добром погледу на ауто...лудаци

Ovo mi nikad nece biti jasno, pucati brez nisanjenja. Znaci gadjas, ciljano, znane i neznane (ali moguce) polozaje protivnika. Samo pristini obarac i udri, cini mi se nekako besmisleno.
Na stranu sto uopste nije efikasno.
Pa tako ti je u svakom ratu. Nema tu puno vremena da nisanis, pogotovo ako je protivik 150-200m ispred tebe, istreses rafal i sklanjaj glavu dok je jos na ramenima. To nisanjene, toga ima samo na filmu, u realnim ratim uslovima vecina municije se ispuca u nista.

Pa tako ti je u svakom ratu. Nema tu puno vremena da nisanis, pogotovo ako je protivik 150-200m ispred tebe, istreses rafal i sklanjaj glavu dok je jos na ramenima. To nisanjene, toga ima samo na filmu, u realnim ratim uslovima vecina municije se ispuca u nista.\
Znam da toga ima u svakome ratu. I meni je svaki put iznova cudno. Nema smisla ne nisaniti.. Taj djelic sekunde sto nanisanis ili ne nanisanis, moze te doci glave dok pucas u prazno.
Pogotovo sa mitraljezom.
Majko moja, sta sam ja mogao raditi sa mitraljezom (sa nisanjenjem uvijek - nikad u zivotu nijesam pucao iz mitraljeza ko Rambo). :eek:

Znam da toga ima u svakome ratu. I meni je svaki put iznova cudno. Nema smisla ne nisaniti.. Taj djelic sekunde sto nanisanis ili ne nanisanis, moze te doci glave dok pucas u prazno.
Pogotovo sa mitraljezom.
Majko moja, sta sam ja mogao raditi sa mitraljezom (sa nisanjenjem uvijek - nikad u zivotu nijesam pucao iz mitraljeza ko Rambo). :eek:
Pa dobro, mitraljezi i puskomitraljezi i jesu konstruisani da mozes da pucas sa malo vecih daljina, da opletes rafal, da imas vremena i da nanisanis. Automatska puska je drugo, manji efikasni domet, nema mnogo prostora za razmisljanje, isteses rafal i ajd nazad u zaklon inace se ne bi dugo nanosao glave :D Hebiga ipak je vredija glava na ramenima od municije.
Drugacije je kada se prave zasede, to je vec druga prica, ali kada imas ovakvu situaciju kada je neprijatelj na 100m ispred tebe, nekad i na 50m i manje, tu ce jedino onaj Rambo iz fima ustati i nisaniti.

To je stvarno pitanje, secam se pre ofanzive i oslobadjanja Donbasa bile neke price i procene da je bilo rasporedjeno na i prema DNR i LNR oko 50 do 100 hiljada Ukrajinskih vojnika, meni deluje posle ovih svih dosadasnjij borbi da je realno i bili toliko, mozda ne bas 100 hiljada, pricalo se i da su dobro utvrdjeni, licno nisam mislio da je bas tako ali posle svih ovih snimaka i izvestaja deluje da je Ukrajinska vojska bila neverovatno i brojcano i tehnicki i fortifikacijski utvrdjena prema Rusima, da su krenuli relativno lako bi porazili Ruse, ali eto Rusija je intervenisala kako bi sprecila neku Ukrajinsku Oluju.

Koliko je ostalo u Slavjansku i Kramatorsku i okolini, mozda 10, 20, 30 hiljada ne verujem vise, vec su veliki gubici Ukrajinaca, dosta se predalo i zarobljeno.
Fortikacijski utvrdjena vojska ne sprema se za napad vec za odbranu, bili su sigurni da ce se napad desiti iako nisu znali kada.

I Norvezani prikupljaju novac za Barjaktara za Ukrajinu :D
Kakvi ludaci majko mila, izgleda zaista misle da ce TB2 promeniti tok rata, kao da je ruska PVO na nivou PVO Nagorno Karabaha.
Nikako da uklavire da Barjaktar posle Ukrajine moze da ide samo u muzej, a steta Turci ga tek ispromovisali, razradili posao kad ono cvrc desi se Ukrajina i TB2 ode u istoriju.

@ Ateista1 'druze' morao sam te staviti na ignore, em si dosadan em tanak sa znanjem, pa da ne gusim temu bezveze.
143473_87272803_FX7vsXXWAAEQeie.jpg

I Izraelci salju opremu Ukrajini. Izraelski ministar odbrane izjavio da je rec o 1.500 slemova, isto toliko pancira, stotine odela za deminere, 1.000 gas maski i par desetina sistema za filtriranje.

Izraelci kao da stvarno zele da Iran 'preko reda' dodje do 'A' bombe...Ajde sad za sad salju sitnis, ali ako krenu da isporucuju naoruzanje ima Iranci da trljaju ruke...
143473_150708661_FXnOnKwWIAA0iO8.jpg

http://fakti.org/ruski-kalibar/rusk...ok-u-donbasu-komanduje-general-rustam-muradov

Руском групом јединица „Восток" у Донбасу командује генерал Рустам Мурадов​

ЗА УСПЕШНО РУКОВОЂЕЊЕ ОПЕРАЦИЈАМА У СИРИЈИ ДОБИО ЈЕ ПРИЗНАЊЕ – ХЕРОЈ РУСИЈЕ
1605096919_rusta_0.jpg

ЗА команданта руске групе јединица „Восток" у Донбасу генерал-пуковник Рустам Мурадов.
Мурадов је један од најискуснијих руских генерала.
За реализацију успешних борбених задатака у Сирији добио је признање Херој Русије.
Од 2018. године био је заменик команданта Јужног војног округа.
Мурадов је у периоду 2020-2021. године командовао руским мировним контингентом у Нагорно-Карабаху.
Još jedan iskusni ruski general..
Bit će njih još iskusnih.

Od ranoga jutra

The Russian army struck at the Armed Forces of Ukraine in Kramatorsk, Konstantinovka and Artemovsk (PHOTO, VIDEO)​

07/19/2022 - 07:25
Russian army strikes Ukrainian Armed Forces in Kramatorsk, Konstantinovka and Artemovsk (PHOTO, VIDEO) |  Russian spring
On the morning of July 19, the Russian Army launched strikes against the facilities of the Armed Forces of Ukraine in Kramatorsk, Konstantinovka and Artemovsk.
The objectives were the concentration of manpower and equipment of the enemy.
Artillery is now working along the entire line of Ukrainian defense in the Donbass.
See also: Rocket strikes on targets near Odessa (VIDEO)

https://t.me/RVvoenkor/20226

Western weapons from Ukraine flooded the black arms market in Europe​

Manukov_30_30_crop.JPG
Sergey Manukov
Expert.ru correspondent
July 14, 2022, 09:49
NATO and the EU have finally expressed concern that the weapons they supply to Ukraine are spreading across the continent.

PRESS SERVICE OF THE MINISTRY OF DEFENSE OF THE RUSSIAN FEDERATION

As they say, better late than never. In Brussels, they finally saw the light and took care of the fate of the weapons that the Europeans and their Atlantic allies in NATO have been supplying Ukraine with for many months and years. Everything they supply to Kyiv can now be easily bought on the European black arms market.
NATO and the EU decided to strengthen control over the weapons and military equipment they supply to Ukraine. In total, over 4.5 months of military special operation conducted by Russian troops in Ukraine, the collective West has supplied Kyiv with weapons and military equipment, according to the Financial Times (FT), citing two sources familiar with the situation, more than $10 billion.

Related article:
Media: Ukraine may be left without American weapons

A number of NATO members are discussing with Kyiv several options for tracking the fate of weapons and equipment, ranging from small arms to heavy weapons, after they enter Ukraine.

Related article:
Media: US and allies are secretly discussing the end of the conflict in Ukraine

“All these weapons are brought to the south of Poland,” the FT quoted one of these sources as saying. “Then they are delivered to the border and there they are loaded onto trucks, minivans and sometimes even cars. After that, we know nothing about them. We don't know where they are being taken. We don’t even know if they stay in Ukraine or end up in other countries.”

Back