Ukrajina - vojne vesti, mape, slike, snimci, analize, mišljenja

Pitao je za tepih bombardovanje strateskom avijacijom. Za takav zadatak opet moraju nisko da lete.
Hvala genijalcima iz ruskog MO koji su procijenili da ne treba da razvijaju pametne bombe.

Ne znam šta smatraš nisko, ali ne moraju.
U svakom slučaju strateška avijacija je uvek izvan dometa ručne PVO, za nju su potrebni ozbiljniji sisitemi ili lovačka avijacija.
Zato nikada i ne lete sami već uvek u pratnji.

Ukropi skratili liniju fronta

FSBluOpVsAA07ck

Iako nisu to bas mali gradovi, Slavjansk oko 110 hiljada stanovnika, Kramatorsk oko 160 hiljada, Severodonjeck oko 110 hiljada, Lisicansk oko 100 hiljada, u smislu da je Rubezno oko 60 hiljada pa koliko se vodile borbe za oslobadjanje, Popasna oko 20 hiljada i vode se borbe koliko vidim i u samom gradu, sve zavisi koliki ce otpor Ukrajinaca da bude u ovim gradovima, ali moze to da bude i nekoliko meseci, prakticno skoro celo leto.

Da ne pricamo za Harkov, Odesu, Nikolajev, Zaporozje, Krivi Rog, sve veliki gradovi, posle oslobadjanja Donbasa ako ne bude pregovora tek onda cemo videti eskalaciju rata i 'pravi' rat, verovatno ce Ukrajinci sve baciti na odbranu ovih gradova i to ce biti pakao i za Ruse i za Ukrajince.
Ако након Донбаса не дође до преговора слажем се да ће бити папрено, могуће чак и дјелимична мобилизације Русије.

Ima tu jos manjih gradova koji su dobro utvrdjeni i mogu biti pravi pakao za Ruse. Bahmut (Artjomovsk), Konstantinovka, Družkovka, Krasnoarmejsk (Pokrovsk), Kurahovo... Čak i da ne bude ugrožen ruski bok kod Izjuma, mislim da će Rusima trebati najmanje cijelo ljeto i dio jeseni da sve to očiste .
Тешко је прогнозирати,знам само да сам ужаснут од терена.Погодан за артиљерију, тежак за пјешачке продоре уркатко ноћна мора.

Гаулајтер окупираних територија ЛНР рекао је да су почеле битке за Воеводовку, која се налази између Рубижне и Северодоњецка. Раније је саопштено да су Оружане снаге Украјине избачене из шуме северно и североисточно од Воеводовке. Контрола над Воеводовком ће обезбедити могућност напада на северне регионе Северодоњецка. Сада се већ воде борбе у селу.

Северодоњецк пред падом!!!

photo_2022-05-06_08-09-32.jpg

6. 5. 22. 6.00h Оперативне информације Оружаних снага Украјине у вези руске инвазије: Почео је седамдесет други дан херојског супротстављања Украјинског народа руској војној инвазији. Окупатор наставља да спроводи потпуну оружану агресију на Украјину. Окупатор не зауставља офанзиву у Источној оперативној зони како би успоставио пуну контролу над територијом Доњецке и Луганске области и одржао копнени коридор између ових територија и окупираног Крима. Непријатељ није предузео активну акцију у областима Волин и Полисса.

Јединице Оружаних снага Републике Белорусије проверавају борбену готовост снага за реаговање. У правцу севера нису нађени знаци формирања офанзивне групе од стране окупатора. У пограничним областима Украјине у Брјанској, Курској и Белгородској области мали број људства, наоружања и војне технике држи се на позицијама и базама. Непријатељ није предузео никаква активна дејства на правцу Слобожанског. Он наставља да пуца из млазне и цеви артиљерије по стамбеним насељима и предграђима Харкова. Непријатељ наставља да гради систем противваздушне одбране, логистику и штету од ватре. Врши прегруписавање и обнављање борбене способности јединица.

Према доступним информацијама, у Градској болници Купјанск у болници коју су опремили окупатори налази се до 300 рањених. Да би разјаснио положаје наших трупа и правце даљег напредовања, непријатељ врши ваздушно извиђање. На Доњецком и Тавријском правцу, непријатељ наставља да води активна непријатељства. Он гранатира положаје наших трупа у правцу Лимана. На правцу Попасна главни напори су били усмерени на успостављање пуне контроле над насељем Попасна и обнављање офанзиве на насеља Лиман и Сиверск. У граду Мариупољу наставља се блокада јединица Одбрамбених снага у области Азовстал. У неким областима, уз подршку авијације, настављене су јуришне операције за преузимање контроле над постројењем. Није водио активна непријатељства у областима Северодоњецка, Авдијевског, Курахивског, Новопавловског и Запорожја. Вежбе ватре у циљу обуздавања дејстава наших трупа и уништавања артиљеријских јединица. У области Јужног Буга, непријатељ није водио активна непријатељства, држао је окупиране границе, јачао системе ПВО и електронско ратовање.

Гађао је положаје наших трупа. На северу Херсона и Николајевске непријатељ врши нападе на насеља која су напустила. Непријатељ је извршио ваздушно извиђање у областима насеља Олександровка, Сергијевка и Володимиривка. Ваздухопловство и Копнена војска у протекла 24 сата гађали су 15 ваздушних циљева: четрнаест дронова Орлан и један авион. У области Доњецка и Луганска, браниоци Украјине одбили су једанаест непријатељских напада, уништили осам тенкова, једанаест јединица борбених оклопних возила и пет јединица непријатељске технике.

Тешко је прогнозирати,знам само да сам ужаснут од терена.Погодан за артиљерију, тежак за пјешачке продоре уркатко ноћна мора.
Stvarno nisam predpostavio koliko je tezek teren i uslovi borbe, pa onda koliko su Ukrajinci dobro ukopani, kilometarski kanali i rovovi i fortifikacije kod suma i brda i poljana i skoro kod svakog sela i zaseoka i jos idu rovovo i podzemni kanali i po samim selima i naseljima, sasvim je ocekivano sto Ruska ofanziva ide kao 'sporo' i jos i stede svoje vojnike.

Крај мене је рокнула хаубица 155 мм више пута у току рата најближе цц 200 метара од мене, истина био сам сакривен иза куће али осјећај је мало рећи ружан.Могу тек мислити ова грдосија од 203 мм шта чини.

Back