Itekako postoje. Snandinavci nisu nosioci africkih haplogrupa kao sto ni crnci nisu nosioci skandinavskih. To sto moze da postoji neki Svedjanin kao posledica sto je mrco opajdario neku plavusu ne daje nam za pravo da stvar relativizujemo i banalizujemo.
Постоје српски и словенски гени? Ма Скандинавци су припадници једне расе, а Африкацни друге, немој сад њих да мешаш.
Rase su stvarnost. One postoje. Cak deca u skolama uce o njima. Zar se i to ne moze okarakterisati kao rasizam? )))))
Не говоримо о расама, то је ван теме. И Срби, и Украјинци, Руси и Скандинавци припадају истој раси.
Ja ljude uvek delim na dobre i lose. To mi je osnovna podela kojom se u zivotu vodim. Volim da kazem: "blizi mi je dobar tudjin nego los rodjak".
Утолико боље.
za neke grupe se statisticki moze pokazati da u velikom procentu pripadaju nekom etnosu. Vec sam naveo primer Investigatora koji je sa laganom matematikom pokazao ono sto na karti hg I2a1 bode oci da to je da je vezana za slovenski zivotni prostor. To sto je imamo kod Albanaca, Madjara i Rumuna samo pokazuje da su ti narodi itekako imali dodira sa Slovenima.
То је и без статистике познато, јер је чињеница да су на просторима на којима су живели/живе ти народи било/има Словена.
Имаш ли ти неки документ који потврђује доминацију те хаплогрупе на нашем подручју?
E ja radim upravo suprotno. Kada govorim o etnickim Srbima, imam u vidu one koji su krenuli na jug. Na jugu su ziveli sa jos nekima koji su tu ziveli od pre. Zajednicki zivot ih je ujedinio i stvorena je srpska nacija u savremenom smislu te reci. Ukoliko ja kazem da recimo neki nosilac hg J2 tesko da je dosao sa masom Srba na jug, sta u tome ima lose? Da li je naucna cinjenica nesto lose?
На који "југ" мислиш? Јел знаш којој хаплогрупи ти припадаш и да ли би те сазнање да припадаш, рецимо, Ј2, начинио "неетничким Србином"?
Ovde ti govoris o tekovinama francuske burzoaske revolucije. Do tog trenutka sve je bilo drugacije i vodilo se racuna o krvnim vezama mnogo vise nego sto se vodi sada.
Не говорим превасходно о тековинама револуције, него то да смо, рецимо, и ти и ја "етнички Срби", без обзира на то којој хаплогрупи припадамо. Или ти мислиш другачије?
Ali zasto tada Crnogorci mogu da budu nacije ukoliko su i oni (po mom shvatanju) Srbi a Licani to ne mogu da budu? I Licani su kao i Crnogorci imali odvojenu istoriju od istorije Srba iz Srbije. Zasto po tebi Ukrajinci mogu da budu narod a Licani ne mogu? Ukazujem ti na princip kojim se ti ovde rukovodis, nista drugo.
Чуј, зашто? Зато што су изградили засебан национални идентитет. Не ради се само о "одвојеној историји". Имали су и своју државу, за разлику од Личана, а држава је један од битних елемената за формирање нације. Сем тога, нису сви Црногорци национално Црногорци, знатан број њих су Срби. Није питање зашто Личани не могу да буду народ, већ је чињеница да Личани то нису, као што је чињеница да Украјинци јесу. Нема ту никаквог "принципа", то је чињенично стање ствари.
Uz duzno postovanje, moram ti reci jednu stvar koju ces verovatno pogresno razumeti.... Karte treba znati citati. Ona karta pokazuje rezultate slovenske ekspanzije i ukoliko je sada onakva, to savrseno ne znaci da je takvo stanje bilo pre 1000 godina. Mimo toga, imas plavo ostrvo i u Moldaviji. Tamo zivi turanski narod Gagauzi koji imaju preko 30% ove haplogrupe! Da li to znaci da su nosioci haplogrupe I2a1 dosli iz Azije? Naravno da ne znaci! I rekoh ti jednu stvar koju si ti prevideo... I2a1 je prisutan od 14-22% na teritoriji sve tri ove drzave. To sto se vise plavi po Ukrajini ne znaci da ih ima mnogo vise nego u Rusiji. Samo nam govori to da su u Rusiji rastrkaniji. Ono sto je mnogo vaznije od toga je da tamo najdominantnija haplogrupa R1a1 (kod svih oko 50%) pripada jednoj te istoj grani. Ukoliko je tebi (a i drugima) nerazumljivo ovo o cemu govorim, treba malo vise sesti i izuciti osnove geneticke geneaologije.
Наравно, и ми не можемо знати какво је стање било пре 1000 година. У Молдавији живе и многобројни Словени, а и сами Молдавци у својој етногенези имају јаку словенску компоненту, чега су свесни и о чему и њихови историчари пишу. Што се тиче Гагауза, имаш ли неки документ у коме се наводи да они имају 30% ове хаплогрупе? А све и да имају, какве то везе има? Дај изворе на основу којих наводиш све те проценте? Мени је сасвим разумљиво о чему ти говориш, али не знам шта тиме желиш да кажеш.
Savremeni ruski jezik je nastao pod snaznim uticajem crkvenoslovenskog jezika. Zbog toga je i mnogo blizi srpskom od tog istog ukrajinskog. Za razliku od ruskog, ukrajinski je mnogo vise bio izlozen poljskom i litvanskom. Ruski je od remena Petra I poceo da prima i mnogo tudjica sa zapada. Mislim da je ovo apsolvirano. Koliko je jezik Rusi bio blizak danasnjem ukrajinskom mozes da vidis iz dela Nestora kijevskog nastalog u XI veku.
И украјински, као и руски је настао под снажним утицајем црквенословенског. Не знам на основу чега тврдиш да је руски ближи српском. И један и други језик имају неке сличности са српским, а неке од тих сличности представљају уједно и разлике између ова два језика. Наравно да и украјински има своја наречја која су на истоку ближа југозападним руским наречјима, која се исто разликују од других руских наречја.
Нисам разумео, хоћеш да кажеш да је језик Руси био ближи данашњем украјинском од руског или...?
И руски и пољски језик (наречја или књижевни језик) су утицали на украјински, али је он и даље ближи руском, и са њим спада у групу источнословенских језика, пољски, наравно, спада у западнословенске језике.
И на првом попису у Руској империји, 1897. статистика бележи, како они сами наоводе - "три језика или језичке групе" са бројем говорника:
Вѣликорусскій (данашњи руски) 55 667 469
Малорусскій (данашњи украјински) 22 380 551
Бѣлорусскій (данашњи белоруски) 5 885 547
Mogli smo na brzaka nacrtati istu slicicu samo da na vrh stavimo Srbi a ispod sa saramo po ukusu
Могли смо да цртамо било шта, али не знам шта хоћеш да кажеш тиме? Да сам ја шарао нешто произвољно, зато што ми је тако пало на памет? Слика приказује да су се сва три народа развила од тог једног народа, а та је теорија и прихваћена код сва три народа.