Ukrajina kroz istoriju

MIslim da se više razumeju Ukrajinci i Srbi nego Srbi i Rusi. Mada mi to rekla i jedna Ruskinja, a jednom prilikom sedeo sa jednim prijateljem i tu jedna Ukrajinka i baš reče da razume skoro sve Srpski šta pričamo bez problema. Eto setih se sad.

Inače Ukrajinci imaju isto porijeklo kao i Rusi, prva prava ruska država je bila Kijevska Rusija... Malorusi (Ukrajinci) su etnički, vjerovatno i čistiji Rusi (ako se može tako reći) jer nisu miješani sa Tatarima, Fincima i drugim neslovenskim narodima toliko kao Rusi...

I Rusi i Ukrajinci su ustvari miks više slovenskih plemena, a i neslovenskih. Naravno, nije riječ o istim plemenima. Tako dobar dio Ukrajinaca potiče od plemena Poljana, od kojih potiče i dio Poljaka. Ima tu još plemena. Znam da na prostoru Ukrajine ima dosta toponima sa imenom Hrvat, a nešto manje i Srbin. Pretpostavlja se da je jedno pleme Hrvata živjelo na tlu današnje Ukrajine, i da i oni sačinjavaju dio tog naroda. Želim da napomenem da u Ukrajini postoji i oblast Slavjanoserbija ili Nova Serbija koja je nastala čini mi se tokom XVIII vijeka naseoljavanjem Srba iz današnje Vojvodine, Crne Gore i ostalih krajeva sa Balkana. Diskutabilno je da li se može reči da je Kijevska Rus prva ruska država. To je zaista država koja se prva naziva Rus (Rusija), ali taj naziv će kasnije da se proširi i na ostala istočnoslovenske državice. Sam naziv Rus je preuzet od Varjaga (Vikinga) koji i nisu bili Sloveni. Nije to ništa neubičajeno - današnji Francuzi koji su pretežno Romani su uzeli ime od germanskog plemena, današnji Bugari su pretežno Sloveni a uzeli su ime od tatrskog plemena itd. Desilo se to da su taj prvi naziv za Ukrajince preuzeli Moskovljani, a pravim Rusima (Ukrajincima) ga kasnije vratili pod pomalo pežorativnim nazivom Malorusi. Kasnije će se u dioba nacionalizma krajem XIX vijeka sami Ukrajinci u okviru Ruskog carstva odreći svog izvornog naziva i prihvatiti ime Ukrajinci. To ime će opstati samo u djelovima pod Austro-Ugarskom - Rusini.

Evo linkova o Slavjanosrebiji u Ukrajini na wikipedijama:

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%27%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%96%D1%8F

http://en.wikipedia.org/wiki/Slavo-Serbia

I Rusi i Ukrajinci su ustvari miks više slovenskih plemena, a i neslovenskih. Naravno, nije riječ o istim plemenima. Tako dobar dio Ukrajinaca potiče od plemena Poljana, od kojih potiče i dio Poljaka. Ima tu još plemena. Znam da na prostoru Ukrajine ima dosta toponima sa imenom Hrvat, a nešto manje i Srbin. Pretpostavlja se da je jedno pleme Hrvata živjelo na tlu današnje Ukrajine, i da i oni sačinjavaju dio tog naroda. Želim da napomenem da u Ukrajini postoji i oblast Slavjanoserbija ili Nova Serbija koja je nastala čini mi se tokom XVIII vijeka naseoljavanjem Srba iz današnje Vojvodine, Crne Gore i ostalih krajeva sa Balkana. Diskutabilno je da li se može reči da je Kijevska Rus prva ruska država. To je zaista država koja se prva naziva Rus (Rusija), ali taj naziv će kasnije da se proširi i na ostala istočnoslovenske državice. Sam naziv Rus je preuzet od Varjaga (Vikinga) koji i nisu bili Sloveni. Nije to ništa neubičajeno - današnji Francuzi koji su pretežno Romani su uzeli ime od germanskog plemena, današnji Bugari su pretežno Sloveni a uzeli su ime od tatrskog plemena itd. Desilo se to da su taj prvi naziv za Ukrajince preuzeli Moskovljani, a pravim Rusima (Ukrajincima) ga kasnije vratili pod pomalo pežorativnim nazivom Malorusi. Kasnije će se u dioba nacionalizma krajem XIX vijeka sami Ukrajinci u okviru Ruskog carstva odreći svog izvornog naziva i prihvatiti ime Ukrajinci. To ime će opstati samo u djelovima pod Austro-Ugarskom - Rusini.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%27%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%96%D1%8F

Vjeruješ li da sam baš znao da ćeš mi ovo napisati za Kijevsku Rusiju! Kad se dopisujem sa tobom ili nekim drugim istoričarom pazim na svaku riječ ali ovako kad sa ljudima kojim je istorija hobi kao meni, nešto i pojednostavim! Ja sam čitao različite teorije etimologije imena Rus, Rusi, Rasi, Raci, Rašani Ruti, Ruteni da ne idem dalje do Etruraca :)...i to je veoma diskutabilno!

Što se tiče Rusina, tu je situacija dodatno komplikovana, njihovim seljakanjem po Habzburškoj monarhiji. Znaš li da se za jezik Rusina u Vojvodini prije može reći da je zapadnoslovenski nego istočnoslovenski?

Inače, svi oni stereotipi koje mi imamo za Ruse npr. da su izrazito plavi, da vole popit', da su dobri vojnici, junaci... se više odnose na Ukrajince.

Poslednja izmena:
Svarozicu, opet gledas na ceo problem iz pogresnog ugla. Pre svega srpsko-hrvatski odnosi su bitno drugaciji, od rusko-ukrajinskih.

Kao veci narod Rusi su Ukrajincima nametali svoj jezik i svoju vlast. U Kraljevini pored pocetnih poteskoca, hrvatska borba je vrlo brzo ostvarila cilj, u vidu Banovine, necega sto su Ukrajinci za vreme carske Rusije, mogli samo sanjati. Dakle kad te stariji brat ponizava toliko dugo, nije nikakvo cudo ako se javi odbojnost prema njemu. Ipak kad pogledas koliko mnogi drugi narodi mrze Ruse, sa mnogo manje istorijskog osnova, nego sto to imaju Ukrajinci, shvatices da ni ta odbojnost i rusofobicnost nisu toliko jake, a nece biti ni trajne. Takodje Ukrajinci sebe nikad nisu smatrali, bar koliko ja znam, bilo cim drugim osim Slovenima. Kad vec govorimo o toj trenutnoj netrpeljivosti, ne smes zaboraviti da i mnogi Rusi osecaju isto prema Ukrajincima, koji su za njih nacisticke sluge, izdajnici, prodane duse. Vecina Ukrajinaca je pritom ratovala protiv nacista, izdajnici su, jer se odvojise od SSSR-a i konacno dobise svoju drzavu, a i sama Rusija se pobegla odatle, a prodane duse su zbog toga sto im bratski "zagrljaj" ne prija stalno i usudjuju se cak i da izaberu predsednika, koji nije po volji Moskve.

Svarozicu, opet gledas na ceo problem iz pogresnog ugla. Pre svega srpsko-hrvatski odnosi su bitno drugaciji, od rusko-ukrajinskih.

Kao veci narod Rusi su Ukrajincima nametali svoj jezik i svoju vlast. U Kraljevini pored pocetnih poteskoca, hrvatska borba je vrlo brzo ostvarila cilj, u vidu Banovine, necega sto su Ukrajinci za vreme carske Rusije, mogli samo sanjati. Dakle kad te stariji brat ponizava toliko dugo, nije nikakvo cudo ako se javi odbojnost prema njemu. Ipak kad pogledas koliko mnogi drugi narodi mrze Ruse, sa mnogo manje istorijskog osnova, nego sto to imaju Ukrajinci, shvatices da ni ta odbojnost i rusofobicnost nisu toliko jake, a nece biti ni trajne. Takodje Ukrajinci sebe nikad nisu smatrali, bar koliko ja znam, bilo cim drugim osim Slovenima. Kad vec govorimo o toj trenutnoj netrpeljivosti, ne smes zaboraviti da i mnogi Rusi osecaju isto prema Ukrajincima, koji su za njih nacisticke sluge, izdajnici, prodane duse. Vecina Ukrajinaca je pritom ratovala protiv nacista, izdajnici su, jer se odvojise od SSSR-a i konacno dobise svoju drzavu, a i sama Rusija se pobegla odatle, a prodane duse su zbog toga sto im bratski "zagrljaj" ne prija stalno i usudjuju se cak i da izaberu predsednika, koji nije po volji Moskve.

Ја мислим да је обрнуто , Новогордска и Кијевска Русија су настале у Украјни а Московска кнежевина је била Русија у емиграцији!

Ok, ja prihvatam da možda nisam u pravu, ali nisam ja poredio srpsko-hrvatske odnose sa rusko-ukrajinskim, samo sam govorio o ukrajinskom nacionalizmu i tome da me neodoljivo podsjeća na hrvatski nacionalizam i da po prirodi stvari vuče na fašizam. Ok, ovo su teške riječi i da kažem da sam, vjerovatno, samo djelimično u pravu i za hrvatski i za ukrajinski nacionalizam.

Ali, ti ponovo uopštavaš i trpaš sve Ukrajince u jedan koš. Da te podsjetim da je danas Ukrajina veoma podijeljena i vjerski i politički i jezički!

Oko 1500. g. pr. Kr. na prostoru današnje Ukrajine pojavila su se nomadska plemena. Jedno od tih plemena bili su Kimerijci (IX.-VII. st. pr. Kr.), o kojima je ostao trag i u pisanim izvorima. O slavnom plemenu nije pisao samo Homer u Odiseji, već i poznati antički autori poput Herodota, Kalimaha, Strabona. Kimerijci su zauzeli značajni prostor između Dnjestra i Dona a naselili su i krimski poluotok. Smatra se da su oni potomci starog iranskog nomadskog plemena, genetski bliski Skitima, a upravo je Skitima, iranskom nomadskom plemenu iz Središnje Azije, u VII. st. pr. Kr. uspjelo potisnuti Kimerijce iz današnjih ukrajinskih stepa. U isto vrijeme Grci su počeli s osnivanjem prvih kolonija na sjevernim obalama Crnog mora, prostoru južne Ukrajine. Skiti su utemeljili moćnu državu i vladali tim područjem do oko 200. g. pr. Kr. dok ih otuda nije protjeralo drugo nomadsko pleme – Sarmati. Skiti i Sarmati ostavili su brojne tragove koji upućuju na ratnički način života i bogatu kulturu. Veliki broj mjesta u jugoistočnoj Ukrajini danas ima skitsko ili sarmatsko porijeklo što govori o velikoj povezanosti sa tadašnjim slavenskim narodom sa prostora Ukrajine, između ostalog i sa Bijelim Hrvatima.

Na razmeđu II. st. pr. Kr. i III. st. poslije Kr. kroz Ukrajinu prolazi put germanskog plemena Gota. Goti su ostavili velike tragove na prostorima Ukrajine i imali su intenzivan odnos sa ukrajinskim plemenima što će se kasnije pokazati korisnim za dolazak mnogobrojnih Vikinga upravo u središnju Ukrajinu. Goti i njihovi tragovi su se zadržali na poluotoku Krimu sve do 17. stoljeća. Gote će 375. godine pobijediti azijsko pleme Huni i time kratkotrajno oduzeti dominaciju. Oni su stvorili moćnu državu koja se prostirala između Dona i Karpata. Na njenom je čelu bio Atila (umro 451.), no nakon nekoliko poraza u sukobima s Rimljanima i njihovim saveznicima, država gubi moć i raspada se.

Pradomovina Slavena nema općeprihvaćen teritorij, no postoje neki pokazatelji da je njihovo izvorište vjerojatno zapadna Ukrajina odnosno prostor između današnje Ukrajine i Poljske. Prve zapise o Slavenima susrećemo kod rimskih autora (I.-II. st. poslije Kr.) Plinija Starijeg, Tacita, Ptolomeja, gdje se Slaveni nazivaju Venedima ili Venetima. Ipak, kultura Slavena govori da su oni živjeli na prostorima Ukrajine i istočne Poljske stoljećima ranije nego li ih se prepoznaje u pisanim izvorima, vjerojatno pod drugačijim nazivima, ili u sklopu naziva dominantnih naroda na tim izvornim prostorima. Etnonim tj. naziv Slaven se prvi puta susreće kod bizantskih autora. Po nekim izvorima Slaveni su se u V. st. podijelili na tri velike grupe: Venedi (Visla), Anti (Dnjepar) i Sklavini (Dunav). Većina povjesničara smatra seobu plemena Anta i Sklavina početkom formiranja odvojenih slavenskih naroda a samim time i ukrajinskog naroda. Ukrajinsko pleme Poljani već je u 5. stoljeću izgradilo grad Kijev, koji će nakon toga osvojiti vikinški ratnici. Posljednje velike seobe naroda na prostoru Ukrajine bile su one Bugara i Mađara, no u to vrijeme uz pomoć Poljana i ratnih plaćenika Vikinga, već je bila ustoličena jedna od najvećih i najmoćnijih europskih država – Kijevska Rus'.

Ovo je Hr.wiki
која наравно не спомиње ово:

narod Serboi bili sarmatsko (iransko) pleme koje je živelo u istočnoj Evropi (Sarmatia Asiatica), severno od Kavkaza. Prvi pisani pomeni "sarmatskih Srba" se mogu naći u 1. veku (69. godine), u delu Plinija Cecilija Sekundusa "Poznavanje prirode", i to u latinizovanom obliku - Serbi. Ovi "Serbi" su tu zabeleženi kao narod koji živi u Azijskoj Sarmatiji, severno od Kavkaza, pa se iz toga može pretpostaviti da su bili sarmatsko (iransko) pleme.
Posle Plinija, narod "Serbi" pominju i Tacit, Ptolomej, Prokopije, Jordanes, Vibijus, Ajnhard!

Poslednja izmena:

Иначе ово је великосрпски фасификат ова држава се звала Славено Сербиа&Montenegro!
Будући да је становништво Војводине предвођено Цетињанином у те крајеве , било више можда црногорско и старо србијанско!

Нисам сигуран али мислим да назив Украина потиче од самих Козака које је руски цар ту населио , пандам аустроугарским , српским војним крајнама.

Сама ова неслога између појмова и именовања је некад срушила словенски доминион у Европи , Пољско-Литвански савез је победио германске темпларе , а рат и неслога са новонасталом Московском кнежевином је послужио Германима на муњевит опоравак и протеривање , германизацију и требљење Словена из западне и средње Европе.

Овде је, међу појединим колегама форумашима, на делу симплификација велико-малоруских односа до те граднице да се граничи са силовањем историје.

Да су Малоруси почетком XX столећа имали јаку, изграђену националну ( украјинску) свест може да изјави само дилетант.

Довољно је само погледати развој ГР у Русији, на подручју данашње Украјне па да ствари постану мало јасније. Средиште украјинског сепаратизма је била ( и остала) западна Украјна ( Западноукрајинска народна република и Украјинска народна република)
800px-UNR_1917.jpg

територија УНР-а 1917.

Ucrania_marzo_1919.png

фактичко стање марта 1919.

Ucrania_noviembre_1919.png

фактичко стање новембра 1919.

Нисам сигуран али мислим да назив Украина потиче од самих Козака које је руски цар ту населио , пандам аустроугарским , српским војним крајнама.

Evo sam pročitao i drugu teoriju o nazivu Ukrajina, ali mislim da je ova tvoja što si je spomenuo ipak tačnija. Tako je Ukrajina, krajina - granica, naravno Ruskog carstva.

Ukrajinci - ime (wikipedija.sr):

Украјинци су добили име по земљи (Украјина) које је први пута уабележена у Кијевској хроници 1187. Отуда настаје народ украинскји (украјински народ) и Украинтси (Украјинци). У 18. и 19. веку царистичка номенклатура Украјинцима означава само становнике Слобидскe Украјине, провинције чије је средиште био град Харков. Харков постаје средиште 1765., едиктом Катарине II, руске краљице. Године 1835. ова провинција постаје Харковска провинција. У 19. веку Пољска овим називом означава становнике Кијевске губерније. Овај назив у Галицији и Буковини за њих се неће употребљавати све до прве четвртине 20. века, у Транскарпатији до 1930-тих, а у Прешовској регији до касних 1940-тих. У 20. веку Малоросијани или Малороси (=Мали Руси) поче ће да се сматра дерогаторним називима. Најстарији записани називи за Украјинце су Русини, што ће се у латинском претворити у Russi, Rutheni и Ruteni. Почетком 16. века московски документи Украјинце називају Черкази, алудирајући, чини се, на чињеницу да живе око града Черказа где се налазило много козачких насеља. Називи Русини и Рутени сачували су се као имена за Западне Украјинце.

Ukrajinci - Poreklo i popis starih plemena (wikipedija.sr):

Водећу улогу у формирању украјинског народа имало је племе познато као Пољани, словенски народ, један од најјачих из групе Источних Словена насељених у 10. и 11. веку на обалама средњег тока Дњепра у самом украјинском средишту. Ал-Масуди у 10. веку спомиње њиховог вођу, краља Мадзака. Друга значајна племена су била Древљани, Сиверјани, Уличи, Тиверци, Дуљеби постојала су три разна племена Бужана, Волињани, Бужани. Тамошњи Бели Хрвати, такође су вероватно делом учествовали у стварању каснијих Украјинаца. У раном 9. веку источно-словенска племена морала су да плаћају порез Хазарима. Док су осталим Словенима наплаћивали порез у крзну, Хазари су од Пољана захтевали по 'мач' (читај ратника) на свако домаћинство.

Ukrajinci - Poreklo i popis starih plemena (wikipedija.sr):

Водећу улогу у формирању украјинског народа имало је племе познато као Пољани, словенски народ, један од најјачих из групе Источних Словена насељених у 10. и 11. веку на обалама средњег тока Дњепра у самом украјинском средишту. Ал-Масуди у 10. веку спомиње њиховог вођу, краља Мадзака. Друга значајна племена су била Древљани, Сиверјани, Уличи, Тиверци, Дуљеби постојала су три разна племена Бужана, Волињани, Бужани. Тамошњи Бели Хрвати, такође су вероватно делом учествовали у стварању каснијих Украјинаца. У раном 9. веку источно-словенска племена морала су да плаћају порез Хазарима. Док су осталим Словенима наплаћивали порез у крзну, Хазари су од Пољана захтевали по 'мач' (читај ратника) на свако домаћинство.

Бели Хрвати се тамо више не спомињу , топономастика је јако слаба у сведочењу беле Хрватске сем сведочења Порфирогенита , Северјани су пали под власт Бугара као и Тимочани и мислим да су у 9 веку већ бугаризовани , оно што их је ујединило под именом "Рус" Новогорд , Кијев су свакако Хазари који су писали да ако не би задржавали Росе спалили би све до Багдада њихову државу ће управо и срушити Владимир Велики Кијевски.

Поздрав Цасино!

За Новогорд можемо тврдити да је дело Варјага већ Кијев има тотално словенски карактер , међу Русима су првобитно била само она племена спремна да се боре против Хазара , Печењага и Византије остала племена су отпадала и подпадала под туђу власт.

Једини извор који доводи у везу Варјаге са Росима то је Арапски назив за ту скупину људи и племена тако да је вероватније да су назив добили од белих Сармата Роксалина.

Присуство Нормана је било евидентно као и њихова малобројност јер су се стопили и асимиловали за 200 година готово нестали па сам назив Роси према Арапима онда не мора бити да је потекао од њих.

постоји и предпоставка да су Хазари били природне вође Мађара ипак додуше малобројни али далеко напреднији и државотворнији народ од Мађара и Словена па се препоставља да су сами хазари оснивачи мађарске државе у панонији.

Не би ме зачудило да су и Хорбатои у основи део хазараског корпуса народа!?

D.A.I

. "Taj grad je bio glavni grad cijele Dalmacije. Tu se svake godine skupljala konjica iz drugih gradova Dalmacije, pa bi se upućivali iz Salone, brojem do jedne tisuće, i oni bi čuvali stražu na rijeci Dunavu, zbog Avara. Naime, Avari su imali svoja boravišta na onoj strani rijeke Dunava, tamo gde su sada Turci (Mađari), a živjeli su nomadskim životom. Ljudi iz Dalmacije, koji su tamo dolazili svake godine, često su vidjeli životinje i ljude na drugoj obali rijeke. Oni su jednom prilikom, dakako, odlučili prijeći preko rijeke i istražiti tko su oni ljudi, koji tamo žive. Tako su oni prešli rijeku i našli samo djecu i žene Avara, ljudi i mladići su bili u bojnom pohodu. Iznenada su ih napali i, naravno, zarobili, i vratili se neometani, i odnijeli su sav taj plijen u Salonu. Poslije, kad su se Avari vratili natrag sa svog bojnog pohoda i iz svojih gubitaka shvatili što se dogodilo, bili su zbunjeni jer nisu znali ni s koje strane je došao taj udarac na njih. Stoga su odlučili da se neko vrijeme suzdrže i sačekaju, te da na taj način saznaju istinu."

Tada Avari, vidjevši da je to najbolja zemlja, naselili su se u njoj. Ali, Hrvati su u to vrijeme živjeli iza Bagibareje, tamo gdje su sada Bjelohrvati (Belohrobatoi). Od njih se odijelio jedan rod od petoro braće, Kloukas i Lobelos i Koseniz i Mouhlo i Hrobatos i dvije sestre, Touga i Bouga, i došli su sa svojim narodom u Dalmaciju i našli su Avare kao gospodare zemlje. Pošto su jedni s drugima ratovali nekoliko godina, Hrvati su nadvladali i pobili neke od Avara a ostale su prisilili na podložnost. I tako je od tog vremena ova zemlja zaposjednuta po Hrvatima, a u Hrvatskoj (Hrobatia) još postoje potomci Avara, i njih se prepoznaje kao Avare. Ostali Hrvati su ostali kod Franačke i sada se nazivaju Bjelohrvati, to su bijeli Hrvati, i oni imaju svoga vlastitoga kneza, oni su podložni Otonu, velikom kralju Franačke, ili Saksonije (Saksias), i oni su nekršteni, i oni se uzajamno žene s Turcima i prijateljuju s njima. Od Hrvata, koji su došli u Dalmaciju, jedan se dio odvojio, i zaposjeo Ilirik (Illurikon) i Panoniju (Pannonian), oni su također imali svoga neovisnoga kneza, koji je obdržavao prijateljske sveze, i to samo putem poslanika, sa knezom Hrvatske.

Нека ме неки страни лингвистичар убеди да су Kloukas i Lobelos i Koseniz i Mouhlo i Hrobatos i dvije sestre, Touga i Bouga, совенска имена а не Аварска и Мађарско Турска а етногенеза са Турцима мађарима је већ горе објашњена , биће да је први хрватски аварски краљ добио титулу о Срба па се после Чаславове смрти отргао па је дошло до 2 крштења Хробатоа који су до 8 , 9 века били подложни Византији па после другог крштења постали подложни Риму и после убиства свог краља Звонимаира природно се ородили и унијатили са својим рођацима Мађарима са којима су држали династичке односе , оно што их је мало удаљило од мађара је то што су усисали већи део словенског српског становништва у свој корпус и језички се удаљили од Мађара.

E ovako, da kažem da si po meni jedno 50% u pravu, ali malo pretjeruješ. Ukrajinski jezik je sličan sa ruskim (sličan je i sa srpskim da se može dosta razumjeti), tako da apsolutno nije tačno da se "samo po koju riječ razumiju".

Ukrajinski nacionalizam je po meni (možda griješim) sličan hrvatskom u smislu da su protiv slovenske ideje, protiv udruživanja, Ukrajinci neonacisti mrze Ruse a mrze i sami sebe.
Razlikuju se koliko i bilo koja dva slovenska jezika izmedju sebe. Ja sam mislio da je razlika mnogo manja, kao izmedju Srpskog i Hrvatskog, ali sam se grdno prevario. Kada sam prvi put otisao u Kijev bio sam bas iznenadjen, tako da si mozda zbog toga stekao utisak da preuvelicavam razliku izmedju dva jezika.

Dosta njihovih reci sadrzi grleno "H" pa ih Rusi pogrdno nazivaju "Hahlji" a Ukrajinu zovu "Hahljandia" :)

Inace, o Ukrajinskom nacionalizmu i neonacizmu ne bih ni trosio reci posto o njima kao naciji imam prilicno lose misljenje.

Mislim da je za ukrajinsku istoriju vazno znati da je stepski deo Ukrajine (Divlje Polje), bio pod kontrolom razlicitih turskih plemena jos od vremena Huna pa sve do 17. veka kad su ruski vladari pripojili i ta prostranstva.
U to vreme, a ja mislim i ranije tokom istorije stepa je bila vrlo retko naseljena. Razlozi mozda zvuce banalno ali verujem da jesu realni: u poredjenju sa sumama na severozapadu u stepi je bilo tesko naci zastitu od neprijatelja, leti je tesko naci zastitu od sunca, a zimi je verovatno i vetar bio problem.
Kad su ruski carevi zavladali stepom oni su je u narednim vekovima (17, 18. i 19.) planski naseljavali i to vecinom sa severa, tj sa prostora danasnje Rusije. Mislim da je ovo i razlog zasto je Rusija vise bliska istocnim nego zapadnim Ukrajincima.

Овде је, међу појединим колегама форумашима, на делу симплификација велико-малоруских односа до те граднице да се граничи са силовањем историје.

Да су Малоруси почетком XX столећа имали јаку, изграђену националну ( украјинску) свест може да изјави само дилетант.

Довољно је само погледати развој ГР у Русији, на подручју данашње Украјне па да ствари постану мало јасније. Средиште украјинског сепаратизма је била ( и остала) западна Украјна ( Западноукрајинска народна република и Украјинска народна република)
800px-UNR_1917.jpg

територија УНР-а 1917.

Ucrania_marzo_1919.png

фактичко стање марта 1919.

Ucrania_noviembre_1919.png

фактичко стање новембра 1919.

Одличне карте , а кад на тај хаос грађанског придодаш још партизане, хетманштина Скоропадског (који је имао надасве посебан став према Русији, и будући однос његове украјинске државе према руском питању), и на то све додаш рођене Украјинце-Галичане који су се одали белом покрету, РГ рат добија страшно компликоване односе између зараћених страна. Бивши систем је написао своју очајно упроштену верзију истог, за коју видимо да се обистинује данас али на један сасвим различитији начин од онога како су желели да нам представе. Милион пута сам рекао да ко жели да разуме Русију морао би одлично познавати суштину (разлоге, ток, исход и последице) грађанског рата који представља раскрсницу у њеној историји, и збивање које је многе историјске личности детерминисао на овај или онај начин. Браво Вуче и поздрав.

Razlikuju se koliko i bilo koja dva slovenska jezika izmedju sebe. Ja sam mislio da je razlika mnogo manja, kao izmedju Srpskog i Hrvatskog, ali sam se grdno prevario. Kada sam prvi put otisao u Kijev bio sam bas iznenadjen, tako da si mozda zbog toga stekao utisak da preuvelicavam razliku izmedju dva jezika.

Dosta njihovih reci sadrzi grleno "H" pa ih Rusi pogrdno nazivaju "Hahlji" a Ukrajinu zovu "Hahljandia" :)

Inace, o Ukrajinskom nacionalizmu i neonacizmu ne bih ni trosio reci posto o njima kao naciji imam prilicno lose misljenje.

Нажалост то је један од објашњења ''погрдне'' прозивке ''Хохол'' који није тачан. Замисли колега да та прозивка има комплетно супротно значење, и јадни су они Руси који називају Украјинце Хохлами и очекују да их то треба увредити, и још јаднији су ови други што се на то дају увредеити. Наиме ХОХОЛ је исто што и ЧУБ (Перчин срп.) само на персиском, а произлази из оног дела историје јужних руских простора кад су запорошки козаци представљали најубојитију ратну скупину која је изазивала паничан страх код свих непријатеља који би се усудили реметити православно устројство Сеча, и слободарски дух козака. Тако да ако назовете једног Украјинца-Галичана (који козаке није очима видео) Хохлом, то за њега требало би представљати комплимент, само што у реалности за то треба да очекивате жестоку шамарчину, из његовог незнања наравно.

Оно о грленог ''Х'' је тачно, и то је карактеристика свих јужњака у Русији, од козака, јужних Руса, Украјинаца, па до Чечена и Ингуша (који су додуше далеко грлатији). А у жељи да нам представе своју различитост од Руса, новоукрајинци су тај изговор слова ''Г'' у глас ''Х'' почели стављати и у правопису и у личним именима. А како би то заинтригирало и остатак света постарала се техничка служба скоро свих ''битнијих'' европских манифестација. Па тако на главном банеру у Лиги шампиона кад је играо кијевски Динамо, Олег је постао Олех, а средњак Гусев транскрибовао се у Хусев и још много таквих пикантерија али сад се не могу сетити.

IstUkr8-povni-6-sich4.jpg

Запорожац са чубом-хохлом

Poslednja izmena:
Fenomen “različitosti jezika” kao uslova za nacionalnu identifikaciju je prisutan u Ukrajni. To je vidljivo u sledećem članku o Ukrajni čiji se sadržaj odnosi na “rusifikaciju” ove republike: “Jadna stara Ukrajna ima lošu štampu. Oba naroda, Poljaci, koji dominiraju u gradovima na zapadu, i Rusi, koji dominiraju u gradovima na istoku i jugu, gledaju na Ukrajince kao na seljane koji govore iskvarenim jezikom. Sam po sebi jezik se mnogo razlikuje od kraja do kraja - na zapadu je veoma blizak poljskom dok se na istoku ponekad nemože razlikovati od ruskog jezika…Politički, Ukrajna je bila nerazvijena.”4 U ovom slučaju nedostatak jasne jezičke diferencijacije odnosno posebnosti se uzima kao jedan od najozbiljnijih indikatora kulturne erozije tj. nerazvijenosti.(Sotirović)

Нажалост то је један од објашњења ''погрдне'' прозивке ''Хохол'' који није тачан. Замисли колега да та прозивка има комплетно супротно значење, и јадни су они Руси који називају Украјинце Хохлами и очекују да их то треба увредити, и још јаднији су ови други што се на то дају увредеити. Наиме ХОХОЛ је исто што и ЧУБ (Перчин срп.) само на персиском, а произлази из оног дела историје јужних руских простора кад су запорошки козаци представљали најубојитију ратну скупину која је изазивала паничан страх код свих непријатеља који би се усудили реметити православно устројство Сеча, и слободарски дух козака. Тако да ако назовете једног Украјинца-Галичана (који козаке није очима видео) Хохлом, то за њега требало би представљати комплимент, само што у реалности за то треба да очекивате жестоку шамарчину, из његовог незнања наравно.

Оно о грленог ''Х'' је тачно, и то је карактеристика свих јужњака у Русији, од козака, јужних Руса, Украјинаца, па до Чечена и Ингуша (који су додуше далеко грлатији). А у жељи да нам представе своју различитост од Руса, новоукрајинци су тај изговор слова ''Г'' у глас ''Х'' почели стављати и у правопису и у личним именима. А како би то заинтригирало и остатак света постарала се техничка служба скоро свих ''битнијих'' европских манифестација. Па тако на главном банеру у Лиги шампиона кад је играо кијевски Динамо, Олег је постао Олех, а средњак Гусев транскрибовао се у Хусев и још много таквих пикантерија али сад се не могу сетити.

IstUkr8-povni-6-sich4.jpg

Запорожац са чубом-хохлом

Mozda odatle ono Gusari - Husari. Uvek sam razmisljao kakva je veza izmedju toga i kako se pravilno zvali. :)

Сећам се да у Тихом Дону каже како Руси Украјунце зову Ћубани.
Јуче на ХРТ-у код Тарика у квизу било питање чија је валута хривња и човек каже знам за гривњу...

Back