Platine ako može pitanje...
Sa kog sajta se informišeš o ratu u Ukrajini?
Све што гледам је на енглеском. Не разумем баш сваку реч, али ни не морам.
Могу да кажем да сам прилично нерадо прешао на обавештавање од независних коментатора, али шта је ту је - званични извори су често тако зависни и једнострани да су бескорисни.
Канали (неки се зову просто именом аутора) :
Cyrus Janssen - Американац са доста година проведених у Кини. Коментарише шта Кинези праве, код њих и по свету. Промотер сарадње и помирења између Америке и Кине.
Alexander Mercurious - Британац (пореклом Грк) који је (свакодневни) независни коментатор ратних и политичких збивања по свету. Прати саопштења свих страна и многе познате дневне новине (главни мој извор)
Alex Christoforou - Кирпанин, сарађује са Меркуриусом, коментарише разне политичке вести, понекад оштар у коментарисању
The Duran - заједнички канал Меркуриоса и Кристофоруа
The New Atlas - војни коментатор Brian Barletic, бивши официр, далеко најстручнији по војним питањима од свих поменутих
Through the eyes of - канал једне Пољакиње, углавном политички коментар, са додатком вести из Пољске
Изузетно је корисно погледати видее од Џона Мершајмера (John Mearshimer) било где да их нађеш. Поготово што је још 2015. најављивао рат у пуном формату ако запад настави исто. Поносни либерални Американац, професор међународних односа, али и чврсти реалиста, који је увек рећи да је 2 и 2 четири.
Можда је са њим све и почело... Наишао сам на једну домаћу вест где помињу професора. Успео сам да погодим његово име на енглеском... даље је било лако.
Можеш да погледаш и Скота Ритера (Scott Ritter). Понекад гостује на The Duran, а постоји и на другим местима. Бивши ЦИА, бивши УН инспектор за оружје. Гласан како Американци умеју да буду, и сасвим чињеничан.
Hindustan Times - Индијци, као што му име каже, кратке вести о рату (фото и видео) са пратећим коментаром, ко хоће да се лично увери.