Ukrajina gradi "Zid smrti" - prave dugu odbrambenu liniju po uzoru na čuvenog ruskog generala: "Postavljamo 42.000 zmajevih zuba!" (foto, video)

Za rat je potrebno dvoje?
Naravno, za silovanje isto.

Увек ћу бити зачуђен колико су људи брзи на томе да у КГБ тровачу и трулој олигархији Кремља виде "Разумну, господствену страну, која је ето јадна испровоцирана".

ma jok, oni su samo hteli da odcepe oblasti koje smatraju ruskim i to je to.
rusima ov oodgvoara.. osiguran je krim, napravljena je jasna granica i ima tu jos nesto zemlje i gradova da se uzme i mislim da ce rat tad uci u ler i status kvo.
Ruske oblasti smatraju samo onima koje uspiju osvojiti. Želiš reći da Herson ne smatraju ruskim gradom? Harkiv, Odesa? Ali nisu ih osvojili pa ne, iako imaju zastavu Harkivske Narodne Republike

Flag_of_the_Kharkov_People's_Republic.svg.png

ma jok, oni su samo hteli da odcepe oblasti koje smatraju ruskim i to je to.
rusima ovo odgovara.. osiguran je krim, napravljena je jasna granica i ima tu jos nesto zemlje i gradova da se uzme i mislim da ce rat tad uci u ler i status kvo.

Совјети су покушали да збаце власт у Украјини и припоје је Русији на сличан начин као Белорусију.

План Б Совјета, када то није успело, је био да узму Харкив, Дњипро, Херсон, Одесу и успоставе границу крње Украјине на линији река Дњипро-Молдавија.

Када то није успело покушали су да узму цео Донбас.

То тече по темпу један град од 50 000 становника годишње.

Овим темпом узеће Донбас за 50 година.

Да, Совјети су узели југ Украјине и изазвали масовна разарања.

Али за велику силу, иза које стоје Кина, Северна Кореја и Иран,

то је катастрофа.

videcemo, meni je iskreno smesno sto se ljudi ovde svadjaju sta ce biti.
koga ovde zabole.

nas treba da brine sta je kod nas.
Zato što obe strane plasiraju vesti da će se rat proširiti van Ukrajine iako neće. Da je kao rat u Siriji bilo bi aktuelno samo na početku kao što je i bilo a onda bi zamrlo u medijima i na forumu.

koga ovde zabole.

Понашање Председника Путина је идентично понашању Хитлера или Стаљина.

Вучић ту води политику јавног совјетофилства уз лиферовање муниције Украјини. Уопште није глупа замисао.

Али апсолутно совјеетофилство српског народа?

Има исти одјек као мађарско, финско, бугарско германофилство 1943.

koga ovde zabole.

Možeš pretpostaviti neke stvari, npr. da je Odesa pala, Rusi bi imali otvoren put do Pridnestrovlja (a tamo su ugroženi Rusi, jel tako), što znači da bi Moldavija koja nema praktički nikakvu vojsku šaptom pala. I evo Rusčića na granici Rumunjske, a znamo da je to vekovna ruska zemlja :lol:

Zato što obe strane plasiraju vesti da će se rat proširiti van Ukrajine iako neće. Da je kao rat u Siriji bilo bi aktuelno samo na početku kao što je i bilo a onda bi zamrlo u medijima i na forumu.
Znači nije da NATO ratuje s Rusima, koliko god to Solovjev trubio po televizorima

Smislio kurcosvirač....trajaće koliko i njegova glumačka karijera.. da je ovo smislio u doba Džingis Kana imalo bi efekta..ovako....još jedna medijska priča,realna glupost,vojni promašaj....nego..ko im prodaje materijal..da nisu braća Kličko...☺️😂😂😂😊

dokaz više da kabalistima i na ukro i na ruskoj strani, trebaju samo krvne žrtve glupih slovena
i ništa više, u 21. veku, ova gomila kamenja se preskoči na 101 način...
JEDINO što bi ruse zaustavilo je podela naoružanja narodu da svaki dud i vrba zapucaju
ALI hazari znaju da bi oni prvi bili na meti ukrajinaca a ne rusi
i zato drže da ne provali ruska vojska u ukrajinu jer će prvo po hazarima krenuti ukri onda.

Demagogija,

Ukrajinsko rukovodstvo je odabralo put koji je doveo do rata. Za rat je potrebno dvoje, nije to bila isključivo ruska želja i ideja.

Isti taj Zelenski je izabran sa ogromnom podrškom naroda zato što je obećao da će naći mirno rešenje sa Rusima, da će kleknuti ako treba, ali da rata biti neće. Nađi njegove govore pa vidi i sam.

Kako je pobedio okrenuo je ćurak naopako. To se uklopilo i u neke ruske revizionističke poglede na Ukrajinu i tako je stvorena kritična masa međudržavne napetosti koja je prerasla u rat.

Ukrajina je mogla da ispregovara mirnu reintegraciju Donbasa ali odlučila se za rat u kome će na kraju izgubiti neuporedivo više.

Na kraju će svi shvatiti da je kukakvički mir bio neuporedivo bolje rešenje od herojskog rata, doduše kasno za stotine hiljada izginulih
Pa dobro sad, valjda to zavisi od ugla gledanja. Mogla je Ukrajina da kaže ''Važi, pošto Rusiji ne odgovara da mi budemo u EU i NATO, eto mi se odričemo toga, bićemo jedini u Evropi neutralni, zajedno sa Srbijom i Belorusijom. A ako Rusi hoće da nas priključe u neki svoj savez, pristajemo i na to. Samo da nas ne biju i otimaju nam teritorijiju.''

Volim kad neko da ovako detaljne analize.:cool::ok:
Uz duzno postovanje prema kolegi Platinu i oceni situacije, slicne analize se svakodnevno iznose, ali njihovi autori nisu deo vase uze grupe, sto uzrokuje njihovom opovrgavanju.
Da se razumemo ni Platinu nije potrebna pripadnost niti dozvoljava uvlacenje u nju.
Prikaz je lakmus vasih karkternih osobina koje su krunisane laznim elitizmom unutar jedne grupe, poznato nam je ko ima potrebu za njom.
Nista osobno nemam protiv tebe samo sam iskoristio tvoj post da ukazem na svo licemerje izrazeno na forumu.

Pa dobro sad, valjda to zavisi od ugla gledanja. Mogla je Ukrajina da kaže ''Važi, pošto Rusiji ne odgovara da mi budemo u EU i NATO, eto mi se odričemo toga, bićemo jedini u Evropi neutralni, zajedno sa Srbijom i Belorusijom. A ako Rusi hoće da nas priključe u neki svoj savez, pristajemo i na to. Samo da nas ne biju i otimaju nam teritorijiju.''

Vredelo je dakle izgubiti zemlju, ljude, možda čak i samu državu zbog učlanjenja u NATO pakt (EU niko nikada nije osporavao)

Važi, zaista su pametno odabrali

Vredelo je dakle izgubiti zemlju, ljude, možda čak i samu državu zbog učlanjenja u NATO pakt (EU niko nikada nije osporavao)

Važi, zaista su pametno odabrali
Ne znam baš da li EU niko nije osporavao.

Postoji ta neka opšta tendencija svih nekadašnjih ruskih saveznika da trče u NATO i EU po svaku cenu. Ne znam zašto je to tako. Evo sad i Švedska i Finska. To sve poludelo od lepih ruskih kolača.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da kijevska vojska gradi više od 1000 kilometara dugu odbrambenu liniju, koja podseća na rusku odbranu poznatu kao "Surovikinova linija".
5N0k9kpTURBXy83ZDkxZWY0MmIyZWZmMWNlMmMyNWJkY2ViZTkyNmNlOS5qcGeRkwLNBLAA3gABoTAF

Nakon sastanka s vojnim čelnicima Zelenski je objavio na svom Telegram kanalu da je ukrajinski premijer Denis Šmihal izvestio o „ritmu izgradnje novih odbrambenih linija“ koje će pokrivati otprilike 1000 kilometara. Prema ukrajinskom čelniku, učvršćivanje odbrambenih položaja Kijeva „ogromni je zadatak, ali tempo je sada dobar“. „Računam na pravovremeni završetak“, dodao je Zelenski.

Ukrajina radi na pregrupisanju i popunjavanju snaga nakon što je Rusija postigla svoju prvu veliku pobedu na bojnom polju u nekoliko meseci, osvajanjem Avdijevke (Avdejevke) prošlog meseca i gurajući istočnu liniju fronta nešto dalje u ukrajinsku teritoriju.

Šmihal je objavio da je ukrajinska vlada potpisala dodatnih 455 miliona dolara za „izgradnju inženjersko-tehničkih i fortifikacijskih struktura, odgovarajuće opreme i sistema neeksplozivnih barijera“.

Britansko ministarstvo odbrane (MoD) reklo je da je Ukrajina „gotovo sigurno“ ubrzala izgradnju svojih odbrambenih položaja. „Mere uključuju protivtenkovske zmajeve zube i jarke, pešačke rovove, minska polja…“, objavili su britanski obaveštajci.

„Vrlo je verovatno da će širenje odbrambenih linija smanjiti sposobnost Rusije da napreduje ili iskoristi taktičke dobitke kao deo svojih ofanzivnih operacija“, dodalo je britansko ministarstvo odbrane.

Volstrit žurnal izvestio je da Ukrajina radi na jačanju svojih odbrambenih pozicija u iščekivanju ruske ofanzive u proleće, citirajući i zapadne i ukrajinske zvaničnike.

Prema ukrajinskom zapovedniku Maksimu Žorinu, kijevske trupe grade rovove i protivtenkovske jarke kako bi odbile napade Rusije.

Brutalna odbrana po uzoru na Surovikinovu liniju

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je na društvenim mrežama niz fotografija i snimki izgradnje „zida smrti“, koji se sastoji od protivtenkovskih prepreka, podzemnih bunkera, utvrđenih rovova, betonskih zamki, zmajevih zuba…

Odbrana koju grade Ukrajinci podseća na brutalnu rusku Surovikinovu liniju, kompleks fortifikacija i minskih polja koji je izgradio bivši general Sergej Surovikin i koja je zaustavila veliku ukrajinsku protivofanzivu prošle godine.

Kako javljaju zapadni mediji, ukrajinsku odbranu čini čak 42.000 komada „zmajevih zuba“.

https://www.blic.rs/vesti/svet/ukrajina-gradi-zid-smrti-s-42000-zmajevih-zuba-foto-video/bltk0my
џаба им то

укрјаина је остала без ракета и система.

све мање донација у томе а и много је уништено.

могу да поставе шта хоће рујо ће то преоре...

Postoji ta neka opšta tendencija svih nekadašnjih ruskih saveznika da trče u NATO i EU po svaku cenu. Ne znam zašto je to tako. Evo sad i Švedska i Finska. To sve poludelo od lepih ruskih kolača.

То нису били руски савезници него земље које је Црвена армија одучила од нацизма или ослободила, како било. Првом приликом су Русији забили нож у леђа. Значи пацови а не савезници.

То нису били руски савезници него земље које је Црвена армија одучила од нацизма или ослободила, како било. Првом приликом су Русији забили нож у леђа. Значи пацови а не савезници.
Ako tebe po ulici juri razjareni pas, ti bežiš i vrištiš uplašena za svoj život, a onda naiđe drugi pas, otera ovog prvog, i počne on da te juri i kidiše na tebe isto tako i još žešće, da li trebaš da mu budeš zahvalna što te je oslobodio prvog psa?

Ako tebe po ulici juri razjareni pas, ti bežiš i vrištiš uplašena za svoj život, a onda naiđe drugi pas, otera ovog prvog, i počne on da te juri i kidiše na tebe isto tako i još žešće, da li trebaš da mu budeš zahvalna što te je oslobodio prvog psa?

Реч је о томе да постоје народи и 'народи'. Једни држе до себе а други иду из руке у руку, као задње станичне фуксе. Ко да више његови су.

Zapravo 2013 je samo EU i osporavana a onda je izbio Majdan.

Za rat je potrebno dvoje?
Naravno, za silovanje isto.

Gde si bre Frt, puška te ubila, već sam pomislio da si, u najmanju ruku, otišao u Legiju stranaca.

Znaš kako, da je Zelenski samo održao svoja predizborna obećanja rata ne bi bilo, bez obzira na događaje iz 2014. - 2015.
On je imao pred sobom sva iskustva iz tog rata i odlučio da ipak vojno rešava problem u svojoj zemlji iako je imao dovoljno informacija da Rusija to neće mirno posmatrati.

S druge strane Putin je odlučio da udari prvi, da je sačekao defanzivno da Ukrajina krene prva možda ne bi ni bilo rata, možda se Zelenski nikada ne bi okuražio da povuče taj potez.

Niz pogrešnih poteza je doveo do rata a ti potezi nisu povlačeni samo sa jedne strane.

Ne negiram niti branim Ruse

Ipak Ukrajina je svakako znala da se ne mogu posmatrati isto njeni potezi i potezi Letonije recimo.

Sasvim pouzdano Ukrajini nije osoporavano približavanje EU, vojni savez je već nešto drugo.

Back