Isčitah celu temu... i potrajalo je bogami

Sudeći po onome što školarci pišu, ne mogu da se otmem utisku da su školske ekskurzije, po Srbiji ili inostrantvu svejedno, prosto promašene i polako postaju besmislene. Kažem - kao
školske ekskurzije, s obzirom na to kako su školske ekskurzije po programu zamišljene, propisane, ili kako se to već kaže. Ako su već takve kakve realno jesu, a bila sam i ja djak, doduše poodavno i nije baš bilo kao danas, ali ni onda nisu bile ono što bi trebalo da budu, onda ih treba nazvati drugačije. Školski odmor, putovanje sa školom, bilo kako.
Jednodnevni izleti u nižim razredima osnovne još i zadovoljavaju taj kriterijum edukativnosti, socijlizacije i slično, ali posle... Na žalost, pretvaraju se u, neka mi prosvetari oproste, sa jedne strane borbu za što veće prosvetarske dnevnice, šopinge i slično, a sa druge strane, u beg djaka od roditelja bar za tih nekoliko dana, orgije, pijanke, razuzdano ponašanje...
Nije neophodno ni roditeljima, a ni djacima, da za tako nešto plaćaju po 500-600 evra. Ili koju stotinu manje, ako je ekskurzija u Srbiji. Ima npr. aranžmana za Budimpeštu po 150 evra, čak i više dana traju nego ekskurzije... Ali onda roditelji ne mogu mirno da spavaju, jer deca nisu pod nadzorom profesora... Idi bre, kao da profesori znaju gde su im maturanti, čast izuzecima, kao da su zainteresovani da znaju, a i da jesu - ne mogu bre da ih po'vataju sve, kao prasiće kad se razbeže po dvorištu...
A ovamo, na temi - da li planirate decu, imate li materijalne mogućnosti ( znam da joj je naslov drugačiji, al ne mogu sad da se setim, uglavnom znate o kojoj mislim ), svima puna usta toga da neće moći deci da obezbede i plate ekskurziju u školi. Ebte, prosto mi dodje da se nadam da će, dok ovi moji mali prasići porastu i dorastu do škole i ekskurzija, njih prosto ukinuti...