Ukinute ekskurzije u inostranstvo

Bile su za vreme bratstva i jedinstva...danas mi se cini realnije da ce se djaci iz Srbije razmenjivati sa nekim Cesima, Rusima, svabama, jer smo sa najblizim komsijama u "izutetnim" odnosima.
Чисто сумњам да би то био избор. Већ се косметски шћипи "размењују" са овдашњима, али не инстутуционализовано преко просвете него преко НВО-олова. Барем двапут годишње се трте по Београду, а на Егзиту је била фрка што су ставили у оквиру сајта и простор тих калимероваца, како већ беше ујдурма са тим да су "признали" делегате са Космета лол.. А кад треба да се приме наша деца са Космета у породице и то иде преко школа, онда је избила брука и срамота да ту децу нико није хтео да прими! Овде ти је, брајко, све лудило у мозгу...
Мало оф, али види се коме ти просветари са паметним предлозима припадају..

Чисто сумњам да би то био избор. Већ се косметски шћипи "размењују" са овдашњима, али не инстутуционализовано преко просвете него преко НВО-олова. Барем двапут годишње се трте по Београду, а на Егзиту је била фрка што су ставили у оквиру сајта и простор тих калимероваца, како већ беше ујдурма са тим да су "признали" делегате са Космета лол.. А кад треба да се приме наша деца са Космета у породице и то иде преко школа, онда је избила брука и срамота да ту децу нико није хтео да прими! Овде ти је, брајко, све лудило у мозгу...
Мало оф, али види се коме ти просветари са паметним предлозима припадају..

S´obzirom koja g*vna vladaju drzavom, ne cudi me ni najmanje. A i Srbi koji ucestvuju u toj razmeni i lizanju sa "kosovarima" - teski retardi. :dash:

Управо сам о томе и ја писала.
Професори који су покренули ову причу, наишли су на највећу осуду колега којима је дупе зинуло на шопинг и хотеле!

Ето, укратко, оно што сам и ја хтела да кажем.

Реп идући пут, сад ми не дозвољавају :sad2:

Nisam rekla da Srbija ne dolazi u obzir, ali je 10 skolskih godina sasvim dovoljno za ekskurzije po Srbiji ;)
Da li je?
Jesi li videla Gamzigrad? Grzu? Krupajsko vrelo? Vrelo Mlave? Znaš li gde je Ždrelo? Jesi li čula za Bobiju, Tribuću? Znaš li koliko vodopada ima na Kopaoniku? Jesi li bila u Ravanici, Lazarevoj pećini, Vernjikici, Potpećkoj pećini? Da li si bila u Gornjoj Crnući i videla kuću Knjaza Miloša i u manastiru Vraćevšnica u blizini ovog mesta, gde se nalazi riznica vezana za Takovski ustanak i dinastiju Obrenović? Jes li bila u manastiru Voljavča, mestu gde je zasedala prva moderna srpska vlada 1806 godine?
A o nekim većim turističkim mestima kao što su Zlatibor, Tara, Kopaonik, Vrnjačka banja, Sokobanja, Palić... da ne govorim. Tamo ste verovatno i bili za proteklih 10 godina.

Nije bitno za samu ekskurziju, bitno je onome ko placa. Dakle ako ja parama mojih roditelja platim hotel od 3 zvezdice, ocekujem adekvatnu uslugu u tom hotelu. Nista vise, nista manje.
Kao što rekoh, nemam ništa protiv da se traži adekvatna usluga. Ko ti to uopšte osporava? Ako je nešto preplaćeno onda treba insitirati da se polože računi šta je zaista koliko koštalo. Pa da se vidi ko je tu i koliko uzeo za svoj džep.

Nismo platili dodatnih 500 din., to je bilo uracunato u cenu ekskurzije. Ne znam kako tacno da ti opisem to mesto, ako mozes da zamislis neku praznu mracnu prostoriju, u kojoj nema nista osim sanka (koji ne radi, ali jedino nad njim radi sijalica) i dvoje ljudi koji stoje za tim sankom i okrecu antenu radija da bi 'bolje uhvatili' muziku, i moju tadasnju razrednu koja je zahtevala da nas zakljucaju unutra. To je zurka. Aha, kako da ne.
To je problem organizacije. Razredna vas u nekom hotelu u Beču ne bi zaključala?

Gotovo sve rasprave koje se vode u ovoj zemlji, a posebno ova, veoma podsećaju na sledeći dijalog:

- Dobro jutro Marice!
- Eto, perem vedrice!
- Šta ti radi Sima?
- Od sira su bila!
- Izem ti uši!
- A, ne! Moj Sima, ne puši!

Sve vreme se lome koplja oko toga ima li šta, i gde da se vidi. Ima, naravno, i u Srbiji i van nje.
Niko ne pominje koliko je to finansijsko opterećenje za roditelje u zemlji gde je je prosečna plata oko 300 evra da daju 600 evra za ekskurziju!
Nažalost, tako se, autistično, ponašamo u svemu - slave, svadbe i sahrane!
Jasno mi je da tako govori neko čiji roditelji imaju para pa i ne zna za ograničenja. Čudi me što svi, uključujući i roditelje, sasvim ovlaš prelaze preko cene, kao da zaista nema nikakvog značaja.

Pa nismo ni mi ostali krivi što njeni roditelji imaju para. Ili možda nemaju baš toliko para, nego se ustežu i štede na sebi kako bi njoj obezbedili sve što prohte.
U svakom slučaju očigledno je da devojka ima sasvim dovoljno "svojih" para da nije baš u stanju da razume svet oko sebe.
Dooooobro? Na koji način ovo ima veze sa bilo čim osim sa ljubomorom? :think:
Na temi o mladima koji ne mogu postati roditelji jer nemaju ekonomskih uslova, uglavnom su svi zauzeli stav "sposobnih i imućnih" a mladi koji nemaju para (i kojima roditelji nisu ostavili posao, nekretnine i čkolu u nasledstvo) su zapravo nesposobni. Kad si mlad, očigledno ne smeš da budeš bogat, jer si razmažen, niti siromašan, jer si nesposoban. Ili jednostavno ovde ne smeš biti mlad :think:

Forum je jedno divno mesto.

Лексо, нису укинуте уопште. Укинуте су у трећем средње, јер се ишло у трећем и четвртом ,,напоље''.
Ђаци у трећем су малолетни и велика је одговорност професоа да воде малолетне а разуздане ђаке по белом свету.
Предлог професора који су иницирали све ово је следећи: да се екскурзије изводе тако што ће се школа повезати са сличним школама у Европи, па да ђаци који оду у неку другу земљу виде (у четвртом средње) своје вршњаке који ће се бавити сличном струком, да размене искуства... Да екскурзије не буду исте за сваку школу, стручне школе нека посећују нешто што има везе с њиховом будућом струком. Да не детаљишем овде, али, смисао ШКОЛСКЕ екскурзије требало би да има везе са школом. Нажалост, годинама има везе само са шопингом и пијанчењем.
Pa ovo baš deluje ok a mislim da bi im se i dopalo, ako se izvede kako treba (da ne osete prisilu da se druže sa nekim). Nisam imala pojma da su dve godine išli i to kao maloletni.

Лексо, нису укинуте уопште. Укинуте су у трећем средње, јер се ишло у трећем и четвртом ,,напоље''.
Ђаци у трећем су малолетни и велика је одговорност професоа да воде малолетне а разуздане ђаке по белом свету.
Предлог професора који су иницирали све ово је следећи: да се екскурзије изводе тако што ће се школа повезати са сличним школама у Европи, па да ђаци који оду у неку другу земљу виде (у четвртом средње) своје вршњаке који ће се бавити сличном струком, да размене искуства... Да екскурзије не буду исте за сваку школу, стручне школе нека посећују нешто што има везе с њиховом будућом струком. Да не детаљишем овде, али, смисао ШКОЛСКЕ екскурзије требало би да има везе са школом. Нажалост, годинама има везе само са шопингом и пијанчењем.

E,ovo je prava stvar,a ne sopingovanje!Za ovo glasam za!

Dooooobro? Na koji način ovo ima veze sa bilo čim osim sa ljubomorom? :think:
Na temi o mladima koji ne mogu postati roditelji jer nemaju ekonomskih uslova, uglavnom su svi zauzeli stav "sposobnih i imućnih" a mladi koji nemaju para (i kojima roditelji nisu ostavili posao, nekretnine i čkolu u nasledstvo) su zapravo nesposobni. Kad si mlad, očigledno ne smeš da budeš bogat, jer si razmažen, niti siromašan, jer si nesposoban. Ili jednostavno ovde ne smeš biti mlad :think:

Forum je jedno divno mesto.
Ljubomora?????
Na šta? Na gomilu besmislenih tvrdnji o tome kako Srbija ništa ne valja te ekskurzije treba organizovati napolju????

Izvini, ali na površnost teško neko može da bude ljubomoran.

Isčitah celu temu... i potrajalo je bogami :)
Sudeći po onome što školarci pišu, ne mogu da se otmem utisku da su školske ekskurzije, po Srbiji ili inostrantvu svejedno, prosto promašene i polako postaju besmislene. Kažem - kao školske ekskurzije, s obzirom na to kako su školske ekskurzije po programu zamišljene, propisane, ili kako se to već kaže. Ako su već takve kakve realno jesu, a bila sam i ja djak, doduše poodavno i nije baš bilo kao danas, ali ni onda nisu bile ono što bi trebalo da budu, onda ih treba nazvati drugačije. Školski odmor, putovanje sa školom, bilo kako.
Jednodnevni izleti u nižim razredima osnovne još i zadovoljavaju taj kriterijum edukativnosti, socijlizacije i slično, ali posle... Na žalost, pretvaraju se u, neka mi prosvetari oproste, sa jedne strane borbu za što veće prosvetarske dnevnice, šopinge i slično, a sa druge strane, u beg djaka od roditelja bar za tih nekoliko dana, orgije, pijanke, razuzdano ponašanje... :(
Nije neophodno ni roditeljima, a ni djacima, da za tako nešto plaćaju po 500-600 evra. Ili koju stotinu manje, ako je ekskurzija u Srbiji. Ima npr. aranžmana za Budimpeštu po 150 evra, čak i više dana traju nego ekskurzije... Ali onda roditelji ne mogu mirno da spavaju, jer deca nisu pod nadzorom profesora... Idi bre, kao da profesori znaju gde su im maturanti, čast izuzecima, kao da su zainteresovani da znaju, a i da jesu - ne mogu bre da ih po'vataju sve, kao prasiće kad se razbeže po dvorištu...

A ovamo, na temi - da li planirate decu, imate li materijalne mogućnosti ( znam da joj je naslov drugačiji, al ne mogu sad da se setim, uglavnom znate o kojoj mislim ), svima puna usta toga da neće moći deci da obezbede i plate ekskurziju u školi. Ebte, prosto mi dodje da se nadam da će, dok ovi moji mali prasići porastu i dorastu do škole i ekskurzija, njih prosto ukinuti...

Back