Cerka Ratka Mladica je ubijena kao opomena (zvanicna verzija je samoubistvo, kao za Dadu Vujasinovic, vojnike sa Topcidera, Vlajka Stojiljkovica, Zorana Sokolovica - malo za ne poverovati, zar ne, da su se svi ovi ljudi ubili), a pretili su mu i ubistvom sina. Nakon toga on je prakticno digao ruke od komandovanja i pocinje pocetak kraja - Srbi napustaju ogromna podrucja u BiH kao pripremu za Oluju, i konacno bivaju proterani iz Hrvatske. Sledi Dejton itd.
Ucena je bila da se ne bori nego da se uklopi u plan koji je verovatno skovan u inostranstvu, uz amin Slobodana Milosevica. Tako da je Oluja i te kako zlocinacka zavera u kojoj, kako se na blic vidi, ucestvuju mnogi, pa i sa srpske strane.
Kao mini pripremu (da ne lupim da je ubijena) nasao sam na sledecem sajtu - tamo se pominje par zaista interesantnih podudaranja u vremenu odredjenih dogadjaja (JUL mi je posebno zapao za oci):
http://www.vesti.rs/Saopstenja/Decenija-i-po-jedne-misterije-Ko-je-ubio-cerku-Ratka-Mladica.html
Ovo nije nikakva odbrana Mladica, vec cisto komentar da je promena ponasanja bosanskih Srba, koja se dogodila mislim 1994. i koja je bila evidentna (kada su poceli neobjasnjivi vojni porazi), zapravo dirigovana i uslovljena po mom misljenju prvenstveno iz Beograda, a po nalogu spolja, kao i (po meni) otkuda njegova zelja da poseti grob cerke (mada je to razumljivo i inace - dete je dete). Verovatno se oseca odgovornim za njenu smrt (jer je pala kao zrtva ucene njega).
Jos jednom cu ponoviti da sam jos ranih 90-tih slusao (i buduci mlad i naivan nisam verovao) kako su Tudjman i Milosevic vec sklopili dogovor oko Krajine i Bosne, i da ce Krajina ostati u Hrvatskoj. Za Kosovo je plan bio da Milosevic povede rat koji, naravno, nece moci da dobije, i to ce biti razlog sto mora da da Kosovo. I bas tako si i zbi. Dakle, sve je bila jedna velika, krvava predstava, unapred do detalja rezirana, gde su sve strane umesane na najgori moguci nacin a gradjani cele te nesrecne SFRJ samo potrosni inventar.
Ono sto mene zapanjuje, iznova i iznova, je kako ljudi kao narod (masa) dozvoljavaju da se njima manipulise od strane male grupe ljudi po principu "ajmo u rat, ali vi da ratujete a ja cu da vodim rat".
Svima koji imaju ambicija bilo kakvih vojnih okrsaja u buducnosti mogu samo da dam savet da se eventualno ukljuce samo i samo onda kada ispred njih u borbu krenu oni koji rat zagovaraju sa celokupnim borbeno sposobnim clanovima svojih porodica. Verujem da u tom slucaju rata jednostavno NE BI NI BILO.