Uhapšen Radovan Karadžić

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Genetika, eto sta je. Znas li i jedan drugi narod koji je toliko velicao sopstvene poraze?

Postoji mnogo naroda...

Koliko znam mi mitologizujemo samo jedan poraz.....

Znam da verovatno nisu čula ni za Alamo i Dejvi Kroketa, ni za Termopile i Lepnidu, i još stotine primera....

Ti mitovi nastaju u smutnim vremenima, kada je potrebna ultimativna žrtva, za slobodu, opstanak države....to ti je ono hrišćansko ''bez smrti nema vaskrsenja''.....ili jevrejski egzodus i izbavljenje iz ropstva...u Starom zavetu

Ali džabe ja mog da razglabam sa stanovišta komparativne mitologije i religije, za tebe su to ''španska sela'' zato izvini....

Poslednja izmena:
Postoji mnogo naroda...

Koliko znam mi mitologizujemo samo jedan poraz.....

Znam da verovatno nisu čula ni za Alamo i Dejvi Kroketa, ni za Termopile i Lepnidu, i još stotine primera....

Ti mitovi nastaju u smutnim vremenima, kada je potrebna ultimativna žrtva, za slobodu, opstanak države....to ti je ono hrišćansko ''bez smrti nema vaskrsenja''.....ili jevrejski egzodus i izbavljenje iz ropstva...u Starom zavetu

Ali džabe ja mog da razglabam i sa stanovišta komparativne mitologije i religije, za tebe su to ''španska sela'' zato izvini....

:rotf::rotf::rotf::rotf:

Kao sto rekoh, "poraze". Mnozina, sinak, mnozina. Da je ostalo samo na Kosovskom boju, ni po jada, ali...
:dash:

Pa ne znam prosto odakle da pocnem?
Ako se vratis malo u skolsku klupu, mozda se i prisetis sta su te ucili iz nacionalne istorije... A to je bilo pre nego sto je tome moglo da se doda pregrst bisera iz ratova 90-ih.
Kod nas, naprosto, ako si pobedio i jos pri tom ostao ziv tesko da si postajao heroj. E, ali ako si izgubio...

P.S.
Pogledaj samo Cele kulu :-)

Pa ne znam prosto odakle da pocnem?
Ako se vratis malo u skolsku klupu, mozda se i prisetis sta su te ucili iz nacionalne istorije... A to je bilo pre nego sto je tome moglo da se doda pregrst bisera iz ratova 90-ih.
Kod nas, naprosto, ako si pobedio i jos pri tom ostao ziv tesko da si postajao heroj. E, ali ako si izgubio..
Ja u školi nisam ništa tako učio....Učio sam da poštujemo i poginule i preživele iz istorije......Mrzi me mogu da pišem do sutra....Uzmi Živojina Mišića, Stepu Stepanovića, Petra Bojovića, Radomira Putnika, , a oni su i preživeli i ostvarili pobede i u Balkanskim ratovima i WW1....i najproslavljeniji su ljudi u srpskoj istoriji,nariočito vojnoj
P.S.
Pogledaj samo Cele kulu :-)
Šta Ćele kula...
Jedan Francuz je rekao da Srbi obavezno sačuvaju Ćele kulu, da ih potseća na tursko varvarstvo i koliko su skupu cenu paltili za slobodu....

Srbi ga nisu poslušali....Taj grozomorni spomenik (a podigli su ga Turci) dugo je bio zapušten, sve do pre koju desetinu godina, kada je zaštićen, a preostale su samo nekoliko glava...

E to liči na Srbe...Oni vole da imaju pileću (ili naknadnu kada je sve kasno) pamet i da zaboravljaju, i zbog toga nikako ne mogu da nauče iz svojih grešaka..

Poslednja izmena:
Ok, nisam se dobro izrazila.
Ta je bitka bila poraz, kako god okrenes, ali je u narodu ostala kao pojam cojstva i junastva!

A za samu Cele kulu se slazem...

To i jeste junaštvo.....

Stevan Sindjelić koji nije dobio adekvatnu podršku, zato što su neke vođe ustanka zakazale, zbog svojih međusobnih sukoba (pre svega Petar Dobrnjavc je trebao da stigne i pomogne mu da zadrži Turke, a on se nešto pokarabasio i sa Karađorđem i Milenkom Stojkovićem), je digao barut u vazduh, kad je poginulo dosta srpskih i još više turskih vojnika...i žrtvovao sebe..Turci su iz besa i podigli zato Ćele kulu....Inače opsada Niša je propala, ali ustanak i rat se nastavio...

Nego da batalimo mi tu priču....Ti ćeš vaditi neke bitke iz naftalina, poput odbrane Beograda 1915, Mojkovačke bitke...ja ću ti objašnjavati da je to bilo iz potrebe da se obezbedi otstupnica srpskoj vojsci......

Pa i poraz treba de se obeleži, kad se ljudi bore i poginu za svoje ideale...na tužan i svečan način.

Jevreji obeležavaju holokaust....kao prvorazredni državni i nacionalni praznik kad se sećaju 6 000 000 ubijenih sunarodnika....

I ti bi trebala da pokažeš malo piateta za ljude koji su poginuli, boreći se za Srbiju, pa i u izgubljenim bitkama, a ne da se sprdaš sa tim....

Srbija od 1804-1918, uglavnom beleži i vojne i diplomatske pobede i uspehe, što diplomatijom, što ratom je i stekla i nezavisnost i doživela teritorijalna proširenja...
Gde ti tu nađe te grdne poraze koje slavimo....:roll:

Poslednja izmena:
Dikane, iskreno, nisam istoricar, ali pamtim da su nas u skoli stalno, bre, ucili o nekim porazima, sto me, da ti pravo kazem, grdno nerviralo.
Mislim, ucili smo i pobede, al' poraze su nam stalno prezvakavali...
A sto se tice postovanja mrtvih, njima svaka cast, moj sarkazam se nije odnosio na njih, nego na ove kojima, izgleda, tesko pada sto su jos zivi...
To ti je muka kad neko doslovno shvati legende i mitove pa utripuje kako ne moze da bude junak ako ne pogine...

Na kraju krajeva, uzmi mit o Marku Kraljevicu naspram istorijskih cinjenica, pa mi reci da nismo skloni glorifikaciji losih osobina...

Dikane, iskreno, nisam istoricar, ali pamtim da su nas u skoli stalno, bre, ucili o nekim porazima, sto me, da ti pravo kazem, grdno nerviralo.

To može da znači da samo da si imala pametne profesore istorije.....Iz poraza možeš mnogo više da naučiš nego iz pobede....Pobede te ponekad učine gordim, samoljubivim, pomalo gllupim i inertnim utripuješ da si nepobediv,

Iz poraza se treba učiti, ali realno i objektivno, da se ne bi ponavljali.....naročito ako pripadaš malom narodu (mislim po brojnosti), kakvi su Srbi...

nego na ove kojima, izgleda, tesko pada sto su jos zivi...
To ti je muka kad neko doslovno shvati legende i mitove pa utripuje kako ne moze da bude junak ako ne pogine...
Ti što najviše trube o junaštvu, su najveće kukavice.....Niko pametan ne priželjkuje ni rat, ni stradanje, ni smrt....

Društvu i državi najviše možeš da pomogneš ako živiš i učiniš nešto pametno i korisno,

Njegoš je lepo opisao junaštvo.....
"Без муке се песма не испоја,
без муке се сабља не сакова!
Јунаштво је цар зла свакојега,
а и пиће најслађе душевно,

којијем се пјане покољења."

Na kraju krajeva, uzmi mit o Marku Kraljevicu naspram istorijskih cinjenica, pa mi reci da nismo skloni glorifikaciji losih osobina...

Ma pusti mitove...Morao se narod nečim bodriti dok je bio pod osmanlijskom okupacijom.....uzmi mit o Robin Hudu, misliš da je stvarno postojao takav saksonski junak...Samo, budale mitove shvataju bukvalno...

Inače jeste u narodnim pesmama Marko prikazan kao Herkules, ali se zna da je turski vazal, (on za sultana ubija Musu Kesedžiju odmetnika odmetnika od sultanove vlasti), a to je objašnjenjo očevom kletvom (kralja Vukašina...)

Na Marka je vrlo žao kralju,
te ga ljuto kune i proklinje:
"Sine Marko, da te bog ubije!
Ti nemao groba ni porada!
I da bi ti duša ne ispala
dok turskoga cara ne dvorio!
"

Čitaj malo ne pričaj samo onako napamet..i ne sudi tako oštro o nečemu za šta nemaš dovoljno informacija....

U prošlosti je srpski narod znao kad treba da se savije kičma i zato je i opstao....
A danas je takvo vreme došlo na našu nesreću

To može da znači da samo da si imala pametne profesore istorije.....Iz poraza možeš mnogo više da naučiš nego iz pobede....Pobede te ponekad učine gordim, samoljubivim, pomalo gllupim i inertnim utripuješ da si nepobediv,

Iz poraza se treba učiti, ali realno i objektivno, da se ne bi ponavljali.....naročito ako pripadaš malom narodu (mislim po brojnosti), kakvi su Srbi...

Ti što najviše trube o junaštvu, su najveće kukavice.....Niko pametan ne priželjkuje ni rat, ni stradanje, ni smrt....

Društvu i državi najviše možeš da pomogneš ako živiš i učiniš nešto pametno i korisno,

Njegoš je lepo opisao junaštvo.....

Ma pusti mitove...Morao se narod nečim bodriti dok je bio pod osmanlijskom okupacijom.....uzmi mit o Robin Hudu, misliš da je stvarno postojao takav saksonski junak...Samo, budale mitove shvataju bukvalno...

Inače jeste u narodnim pesmama Marko prikazan kao Herkules, ali se zna da je turski vazal, (on za sultana ubija Musu Kesedžiju odmetnika odmetnika od sultanove vlasti), a to je objašnjenjo očevom kletvom (kralja Vukašina...)

Na Marka je vrlo žao kralju,
te ga ljuto kune i proklinje:
"Sine Marko, da te bog ubije!
Ti nemao groba ni porada!
I da bi ti duša ne ispala
dok turskoga cara ne dvorio!
"

Čitaj malo ne pričaj samo onako napamet..i ne sudi tako oštro o nečemu za šta nemaš dovoljno informacija....

U prošlosti je srpski narod znao kad treba da se savije kičma i zato je i opstao....
A danas je takvo vreme došlo na našu nesreću

:whistling::whistling::whistling:

Nisam mislila na taj deo, nego vise na ono "Pola pije, pola sarcu daje..."

A citala sam poprilicno, no, to sad nije tema. Posto zavrsavam sa sljakom, odoh da se bacim u krpe, pa se vidimo kojom drugom prilikom, ili, da citiram knjizevnost:
"Ceracemo se jos...":ok:

:whistling::whistling::whistling:

Nisam mislila na taj deo, nego vise na ono "Pola pije, pola sarcu daje..."

A to misliš, da ga nisu volele žene zato što je sve delio sa Šarcem... pa u pravu su...;)

A citala sam poprilicno, no, to sad nije tema. Posto zavrsavam sa sljakom, odoh da se bacim u krpe, pa se vidimo kojom drugom prilikom, ili, da citiram knjizevnost:
"Ceracemo se jos...":ok:

Ajde laku noć, i nemoj da sanjaš bitke, Marka Kraljevića i ostalo...sanjaj nešto lepo...

Svasta sam procitao , od strane patriJota, na ovoj temi........uglavnom gluposti, naravno......kao i uvek......

Covek koji je branio srbe, stvorio republiku srpsku, veliki drzavnik , rasha nazzionale, bla bla bla ...........i sve bi ja to razumeo, kada bi znao o kome , vi ljudi pisete........????:???:

Je li to radovan karadzic , koji je kockao po beogradskim kazinima, u jeku rata u bosni???
Je li to isti radovan , cija je debela krmacha , cerka Sonja , na studiju B, prozvala srbe iz srbije , pederima, a prekodrinske srbe " jedinim pravim srbima"??
Je li to onaj radovan, koji je lezao pre rata 11 meseci u zatvoru , zbog prevare i pronevere para??
Je li to moralna gromada, koja yebava sojke po beogradu, dok mu kfor maltretira zenu, koja ga moli da se preda???
Je li to ego manijak , koji se maskirao u nakazu , i "skolovao " se za titulu "generala za otrove, zlato i pobedu minskih polja"???
Je li to , definitivno , karikatura tipa vidovite Zorke, Kleopatre , i ostalih medijskih klovnova???
Je li to rasha, kojeg Biljana Plavsic lepo opisuje kao prepotentnog idiota, lopova i svercera??

Ili vi pricate o nekom , imaginarnom "srBskom heroju" , kojeg ste izmislili u svojim glavama?,,,,,,Jer ako je tako , mogu i da vas razumem......bar do momenta kada se "heroj" prikazao u svoj svojoj mizeriji , sa pundjom na glavi, i titulom "generala za otrove........"

Bice da ne pricamo o istom coveku.......vi pricate o nekom nepostojecem robin hudu , radovanu karadzicu.......a ja, o pacijentu davidu dabicu.........
Da ponovimo. ;)

http://www.politika.co.yu/rubrike/tema-dana/Ja-sam-Dragan-Dabic-zidar-iz-Rume.sr.html

Ја, Драган Дабић...

Пензионисани зидар из Руме одједном се нашао ни крив ни дужан у центру пажње, као власник личне карте на име Драгана Дабића, издате у Руми 20. априла 1999. године

..."– Смешно ми је, ето, постадох и доктор те, како се каже, медицине, а ја несрећник гледам како да преживим са 12.000 пензије. Немам ама баш ништа са др Радованом Караџићем, никад га нисам видео, а у политику ти се и не разумем, па да сада нешто процењујем, не могу– каже Драган и наставља – Међутим, замерам му што није отишао у тај Хаг, рекао им шта има, па куд пукло да пукло. Овако крио се под туђим именом, нема везе што је моје име, али то му не одобравам. Све остало је његов проблем."

НЕК УСТА ПРОКЛЕТА ПРЕКРИЈЕ ТАМА ШТО ИЗДАДЕ НАШЕГ ВЕЛИКАНА,
ТА НАМ ЈЕ БОЛ САДА ИСТА КАО ДА СЕ СОЛИ РАНА ЧИСТА.
НЕЋУ ДАТИ СВОГ ХЕРОЈА, МА КАКВА БИЛА СУДБИНА МОЈА.
ОВЕ РЕЧИ ПРОСЛЕДИ ДАЉЕ И НЕ ДОЗВОЛИ ДА ЛАНАЦ ИКАДА СТАНЕ...
ЖИВЕО РАДОВАН КАРАЏИЋ - СРПСКИ ХЕРОЈ!

Šta Ćele kula...
Jedan Francuz je rekao da Srbi obavezno sačuvaju Ćele kulu, da ih potseća na tursko varvarstvo i koliko su skupu cenu paltili za slobodu....

Srbi ga nisu poslušali....Taj grozomorni spomenik (a podigli su ga Turci) dugo je bio zapušten, sve do pre koju desetinu godina, kada je zaštićen, a preostale su samo nekoliko glava...

E to liči na Srbe...Oni vole da imaju pileću (ili naknadnu kada je sve kasno) pamet i da zaboravljaju, i zbog toga nikako ne mogu da nauče iz svojih grešaka..

Da je samo Ćele kula...

Bio sam graničar u JNA i služio sam na grčkoj granici na prelazu Medžitlija, pored Bitolja u Pelagoniji. Pelagonija je ravnica kojom dominira jedna planina, nama Srbima istorijski važna, Kajmakčelan.

Na Kajmakčelanu je postojala samo letnja karaula, jer je zimi tamo bilo nemoguće boraviti.
Sa svih ostalih karaula, u našoj zoni odgovornosti, je skupljana ekipa da provede leto na Kajmakčelanu. Ja sam kao kerovođa dobio tu čast. Jedini sa moje karaule.
Iskreno sam se radovao tome, mada sam znao da su uslovi boravka tamo na granici izdržljivosti, što ću imati priliku da vidim gde je moj pradeda položio život u jednoj od najtežih bitaka 1. svetskog rata, i što ću moći videti spomen-kosturnicu, u kojoj leže kosti najboljih srpskih sinova toga vremena.

Kada sam stigao tamo, raspitao sam se o kosturnici, i vodnik mi je rekao da ću moći čak i ući, jer nije zaključana.

Bolje da nikada nisam ušao. I dan danas osećem gorčinu od šoka koji sam doživeo prilikom posete kosturnici.

Generacije vojnika, koje su boravile tamo, su stravično oskrnavile to sveto mesto.
Na lobanjama srpskih junaka su flomasterima ispisivane "cifre", potpisivali su se i pisali odakle su.
Mnogi kosturi su ispreturani tako da prikazuju skaradne scene.

Dok sam boravio tamo, koristio sam slobodno vreme da, kako umem, složim te kosti. Tražio sam od komande bataljona da mi u sledovanju pošalju nitrorazređivač da sa lobanja obrišem natpise. Nisu mi ga dali.

Jednom prilikom nas je posetio komandir čete, neki kapetan, musliman, ne sećam mu se imena.
Tada sam od njega lično tražio da mi sa sledećim sledovanjem pošalje nitrorazređivač. Pitao me je šta će mi, i ja sam mu objasnio. Rekao je: "Videćemo".

Na dan kada je trebalo da stigne sledeće sledovanje, vezista je dobio naredbu za mene da se spremim jer se sa tim pinc-gauerom vraćam na matičnu karaulu. Nije mi bilo jasno zašto. Pomislio sam da je drugi kerovođa verovatno otišao na odsustvo, pa da me zbog toga vraćaju.
Kada je stiglo sledovanje, shvatio sam da nije to u pitanju. Taj drugi kerovođa sa moje karaule je došao da me zameni.
Pogodite zašto!

Toliko o odnosu prema našoj istoriji u komunističkim vremenima.
Ne da se nisu održavali takvi spomenici, nego je uskraćivano pravo onima koji su hteli na tome da rade.

Generacije vojnika, koje su boravile tamo, su stravično oskrnavile to sveto mesto.
Na lobanjama srpskih junaka su flomasterima ispisivane "cifre", potpisivali su se i pisali odakle su.
Mnogi kosturi su ispreturani tako da prikazuju skaradne scene.
:arrow:
Toliko o odnosu prema našoj istoriji u komunističkim vremenima.
Tako je svuda gde crveni stave šapu,sem retkih izuzetaka...

A sto se tice postovanja mrtvih, njima svaka cast, moj sarkazam se nije odnosio na njih, nego na ove kojima, izgleda, tesko pada sto su jos zivi...

I ja se sećam da su nas u školi više učili o srpskim porazima, nego o pobedama.

Evo, na primer, o nadiranju Turaka u Srbiju smo u školi učili samo o dve bitke. O bici na Marici, i bici na Kosovu. Obe smo izgubili.
A, o bici na Pločniku ni slova. Za tu sam bitku saznao kada sam sam počeo da istražujem srpsku istoriju kroz literaturu i naučna dela.

To je bitka koja je prethodila kosovskoj i zbog koje su turci i došli na kosovo sa sve tri svoje armije.
U bici na Pločniku je Muratova vojska doživela od Lazareve strahovit poraz, a sam Murat je jedva izbegao da ne bude uhvaćen.

Mirjana, Mirjana... a morali ste i prethodnu zastavu i grb (sa dvoglavim orlom) da promenite i da napravite novu izmišljenu zastavu i grb (koja se sada nalazi u tvom avataru)... zar ne misliš da si malo kontradiktorna sa ovom tezom koju si gore napisala...

Ovo na mom avataru nije grb...
I nismo je MI promijenili...narod u RS tako ne misli, vec su pojedinci iz politicke elite podlegli pritiscima iz federacije!
A evo, promijenicu i avatar...

Svasta sam procitao , od strane patriJota, na ovoj temi........uglavnom gluposti, naravno......kao i uvek......

Covek koji je branio srbe, stvorio republiku srpsku, veliki drzavnik , rasha nazzionale, bla bla bla ...........i sve bi ja to razumeo, kada bi znao o kome , vi ljudi pisete........????:???:

Je li to radovan karadzic , koji je kockao po beogradskim kazinima, u jeku rata u bosni???
Je li to isti radovan , cija je debela krmacha , cerka Sonja , na studiju B, prozvala srbe iz srbije , pederima, a prekodrinske srbe " jedinim pravim srbima"??
Je li to onaj radovan, koji je lezao pre rata 11 meseci u zatvoru , zbog prevare i pronevere para??
Je li to moralna gromada, koja yebava sojke po beogradu, dok mu kfor maltretira zenu, koja ga moli da se preda???
Je li to ego manijak , koji se maskirao u nakazu , i "skolovao " se za titulu "generala za otrove, zlato i pobedu minskih polja"???
Je li to , definitivno , karikatura tipa vidovite Zorke, Kleopatre , i ostalih medijskih klovnova???
Je li to rasha, kojeg Biljana Plavsic lepo opisuje kao prepotentnog idiota, lopova i svercera??

Ili vi pricate o nekom , imaginarnom "srBskom heroju" , kojeg ste izmislili u svojim glavama?,,,,,,Jer ako je tako , mogu i da vas razumem......bar do momenta kada se "heroj" prikazao u svoj svojoj mizeriji , sa pundjom na glavi, i titulom "generala za otrove........"

Bice da ne pricamo o istom coveku.......vi pricate o nekom nepostojecem robin hudu , radovanu karadzicu.......a ja, o pacijentu davidu dabicu.........

Kako si ti covece pametan,ma kakav bio on je branio srpstvo,i za nas je on heroj,pa dal si video hrvata da ovako naprimer pise za orica?daj bre malo treba da se ujedinimo svi zajedno,ne moze bre nijedan srbin da bude srecan zato sto jos jedna srpska dusa trune u nepostojecem zatvoru,necemo da radimo sta amerika kaze,a ti treba da te je sramota,sto ovako pises o jednom srbinu(i to ne obicnom)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back