Ugradnja PC ventilatora u motor benzinca?

Poruka
3.797
u 1.6 atmosferski benzinac planiram da stavim ventilator od racunara odgovarajuce velicine.
prvo na redu je ono napred, cetvrtastog oblika gde usisava vazduh, i taj oblik ne odgovara za nikakav ventilator. nakon toga imamo prepreku, to je ona velika kutija sa onim papirnim/kartonskim filterom za vazduh. koliko sam video, ta stvar dosta blokira vazduh, jer bukvalno izglda kao meh kod harmonike. ima jako malo praznog prostora.
e tek nakon toga,dolazimo do creva precnika nekih 8-10cm, koje je savitljivo i dugacko sigurno pola metra, sve do motora. na pocetku tog creva postoji jos jedan metalni filter,metalna mrezica, kao 4 srafa koja se lepo uklapaju da dimenzijama ventilatora. kontam da je to zadnji filter, dalje nisam otvarao. ispred tog filtera bih stavio solidno brzi ventilator 12v/0.25ampera, sa solidnim guranjem vazduha. tu blizu je i izduvna grana, ima izmedju neka zastita od nekog materijala za izolaciju. dve stvari me jedino brinu:
hoce li se istopiti ventilator,mada ne bi trebao jer tu uvek ide sve vazduh? i druga stvar, kad zakacim ventilator na akumulator, ne mogu ga ugasiti sve dok ne skinem jednu klemu sa akumulatora...resenje je prekidac koji ce biti unutar kabine i koji mogu lako da napravim. unutar kabine takodje imam USB ulaz, ali na njemu se ventilator dosta sporije okrece. USB na racunarima su obicno 3.3v, ovaj je mozda i 5v, ali nebitno meni treba vise ampera da bi vent radi na max obrtajima (oko 3000 obrtaja).
sta ko misli o ovome? planiram to lepo da izolujem nigde da ne curi vazduh, da se ventilator istopi ne bi trebao jel? :) i krajnja stvar, ovo dodaje vise vazduha u motor. pa bi mozda sagorevanje bilo jace, mozda bi se vise masina grejala. sta mislite?

Ja nesto imam utisak da su ventilatori automobila i pc totalno razlicita klasa u protoku
Mislim meni odgovara da sto vise razvijamo DIY pristupe, samo sto za kola mi se cini pristup pumpi razumniji od principa malog nadpritiska velikog sirokog protoka vazduha...
E sad, klipni imaju prednost u nad i pod pritiscima sa malim volumenom, inercioni kao pc u malim natpritiscima i velikim volumenom a izmedju su puz ili neki trece vrste kompresora...

ugradio sam ga vec. samo me zeza to sto vent radi non stop jer sam ga nakacio na akumulator. ili da napravim prekidac koji ce biti unutar auta,pa da ga gasim, ili da taj USB ulaz u autu zakacim direktno na akumulator. ali moze da izgori USB.
druga stvari, zna li neko gde da nabavim metalni ventilator na 12v i sto vise obrtaja? iz kog uredjaja bih to mogao da izvucem? mogu da dodam i jedan veliki turbinski ventilator kabine,da uzmem u nekom servisu ili otpadu. imam mesta i za taj ventilator, unutar plasticnog kucista gde uvlaci vazduh. samo sto opet kazem, i kad bih stavio taj veliki vent, posle njega nailazi prepreka, taj kartonski filter vazduha. koji cini mi se jedva da propusta vazduh...taj filter nema rupice uopste,nema protok..... izgleda kao kartonska kutija za jaja. ja taj filter bolje da sklonim i stavim neku metalnu ili plasticnu mrezicu. :thumbdown::thumbdown::(

Poslednja izmena:
Ima pc ventilatora sa velikim brojem obrtaja...
Nije uvek garantovan i veliki volumen, tj protok, ali velika buka jeste....
Ja sam imao neke sa velikim brojem obrtaja, preko 7000 ali kostali 25e sto je poprilicno u to vreme i za tu moc hladjenja, jedino je thermaltake imao bucnije i skuplje od 50 70 e a losiji protok i kapacitet hladjenja...
Ali ima tu i sa vise obrtaja..a da se jos uvek zovu kuleri...

0080526_EE40101S1-000U-999.jpg_70.jpeg

12V 13,6 m/h 32dB 0,1A 1,2W 7000 O/min Tip: AKSIJALNI VENTILATOR DC 12V
6 evrica

Karakteristike: 5V 1,53 m/h 25dB 0,16A 0,8W 20000 O/min , Vapo Tip: AKSIJALNI VENTILATOR DC 5V
20.25evrica...ali je 5V i mali je volume, tj to je za grafike ventilator
Zato sam naveo da vidite da iako je 20 000 obrtaja samo 1,53, a ovaj jeftiniji je 13

Poslednja izmena:
Мислим да је уградња компјутерских компоненти типа вентилатора у ауто погрешна ствар. Потпуно се разликују категорије.
Ствари за ауто морају да буду тестиране на одговарајуће вибрације, да издрже прљавштину, влагу... Много тога у кућишту компјутера или не постоји или је много блаже.

Пре би се нешто добило чиповањем - серијски аутомобилима је софтвер намештен "по дифолту" а не колико заиста тај неки примерак може. Чини ми се да би тиме добио барем 10 кс. Може и више, али онда се треба бавити хлађењем, издувном граном...

Што се тиче самог хлађења, ваздух свакако има много мањи капацитет него расхладна течност која кружи кроз сам блок мотора. "Игра" са управљањем пумпом може донети резултат... Погледати када се мотор чипује.

dodaj gljivu umjesto pc ventilatora..

kakvu gljivu? ne cipuje se a4 b7 1.6, nazalost. samo fizicke izmene su moguce. stavio sam 3 venta, ovaj zadnji do motora je na 4200 obrtaja. uz to, primetio sam da uvece kad usisava hladan vazduh, bolje ide....ja cu lako da kupim bilo koju polovnu turbinu, ali ugradnja je problem. ja to jedino mogu da izolujem i utegnem srebrnom trakom i stegnem zicom debelom. blizu je tu i izduvni sistem, pa ima neka izolacija srebrne boje, kao aluminijum. mogu da dodam dva parceta aluminijuma,a izmedju da bude staklena vuna. posle pola sata voznje, kad otvorim haubu, to je dosta toplo. i sva da creva gde usisava vazduh,i ona su topla. mozda malo i vruca. turbina na 12v verovatno ima daleko vise od 4200 obrtaja, msm da je to bolje resenje da nabavim i sam da ugradim.

kakvu gljivu? ne cipuje se a4 b7 1.6, nazalost. samo fizicke izmene su moguce. stavio sam 3 venta, ovaj zadnji do motora je na 4200 obrtaja. uz to, primetio sam da uvece kad usisava hladan vazduh, bolje ide....ja cu lako da kupim bilo koju polovnu turbinu, ali ugradnja je problem. ja to jedino mogu da izolujem i utegnem srebrnom trakom i stegnem zicom debelom. blizu je tu i izduvni sistem, pa ima neka izolacija srebrne boje, kao aluminijum. mogu da dodam dva parceta aluminijuma,a izmedju da bude staklena vuna. posle pola sata voznje, kad otvorim haubu, to je dosta toplo. i sva da creva gde usisava vazduh,i ona su topla. mozda malo i vruca. turbina na 12v verovatno ima daleko vise od 4200 obrtaja, msm da je to bolje resenje da nabavim i sam da ugradim.
Хладан ваздух је гушћи, резултат је очекиван.

gljivom ne cipujes nista..

Back