Ugovor o poklonu nepokretnosti

Stan je stecen u braku,a ovo za ujake sam pisala sa tog polubrata za njegovu kucu to me bas briga,ja zivim u svom stanu sa roditeljima,mene interesuje moj stan,znaci majka je tu bitan faktor a ovaj koliko sam razumela nema sta da trazi tu puno.
pa sad,ne znam sta je to puno ili malo,ali oni imaju pravo na ocev deo stana.
ako si u dobrim odnosima sa roditeljima,zasto ne napravite ugovor o doz.izdrz.,bila bi zasticena.

Pa i radim na zastiti nekoj ali ne mozes dokazati njima da se nece desiti sta se vec nece desiti sta su zamislili u svojim glavama,ostala sam samo ja pa kontam mozda je onaj trip ko ce mi dodati casu vode itd.Ne znam stvarno ali ja kopam malo po malo pa ce da bude nesto valjda.Sad ja,a kad su se ovi zenili bile snajke pa snajke a ja nista a sad kontra.Valjda cu uraditi taj ugovor ili bilo kakav,ja ne planiram da zivim sa njima a ni da se udajem,planiram svoje nesto,pa ko zna mozda se boje ili sta vec,ne znam sta bude bude a bice nesto.

Da i ja pitam posto vidim da ima "strucnjaka".Koja prava ima moj polubrat sa oceve strane koji vec skoro 15-20g ne zivi sa nama vec u kuci svoje majke,njegova je kuca ujaci su se odrekli svog dela,i sad on "preti" i slicno.Da li moze da trazi svoj deo stana u kome zivim(on je tu ziveo oko 10-15god)i slicne gluposti,kao "unistice nam zivot" (samo ne znam kako),ja zivim u stanu koji je na ocevo ime,zivimo ja,majka i otac,imam i drugog brata koji ima svoju porodicu i ne zivi sa nama.Stan je kupljen parama majkinog oca i tako.Mom ocu kad pomenem da sredimo to pravno on se pravi lud kao ne znam ja cu to sve da rasprodam i odem ne znam gde ili sta vec i samo cuti i ko zna sta misli.Dosta sam se napatila u zivotu i sad mi ne treba ovakva glupost jos jer cu nekog da roknem na kraju ako budem imala jos trzavica.Svaki savet je dobrodosao i odgovoricu na svako pitanje.Da li moze ovako a i posle oceve smrti da nam pravi probleme i kakve?
ja nisam strucnjak
ali sam bila u sasvim slicnoj situaciji
nema veze sa cijem je parama kupljen itd...
ili da to dokazes trebace ti jako puno vremena
..stan je na ocevo ime
dakle .ako majka ostane posle njegove smrti ..onda se stan deli na dva dela
jednu polovinu deli sa tvojim polubratom
a drugu polovinu delite svi skupa koliko vas ima
,,dakle i majka i polubrat i sva deca
nema veze ko je ziveo ko nije tu

To cijim je parama kupljen stan nema veze.Vazno je na kome se vodi stan.Mislim da bez obzira dal je stan na ime tvoje majke il samo na ocevo,prilikom prodaje stana mora i tvoja majka da da saglasnog za prodaju,jer pola stana je njeno,a pola ocevo.
To znaci da u slucaju smrti tvog oca pola stana ce biti majcino,a pola djela ocevog stana djelit ce tvoja majka i oceva djeca.Znaci da i tvoj polubrat ima pravo na tu polovinu,to jest tu ocevu polovinu djeli: tvoja majka,tvoj brat,ti i tvoj polubrat na jednake djelove.
Vi djeca cete naslijedit 1/8 stana ,svako od vas.

ja nisam strucnjak
ali sam bila u sasvim slicnoj situaciji
nema veze sa cijem je parama kupljen itd...
ili da to dokazes trebace ti jako puno vremena
..stan je na ocevo ime
dakle .ako majka ostane posle njegove smrti ..onda se stan deli na dva dela
jednu polovinu deli sa tvojim polubratom
a drugu polovinu delite svi skupa koliko vas ima
,,dakle i majka i polubrat i sva deca
nema veze ko je ziveo ko nije tu

Imam 2 kontra odgovora,sta je istina?

samo znam
da iza smrti jednog od supraznika
oni imaju po pola stana
tj ,,
muz ima pola i zena ima pola stana
dalje
muz ima polovinu zeninog dela kao i zena sto ima pravo na muzevljevu polovinu
barem je kod mene takav slucaj bio
jer se radilo o tome da su oba supraznika mrtvi

После смрти једног супружника други има право на половину стана уколико је стан стечен у браку.
Друга половина је уствари заоставштина покојника, и она се дели по правилима наслеђивања,

Као што сам већ писао, први наследни ред иза покојника су супружник и деца који наслеђују на једнаке делове.

Пример, умро је муж који је иза себе оставио жену и троје деце, стан је стечен у браку.
Жени по основу стицања припада половина стана, друга половина се дели на једнаке наследничке делове, наследници су жена и троје деце, дакле четворо наследника.

Резултат, жени припада 1/2+1/8=5/8 стана, а сваком детету по 1/8.

Ahaaaaaa......Prelistacu ja zakon malo pa cu da vidim sta pise,hvala svima.

Има ту још цака. Иако је стан стечен нпр. у браку, супружнику не припада аутоматски половина, него само уколико се сви остали наследници с тим сложе.
Уколико макар један оспори брачну тековину, оставински поступак се прекида, а странке упућују на парницу за издвајање брачне тековине.
У тој парници се узимају све околности стицања у браку, полази се од претпоставке да су брачни удели једнаки, али на основу доказа које странке прилажу, висина плате, доприноси у домаћинству, итд. суд донесе пресуду колики је удео супружника у брачној тековини.

Moj sin koji je inace obezbedjen stambenim prostorom, zatrazio je od mene moj stan koji sam dobila kao poklon od supruga ,oca tog sina.....naveo je kao ralog da mu je to zelja ....u trenutku zblude. raznezenosti prema njemu ja sam odma pristala i odma se sve i ispodesavalo.ja sada zivim u maloj garsonjeri koja je pod sporom zbog investitora koji je pobegao a stan niti je legalizovan niti uknjizen na moje ime.Yivim u stalnoj strepnji ,sin nece ni da razgovara samnom ne zbog stana nego zbog ko zna kog razloga iako se nismo svadjali.Distancirao se ,inace zivi u inostranstvu i to bas lepo.Svesna sam svoje greske sa suprugom nezivim, dakle neizvesno mi je stambeno pitanje pa bi htela od sina vratiti svoj stan .Dali je to moguce ,koji je postupak odakle da krenem ...imam 62 godine i zivim u neizvesnosti.....hvala PS ja sam saglasna sa vracanjem stana meni ali sin NE.

Back